Hyppää sisältöön

Suomen ihanat saaret – viisi tapaa tutustua lomalla saaristoon

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 29.05.2020
Suomen saariston sesonki on lyhyt. Tutustu erilaisiin tapoihin kokea saaret!

1. Helpot päiväretket

Onko mitään parempaa paikkaa nauttia Suomen lyhyestä kesästä kuin kotimaan saaret?

Helpoimmillaan saaristoon pääsee suoraan kaupungin keskustasta julkisen liikenteen yhteyksillä. Helsingin tunnetuin saari on tietysti Suomenlinna, mutta kannattaa kokeilla myös esimerkiksi Lonnaa, Pihlajasaarta ja Vallisaarta. Kaikilla näillä saarilla vieraileminen on edullista ja vaivatonta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Oulusta kannattaa tehdä päiväretki Hailuotoon, jonne pääsee oman auton lisäksi myös lautalla tai bussilla. Hailuodossa kannattaa nähdä ainakin Marjaniemen majakka. Suosittu Bättre Folk -festivaali järjestetään saarella seuraavan kerran vuonna 2021. Tiesitkö muuten, että Hailuoto ei ole vain saari, vaan oma kuntansa?

ShutterstockPäiväretki Oulusta Hailuotoon
Hailuotoon pääsee myös julkisen liikenteen avulla.

Monista suomalaisista rannikkokaupungeista tehdään kesäkuukausina erilaisia saaristoristeilyjä. Tutki valikoimaa esimerkiksi Helsingistä, Hangosta, Raumalta, Naantalista, Vaasasta ja Kotkasta. Saimaan alueella tehdään niin ikään risteilyjä. Turun saariston lauttaliikenne palvelee ympäri vuoden myös sesongin ulkopuolella.

Lue myös: Tutustu Helsingin ihaniin saariin – 10 paikkaa, joihin pääsee helposti päiväretkelle

2. Saaristo tutuksi pyörällä

Saariston tutkiminen pyörän selästä käsin on kesäreissujen klassikko. Suosituimpia pyöräretkikohteita ovat Ahvenanmaa sekä Turun saaristo, jossa kulkee perinteikäs Saariston rengastie.

Ahvenanmaalla majoitusta voi vaihtaa vaikka joka yö kuljettaen retkivarusteita mukana pyörän selässä. Vaihtoehtoisesti voit valita yhden tukikohdan, josta käsin tehdä päiväretkiä. Ahvenanmaalla etäisyydet ovat lyhyet ja maasto on tasaista, joten et tarvitse aiempaa kokemusta pitkistä pyöräretkistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pyörällä voi käydä läpi Ahvenanmaan nähtävyydet, joista kuuluisin on Kastelholman linna. Ahvenanmaan saaristossa on myös vahva oma ruokakulttuuri pannukakkuineen ja panimoineen.

Visit Finland / Juho KuvaTurun saaristo
Saariston rengastien voi ajaa läpi polkupyörällä.

Turusta lähtevä Saariston rengastie on puolestaan reilun 200 kilometrin mittainen reitti, jonka voi kulkea auton lisäksi polkupyörällä. Matkantekoa tauottavat ylitykset lautoilla ja losseilla saarelta toiselle.

Rengastien reitille osuvat muun muassa viihtyisä Nauvo putiikkeineen sekä Louhisaaren kartano, joka oli marsalkka Mannerheimin synnyinkoti. Seilin saarella on puolestaan synkkä historia: paikka oli ennen menolippu kohti varmaa kuolemaa. Saarelle eristettiin leprapotilaat.

Lue lisää: Saariston rengastie – 8 kohdetta suositun matkailureitin varrella

3. Suomalaiset majakkasaaret

Majakat kiinnostavat monia luontomatkailijoita. Liittyyhän niihin jotain salaperäistä: usein syrjäinen sijainti omassa rauhassa ja mielikuva vapaudesta. Lisäksi majakat ovat usein arkkitehtonisesti näyttäviä rakennuksia.

Suomessa majakkoihin liittyy jonkin verran matkailutoimintaa. Esimerkiksi Bengtskärin, Söderskärin, Kylmäpihlajan, Tankarin ja Märketin majakat ovat alueidensa nähtävyyksiä ja suosittuja retkikohteita. Suomen vanhin majakka löytyy Utön saarelta.

ShutterstockSuomen majakkasaaret
Suomalaisilla majakkasaarilla on lyhyt sesonki. Kuvassa Söderskärin majakka Porvoon ulkosaaristossa.

Yleisölle avoimille suomalaisille majakkasaarille pääsee vain muutaman kuukauden ajan kalenterivuodesta. Majakkasesonki kestää yleensä kesäkuusta elokuuhun. Risteilyjen reitit ja aikataulut kannattaa selvittää hyvissä ajoin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Turistien suosimilla majakoilla on usein myös jonkinlaista majoitus- ja ravintolatoimintaa. Yö majakalla on eksoottinen seikkailu, jota varten ei tarvitse poistua kotimaasta.

Lue lisää: Koe kiehtovat majakkasaaret kotimaassa – 5 vinkkiä

4. Saariston luontopolut

Upein tapa tutustua saaristoon on tietysti omalla veneellä. Tavallisen maakravun onneksi luonnosta voi nauttia vaikka jalkaisin ulkoilureiteillä. Kaikilla saaristoalueilla on luontopolkuja ja retkeilyreittejä.

Visit Finland / Jaakko SaloVaasa
Merenkurkun saaristosta löytyy luontopolkuja ja ulkoilureittejä.

Hyvä paikka etsiä omiin lomasuunnitelmiin sopiva reitti on Metsähallituksen ylläpitämä sivusto Luontoon.fi. Sivustolle on listattu kaikki ulkoilureitit alueittain.

5. Persoonallista majoitusta saaristossa

Loma suomalaisissa saaristomaisemissa voi olla luksusta tai mökki-idylliä.

Isomman reissubudjetin saa varata esimerkiksi Vaasassa Merenkurkun saaristossa sijaitsevaan Kalle’s Inn -majapaikkaan, jossa kävijät yöpyvät lasikattoisissa ja -seinäisissä mökeissä. Maisemia voi tiirailla siis suoraan omasta sängystä. Yö lasimajassa maksaa 500 euroa, joten ihan halvalla ei tästä elämyksestä selvitä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Toinen korkeamman hintahaitarin majoitusvaihtoehto löytyy Ahvenanmaalta. Havsvidden-hotellin kalliohuvilat on rakennettu rantakallioille siten, että huoneistoista avautuvat isot lasi-ikkunat suoraan merelle päin.

HavsviddenAhvenanmaan hotellit
Havsviddenin kalliohuviloissa majoitut mahdollisimman lähellä merta.

Jos haluat yksityisyyttä omalle seurueelle, löytyy Klobbenin saarelta Ahvenanmaalta pikkumökkejä isommallekin porukalle. Saari vuokrataan aina yhden seurueen käyttöön – täällä ei siis tarvitse miettiä, mitä mökkinaapurit ajattelevat.

Saariston rengastien matkailijoita palvelee iso valikoima majapaikkoja vuokramökeistä sympaattisiin majataloihin. Esimerkiksi Nauvossa on runsaasti kivoja pikkuhotelleja. Majoitusta voi etsiä myös vaikka Airbnbn kautta.

Lue myös: Suomen 30 parasta kesäkohdetta – kotimaan klassikot ja salatut helmet

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Inka Khanji, Shutterstock, Visit Finland / Juho Kuva, Visit Finland / Jaakko Salo, Havsvidden

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hotelli U14, Helsinki

U14 on leikkisä design-hotelli keskellä Helsinkiä: perheomisteinen, mutta osa jättiketjua

Aamiaisannos lautasella

Helsingin herkullisimmat hotelliaamiaiset – 10 vaihtoehtoa

Porvoon hotellit

Hotellivinkit Porvooseen – 6 paikkaa, joiden joukosta löydät itsellesi sopivan majoituksen

Helsingin iltapäiväteet

Iltapäivätee Helsingissä – katso neljä erilaista vaihtoehtoa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja