Hyppää sisältöön

Arvaatko, missä oli Suomen ensimmäinen hotelli? Paikka on monille tuttu – sinäkin olet saattanut kävellä ohi Turussa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 22.05.2020
Tärkeä vieras haukkui Suomen ensimmäisen hotellin "viheliäiseksi loukuksi".

Miten hotellit toimivat 1700-luvun Suomessa?

Sinäkin olet saattanut vierailla tietämättäsi rakennuksessa, josta sai 1700-luvulla alkunsa koko Suomen hotelli- ja ravintolaelinkeino. Tai kenties kävellyt sen ohi – paikka nimittäin sijaitsi Turussa Aurajoen rannalla. Samoissa tiloissa toimii nykyään esimerkiksi suosittu turkulaisravintola Mami.

Vuonna 1757 avattu Seipellin talo oli ensimmäinen paikka, jossa yhdistyi hotelli- ja ravintolatoiminta. Tuolloin päätettiin, että majapaikan olisi tarjottava ruokaa myös muille kuin siellä yöpyville vieraille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rakennuksen pitkän historian tuntee parhaiten arkkitehti ja kunniatohtori Benito Casagrande, joka on vuosien varrella hiljalleen ostanut koko rakennuksen. Nykyään se tunnetaan nimellä Casagrandentalo. Rakennuksen ensimmäiset osat valmistuivat jo 1500-luvun alussa.

Turismia nykyisessä muodossaan ei Suomessa vielä tunnettu, kun hotelli käynnisti toimintansa.

– Hotellin asiakkaat olivat tuohon aikaan läpikulkumatkailijoita ja merkkihenkilöitä. Kyseessä oli Turun hienoin hotelli, kertoo Casagrande.

Kaikki eivät asiasta tosin olleet samaa mieltä. Casagranden mukaan italialainen tutkimusmatkailija Giuseppe Acerbi oli tottunut toisenlaiseen tasoon, sillä tämä kuvaili kirjassaan hotellia “viheliäiseksi loukuksi”.

Hotelli jatkoi toimintaansa 1800-luvun alkuun saakka, jolloin se ajautui konkurssiin. Vuonna 1812 avattu Seurahuone kiinnosti uutuudellaan ja söi vanhat toimijat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rakennuksen monet tarinat

Hotellitoiminnan lisäksi rakennukseen liittyy monia mielenkiintoisia tarinoita ja kulttuurihistoriallisia vaikutuksia. Tietojen keräämistä eri vaiheista on hankaloittanut se, että monet paperit tuhoutuivat Turun palossa vuonna 1927.

Casagranden mukaan Seipellin sali oli 1700-luvun lopussa Turun suurin juhlatila, jossa järjestettiin merkittäviä juhlia ja tapahtumia. Yksi näistä oli Ruotsin vallan päättyminen vuonna 1809.

– Voidaan sanoa, että tilassa vietettiin ensimmäiset itsenäisyyspäiväjuhlat suuriruhtinaskunnan juhlissa. Tapahtumassa ei vältytty erikoisilta sattumuksilta. Erään naisen hame esimerkiksi syttyi palamaan.

Samassa salissa katsotaan Casagranden mukaan alkaneen myös urheilun opetus Suomessa. Siellä otettiin niin ikään vastaan tärkeät vieraat ja merkkihenkilöt.

– Kun Puolassa ja Yhdysvalloissa sankariksi noussut Tadeusz Kościuszko saapui heikossa kunnossa Turkuun, ylioppilaat kantoivat tämän Seipellin saliin. Kaupunkilaiset pääsivät katsomaan kansallissankaria, kertoo Casagrande.

Talot oli tapana nimetä omistajan mukaan

Nykyään Benito Casagrande perheineen omistaa koko rakennuksen. Casagrandella on rakennukseen erityinen tunneside, sillä hän tapasi vaimonsa sen edessä. Yhteistä elämää on takana jo 60 vuotta.

Casagrande on omistautunut rakennuksen ja vanhan keskustan suojelulle. Arkkitehdin mukaan se on tärkeä osa Suomen kulttuurihistoriaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Talon kylkeen on painettu teksti Omnia Vincit Amor eli “kaiken voittaa rakkaus”. Se on alun perin viitannut lähimmäisenrakkauteen, mutta nykyään sen merkityksen voi liittää myös kotiseuturakkauteen. Talo on rakennussuojelulailla suojattu.

Rakennus sai uuden nimen Casagrandentalo vuonna 2002. Casagranden mukaan kyse on ennen kaikkea perinteestä.

– Kaverini alkoi ihmetellä, että miksi taloa ei ole nimetty omistajan mukaan kuten yleensä on ollut tapana. Nimeen liittyy myös vastuunkanto. Kun rakennus kantaa omaa nimeä, on siitä huolehdittava erityisen hyvin, kertoo Casagrande.

Nykyään Casagrandentalon tiloissa toimii muun muassa ravintoloita, liikkeitä ja toimistotiloja. Ravintolatoiminnan perinne on haluttu säilyttää eläväisenä, ja kesäkuukausina talon edusta on suosittua terassialuetta.

Casagrandentalon sisäpihalta löytyy Pyhän Hengen Kappeli, joka on avoinna kävijöille. Halukkaat voivat noutaa avaimet tilaan sopimuksen mukaan.

Katso alta kuvia rakennuksesta!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Suomen erikoisimmat hotellit – 8 vinkkiä

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Visit Turku, Instagram

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mikä Levin hotelli sopii sinulle? 8 vinkkiä erilaisille matkailijoille

Hotellin lounge

Mitä hotellien lounget oikein ovat? Tällaista on suljettujen ovien takana

Ravintola Blanko

Turun parhaat ravintolat – 27 paikkaa, joita kannattaa kokeilla

Magical Pond -iglut Rukalla

Tältä näyttävät Rukan tyylikkäät lasi-iglut – sängystä näet revontulet ja valoisat kesäyöt

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja