Hyppää sisältöön

Suunnitteletko ensimmäistä matkaa Meksikoon? 10 käytännön vinkkiä

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 13.12.2023
Meksiko on talvikauden houkuttelevimpia lomakohteita. Lue tämä, jos olet lähdössä maahan ensimmäistä kertaa!

1. Pakettimatkoja ja omatoimimatkoja

Haluaisitko matkustaa Meksikoon, mutta et tiedä mistä aloittaa? Helpoin tapa lomailla Meksikossa on varata pakettimatka suomalaisen matkanjärjestäjän kautta.

TUI tekee Suomesta valmismatkoja Jukatanin niemimaan rantakohteisiin. Lomailla voi esimerkiksi Cancunissa, Playa del Carmenissa sekä Isla Holboxin ja Isla Mujeresin saarilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Omatoimimatkailijan kannattaa varata lennot joko Cancuniin tai Mexico Cityyn riippuen siitä, missä kohteissa on tarkoitus vierailla. Yllättäen lomalennot tulevat usein edullisemmiksi myös omatoimimatkailijoille – erityisesti jos matkustat lyhyellä varoitusajalla.

2. Tarvitset vain voimassa olevan passin

Meksiko on yksi helpoimpia kurkistuksia latinokulttuuriin. Maassa on totuttu turisteihin, ja kaikki palvelut on suunniteltu matkailijoita varten.

ShutterstockMeksiko
Meksikon paikalliskulttuuri tuo lomaan eksotiikkaa.

Suomen kansalainen ei tarvitse viisumia alle kuuden kuukauden matkalle. Meksiko ei vaadi passilta puolen vuoden voimassaoloa matkan päättymisen jälkeen, mutta kovin viimeisiään vetelevän passin kanssa ei kannata lähteä reissuun. Rajoitukset voivat muuttua nopeastikin.

Omatoimimatkailijoiden ja pidempään Meksikossa reissaavien kannattaa huomioida, että Meksikon rajalla ei välttämättä enää anneta automaattisesti passiin 180 päivän oleskelun myöntävää leimaa. Lähtöpäivä on siis hyvä miettiä valmiiksi.

3. Meksikossa on jätettävä tippiä

Juomarahan jättäminen kuuluu Meksikossa asiaan. Kyse ei ole suurista summista, mutta tippaus tulee vastaan useammin kuin monissa muissa matkailumaissa. Ravintoloiden lisäksi tippiä odotetaan jätettävän lähes kaikissa tilanteissa, joissa joku auttaa sinua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jätä muutama kolikko esimerkiksi henkilölle, joka pakkaa ruokaostoksesi supermarketissa, täyttää autosi tankin huoltoasemalla tai ohjaa sinut taksiin lentokentällä. Ravintolassa sopiva tippi on noin 10–15 prosenttia, mutta fine dining -paikoissa ja kansainvälisissä hotelleissa juomarahaa jätetään usein enemmän.

ShutterstockMeksiko
Chichen Itzan rauniot ovat Meksikon tunnetuimpia nähtävyyksiä.

4. Pidä varasi liikenteessä

Auton vuokraaminen ja Meksikossa autoilu on varsin turvallista erityisesti matkailijoiden suosimilla alueilla. Toki liikenteessä tulee noudattaa varovaisuutta sekä suosia reittejä, joiden tiet ovat hyvässä kunnossa.

Meksikosta puhuttaessa keskitytään monesti vaaroihin, joilla ei ole juuri tekemistä tavallisten matkailijoiden kanssa. Huumekartellien sijaan lomailijan kannattaa suhtautua erityisellä valppaudella niinkin yksinkertaiseen asiaan kuin suojatien ylitykseen. Autoilijat eivät kunnioita jalankulkijoita liikenteessä.

5. Älä juo hanavettä

Meksikossa hanavettä ei kannata käyttää muuhun kuin peseytymiseen. Vesi ei ole juomakelpoista, joten lomalla kannattaa pitää mukana riittävästi pullotettua vettä. Majapaikat saattavat tarjota pullotettua vettä tai vesipullon täyttöpisteen. Kaikki supermarketit ja kulmakaupat myyvät useamman litran kanistereita, joista on helppo täyttää oma vesipullo.

6. Meksikon sisällä matkustaminen

Meksiko on valtavan kokoinen maa, jonka sisällä on usein helpointa ja edullisinta matkustaa lentäen. Maan sisäisiä lentoja tarjoavat kansallinen lentoyhtiö Aeroméxico sekä halpalentoyhtiöt Volaris ja Viva Aerobus.

ShutterstockMeksiko
Meksikon suosituimmista rantakohteista on helppo matkustaa raunioille, kaupunkeihin ja muihin kulttuurikohteisiin.

Bussilla matkustamista ei tarvitse pelätä Meksikossa. Bussit ovat hyväkuntoisia, istuimet ovat mukavia ja pidemmillä reiteillä matkustajille annetaan usein ilmainen eväspussi. Käytössä saattaa olla myös wifi.

Kohteissa liikennöivät bussiyhtiöt riippuvat alueesta. Esimerkiksi Jukatanin niemimaan alueella matkailijoita kiinnostavia reittejä operoivat ADO ja Mayab. Puerto Vallartan alueella bussireittejä muualle Meksikoon tarjoavat muun muassa ETN, Primera Plus ja TAP.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

7. Pidä mukana käteistä

Meksikon valuutta on peso, jota kannattaa käyttää myös silloin, kun vaihtoehtona on maksu Yhdysvaltojen dollareilla. Hotelleissa, supermarketeissa ja useimmissa ravintoloissa voit maksaa myös kortilla. Suorita korttimaksut paikallisessa valuutassa eurojen sijaan.

Meksikossa kannattaa aina pitää mukana jonkin verran käteistä. Pienet ravintolat, putiikit ja katuruokakojut ottavat yleensä vastaan vain käteismaksuja. Vaatimattomissa majapaikoissa korttimaksu ei myöskään välttämättä onnistu.

Pankkiautomaateista voi helposti nostaa paikallista valuuttaa. Nostoista peritään muutaman euron suuruinen maksu.

8. Pärjääkö Meksikossa englannilla?

Espanjan kielen alkeista on hyötyä Meksikossa matkustettaessa. Hotelleissa, lomakeskuksissa ja turistien suosimissa ravintoloissa puhutaan sujuvaa englantia, mutta erityisesti omatoimimatkailijan kannattaa opetella perusfraasit.

ShutterstockPärjääkö Meksikossa englannin kielellä?
Mexico Cityn kaltaisissa suurkaupungeissa saat varautua testaamaan espanjan kielen alkeita käytännössä.

Lomakohteiden ulkopuolella englannin kielen taito ei todellakaan ole itsestäänselvyys, eivätkä kaikki asiakaspalvelijat jaksa vaivata päätään kielitaidottomien turistien ongelmilla. Jos alueella ei ole totuttu turisteihin, ei esimerkiksi ruokalistoja yleensä ole saatavilla englanniksi.

9. Muista wc-säännöt

Meksikolaisessa vessassa saatat törmätä kylttiin, joka kehottaa heittämään wc-paperin roskakoriin. Kyllä – tämä tarkoittaa sitä, ettei paperia saa pudottaa wc-pönttöön. Monille käytäntö on tuttu esimerkiksi Thaimaasta, ja sitä kannattaa noudattaa. Ethän halua joutua kiusalliseen tilanteeseen, jossa viemäri tukkeutuu?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hotelleissa ja muissa moderneissa rakennuksissa paperin kanssa toimitaan samoin kuin Suomessakin. Jos wc-tiloissa ei ole ohjeita paperin heittämisestä roskakoriin, voit toimia normaaliin tapaan.

10. Netin käyttö Meksikossa

Jos haluat lomallesi jatkuvan verkkoyhteyden, on meksikolainen dataliittymä helppo hankkia. Suurimpia toimijoita Meksikossa ovat Telcel, Movistar ja AT&T, joilla on liikkeitä kaikissa isommissa kohteissa. Vaihtoehtoisesti paikallisen sim-kortin voi hankkia Oxxosta, joka on R-kioskin tyylinen lähes jokaisesta kadunkulmasta löytyvä myymälä.

ShutterstockNetin käyttö Meksikossa
Paikallisilta operaattoreilta saa edullisia datapaketteja lomaa varten.

Prepaid-liittymät ovat edullisia, ja niihin voi ladata helposti lisää rahaa Oxxo-liikkeissä. Alkuun pääsee jo noin 10–20 eurolla. Kannattaa huomioida, että kuuluvuusalue ei yleensä kata luonnonpaikkoja. Yhteys katkeaa helposti heti asutusalueiden ulkopuolella.

Vaihtoehtoisesti datapaketin voi ostaa omalta suomalaiselta operaattorilta tai hankkia verkon kautta digitaalisen e-sim-kortin.

Langaton verkkoyhteys löytyy Meksikossa lähes kaikista hotelleista sekä usein myös ravintoloiden, ostoskeskusten ja bussiasemien kaltaisista paikoista.

Lue myös: Voiko Meksiko haastaa tutun Thaimaan? Katso kumpi kaukokohde sopii sinulle

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Progreso, Meksiko

Vau, mikä näky rannalla! Maailman pisin laituri vie 6,5 kilometriä merelle

Yleiset mokat Meksikossa

Varo näitä helppoja virheitä Meksikossa – turistien 10 yleistä mokaa

Acapulco Meksikossa

Muistatko Acapulcon legendaarisen lomakohteen? Muuttui murhapääkaupungiksi – glamour hävisi ja turistit kaikkosivat

Meksiko

Koska on paras aika matkustaa Meksikoon? Lue nopeat faktat säästä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja