Hyppää sisältöön

Kreikan tuntemattomampi helmi - matkailijan opas Karpathoksen saarelle

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 13.04.2016
Karpathos on leppoisa saarikohde, josta löytyy rantojen lisäksi myös historiaa ja aitoa kreikkalaista tunnelmaa.

Rento kesäloma Karpathoksella

Karpathos on Kreikan Dodekanesian saariryhmään kuuluva saari, joka sijaitsee Egeanmerellä Kreetan ja Rodoksen välimaastossa. Karpathos on Rodoksen jälkeen suurin Dodekanesian saarista.

Alle 10 000 asukkaan Karpathos on rento lomasaari, jossa matkailu on lisääntynyt vasta parin viimeisen vuosikymmenen aikana. Vaikka saarelta löytyykin lomakeskuksia, on siellä myös koskemattomia alueita, paikallistunnelmaa ja rauhallisia rantoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Karpathos sopii hyvin sekä rantalomailijoille että aktiivimatkailijoille. Vaikka lomailu saarella pyöriikin pitkälti kauniiden rantojen ympärillä, löytyy sieltä myös riittävästi harrastusmahdollisuuksia. Lapsiperheille kohde on mukavan rauhallinen.

Lomakeskusten ja rantojen lisäksi Karpathoksella voi aistia aitoa menneen ajan tunnelmaa. Saaren merkittävin vierailukohde on historiallinen Olympoksen kylä.

Karpathoksen vuoristotiet
Karpathoksella kannattaa vuokrata auto ja kierrellä ympäri saarta.

Paras aika matkustaa Karpathokselle

Karpathoksella vallitsee välimerellinen ilmasto, joka tarkoittaa pitkiä ja kuumia kesiä sekä leutoja talvia. Kesäkuukausina Karpathos on suosittu lomakohde.

Karpathoksen matkailusesonki kestää huhtikuusta lokakuuhun, mutta vilkkainta saarella on heinä- ja elokuussa. Tällöin myös lämpötila saavuttaa huippunsa, ja Karpathoksella voikin olla keskikesällä helposti yli 30 astetta.

Suurimpia turistiruuhkia välttävän matkailijan kannattaa suunnata Karpathokselle keväällä tai syksyllä. Tällöin myös majoituksen ja lennot saa yleensä edullisimmin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Karpathoksen harrastusmahdollisuudet

Aktiivilomailijat voivat harrastaa Karpathoksella esimerkiksi vaellusta. Vuoristoisen saaren suosituin reitti vie Olympoksen kylästä Fyssesiin. Paras aika vaelluslomille on kevät tai syksy, sillä kesähelteillä patikointi voi tuntua raskaalta.

Saarella on myös erilaisia vesiurheilumahdollisuuksia. Kokeile esimerkiksi sukellusta, purjelautailua tai purjehdusta.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN KARPATHOKSELLA

Näin löydät majoituksen Karpathokselta
Karpathoksen saarella voi majoittua hotelleissa tai pienemmissä majataloissa.

Näin pääset Karpathokselle

Suomesta järjestetään Karpathokselle valmismatkoja kesäkuukausina. Tällöin lento liikennöidään suoraan Karpathoksen lentoasemalle.

Omatoimimatkaaja voi lentää Karpathokselle Ateenan kautta – jatkolento Ateenasta kestää noin tunnin. Ateenan Piraeuksen satamasta lähtee Karpathokselle myös lauttoja, mutta varaudu pitkään matkaan: lautta seilaa yli 18 tuntia.

Majoitus Karpathoksen saarella

Kreikkalaisten lomasaarten tavoin myös Karpathoksella on paljon hotelleja, lomakeskuksia ja majataloja. Erityisesti kesäkuukausina majoitus on syytä varata hyvissä ajoin etukäteen.

Edullisinta majoitus on paikallisten pitämissä majataloissa, joilla ei yleensä ole verkkosivuja. Tällöin majoitusta saatetaan mainostaa esimerkiksi satamissa lauttojen saavuttua.

Liikkuminen Karpathoksen saarella

Karpathoksella on helpointa liikkua omalla vuokra-autolla tai mopolla, joka on suosittu vaihtoehto autolle. Saarella liikennöi jonkin verran myös paikallisbusseja, joilla voi tehdä retkiä suurimpien kylien välillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lomailijalle sopii menopeliksi myös polkupyörä. Taksilla liikuttaessa hinnasta kannattaa sopia kuljettajan kanssa etukäteen.

KARPATHOKSEN NÄHTÄVYYDET

Olympoksen kylä
Historiallinen Olympoksen kylä on Karpathoksen saaren tunnetuimpia nähtävyyksiä.

Olympoksen kylä

Karpathoksen kenties kauneimpana kylänä pidetty Olympos on myös ehdoton nähtävyys saarelle saapuville matkailijoille. Historiallinen kylä sijaitsee saaren pohjoisosassa.

Olympos tunnetaan perinteisestä arkkitehtuuristaan: kylässä voi ihailla vanhoja kirkkoja, tuulimyllyjä ja asuinrakennuksia. Kapeilla kujilla kävely on hauska tapa viettää lomapäivää.

Karpathoksen pääkaupunki Pigadia

Karpathoksen pääkaupunki ja tärkein satama on Pigadia. Viehättävässä pikkukaupungissa voi nähdä perinteistä kreikkalaista arkkitehtuuria ja tehdä ostoksia.

Saaren itärannikolla sijaitseva Pigadia on myös merkittävin aloituskohde Karpathokselta lähteville veneretkille.

Karpathoksen parhaat rannat

Karpathos tunnetaan kauniista rannoistaan, joista kuuluisin lienee Apellan ranta. Saaren itärannikolla sijaitseva ranta on klassinen esimerkki valkoisesta hiekasta ja turkoosista kirkkaasta vedestä. Rannalle pääsee helpoiten venekyydillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Karpathoksen muita tunnetuimpia rantoja ovat esimerkiksi Achata ja Kyra Panagia. Matkailijoiden suosiossa ovat myös Amopin ja Lefkoksen lomakylien rannat.

Retki Sarian saarelle

Karpathoksen suosituimpia retkikohteita on Sarian pieni saari, joka on ennen ollut osa Karpathosta. Saarelle liikennöi veneitä Pigadiasta, ja sinne järjestetään opastettuja retkiä lomakauden aikana.

Luonnonkauniilla Sarialla voi esimerkiksi patikoida ja nauttia luonnonrannoista. Vaellusreitti saaren korkeimmalle kohdalle on komea.

Sarialla ei ole asutusta, ja karunkauniin autiosaaren luonto koostuu kallioista, luolista ja kirkkaasta vedestä.

KARPATHOKSEN PARHAAT

Rantaloma Karpathoksella
Rauhalliset poukamat kutsuvat rantalomailijoita Karpathoksella.

Karpathoksen parhaat rannat

 1. Apella
 2. Achata
 3. Kyra Panagia
 4. Amopi
 5. Lefkos

Karpathoksen parhaat kylät

 1. Olympos
 2. Pigadia
 3. Amopi
 4. Lefkos
 5. Arkassa

Karpathoksen parhaat aktiviteetit

 1. Kokeile sukellusta tai purjelautailua
 2. Vieraile Olympoksen historiallisessa kylässä
 3. Vuokraa auto ja kierrä saari
 4. Koe saaren parhaat rannat
 5. Tee retki Sarian saarelle

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: iStockphoto, Flickr / chripell, Flickr / Spiros Vathis, Flickr / Spiros Vathis, Flickr / chripell