Hyppää sisältöön

Kreikan kiinnostavimmat kohteet, jotka eivät sijaitse saarilla – 10 tärppiä

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 21.06.2023
Kaikki Kreikan unelmakohteet eivät löydy saaristosta.

1. Ateena

Pääkaupunki Ateena on monille matkailijoille ensikosketus Kreikkaan. Lento- ja lauttayhteyksien solmukohtana Ateena on usein paikka, jossa pysähdytään pariksi päiväksi ennen siirtymistä muihin kohteisiin. Toki miljoonakaupunki itsessään sopii myös loman määränpääksi erityisesti historiasta kiinnostuneille matkailijoille.

Ateenan tunnetuin nähtävyys on tietysti Akropolis. Vajaat sata metriä korkealla kukkulalla antiikin ajan rauniot valvovat kaupunkia ylväinä. Suomesta on suora yhteys Ateenaan Finnairin, Norwegianin ja Aegean Airlinesin lennoilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockKreikka
Ateena tunnetaan erityisesti historiallisena kaupunkina, mutta siellä on myös paljon muuta nähtävää.

2. Nafplio

Peleponnesoksen niemimaalta löytyy hieman erilainen Kreikka, jos saarille on tehty jo useampia reissuja. Yksi alueen kiinnostavimmista kohteista on Nafplio, keskiaikainen kaupunki reilun kahden tunnin ajomatkan päässä Ateenasta. Nafplio sijaitsee rannikolla, mutta kiinnostavinta siellä on nimenomaan kaupunkitunnelma. Nafplion keskusta on poikkeuksellisen viehättävä kukilla koristeltuine katuineen ja aukioineen.

Vuokra-auton lisäksi Nafplioon pääsee Ateenasta bussilla. Kannattaa huomioida, että viikonloppuisin kaupunki on erityisesti paikallisten suosiossa lähikohteena. Kaupungin nimi saatetaan kirjoitaa myös muodossa Nafplion.

ShutterstockNapflio, Kreikka
Monet kutsuvat viehättävää ja värikästä Nafpliota Manner-Kreikan romanttisimmaksi kaupungiksi.

3. Monemvasia

Peleponnesoksen niemimaan kaakkoiskärjessä sijaitseva Monemvasia on historiallinen pikkukaupunki, josta löytyy erilainen Kreikka. Täällä talot eivät ole sinivalkoisia kuten saaristossa tai venetsialaistyylisen värikkäitä. Rinteessä alas viettävät rakennukset on kaikki tehty samasta kivestä. Keskiaikainen kohde sijaitsee upealla paikalla meren rannalla.

Monemvasiaa pidetään myös yhtenä koko Kreikan romanttisimmista kohteista.

ShutterstockMonemvasia, Kreikka
Hyvin säilynyt Monemvasian kaupunki on ollut asutettuna keskiajalta lähtien.

4. Voidokilian ranta

Manner-Kreikan upein ranta löytyy Peleponnesoksen niemimaalta. Voidokilia on hevosenkengän – tai kreikkalaisen omega-kirjaimen – muotoinen luonnonranta Messenian alueella. Monien mielestä Voidokilia hakkaa jopa kaikki muut Kreikan rannat. Rannalla ei ole palveluja, joten pakkaa mukaan omat eväät ja tarpeeksi juomavettä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rannalla on helpointa vierailla omalla vuokra-autolla osana Peleponnesoksen kiertomatkaa. Rannan välittömässä läheisyydessä ei ole turistien suosimaa lomakohdetta.

ShutterstockVoidokilia, Kreikka
Vaikka rannalla ei olekaan palveluita, on upea Voidokilia silti suosittu kohde.

5. Halkidiki

Kreikan pohjoisosassa sijaitseva Halkidiki on suosittua matkailualuetta, vaikka sen nimi ei välttämättä sano monille mitään. Mantereesta erottuu ikään kuin kolme erillistä niemimaata, joiden kaikkien katsotaan kuuluvan Halkidikiin. Kanssandra tunnetaan rantakohteistaan, kun taas Sithonia on rauhallisempaa luontoa. Athos puolestaan tunnetaan munkkiluostaristaan. Itse asiassa naisilta on alueelle pääsy kielletty.

Porttina Halkidikin alueelle toimii Kreikan kakkoskaupunki Thessaloniki, joka ei houkuttele matkailijoita samalla tavalla kuin Ateena. Thessalonikista matkaa Halkidikin alueen suulle on noin 80 kilometriä.

ShutterstockSithonia, Kreikka
Sithonian niemimaa on tunnettu kauniista, välimerellisestä luonnostaan.

6. Meteora

Innokkaat patikoijat, luontomatkailijat ja historiasta kiinnostuneet reissaajat ihastuvat Kreikan Meteoraan. Suomessa erikoisten kalliomuodostelmien ja luostarien alue on vielä vähemmän tunnettu, mutta kreikkalaisille se on yksi maan suurimmista ylpeydenaiheista.

Meteoraan on hankala tehdä lyhyttä päiväretkeä, sillä sen liepeillä ei sijaitse suosittuja matkakohteita. Ateenasta etäisyys on noin 400 kilometriä, kun taas Thessaloniki sijaitsee noin 200 kilometrin päässä.

ShutterstockMeteora, Kreikka
Meteoran maisemat ovat kuin sadusta.

7. Parga

Kreikan länsirannikolla sijaitseva Parga on kesäkuukausina suosittu lomakohde. Pikkukaupunki tunnetaan värikkäistä rakennuksistaan ja venetsialaisesta linnoituksestaan. Pargassa on myös mukavia rantoja. Jos haluat kokea matkalla myös jonkun saaren, voi Pargasta tehdä retken esimerkiksi Lefkakselle, jonne on mantereelta siltayhteys. Myös Korfun saari on lähellä.

Suomesta järjestetään kesäisin pakettimatkoja Pargaan. Matkaa Albanian rajalle on vain noin 80 kilometriä, joten samaan lomaan voi yhdistää omatoimisesti myös toisen maan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockParga, Kreikka
Parga on idyllinen pikkukylä Kreikan rannikolla.

8. Delfoi (Delphi)

Yksi Kreikan Unescon maailmanperintökohteista on Delfoi, arkeologinen alue, jonka sanotaan olevan maapallon keskipiste. Tänä päivänä Delfoihin saavutaan katsomaan raunioita ja kuulemaan sen mielenkiintoisesta historiasta. Antiikin aikana Delfoin houkuttimena toimi kuitenkin oraakkeli, jonka puheille pyhiinvaeltajat hakeutuivat. Kyseessä oli tulevaisuuden ennustaminen: profetiat, joiden uskottiin tulevan Apollon-jumalalta.

Delfoihin voi matkustaa esimerkiksi Ateenasta, josta etäisyys on vajaat 200 kilometriä. Delfoihin järjestetään opastettuja päiväretkiä, mutta reissu onnistuu tietysti myös omatoimisesti. Arkeologisen alueen liepeillä on hotelleja yön yli viipyviä kävijöitä varten.

ShutterstockApollonin temppeli, Delfoi, Kreikka
Kreikasta löytyy useita Unescon maailmanperintökohteita; yksi niistä on Delfoi.

9. Thessaloniki

Kreikan toiseksi suurin kaupunki Thessaloniki on harvoin yksinään turistien matkakohde Kreikassa. Kaupungissa on toki jonkin verran nähtävyyksiä – kirkkoja, museoita, raunioita – mutta Kreikan kaltaisessa maassa muut kohteet varastavat yleensä huomion. Thessaloniki voi kuitenkin toimia tukikohtana muille nähtävyyksille maan pohjoisosassa. Kaupungin tunnetuin maamerkki on valkoiseksi torniksi kutsuttu monumentti.

Thessaloniki sijaitsee Pohjois-Kreikassa noin 500 kilometrin päässä Ateenasta. Thessalonikista käsin voi vierailla esimerkiksi Halkidissa tai Meteorassa.

ShutterstockThessaloniki, Kreikka
Aristoteles-aukio on Thessalonikin tunnetuin kohtaamispaikka.

10. Olympia

Kaikkien tuntemat olympialaiset ovat lähtöisin Kreikasta. Kisat järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 776 ennen ajanlaskun alkua Olympiassa noin 300 kilometrin päässä Ateenasta. Tänä päivänä Olympia on arkeologinen alue ja Unescon maailmanperintökohde, jossa myös turistit voivat vierailla. Haluaisitko nähdä muinaisten urheilupaikkojen rauniot?

Olympialaisten symboli olympiatuli sytytetään aina Olympiassa jo kuukausia ennen kisojen alkamista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockOlympia, Kreikka
Olympiassa pääsee ihastelemaan ensimmäisten olympialaisten suorituspaikkoja.

Lue myös: Kreikan parhaat saaret – mikä näistä 10 kohteesta sopii sinulle?

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mikä on paha silmä?

Tähän salaperäiseen symboliin et voi olla törmäämättä Kreikassa ja Turkissa – mitä “paha silmä” tarkoittaa?

Kreikan miinukset

Kreikan miinukset – vai onko niitä? Kolme asiaa, jotka hiertävät tutussa matkailumaassa

Rodoksen nähtävyydet

Nämä paikat on pakko nähdä Rodoksella – saaren 13 parasta nähtävyyttä

Korfun Timonin ranta kuvattu ylhäältä käsin

Kesän kuumimmat matkatarjoukset Kreikkaan – säästä ja nauti eri budjeteilla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja