Hyppää sisältöön

Thaimaa vai Meksiko? Katso kumpi kaukokohde sopii paremmin sinulle

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 11.11.2023
Lähdetko sinä tänä talvena Thaimaahan vai Meksikoon? Lue miten talven suositut kaukokohteet eroavat toisistaan.

1. Lentoja ja pakettimatkoja

Thaimaa ja Meksiko ovat idän ja lännen matkailujättejä, joihin reissataan innokkaasti etenkin talvikaudella. Näistä ensiksi mainittu on suomalaisten ehdoton lempikaukokohde, mutta voisiko Meksiko haastaa tutun suosikin?

Sekä Thaimaahan että Meksikoon pääsee Suomesta suorin lennoin sekä matkanjärjestäjien tarjoamilla lennot ja majoituksen sisältävillä pakettimatkoilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Thaimaan asema suomalaisten ykköskohteena näkyy tarjonnassa: kohdevalikoima on Meksikoa laajempi, ja reittilentoja liikennöidään ympäri vuoden.

Suomesta pääsee suorin lennoin Thaimaan Bangkokiin ja Phuketiin. Näistä kohteista viedään matkailijoita edelleen lukuisiin rantalomakohteisiin kuten Khao Lakiin, Koh Samuille ja Hua Hiniin.

ShutterstockLennot Phuketiin
Suomesta on runsaasti yhteyksiä Phuketiin, josta pääsee edelleen muille Thaimaan saarille.

Meksikoon suoria yhteyksiä on vähemmän. TUI liikennöi lomalentoja Helsingistä Cancuniin talvikaudella. Pakettimatkoja tehdään esimerkiksi Cancuniin, Playa del Carmeniin ja Isla Holboxin saarelle.

Omatoimimatkailijoidenkin kannattaa tutkia matkanjärjestäjien lentotarjouksia Thaimaahan ja Meksikoon. Pelkkiä lentoja voi välillä löytää kohtuuhintaan tai jopa edullisesti.

Lentomatkojen pituus on noin 10–12 tuntia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Ilmasto: sama matkustusaika

Thaimaan ja Meksikon lomakohteissa vallitsee trooppinen ilmasto, ja sää on kuuma ympäri vuoden. Molemmissa maissa sadekausi ajoittuu kesälle ja syksylle. Talven sesonki käynnistyy marras–joulukuussa, ja Suomesta pakettimatkoja tehdään maaliskuuhun saakka.

Suomesta pääsee Thaimaahan suorin reittilennoin ympäri vuoden, kun taas suorat lentoyhteydet Meksikoon rajoittuvat talvikauteen.

3. Budjettihotelleja ja all inclusivea

Sekä Thaimaassa että Meksikossa on tarjolla majoitusta joka budjetille. Omatoimimatkailijat voivat valita hostelleista yksinkertaisiin rantamajoihin, siisteihin ketjuhotelleihin ja yltäkylläiseen luksukseen.

Molemmissa maissa hintaerot majoitusten ja lomakeskusten välillä ovat suuria. Yksinkertaista budjettimajoitusta on aina saatavilla, ja luksuksen hinnoilla taas ei ole kattoa.

IstockphotoRantaloma Meksikossa
Meksikon rannoilta löytyy majoitusta all inclusive -hotelleista yksinkertaisempiin vaihtoehtoihin.

Meksikossa all inclusive -hotellit ovat suosittuja pakettimatkailijoiden keskuudessa. Isot hotellialueet sopivat parhaiten helppoa lomaa etsiville lapsiperheille tai pariskunnille, jotka kaipaavat täydellistä rentoutumista. Osa hotelleista on suunnattu vain aikuisille. Thaimaassa all inclusivet ovat puolestaan harvinaisempia.

4. Turvallisuus lomakohteissa

Osa Thaimaan suosiosta kaukokohteena perustuu turvallisuuteen. Maassa ei juuri ole asioita, joita matkailijat kokisivat uhkaavina, vaikka omat riskinsä löytyvät sieltäkin.

Monen mielestä juuri Thaimaa on helpoin paikka aloittaa kaukomatkailu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockThaimaan turvallisuus
Krabi tunnetaan merestä nousevista dramaattisista kallioista.

Meksikon maine on kinkkisempi. Maahan yhdistetään huumekartellien veriset yhteenotot, jotka voivat arveluttaa ensikertalaisia. Syytä ei kuitenkaan juuri ole. Meksikon ongelmat eivät kosketa tavallista varovaisuutta noudattavaa matkailija – ellei kohdalle sitten osu todella huono tuuri.

Meksikon lomakohteissa ei lähtökohtaisesti tarvitse pelätä oman turvallisuutensa puolesta. Samalla olisi naiivia sulkea silmänsä epäkohdilta: Meksikossa on huumekartelleja ja korruptiota. Maassa ei ainakaan kannata erehtyä ostamaan bilehuumeita kaduilla tai yöelämässä.

Lue myös: Ensikertalaisen Meksiko – 10 käytännön vinkkiä

5. Kummassa maassa on paremmat rannat?

Suomalaiset tuntevat Thaimaan rannat turkoosista vedestä, vaaleasta hiekasta ja meressä lipuvista pitkähäntäveneistä. Kaikilta saarilta löytyy turvallisia ja perheille sopivia rantoja, joiden lämpimässä vedessä kelpaa uida.

Meksikossa turkooseimmat rantavedet löytyvät Jukatanin niemimaan alueelta Karibianmeren rannalta. Cancúnin pohjoispuolella sijaitseva Isla Holbox on ihana paratiisisaari. Tyynenmeren rannikolla vesi ei ole turkoosia kuten Karibialla, mutta rannat ovat yhtä lailla hienoja.

Yksi Meksikon erikoisimmista rannoista on lähellä Puerto Vallartan lomakohdetta sijaitseva Playa Escondida (tai Playa del Amor), jonka luolamainen malli muodostaa ikään kuin silmän merelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockMeksikon rannat
Playa Escondida on suosittu päiväretki Puerto Vallartasta.

Meksikon miinuksena voidaan pitää isojen hotellialueiden blokkaamia rantoja tietyillä alueilla. Esimerkiksi Tulumissa ja Cancúnissa on kyllä yleisiä rantoja, mutta pitkä pätkä rantaviivaa on rakennettu täyteen hotelleja. Näille rannoille päästäkseen on oltava jonkin hotellin tai rantaravintolan asiakas.

6. Kumpi on edullisempi, Thaimaa vai Meksiko?

Thaimaa ja Meksiko ovat molemmat maita, joissa on mahdollista lomailla edullisesti. Penninvenyttäjä pärjää pienellä budjetilla, mutta palveluista ja majoituksen tasosta on oltava valmis tinkimään.

Suosituimmissa lomakohteissa hintataso on sekä Thaimaassa että Meksikossa maiden keskiarvoa selvästi korkeampi. Meksikossa tällaisia ovat esimerkiksi trendikäs Tulum sekä amerikkalaisvaikutteiset Los Cabos ja Cancun.

ShutterstockLos Cabos Meksikossa
Los Cabos on Baja Californian niemimaan eteläkärjessä sijaitseva alue, jossa on useita isoja hotelleja.

Lomabudjetin vertailu ei ole yksiselitteistä, kun kohteiden väliset hintaerot ovat isoja. Voidaan kuitenkin sanoa, että Thaimaa on jonkin verran Meksikoa edullisempi. Meksikossa on myös Thaimaata vahvempi tippikulttuuri.

Lennot ja majoituksen sisältävien matkapakettien hinnat Thaimaahan ja Meksikoon alkavat tällä hetkellä noin tuhannesta eurosta. Äkkilähdön voi saada myös tätä edullisempaan hintaan.

7. Ruoka on isossa roolissa

Sekä Thaimaan että Meksikon keittiöt ovat maailmankuuluja. Molempiin maihin voisi matkustaa jo pelkästään ruoan takia.

Thaimaassa houkuttelevat mausteiset curryt, nuudelit ja papaijasalaatit. Meksikossa on pakko maistaa tacoja, mereneläviä ja guacamolea.

ShutterstockRuoka Thaimaassa
Monille ruoka on yksi loman kohokohdista Thaimaassa.

Molempien maiden lomakohteissa ruokaa saa halutessaan hyvin edullisesti, ja katuruokaa kannattaa maistaa ainakin kerran. Lomakeskuksissa on myös paljon länsimaisia ravintoloita, kansainvälisiä ketjuja ja fine dining -vaihtoehtoja.

8. Meksikon nähtävyydet ovat kiinnostavia

Haluatko talvilomaltasi muutakin kuin rannalla makoilua? Erityisesti Meksikossa on paljon mielenkiintoisia nähtävyyksiä lähellä rantakohteita.

Maya-rauniot, siirtomaatyyliset kaupungit, teemapuistot ja luonnon omat uimakuopat cenotet ovat helposti saavutettavissa Jukatanin niemimaalla.

ShutterstockMeksikon uimakuopat cenotet
Cenote Suytun on yksi Jukatanin niemimaan lukemattomista cenoteista eli erilaisista uimakuopista ja -luolista.

Puerto Vallartan alueella lomailijat voivat tehdä retkiä lähikohteisiin kuten Sayulitaan sekä Meksikon erikoisimmalle rannalle, josta käytetään nimiä Playa del Amor ja Playa Escondida. Jos aikaa on enemmän, ehtii kaupungista vierailla aina tequilan kotiseudulla asti.

Thaimaan pienillä saarilla nähtävyyksiä on usein vähemmän. Usein nähtävyydet ovat temppeleitä, Buddha-patsaita tai luontokohteita. Bangkokista puolestaan löytyy loputtomasti kierreltävää.

9. Samanlaisia aktiviteetteja

Meksikossa ja Thaimaassa harrastetaan pitkälti samanlaisia aktiviteetteja. Suosituimpien lajien joukkoon kuuluvat molemmissa maissa sukellus ja jooga. Meksikossa on myös muutamia erinomaisia surffauskohteita.

ShutterstockJooga Thaimaassa
Sekä Thaimaasta että Meksikosta on helppo löytää joogatunteja ja -retriittejä.

Thaimaa on todellinen sukelluskohteiden klassikko, jossa moni suomalainenkin on suorittanut sukelluskortin. Opetusta saa Thaimaan suomalaisissa sukelluskouluissa kätevästi omalla kielellä lämpimissä vesissä.

Meksikossa sukeltamaan suunnataan useimmin Jukatanin niemimaan alueelle. Cozumelin saari tunnetaan sukellusvesistään, ja Playa del Carmenin alueella pääsee kesällä sukeltamaan valashaiden kanssa. Talvella on puolestaan sesonki härkähaiden bongausta varten.

ShutterstockSukellus Meksikossa
Sekä Meksikossa että Thaimaassa on värikäs vedenalainen maailma.

Cancunissa on vedenalainen museo sukeltajia varten. Vaihtelua harrastajalle tuovat merivesien lisäksi syvät cenotet.

Surffaajille Meksikon parhaat aallot löytyvät Tyynenmeren rannikolta, jossa erityisesti Puerto Escondido on tunnettu lajin harrastajien keskuudessa. Myös Baja Californian ja Nayaritin alueilta löytyy surffausmahdollisuuksia.

10. Kumpi on parempi kohde lapsiperheille?

Thaimaa on pitkään ollut lapsiperheiden suosima kaukokohde, jonka rannat ja ystävällinen tunnelma ovat moneen kertaan hyviksi havaittuja. Thaimaa mielletään turvalliseksi ja helpoksi lomakohteeksi myös lasten kanssa matkustettaessa.

Monet sen sijaan saattavat miettiä, uskaltaako Meksikoon edes matkustaa lasten kanssa. Vastaus on kyllä.

ShutterstockPerheloma Thaimaassa
Phuketin saari on suosittu myös lapsiperheiden keskuudessa.

Meksikolaiset ovat erittäin lapsirakkaita, ja latinokulttuurille ominaiseen tapaan perhe on paikallisille kaikki kaikessa. Lapsiin suhtaudutaan lämpimästi joka paikassa. Perheitä näkyy katukuvassa viettämässä yhdessä aikaa pitkälle yöhön saakka.

Perheystävällisen all inclusive -hotellin valitsemalla lapsille löytyy paljon hauskaa ajanvietettä oman hotellin alueelta. Täyden palvelun resortissa aikuisetkin saavat omaa aikaa.

Jukatanin niemimaalla on lisäksi useita teemapuistoja kuten Xcaret, Xplor ja Xel-Ha, jotka sopivat erityisesti kouluikäisille lapsille ja teineille. Vesi- ja seikkailupuistojen liput ovat Meksikossa melko kalliita.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Thaimaan Songkran

Varo näitä asioita, jos matkustat Thaimaahan huhtikuussa – 10 faktaa Songkranista

Thaimaan kalenteri

Miksi Thaimaassa eletään aivan eri vuotta kuin Suomessa? Vilkaisu kalenteriin lyö ällikällä

Thaimaa

Seitsemän asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Thaimaan Phuketissa

Thaimaan sääilmiöt

Thaimaan sääilmiöt selitettyinä – nämä voivat osua lomallesi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja