Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Kreikka

Naxos on pala aitoa Kreikkaa

Elina Venttola Päivitetty: 11.11.2019
Kultaisten hiekkarantojen, vehreiden laaksojen ja pienten vuoristokylien Naxos on Kreikan hurmaavimpia kohteita.

Kykladien saariryhmään kuuluva Naxos on kaunis vihreä saari, jonka maisemat vaihtelevat rannoista vuoristokyliin. Saaren asukkaat elävät pitkälti maanviljelystä, ja vaikka matkailu onkin tärkeä elinkeino, massaturismi ei ole pilannut aitoa kreikkalaista tunnelmaa.

Rantoja ja historiaa

Kreikan Egeanmerellä sijaitseva yli 10 000 asukkaan Naxos kuuluu Kykladien saariryhmään. Se sijaitsee saariryhmän keskellä ja on Kykladien saariryhmän saarista suurin ja vihrein.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Naxoksella on kilometreittäin hiekkarantoja, kauniita vehreitä laaksoja sekä sympaattisia vuoristokyliä. Matkailu on saarella tärkeä elinkeino, mutta suurin osa saaren asukkaista elää maataloudesta. Massaturismi ei ole vielä jyrännyt saaren yli ja matkailija otetaan vastaan enemmän ystävänä kuin turistina.

Naxos on kuuluisa paitsi rannoistaan myös juustoistaan, viinistään ja marmoristaan. Kreikkalaisen mytologian mukaan viininjumala Dionysos asui Naxoksella ja opetti paikalliset tekemään viiniä. Taito on edelleen saarelaisilla hyppysissä.

Marmoria saarella on louhittu antiikin ajoista saakka. Suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluvat jättimäiset puolivalmiit marmoripatsaat, joita on pitkin saarta. Muita tärkeitä nähtävyyksiä ovat Apollonin temppeli, venetsialainen linna Kastro sekä Demeterin ja Dionysoksen temppelin rauniot.

Naxos, Kreikka
Naxos on matkailijoiden keskuudessa suosittu kohde, mutta se on säilyttänyt aidon kreikkalaisen tunnelmansa.

Naxos on kesäkohde

Kykladeilla vallitsee Välimeren ilmasto, joten kesät ovat kuumia ja kuivia ja talvet sateisia ja leutoja. Naxos, kuten muutkin Kreikan saaret, on kesäkohde.

Aurinko alkaa lämmittää toukokuun alussa, ja rantakelit jatkuvat syys-lokakuun vaihteeseen. Aurinko saattaa kesäisin paistaa pilvettömältä taivaalta 12–14 tuntia. Keskilämpötilat nousevat yli 20 asteen jo toukokuussa. Kuuminta on heinä-elokuussa, jolloin lämpötila kohoaa 30 asteen paremmalle puolelle. Merituulet vilvoittavat ilmaa rannikolla jonkin verran, mutta sisämaassa saattaa olla tukahduttavan kuuma.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rentoa rantaelämää ja vesiurheilulajeja

Naxoksen viehätys piilee sen rannoissa. Vaaleahiekkaisia rantoja on kilometrikaupalla, ja jokainen voi valita oman suosikkirantansa. Hiekkadyynit ja suojaisat poukamat ovat ihanteellisia paikkoja levittää pyyhe ja asettua palvomaan aurinkoa. Rannoista Agia Anna ja Agios Prokopios kilpailevat saaren parhaan rannan tittelistä. Osa rannoista syvenee hitaasti, joten ne sopivat uimiseen myös perheen pienimmille.

Saaren suurimmilla rannoilla voi harrastaa erilaisia vesiurheilulajeja. Naxoksen sanotaan olevan aina sopivan tuulinen, joten purjelautailu ja leijasurffaus ovat suosittuja lajeja. Tuulien perässä leijasurffarit kokoontuvat etenkin Mikri Viglaan. Myös vesihiihtäjille on hyvät mahdollisuudet.

Valitsipa rentoutumiseen tai vesiurheilulajien harrastamiseen minkä rannan tahansa, vesirajasta ei tarvitse välttämättä poistua edes lounaalle. Monet tavernat ovat levittäytyneet rantahietikolle saakka ja tarjoilevat kreikkalaisia herkkuja nälkäisille lomalaisille.

Nähtävyyksiä ja ostoksia

Naxoksen saari on ollut asutettuna esihistorialisista ajoista lähtien. Se on kuulunut niin roomalaisten valtakuntaan kuin Bysanttiinkin, lisäksi siellä ovat hallinneet niin venetsialaiset kuin osmanitkin. Historiansa aikana se on ollut tärkeä merenkulullinen ja hallinnollinen keskus. Rakennelmia on säilynyt meidän aikoihimme saakka, ja saarella onkin paljon nähtävää ja koettavaa historiasta kiinnostuneille.

Nähtävyyksien katselun lomassa kannattaa tutustua saaren paikallistuotantoon. Tuliaisiksi voi ostaa saarella tuotettua oliiviöljyä tai viiniä. Saarella kasvatettuja tuoreita hedelmiä nauttimalla saa c-vitamiinipitoisuudet kohdilleen.

Naxos on kuuluisa myös marmoristaan. Pienoispatsas on oivallinen muisto matkalta.

Eniten kauppoja löytyy saaren pääkaupungista Horasta, joka tunnetaan myös nimellä Naxoksen kaupunki. Hintataso on edullisempi kuin Suomessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN NAXOKSELLA

Naxos, Kreikka
Naxoksen vanhassakaupungissa voi tehdä muun muassa tuliaisostoksia.

Matkustaminen Naxokselle

Naxokselle on mahdollista matkustaa omatoimisesti tai pakettimatkalla. Saarelle pääsemiseen kuluu hieman aikaa, sillä Helsingistä ei ole suoria lentoja kohteeseen.

Naxokselle järjestetään valmiita pakettimatkoja kesäisin. Vaikka saarella on lentokenttä, valmismatkojen lennot laskeutuvat yleensä Santorinille, josta matkaa jatketaan lautalla. Matka kestää lautasta riippuen 3-5 tuntia. Toisinaan pakettiin sisältyy yksi tai kaksi yötä Santorinilla. Kuljetukset ovat yleensä lisämaksullisia, joten tarkista asia matkanjärjestäjältä varausta tehdessä.

Omatoimimatkailija voi ottaa lennon Helsingistä Ateenaan ja lentää sieltä Naxokselle. Ateenasta Naxokselle lentää Aegean Airlines. Toinen vaihtoehto on lentää Santorinille ja jatkaa sieltä matkaa lautalla.

Lennot Helsingistä Naxokselle maksavat omatoimimatkailijalle noin 200–500 euroa, riippuen lentoyhtiöstä ja välilaskujen määrästä. Lauttamatkan hinta on yhtiöstä ja lautan nopeudesta riippuen 15–60 euroa.

Monipuolinen majoitustarjonta

Naxos on suosittu kohde, eikä majoitustarjonnasta ole pulaa. Saarella on viiden tähden luksushotelleja, omaleimaisia boutique-hotelleja, pieniä majatalotyyppisisiä paikkoja sekä leirintäalueita. Jokainen löytää siis vaatimuksiaan vastaavan majoituksen. Sesonkina ennakkoon varaaminen on suositeltavaa.

Naxos on yksi Kreikan suositun saarihyppelyn pysähdyspaikoista. Saarelle saapuu paljon matkailijoita myös ilman varausta. Satamassa on kesäisin majoituksen tyrkyttäjiä, jotka saattavat olla varsin sinnikkäitä. Osalla on tarjolla hyviä kohtuuhintaisia majoituksia, mutta joskus matkailija voi päätyy kauas keskustasta kovaan hintaan. Harkintaa kannattaa siis käyttää ennen kuin tarttuu tarjoukseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Liikkuminen paikan päällä

Lomakylissä kaikki palvelut on helposti saavutettavissa kävellen. Taksit ovat myös kätevä tapa liikkua kohteiden sisällä.

Saaren muihin kohteisiin voi matkustaa paikallisbussilla. Busseilla matkustaminen on edullista, liput maksavat vain muutaman euron. Joidenkin kohteiden välillä bussit kulkevat vain silloin tällöin, joten aikataulut on hyvä tarkistaa paikan päällä.

Miellyttävin ja helpoin tapa liikkua ympäri saarta on vuokra-auto. Auton voi vuokrata suoraan lentokentältä tai esimerkiksi Naxoksen kaupungin keskustasta. Elokuussa vuokrahinnat ovat hieman korkeammat kuin muuhun aikaan vuodesta.

NAXOKSEN NÄHTÄVYYDET

Naxos, Kreikka
Marmorinen Portara-portti kohoaa näyttävänä Naxoksen sataman lähistöllä.

Naxoksen kaupunki

Naxoksen kaupunki tunnetaan myös nimellä Hora. Saaren pääkaupunki on vilkkain turistikohde ja tarjoaa paljon nähtävää.

Kaupungissa kannattaa suunnata venetsialaisten 1200-luvulla rakentamaan kaupunginosaan. Sen kapeilla kaduilla voi edelleen aistia entisaikojen tunnelmaa. Siellä on myös helppo eksyä. Tien takaisin löytää kun muistaa, että kaikki tiet ylös vievät herttuattarien linnalle eli Kastrolle, ja kaikki tiet alas takaisin meren äärelle.

Naxoksen kaupungin tunnetuin nähtävyys on Apollonin temppeli. Sen hyvin säilynyt portti on muodostunut saaren tunnusmerkiksi. Kauneimmillaan se on auringonlaskun aikaan. Historiasta enemmän tietoja kaipaava nauttii käynnistä eri museoissa. Vierailun arvoisia ovat esimerkiksi Arkeologinen museo sekä Mitropoliksen museoalue.

Naxoksen satama on eloisa ja vilkas paikka, jossa pääsee seuraamaan saarelaisten ja matkalaisten värikästä elämää. Sataman ympäristössä on myös tavernoita, joissa voi istahtaa syömään kreikkalaisia herkkuja.

Naxoksen hiekkarannat

Rannat ovat Naxoksen parasta antia. Ne houkuttelevat auringonpalvojia sekä vesiurheilulajien harrastajia. Osa rannoista saattaa kuumimman sesongin aikaan olla ruuhkaisia, mutta saarelta löytää myös suojaisia poukamia. Hyvällä onnella hiljaisen poukaman saa omaan käyttöön kokonaiseksi päiväksi.

Saaren vilkkain ja suosituin ranta on Naxoksen kaupungissa sijaitseva St. Georgesin ranta. Rannalla on paljon hotelleja ja rantabaareja sekä mahdollisuudet harrastaa erilaisia vesiurheilulajeja. Ranta on matala ja soveltuu hyvin lapsille.

Naxoksen parhaan rannan tittelistä kilpailevat Agia Anna ja Agios Prokopios. Molemmat ovat hienohiekkaisia ja sopivan matalia lapsiperheille. Molemmilla rannoilla on hyvin palveluita, mutta Agia Anna on hieman rauhallisempi.

Saaren eteläosan paras ranta on Mikri Vigla. Ranta jakautuu kahteen osaan, joten rannalle mahtuu auringonpalvojien lisäksi leijasurffareita ja kalastajia.

Zas eli Zeusvuori

Kykladien korkein kohta löytyy Naxokselta. Zas eli Zeusvuoren huippu nousee hieman yli 1 000 metriin.

Vuoren rinteillä on sympaattisia pieniä kyliä, joista Filoti on alueen suurin. Kylä on kehittynyt hitaasti saaren muuhun asutukseen nähden, joten siellä voi tutustua perinteiseen kreikkalaiseen elämään.

Apollonasin kalastajakylä

Apollonasin viehättävä pieni kalastajakylä saaren pohjoisosassa on yksi suosituimmista vierailukohteista. Siellä on runsaasti hotelleja sekä laadukkaita ravintoloita.

Apollonasissa on myös yksi saaren kuuluisimmista marmoripatsaista. 10,5 metriä pitkä Kouros sijaitsee aivan kylän sisäänkäynnillä.

NAXOKSEN PARHAAT

Naxos, Kreikka
Naxoksen satamassa riittää elämää.

Naxoksen parhaat rannat

  1. St.Georges
  2. Agia Anna
  3. Agios Prokopios
  4. Mikri Vigla

Naxoksen parhaat nähtävyydet

  1. Apollonin temppeli
  2. Venetsialainen linnoitus
  3. Kastro
  4. Naxoksen arkeologinen museo
  5. Kourosin patsas

Lisätietoa

Kreikan viralliset matkailusivut

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: Shutterstock, Istockphoto