Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Suomen pahamaineisimmalla saarella on nykyään helppo vierailla – Seili oli ennen menolippu kohti kuolemaa

Visit Finland / Vastavalo / Anne Saarinen artikkelin kuva
Suomen matkailu
Seilin saarella on synkkä historia. Kun sinne aikoinaan joutui, ei paluuta enää ollut.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 28.03.2022
facebook   whatsapp

Spitaalisten saari Seili

Paraisten kunnassa Saaristomerellä sijaitseva Seili näyttää ihan tavalliselta idylliseltä saarelta. Seilillä on kuitenkin synkkä ja surullinen menneisyys, ja saari on vasta viime vuosina alkanut tarjota matkailupalveluja kävijöille.

Asutusta ja maanviljelyä Seilissä oli jo keskiajalla, mutta saaren tarinaa määrittää vahvimmin sen rooli leprapotilaiden sijoituspaikkana. Vuonna 1619 saarelle alettiin rakentaa leprasairaalaa, jonne oli määrä eristää kaikki potilaat odottamaan väistämätöntä kuolemaansa.

Kun saarelle aikoinaan jouduttiin, lähdettiin sinne loppuelämäksi. Paluuta ei enää ollut – mantereelta häädetyt potilaat joutuivat jopa tuomaan mukanaan lautoja omia ruumisarkkujaan varten. Vuosien varrella Seilissä asui yhteensä 663 leprapotilasta.

Saarelle rakennettiin sairaalan ja kirkon lisäksi muun muassa sauna, leivintupa ja useita asuinrakennuksia.

Seilin käyttötarkoitus muuttui lepran alkaessa hävitä Suomesta. Kun viimeinen spitaalipotilas haudattiin vuonna 1785, muutettiin tilat mielisairaalaksi. Tuohon aikaan laitoksesta käytettiin nimeä hourujenhuone.

Seilin mielisairaalan toiminta loppui vuonna 1962, minkä jälkeen tilat siirtyivät Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksen käyttöön.

Seilin saarella on helppo vierailla

Seilistä on suosittu retkikohde saaristossa erityisesti kesäkuukausina. Yhteysalus Seiliin liikennöi lähes ympäri vuoden jäätilanteesta riippuen, ja kesäkuukausina saarelle on tarjolla myös useita yksityisiä lauttayhteyksiä sekä päiväretkiä. Seiliin pääsee lautalla Nauvosta sekä helposti myös Turun keskustasta.

Itse saarelle ei ole pääsymaksua, mutta Seilin museokirkossa vierailu maksaa muutaman euron. Museokirkko on avoinna pääasiassa kesäkuukausina ja rajoitettuina päivinä loppukesästä ja alkusyksystä. Aukioloajat kannattaa tarkistaa etukäteen. Saarella järjestetään myös opastettuja kierroksia.

Seilissä voi halutessaan myös yöpyä. Saarella on tarjolla erilaisia majoitusvaihtoehtoja, joita voi varata suoraan paikan verkkosivuilta. Seilin rakennuksiin avatut majapaikat sopivat niin perheille, pariskunnille kuin isommille kaveriporukoillekin.

Saarella toimii kesäkuukausina ravintola sekä kahvila. Seili ei ole esteetön kohde, joten pyörätuolilla liikkuminen voi olla saarella hankalaa.

Seili herää henkiin toukokuussa, jolloin lauttaliikenne vilkastuu ja ravintolapalvelut ja opastetut kierrokset aloittavat toimintansa viikonloppuisin. Kesäkuusta elokuuhun palveluita on tarjolla päivittäin, ja syyskuussa ne harventuvat jälleen vain viikonlopuille.

Katso alta matkailijoiden jakamia kuvia sekä Urbanex Ninjan suomenkielinen video saarelta!

A post shared by Joonas Tsokkinen (@tsokkinen) on

A post shared by Maija (@maija_johanna) on

A post shared by Maija (@maija_johanna) on

A post shared by Mika Puskala (@supermiqa) on

A post shared by Saara (@saarapalmujoki) on

Lue myös: Saariston rengastie – 8 kohdetta suositun matkailureitin varrella

Lähde: Visit Seili, Luontoon.fi
Kuva: Visit Finland / Vastavalo / Anne Saarinen, Instagram
Video: YouTube / Urbanex Ninja

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.