Hyppää sisältöön

Kreikan miinukset – vai onko niitä? Kolme asiaa, jotka hiertävät tutussa matkailumaassa

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 10.05.2024
Onko ihanassa Kreikassa mitään vikaa? Lue maan kolmesta miinuksesta.

1. Suuret hintaerot

Suomalaisten rakastetuin kesäkohde on aina ollut Kreikan saaristo. Onko suosikkikohteessa mitään miinuksia?

Lomakohde valitaan usein ainakin osittain määränpään hintatason perusteella. Kreikassa se on Suomea matalampi, mutta yleisiä päätelmiä ei voi tehdä. Korkeat hinnat yllättävät monet Kreikassa kesäkuukausina, sillä eri kohteiden välillä on suuria eroja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kreikan ylivoimaisesti kalleimmat kohteet ovat Santorini ja Mykonos. Molemmat saaret ovat jo pitkään olleet suosittuja, mutta näkyvyys sosiaalisessa mediassa on saanut trendikohteet repeilemään liitoksistaan. Maksavista turisteista otetaan kaikki irti.

Kesän vilkkaimpina kuukausina budjettiloma ei onnistu kummassakaan kohteessa. Taksit, hotellit ja ravintolat voivat huoletta nostaa hintojaan: asiakkaita kyllä riittää. Odotukset eivät aina täyty. Paras aika matkustaa supersuosittuihin kohteisiin onkin kevät tai syksy.

Lue myös: Kreikan kalleimmat saaret – näissä kohteissa et pärjää minibudjetilla

2. Väijyvä lakkouhka

Kreikassa ei epäröidä lakkoilla, ja matkailijan on hyvä tiedostaa asia. Esimerkiksi liikenteeseen voi lähes koska tahansa tulla lakkoilun aiheuttamia katkoksia. Tämä koskee erityisesti saarille liikennöiviä lauttoja sekä metroja ja busseja. Lentoliikenteeseen lakoilla on vähemmän vaikutuksia.

Kesän sesonkihuippu ei tarkoita sitä, etteikö lakko voisi katkaista oman reissun. Päin vastoin: Kreikassa on tapana harrastaa työnseisauksia juuri silloin, kun niistä aiheutuu hallitukselle suurinta painetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockMitkä ovat Kreikan huonot puolet?
Lakko voi joskus sotkea matkasuunnitelmat Kreikassa.

Matkailijan kannalta tämä tarkoittaa jumiin jäämisen mahdollisuutta. Pahimmillaan pieneltä saarelta ei esimerkiksi pääse pois ehtiäkseen ajoissa lennolle Ateenaan. Lakot kestävät Kreikassa yleensä 1–3 päivää, tosin tyypillisin lakko on vuorokauden mittainen.

Lakoista ilmoitetaan yleensä pari päivää etukäteen.

3. Poliittiset haasteet

Talouskriisi, pakolaiskriisi, kiistat naapurimaiden kanssa… Kreikka ei aina ole päässyt helpolla.

Kreikan poliittiseen tilanteeseen on liittynyt monia kiemuroita. Jännitteitä on ollut niin Turkin kuin Pohjois-Makedoniankin kanssa – vuonna 2019 Makedonian valtio joutui vaihtamaan nimensä Pohjois-Makedoniaksi, sillä myös Kreikassa on alue nimeltä Macedonia.

Vuodesta 2015 käynnistynyt pakolaiskriisi on näkynyt Kreikassa vahvasti. Isoimman kolauksen on saanut Lesboksen saari, jossa on elänyt tiukimmassa tilanteessa kymmeniätuhansia rajan yli saapuneita siirtolaisia. Pakolaisleireillä olot ovat olleet surkeat ja saari ylikuormitettu.

Matkailun kannalta tilanne on ollut haastava, sillä vaikka tilanne on normalisoitunut, pakolaisleirit ovat saaneet turistit välttelemään kohdetta. Saarelaisille se tarkoittaa tulojen menetyksiä, mikä taas kiristää tunnelmaa ja aiheuttaa vihamielistä suhtautumista sekä päättäjiin että pakolaisiin.

Jos haluat auttaa, voit valita kohteeksi turismituloja menettäneen saaren. Tällaisia ovat esimerkiksi Lesbos, Samos ja Chios. Pakolaisleireille apu taas menee perille lahjoittamalla rahaa tai ottamalla yhteyttä vapaaehtoisjärjestöihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Yksi epäkohta särkee turistin sydämen Kreikassa – lue miten tavallinen lomailija voi auttaa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mikä on paha silmä?

Tähän salaperäiseen symboliin et voi olla törmäämättä Kreikassa ja Turkissa – mitä “paha silmä” tarkoittaa?

Rodoksen nähtävyydet

Nämä paikat on pakko nähdä Rodoksella – saaren 13 parasta nähtävyyttä

Korfun Timonin ranta kuvattu ylhäältä käsin

Kesän kuumimmat matkatarjoukset Kreikkaan – säästä ja nauti eri budjeteilla

Paros, Kreikka

Tämä Kreikan saari on monen mielestä kaikkein paras – 5 syytä matkustaa Parokselle, joka pärjää jopa Santorinille

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja