Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Suunnitteletko ensimmäistä matkaa Meksikoon? 10 käytännön vinkkiä

Shutterstock artikkelin kuva
Rantalomat
Meksiko on talvikauden houkuttelevimpia lomakohteita. Lue tämä, jos olet lähdössä maahan ensimmäistä kertaa!
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 25.09.2018
facebook   whatsapp

1. Pakettimatkoja ja omatoimimatkoja

Haluaisitko matkustaa Meksikoon, mutta et tiedä mistä aloittaa? Helpoin tapa lomailla Meksikossa on varata pakettimatka suomalaisen matkanjärjestäjän kautta. Suomesta tehdään valmismatkoja Cancuniin, Playa del Carmeniin sekä Puerto Vallartaan.

Omatoimimatkailijan kannattaa varata lennot joko Cancuniin, Puerto Vallartaan tai Mexico Cityyn riippuen siitä, missä kohteissa on tarkoitus vierailla. Yllättäen lomalennot tulevat usein edullisemmiksi myös omatoimimatkailijoille – erityisesti jos matkustat lyhyellä varoitusajalla.

ShutterstockMeksiko
Meksikon paikalliskulttuuri tuo lomaan eksotiikkaa.

2. Tarvitset vain voimassa olevan passin

Meksiko on kenties kaikkein helpoin kurkistus latinokulttuuriin. Maassa on totuttu turisteihin, ja kaikki palvelut on suunniteltu matkailijoita varten. Suomen kansalainen ei myöskään tarvitse viisumia alle kuuden kuukauden matkalle. Pidä kuitenkin huolta, että passisi on voimassa vähintään puoli vuotta matkan päättymisen jälkeen.

Meksikoon saavuttaessa saat maahantulokortin, joka on säilytettävä lähtöä varten. Jos onnistut kadottamaan paperin ennen paluulentoa, joudut maksamaan uudesta dokumentista lentokentällä.

3. Meksikossa on jätettävä tippiä

Juomarahan jättäminen kuuluu Meksikossa asiaan. Kyse ei ole suurista summista, mutta tippaus tulee vastaan useammin kuin monissa muissa matkailumaissa. Ravintoloiden lisäksi tippiä odotetaan jätettävän lähes kaikissa tilanteissa, joissa joku auttaa sinua.

Jätä muutama kolikko esimerkiksi henkilölle, joka pakkaa ruokaostoksesi supermarketissa, täyttää autosi tankin huoltoasemalla tai ohjaa sinut taksiin lentokentällä. Ravintolassa sopiva tippi on noin 10–15 prosenttia, mutta fine dining -paikoissa juomarahaa jätetään usein enemmän.

ShutterstockMeksiko
Chichen Itzan rauniot ovat Meksikon tunnetuimpia nähtävyyksiä.

4. Pidä varasi liikenteessä

Auton vuokraaminen ja Meksikossa autoilu on varsin turvallista erityisesti matkailijoiden suosimilla alueilla. Toki liikenteessä tulee noudattaa varovaisuutta sekä suosia reittejä, joiden tiet ovat hyvässä kunnossa.

Meksikosta puhuttaessa keskitytään monesti vaaroihin, joilla ei ole juuri tekemistä tavallisten matkailijoiden kanssa. Huumekartellien ja väkivaltarikosten sijaan lomailijan kannattaa suhtautua varauksella niinkin yksinkertaiseen asiaan kuin suojatien ylitykseen. Autoilijat eivät kunnioita jalankulkijoita liikenteessä.

Lue myös: Varo näitä helppoja virheitä Meksikossa – turistien 10 yleistä mokaa

5. Älä juo hanavettä

Meksikossa hanavettä ei kannata käyttää mihinkään muuhun kuin peseytymiseen. Vesi ei ole juomakelpoista, joten lomalla kannattaa pitää mukana riittävästi pullotettua vettä. Majapaikat saattavat tarjota pullotettua vettä tai vesipullon täyttöpisteen. Kaikki supermarketit ja kulmakaupat myyvät useamman litran kanistereita, joista on helppo täyttää oma vesipullo.

6. Meksikon sisällä matkustaminen

Meksiko on valtavan kokoinen maa, jonka sisällä on usein helpointa ja edullisinta matkustaa lentäen. Maan sisäisiä lentoja tarjoavat kansallinen lentoyhtiö Aeroméxico sekä halpalentoyhtiöt Volaris, Interjet ja Viva Aerobus.

ShutterstockMeksiko
Meksikon suosituimmista rantakohteista on helppo matkustaa raunioille, kaupunkeihin ja muihin kulttuurikohteisiin.

Bussilla matkustamista ei tarvitse pelätä Meksikossa. Bussit ovat hyväkuntoisia, istuimet ovat mukavia ja pidemmillä reiteillä matkustajille annetaan yleensä ilmainen eväspussi. Joskus käytössä saattaa olla myös wifi.

Kohteissa liikennöivät bussiyhtiöt riippuvat alueesta. Esimerkiksi Riviera Mayan alueella matkailijoita kiinnostavia reittejä operoivat ADO ja Mayab, joista jälkimmäisen liput ovat edullisempia, mutta kalusto saattaa olla osin vanhempi.

Puerto Vallartan alueella bussireittejä muualle Meksikoon tarjoavat muun muassa ETN, Primera Plus ja TAP.

7. Pidä mukana käteistä

Meksikon valuutta on peso, jota kannattaa käyttää myös silloin, kun vaihtoehtona on maksu Yhdysvaltojen dollareilla. Isoissa hotelleissa, ketjuravintoloissa ja supermarketeissa voit aina maksaa myös kortilla. Suorita korttimaksut paikallisessa valuutassa eurojen sijaan.

Meksikossa kannattaa aina pitää mukana jonkin verran käteistä. Pienet ravintolat, putiikit ja katuruokakojut ottavat yleensä vastaan vain käteismaksuja. Vaatimattomissa majapaikoissa korttimaksu ei myöskään välttämättä onnistu.

8. Pärjääkö Meksikossa englannilla?

Espanjan kielen alkeista on hyötyä Meksikossa matkustettaessa. Hotelleissa, lomakeskuksissa ja turistien suosimissa ravintoloissa puhutaan aina sujuvaa englantia, mutta erityisesti omatoimimatkailijan kannattaa opetella perusfraasit. Lomakohteiden ulkopuolella englannin kielen taito ei todellakaan ole itsestäänselvyys, eivätkä kaikki asiakaspalvelijat jaksa vaivata päätään kielitaidottomien turistien ongelmilla.

ShutterstockPärjääkö Meksikossa englannin kielellä?
Mexico Cityn kaltaisissa suurkaupungeissa saat varautua testaamaan espanjan kielen alkeita käytännössä.

9. Muista wc-säännöt

Meksikolaisessa vessassa saatat törmätä kylttiin, joka kehottaa heittämään wc-paperin roskakoriin. Kyllä – tämä tarkoittaa sitä, ettei paperia saa pudottaa wc-pönttöön. Monille käytäntö on tuttu esimerkiksi Thaimaasta, ja sitä kannattaa noudattaa. Ethän halua joutua kiusalliseen tilanteeseen, jossa viemäri tukkeutuu?

Jos wc-tiloissa ei ole ohjeita paperin heittämisestä roskakoriin, voit toimia normaaliin tapaan.

10. Meksikolainen sim-kortti

Jos haluat lomallesi jatkuvan verkkoyhteyden, on meksikolainen dataliittymä helppo hankkia. Suurimpia toimijoita Meksikossa ovat Telcel, Movistar ja AT&T, joilla on liikkeitä kaikissa isommissa kohteissa. Vaihtoehtoisesti paikallisen sim-kortin voi hankkia Oxxosta, joka vastaa suomalaista R-kioskia. Myymälöitä on lähes joka kadunkulmassa.

Prepaid-liittymät ovat edullisia, ja niihin voi ladata helposti lisää rahaa Oxxo-liikkeissä. Alkuun pääsee jo noin 10–20 eurolla. Kannattaa huomioida, että kuuluvuusalue ei yleensä kata luonnonpaikkoja. Yhteys katkeaa helposti heti asutusalueiden ulkopuolella.

Lue myös: Voiko Meksiko haastaa tutun Thaimaan? Katso kumpi kaukokohde sopii sinulle

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.