Hyppää sisältöön

Haaveiletko Italian-lomasta? Tässä 10 uutta ideaa

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 04.05.2016
Suunnitteletko matkaa Italiaan? Poimi tästä matkabloggaajien tärpit matkalle!

Italia tarjoaa matkailijalle vaihtoehtoja

Italia on maa, josta puhuttaessa matkailijat nostavat usein esiin ensimmäisenä sen pitkän historian, ruoan sekä elämästä nauttimisen kulttuurin.

Maan turismi on ollut tasaisessa kasvussa viime vuosina, ja sen houkutuksiin käy tutustumassa vuosittain noin 50 miljoonaa matkailijaa. Italiaan ovat tykästyneet myös suomalaiset: maa kuuluu suomalaisten matkailijoiden kevät-, kesä- ja syyskauden suosikkikohteisiin Kreikan, Turkin ja Espanjan ohella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Italiaan voi tutustua niin kaupunkiloman, maaseudulla kiertelyn kuin aktiivisemmankin matkailun merkeissä. Italian alueet eroavat toisistaan huomattavasti: vauras pohjoinen Italia on aivan eri maailmasta kuin maan eteläiset osat.

Kaupunkilomailija viehättyy esimerkiksi Roomasta sekä Milanosta, ja aktiivilomaa pääsee viettämään niin pohjoisen jylhissä vuoristomaisemissa kuin etelän kohteissakin.

Poimi koosteesta matkabloggaajien tärpit Italian eri kolkkiin!

Dolomiitit
50 State Puzzle -blogin Ulla Alakangas suosittelee vuokraamaan auton Dolomiiteilla.

1. Koe Dolomiitit vuokra-autolla

Unescon maailmanperintökohteeksi listatut Dolomiitit tarjoavat matkailijalle henkeäsalpaavia maisemia ja aitoa vuoristotunnelmaa kohtuullisen ajomatkan päässä Italian kaupallisesta keskuksesta Milanosta.

50 State Puzzle -blogin Ulla Alakangas teki taannoin miehensä ja ystäviensä kanssa road tripin Dolomiiteille. Auton vuokraaminen mahdollistaa spontaanit pysähdykset pieniin kyliin ja vie paikkoihin, joihin julkista liikennettä käyttäen voi olla työläs päästä. Pieni Pinzolon kaupunki luontoineen Madonna di Campiglion kyljessä hurmasi Alakankaan ja jylhät maisemat avautuivat vaikuttavina autosta käsin katsottuna.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue lisää matkasta Dolomiiteille Alakankaan 50 State Puzzle -blogista!

Umbria, Italia
Italiaan ihastunut Mika Väistö yrittää vierailla maan kaikilla hallinnollisilla alueilla.

2. Ihastu Italian erilaisiin alueisiin

Italian kaltaiseen monipuoliseen maahan tutustuminen vaatii aikaa. Eri alueiden bongaaminen on paras tapa tutustua maahan perusteellisesti, mikäli on uskominen Lähtöportti-blogin Mika Väistöä, joka ihastui Italiaan jo vuosikymmeniä sitten.

Italia-fani Väistön viime vuosien projektina on ollut matkustaa mahdollisimman monella Italian hallinnollisella alueella, ja täysin näkemättä hänellä on enää kuusi aluetta. Hallinnollisia alueita on saapasmaassa 20 kappaletta, joten melko kattavasta Italian kiertämisestä voidaan jo nyt puhua. Yhdeksi suosikikseen Väistö mainitsee Toscanan naapurin, vähemmän tunnetun Umbrian.

>> Lue lisää Väistön Italian valloituksesta Lähtöportti-blogista ja ota talteen vinkit Italian eri alueille!

Gelato, Italia
Lempihetkiä-blogin Sanni ihastui monien muiden matkailijoiden tavoin italialaiseen jäätelöön.

3. Tyypillistä italialaisuutta etsimässä

Monella on mielipiteensä italialaisista. Usein heitä pidetään eläväisinä, äänekkäinä, perhekeskeisinä ja huolettomina: myös Lempihetkiä-blogin Sanni Salosella oli ennakkokäsityksensä saapasmaan asukkaista. Hän matkusti syksyllä Venetsian ja Veronan alueella, ja teki mielekiintoisia huomioita Italialle ominaisista tavoista sekä ihmisistä.

Salonen huomasi ensi kertaa maassa matkaillessaan esimerkiksi sen, että italialaiset toden totta puhuvat nopeasti ja pani merkille, että italialainen gelato ei ole turhaan kuuluisa herkku maailmalla. Lempimautkin ehtivät reissun aikana selvitä. Miltä kuulostaisi perinteinen mansikan- tai vaihtoehtoisesti KitKatin makuinen gelato?

>> Lue lisää huomioita Italiasta Salosen Lempihetkiä-blogista!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Rooma, Italia
Syö Matkusta Rakasta -blogin Meri listaa käytännön vinkkejä Italian pääkaupunkiin.

4. Käytännön vinkit Roomaan

Yksi Italian suosituimmista ympärivuotisista matkakohteista on maan pääkaupuki Rooma. Syö Matkusta Rakasta -blogia kirjoittava, Roomasta lumoutunut Meri Vanhanen on koonnut matkojensa perusteella kattavan vinkkilistan kaupunkiin matkaavalle.

Meri jakaa vinkkejä liittyen käytännön asioihin, joita jokainen Roomaan suuntaava matkallaan kohtaa, kuten muun muassa julkisen liikenteen käyttöön ja ruokailuun. Hän kertoo myös millaisiin perinteisiin turistiansoihin matkailijan kannattaa varautua.

>> Lue lisää Roomasta Merin Syö Matkusta Rakasta -blogista!

Riva del Garda, Italia
Riva del Gardan alue on Elämää ja matkoja -blogin Mian mukaan tutustumisen arvoinen.

5. Riva del Garda vie järvimaisemiin

Elämää ja Matkoja -blogin Mia matkasi ensi kertaa Italiaan jo 21 vuotta sitten, ja jäi monen matkailijan tapaan koukkuun eläväisen ja kauniin maan elämänmenoon.

Taannoin hän suuntasi perheensä kanssa Riva del Gardan maisemiin pohjoisessa Italiassa. Tämä pieni ja leppoisa kaupunki on jo itsessään toki nähtävyys, mutta Mia suosittelee matkailijaa tutustumaan naapurikaupunkeihin myös vesiteitse: lähistöllä sijaitsevat Limone ja Malcesine ovat oivia kohteita päiväretkille, ja matkalla pääsee nauttimaan upeista vuori- ja järvimaisemista.

> > Lue lisää Riva del Gardasta ja sen lähiseuduista Elämää ja Matkoja -blogista!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Venetsia, Italia
Venetsiassa asuva Mari Koskelo tietää, mistä saa kaupungin parhaat pizzat.

6. Pizzaa metsästämässä Venetsiassa

Ainahan se on mielessä, ruoka – etenkin Italiassa. Venetsiassa asuva Italia-asiantuntija, Marimente-blogia kirjoittava Mari Koskelo on listannut blogiinsa kanaalikaupungin parhaat pizzeriat.

Venetsia on tunnettu verrattain kalliina turistikaupunkina, jossa ruoastakin saa usein maksaa ylihintaa. Koskelo kuitenkin kertoo, että Venetsian pääsaarella asuu noin 55 000 paikallista ja ruoastaan tarkat paikalliset vaativat laatua. Hinta-laatusuhteeltaan hyvän ruoan ja pizzojen löytäminen on täysin mahdollista, kunhan vain tietää mistä etsiä.

>> Nappaa Marimente-blogista tärpit Venetsian pizzerioihin!

Palermo, Italia
Italialaiset markkinat saivat Hear the world’s whisper -blogin Maria Lehtisen hullaantumaan.

7. Lumoudu markkinatunnelmasta Sisilian Palermossa

Markkinat tarjoavat matkailijalle oivan keinon hypätä hetkeksi paikallisen elämänmenon keskelle. Italialaiset markkinat vievät matkailijan unohtumattomalle makumatkalle, ja samalla osaksi paikallisten ruokailutapoja.

Hear the world’s whisper -blogin Maria Lehtinen tutustui Palermon-matkallaan Balloron, Borco Vecchion ja Capon markkinoihin: idylliset ja pienet, markkinakujat, tuoreet ruoka-aineet ja perisisilialainen meininki ihastuttivat Lehtisen ja päivä kului ruoasta nauttien: ruoantäytteisen päivän kruunasi drinkki markkinkadulla, Palermon pimenevässä illassa.

>> Lue lisää ja inspiroidu Palermon markkinoista Lehtisen Hear the world’s whisper -blogista!

Rooma, Italia
Historiallinen Rooma ei petä.

8. Ihastu historialliseen Roomaan

Rooma ja historia kuuluvat yhteen: historiannälkäiset matkailijat eivät ole turhaan ihastuneet tähän ikuiseksikin kutsuttuun kaupunkiin. Roomaan on ihastunut myös Kerran poistuin kotoa -blogin Noora Muurimäki, joka kävi Roomassa tarkoituksenaan tutustua kaupungin historiaan mahdollisimman kattavasti.

Muurimäki ihastui eritoten Rooman pyhäksi kolminaisuudeksi kutsuttuihin Forum Romanumiin, Palatiumiin ja Colosseumiin. Muurimäen matkapäivät kuluivat historiallisia paikkoja tutkiessa ja ehdottomaksi suosikkipaikaksi nousi kohtuullisen hyvin säilynyt Forum Romanum – kuuluisa Colosseum aiheutti Muurimäessä ristiriitaisia tunteita.

>> Lue lisää historiallisesta Roomasta Kerran poistuin kotoa -blogista!

9. Koe aktiiviseikkailu tulivuorella

Italian luontoon kuuluvat lähtemättömästi vuoret – myös tulivuoret. Pingviinimatkat-blogia kirjoittava pariskunta Milla Himberg ja Juhana Tuomi tutustuivat tuliperäisiin Liparisaariin niin rentoutumisen kuin aktiivilomailunkin merkeissä.

Pariskunta vietti toiminnantäyteisen päivän tutustuen viimeksi vuonna 1890 purkautuneeseen tulivuoreen, Unesco maailmanperintökohteeksikin listattuun Vulcanoon. Vulcanolle kiipeäminen hellesäässä ja haastavassa maastossa ei ollut helppoa, mutta huipun häämöttäessä kuumaisema ja komea kraatteri saivat kaiken vaivannäön unohtumaan.

>>Lue lisää mielenkiintoisista Liparisaarista Pingviinimatkat-blogista!

Emilia Romagna, Italia
Emilia Romagnan kaunis maaseutu lumosi Henry ja Martina Häkkisen.

10. Kaupunkeja ja maaseutua Emilia Romagnan alueella

Mikäli haluat nähdä Italiaa niiden kaikista perinteisempien kohteiden ulkopuolella, Emilia Romagnan alue kannattaa painaa mieleen. Tasty Travelissimo -blogia kirjoittavat Henry ja Martina Häkkinen tutustuivat alueeseen perusteellisesti ja ihastuivat.

Häkkisten mukaan Emilia Romagna kauniine maaseutuineen on oiva kohde aktiivilomalle: suosittuja lajeja ovat muun muuassa pyöräily ja vaeltaminen. Ruokaa ei saa alueella myöskään unohtaa, onhan paikalla pitkät perinteet esimerkiksi parmesan-juuston ja Modenan balsamiviinietiikan alkulähteinä – Sangioevese-viiniä unohtamatta.

>> Lue lisää Emilia Romagnasta Häkkisten Tasty Travelissimo -blogista!

Koonnut: Leena-Mari Laukkanen
Kuvat: Istockphoto, Ulla Alakangas, Mika Väistö, Sanni Salonen, Noora Muurimäki, Mia / Elämää ja Matkoja, Meri / Syö Matkusta Rakasta, Mari Koskelo, Maria Lehtinen, Henry ja Martina Häkkinen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suorat lennot Gironaan

Joko tunnet nämä viisi kohdetta, joihin pääsee Suomesta edullisesti? Ryanairin lennot vievät pienemmille kentille

Bergamo, Italia

Päiväretket Milanosta: 4 kohdetta, jotka tuovat vaihtelua kaupunkilomaan

Roomasta on helppo vierailla minivaltio Vatikaanissa

Kun matkustat Italiaan, löydät kolme maata yhden sisältä – joko ehdit käydä kaikissa?

Ensikertalaisen vinkit Roomaan

Ensikertalaisen Rooma – näillä vinkeillä pääset alkuun

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja