Hyppää sisältöön

Suomen ihanat saaret – päiväretket, majakat, hotellit ja muut tärpit

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 13.08.2024
Suomen saariston huippusesonki on lyhyt, mutta osassa paikoista voi vierailla jopa ympäri vuoden. Tutustu erilaisiin tapoihin kokea saaret!

1. Helpot päiväretket

Onko mitään parempaa paikkaa nauttia Suomen lyhyestä kesästä kuin kotimaan saaret? Helpoimmillaan saaristoon pääsee suoraan kaupungin keskustasta julkisen liikenteen yhteyksillä.

Helsingin tunnetuin saari on tietysti Suomenlinna, mutta kannattaa kokeilla myös esimerkiksi Lonnaa, Pihlajasaarta ja Vallisaarta. Kaikilla näillä saarilla vieraileminen on edullista ja vaivatonta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Oulusta kannattaa tehdä päiväretki Hailuotoon, jonne pääsee oman auton lisäksi myös lautalla tai bussilla. Hailuodon tärkein nähtävyys on Marjaniemen majakka ja suosituin tapahtuma heinäkuinen Bättre Folk -festivaali. Tiesitkö muuten, että Hailuoto ei ole vain saari, vaan oma kuntansa?

Inka KhanjiHailuoto
Hailuodossa punaiset mökit sopivat saaristomiljööseen.

Monista suomalaisista rannikkokaupungeista tehdään kesäkuukausina erilaisia saaristoristeilyjä. Tutki valikoimaa esimerkiksi Helsingistä, Hangosta, Raumalta, Naantalista, Vaasasta ja Kotkasta. Saimaan alueella tehdään niin ikään risteilyjä.

Turun saariston lauttaliikenne palvelee ympäri vuoden myös sesongin ulkopuolella.

Lue myös: Tutustu Helsingin ihaniin saariin – 10 paikkaa, joihin pääsee helposti päiväretkelle

2. Saaristo tutuksi pyörällä

Saariston tutkiminen pyörän selästä käsin on kesäreissujen klassikko. Suosituimpia pyöräretkikohteita ovat Ahvenanmaa sekä Turun saaristo, jossa kulkee perinteikäs Saariston rengastie.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ahvenanmaalla majoitusta voi vaihtaa vaikka joka yö kuljettaen retkivarusteita mukana pyörän selässä. Vaihtoehtoisesti voit valita yhden tukikohdan, josta käsin tehdä päiväretkiä. Ahvenanmaalla etäisyydet ovat lyhyet ja maasto on tasaista, joten et tarvitse aiempaa kokemusta pitkistä pyöräretkistä.

Pyörällä voi käydä läpi Ahvenanmaan nähtävyydet, joista kuuluisin on Kastelholman linna. Ahvenanmaan saaristossa on myös vahva oma ruokakulttuuri pannukakkuineen ja panimoineen.

Visit Finland / Juho KuvaTurun saaristo
Saariston rengastien voi ajaa läpi polkupyörällä.

Turusta lähtevä Saariston rengastie on puolestaan reilun 200 kilometrin mittainen reitti, jonka voi kulkea auton lisäksi polkupyörällä. Matkantekoa tauottavat ylitykset lautoilla ja losseilla saarelta toiselle.

Rengastien reitille osuvat muun muassa viihtyisä Nauvo putiikkeineen sekä Louhisaaren kartano, joka oli marsalkka Mannerheimin synnyinkoti. Seilin saarella on puolestaan synkkä historia: paikka oli ennen menolippu kohti varmaa kuolemaa. Saarelle eristettiin leprapotilaat.

Lue lisää: Saariston rengastie – 8 kohdetta suositun matkailureitin varrella

3. Suomalaiset majakkasaaret

Majakat kiinnostavat monia luontomatkailijoita. Liittyyhän niihin jotain salaperäistä: usein syrjäinen sijainti omassa rauhassa ja mielikuva vapaudesta. Lisäksi majakat ovat arkkitehtonisesti näyttäviä rakennuksia.

Suomessa majakoihin liittyy jonkin verran matkailutoimintaa. Esimerkiksi Bengtskärin, Söderskärin, Kylmäpihlajan, Tankarin ja Märketin majakat ovat alueidensa nähtävyyksiä ja suosittuja retkikohteita. Suomen vanhin majakka löytyy Utön saarelta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockSuomen majakkasaaret
Suomalaisilla majakkasaarilla on lyhyt sesonki. Kuvassa Söderskärin majakka Porvoon ulkosaaristossa.

Myös Merenkurkun saaristossa Pohjanmaalla tehdään harvakseltaan majakkaretkiä kesäkuukausina. Esimerkiksi West Coast Rib Charter järjestää yleisöretkiä sekä tilausretkiä ryhmille esimerkiksi Strömmingsbådanin majakalle.

Yleisölle avoimille suomalaisille majakkasaarille pääsee vain muutaman kuukauden ajan kalenterivuodesta. Majakkasesonki kestää yleensä kesäkuusta elo- tai syyskuuhun. Risteilyjen reitit ja aikataulut kannattaa selvittää hyvissä ajoin.

Turistien suosimilla majakoilla on usein myös jonkinlaista majoitus- ja ravintolatoimintaa. Yö majakalla on eksoottinen seikkailu, jota varten ei tarvitse poistua kotimaasta. Majoittumaan pääsee ainakin Bengtskärin, Kylmäpihlajan, Sälgrundin ja Tankarin majakoiden kupeeseen.

Vuonna 2024 kansainvälistä majakkaviikonloppua vietetään 16.–17. elokuuta.

Lue lisää: Koe kiehtovat majakkasaaret kotimaassa – 5 vinkkiä

4. Saariston luontopolut

Upein tapa tutustua saaristoon on tietysti omalla veneellä. Tavallisen maakravun onneksi luonnosta voi nauttia vaikka jalkaisin ulkoilureiteillä. Kaikilla saaristoalueilla on luontopolkuja ja retkeilyreittejä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Helposti toteutettava saaristolenkki löytyy esimerkiksi Merenkurkun saaristosta Svedjehamnista. Pohjanmaan Mustasaaressa odottaa punaisten venevajojen täplittämä maisema sekä 20-metrinen näkötorni Saltkaret.

Torniin nousemalla pääsee ihailemaan Merenkurkun saaristoon avautuvaa maisemaa – Unescon luonnonperintökohdetta. Näkötorni ja sille johtava tie parkkialueelta on esteetön.

Maria HietalaSaltkaret-näkötorni
Saltkaretin näkötornista avautuu maisema Merenkurkun saaristoon.

Näkötornilta lähtee Bodvattnetin luontopolku, joka kiertää noin neljän kilometrin rengasreitin komeaa maisemaa mukaillen. Matkan varrella näet harmaita latoja ja ehkä jopa laiduntavia lehmiä vuodenajasta riippuen.

Hyvä paikka etsiä omiin lomasuunnitelmiin sopiva reitti on Metsähallituksen ylläpitämä sivusto Luontoon.fi. Sivustolle on listattu kaikki ulkoilureitit alueittain.

5. Persoonallista majoitusta saaristossa

Loma suomalaisissa saaristomaisemissa voi olla luksusta tai mökki-idylliä.

Mustasaaressa Merenkurkun saaristossa sijaitsevassa Kalle’s Inn Resortissa kävijät yöpyvät lasikattoisissa ja -seinäisissä mökeissä. Maisemia voi tiirailla siis suoraan omasta sängystä. Yö lasimajassa maksaa noin 350 euroa sisältäen laadukkaan aamiaisen ja illallisen.

Visit Finland Kalle's Inn Resort, Mustasaari
Kalle’s Inn Resortissa lasi-igluista aukeava saaristomaisema muuttuu vuodenaikojen mukana.

Toinen tasokas majoitusvaihtoehto löytyy Ahvenanmaalta. Havsvidden-hotellin kalliohuvilat on rakennettu rantakallioille siten, että huoneistoista avautuvat isot lasi-ikkunat suoraan merelle päin.

HavsviddenAhvenanmaan hotellit
Havsviddenin kalliohuviloissa majoitut mahdollisimman lähellä merta.

Jos haluat yksityisyyttä omalle seurueelle, löytyy Klobbenin saarelta Ahvenanmaalta pikkumökkejä isommallekin porukalle. Saari vuokrataan aina yhden seurueen käyttöön – täällä ei siis tarvitse miettiä, mitä mökkinaapurit ajattelevat.

Inkoossa sijaitseva The Barö on tyylikäs saaristohotelli, joka on rakennettu komealle paikalle kallion päälle. Kaikki huoneet sijaitsevat omissa pienissä rakennuksissaan – saaristomaisemilla tietenkin.

Inka KhanjiSaaristohotellit Suomessa
The Barö -hotellissa pääosassa on saaristomaisema.

Saariston rengastien matkailijoita palvelee iso valikoima majapaikkoja vuokramökeistä sympaattisiin majataloihin. Esimerkiksi Nauvossa on runsaasti kivoja pikkuhotelleja. Majoitusta voi etsiä myös vaikka Airbnb:n kautta.

Lue myös: Suomen 38 parasta kesäkohdetta – kotimaan klassikot ja salatut helmet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Nuorti Reindeer Mainos

Ainutlaatuinen elämys Helsingissä: Lapin porot saapuvat Seurasaareen joulukuussa

Erikoiset hotellit Suomessa

Vau, mitä Suomi-hotelleja! Esittelyssä 25 erikoista majapaikkaa kotimaassa

Helsinki, Suomi

Helsinki valittiin maailman kestävimmäksi matkailukohteeksi – lue viikon tärkeimmät matkailu-uutiset

Lyhdynkantajat Helsingin päärautatieasemalla

Helsingin päärautatieasemalle panimoravintola – lue viikon tärkeimmät matkailu-uutiset

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja