Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Kreikka

Matkaopas: Kalymnos

  • Iida Korhonen
Iida Korhonen Päivitetty: 19.05.2023
Aitoa kreikkalaista tunnelmaa edullisella hintatasolla tarjoava Kalymnos sijaitsee vain puolen tunnin lauttamatkan päässä Kosilta ja kolmen tunnin päässä Rodokselta. 

Kalymnoksella odottavat upeat maisemat

Egeanmerellä Kreikassa sijaitseva Kalymnos tunnetaan merisientensukeltajien saarena, ja Kosin pohjoispuolella puolen tunnin venematkan päässä oleva saari onkin nouseva kreikkalaiskohde. Siellä voi nauttia hyvästä palvelutarjonnasta mutta edelleen aidosta kreikkalaisesta elämänmenosta. 

Kaunis saari, tunnelmalliset kylät ja moniin muihin saariin verrattuna edullinen hintataso houkuttavat matkailijoita Kalymnokselle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Saaren luonto on sekä vehreä että karu ja kallioinen, joten saarella voi nähdä monenlaisia maisemia. Kallio- ja vuoristomaisemiensa vuoksi Kalymnos tunnetaan nykyisin yhä enemmän yhtenä maailman parhaista köysikiipeilykohteista.

ShutterstockKiipeilijä roikkumassa kalliokielekkeen alla.
Kalliokiipeilijät pääsevät Kalymnoksella henkeäsalpaavien maisemien äärelle.

Kalymnoksen vuoret ja kalliot tarjoavat useita tuhansia kiipeilyreittejä ja useat kiipeilyreitit ovat helposti saavutettavissa jopa kävellen. Kun yhtälöön lisää monet kiipeilyreittien lähellä olevat puhtaat uimarannat, ei voi yllättyä siitä, miksi moni kiipeilijä kutsuu Kalymnosta paratiisiksi. 

Kiipeilijöiden ja auringonpalvojien lisäksi saarella vierailee lukuisia patikoijia, joogaajia ja maalaajia, joita kiehtoo erityisesti saaren näyttävät auringonlaskut. Moni on kehunut Kalymnoksen auringonlaskujen päihittävän jopa Santorinin maailmankuulut auringonlaskut. 

Kalymnoksella on mahdollisuus nähdä aitoa Kreikkaa ilman massaturismia, sillä pakettimatkoja tarjoaa vain harvat matkanjärjestäjät ja saarelle pääseminen vaatii vähintään yhden vaihdon joko lauttaan tai lentokoneeseen. 

Kalymnoksella on helppo tutustua paikallisiin, jotka ovat mielellään juttelemassa ja tutustumassa vierailijoiden kulttuuriin. Suomalaisia on matkannut Kalymnokselle jo vuosikymmenien ajan ja muutamia suomalaisia myös asuu saarella, mutta toisen suomalaisen kohtaaminen muualla kuin hotellilla tai matkanjärjestäjän bussissa on melko harvinaista. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Noin 16 000 asukkaan Kalymnos on kohde, johon moni palaa yhä uudelleen. Suuri osa paikallisista asuu saaren pääkaupungissa Pothiassa, joka on vilkas keskittymä pikkukatuineen ja pikkupuoteineen. 

Kalymnoksen ilmasto 

Kalymnoksen matkailukausi alkaa huhtikuussa ja jatkuu aina marraskuulle asti. Vilkkainta saarella on elokuussa, mutta silloinkin voi löytää hiljaisen rannan, jossa viettää päiväänsä snorklaten kirkkaissa vesissä jopa täysin yksinään.

Saaren ilmasto on välimerellinen: talvet ovat leutoja ja kesät kuumia. Koska Kalymnos sijaitsee eteläisellä Egeanmerellä, puhaltaa siellä pohjoisen suunnasta Meltemi-tuuli, joka viilentää helteen tuntua iholla, mutta aiheuttaa joskus häiriöitä laivaliikenteeseen. 

ShutterstockTurkoosina kimaltava lahti pitkää hiekkarantaa vasten sekä vuoret.
Kalymnoksen rannoilla on parhaat oltavat keskikesällä.

Keskikesän kuukausina saaren pääkaupungissa ei iltapäivästä näe juuri ketään, sillä paikalliset ovat todennäköisesti menneet vilvoittelemaan jonnekin läheiselle rannalle lämpötilan liikkuessa 30–34 asteen välillä. 

Eteläisen sijaintinsa vuoksi Kalymnoksella on melko lämmintä huhtikuusta pitkälle lokakuuhun, jolloin lämpötilat liikkuvat 18–24 asteen välillä. 

Kiipeilijät saapuvat saarelle yleensä aina kauden alussa ja lopussa, sillä lajin harrastaminen on helpompaa kun kädet eivät hikoa helteessä. 

Hintataso ja raha Kalymnoksella

Kalymnos mielletään usein monia muita Kreikan saaria edullisemmaksi. Tämä johtuu siitä, että Kalymnos on monien kreikkalaisten suosima kesäkohde. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kreikkalaisten keskipalkat ovat suomalaisia huomattavasti pienemmät, joten rahankulutus kohteessa on keskimääräisesti pohjoismaisia turisteja maltillisempaa. Myös pitkiä edullisia reissuja suosivat matkailijat pitävät saaren hintatasoa hiukan isompia turistikohteita huokeampana. 

Korttimaksut toimivat ruokakaupoissa ja useimmissa ravintoloissa, mutta kreikkalaiseen tapaan monet ravintolat ottavat mieluiten vastaan käteistä.

Automaatteja löytyy niin saaren pääkaupungista Pothiasta kuin vilkkaimmista turistikylistä Masourista, Mirtieksestä ja Panormoksesta. 

Kalymnos on tunnettu luonnon merisienistään, joita kaupataan monessa paikassa. Toinen yleisimmistä matkamuistoista on Kalymnoksen oma hunaja. Saarella on monia mehiläisfarmareita ja mehiläiset nauttivat timjaminkukista mettä, joka antaa hunajalle oman makunsa. 

Yksi suosittu hunajakauppa on Arginontassa sijaitseva Melixryson-puoti, jonka omistaja on mehiläisfarmari jo kolmannessa polvessa. 

Tapakulttuuri ja turvallisuus Kalymnoksella

Kalymnoksella kulttuuri vaalii perinteitä ja kreikkalaisortodoksista uskontoa. Kirkkoja ja luostareita löytyy saarelta runsaasti ja pääsiäisen aikaan saari on myös kreikkalaisten keskuudessa suosittu matkakohde näyttävine juhlintoineen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockMäen päällä sijaitseva kirkko värikästä auringonlaskua ja merta vasten alkuillan hämärässä.
Saaren suojelupyhimyksen mukaan nimetyn Agios Savvan luostarilta tarjoutuu upeat näkymät saaren pääkaupunkiin Pothiaan.

Kalymnoksella on pitkä perinne dynamiittien räjäyttelystä juhlien lomassa. Kesällä näitä voi kuulla pamahtelevan häiden ja ristiäisten yhteydessä. Pääsiäisen aikaan saarella paukkuu useamman päivän ajan, kun dynamiitteja heitellään vuorten rinteiltä alas.

Monet paikalliset työskentelevät edelleen kalastusveneillä ja perheravintoloissa. 

Suomalainen ei koe Kalymnoksella suurta kulttuurillista eroa. Kalymnoslaiset ovat tosin suomalaisia avoimempia ja vilkkaampia, ja vitsailevat mielellään. 

Saarella on myös pitkä tarinankerronnan perinne, eli erilaisia taruja saaresta ja sen asukkaista voi kuulla kerrottavan esimerkiksi lounaalle istuuduttuaan. Kysy paikallisilta esimerkiksi tarinaa Telendoksen prinsessasta, ja voit kuulla monta eri versiota Romeo ja Julia -tyylisestä tarusta. 

Englannilla pärjää Kalymnoksella hyvin, mutta suomeakin saatetaan osata muutama sana isoimmissa matkailijakeskittymissä.

Kalymnoslaisia on vuosien saatossa lähtenyt sadoittain saarelta töihin muun muassa Yhdysvaltoihin ja Australiaan, ja he ovat sittemmin palanneet takaisin kotisaarelleen. Tästä syystä useimmissa paikoissa englantia puhutaan lähes natiivitasolla. 

Kalymnos on turvallinen saari. Yöaikaan kannattaa kuitenkin pysyä samalla tavalla valppaana kuin kotimaassakin. Näpistyksiä tai varkauksia ei Kalymnokselta raportoida ja ravintoloissa ei harjoiteta niin sanottuja turistihintoja tai -huijauksia. 

Seksuaalivähemmistöjen keskuudessa Kalymnos ei ole samanlaisessa kulttimaineessa kuin esimerkiksi Mykonos, mutta vastaanotto on yleensä avoin ja salliva. Samaa sukupuolta olevien pariskuntien ei tarvitse pelätä paikallisten reaktioita. 

Lennot ja pakettimatkat Kalymnokselle

Pakettimatkoja Kalymnokselle tarjoavat muun muassa Tjäreborg ja Apollomatkat. Niiden lennot laskeutuvat Kosin kansainväliselle kentälle, josta pääsee kätevimmin Kalymnokselle. 

Lento Kosille kestää Helsingistä 3 tuntia 45 minuuttia. Kosilta Masticharin satamasta lautalla Kalymnokselle pääsee 30–50 minuutissa. Lautta maksaa 8–11 euroa riippuen siitä, ottaako nopeamman ja pienemmän lautan vai suuremman, autojakin kuljettavan lautan. Kosin kentältä pääsee Masticharin satamaan taksilla noin 20 euron hintaan ja bussilla noin kolmella eurolla.  

ShutterstockPurjeveneitä kirkkaansinisen veden äärellä vuoriston edessä.
Useimmat matkailijat saapuvat saarelle jonkun Kalymnoksen sataman kautta.

Myös Kosin kaupungista pääsee Kalymnokselle. Taksi lentokentältä Kosin kaupungin satamaan maksaa noin 37 euroa. Saarelle liikennöiviä lauttafirmoja on kaksi: Dodekanisos Seaways, jonka lautta maksaa 15–22 euroa ja Blue Star Ferry, jonka kyydissä Kalymnokselle pääsee noin kymmenellä eurolla. 

Kalymnokselle voi matkustaa myös Rodoksen kautta, josta pääsee muun muassa Dodekanisos Seawaysin lautalla perille 20–44 euron hintaan sesongista riippuen. Lauttamatka kestää noin kolme tuntia. 

Kalymnokselle voi lisäksi matkustaa Kreikan pääkaupungin Ateenan kautta joko lentäen tai lautalla. Kalymnoksen lentokenttä sijaitsee vuoren päällä ja toisinaan tuulet vaikeuttavat lentojen laskeutumista. Lentoaika Ateenasta Kalymnokselle tai Kosille on noin tunti. Lautat lähtevät Pireuksesta ja esimerkiksi Blue Star Ferriesin matka voi kestää 11 tuntia ja maksaa noin 75 euroa. 

Majoitus Kalymnoksella

Kalymnoksen majoitustarjonta on huomattavasti vaatimattomampi kuin Kreikan suosituimmilla matkailusaarilla.

Saarella on lukuisia pieniä huoneistohotelleja ja muutama suurempi hotelli, jotka sijaitsevat Armeoksessa, Masourissa ja Kantounissa. Lomavuokrauksia löytyy myös Airbnb-palvelusta ja Kalymnoksen Facebook-ryhmissä mainostetaan usein eri majoitusvaihtoehtoja. 

ShutterstockKalymnos, Kreikka
Kalymnoksella on tarjolla myös elämyksellisiä majapaikkoja, mistä avautuu hulppea merinäkymä.

Huoneen voi saada halvimmillaan pienestä huoneistohotellista jopa 20 eurolla sesongista riippuen. Saarelta löytyy myös lukuisia yksityisiä huoneistoja ja huviloita uima-altaineen, näiden viikkovuokrat liikkuvat 700–1500 euron paikkeilla. 

Kalymnoksella ei ole lainkaan all inclusive -majoitusta. 

Elokuulle, syyskuulle ja lokakuulle kannattaa majoitus varata muutamaa kuukautta ennen, jos haluaa varmistaa jonkin tietyn paikan.

Eri kylissä voi valita, haluaako viettää lomapäivänsä mieluummin hiekka- vai kivirannalla ja tämä voi vaikuttaa myös majoitusvaihtoehdon valintaan: Masourissa on hiekkarannan tuntumassa, Plati Gialosissa mustan hiekkarannan vieressä, Kantounissa hiekkarannan, Mirtieksessa pyöreäkivisen rannan vieressä. Suurin osa saaren majoituksista tarjoaa joko merinäköalan tai vuoristonäkymän.

Kreikan hotelleissa on käytössä majoitusvero, jonka suuruus on 0,50–4 euroa yöltä hotellin tähtiluokituksesta riippuen. 

Liikkuminen Kalymnoksella

Liikenne Kalymnoksella on toisinaan melko hektistä, mutta paikalliset ovat tottuneita hiukan hitaammin liikkuviin matkailijoiden vuokra-autoihin ja skoottereihin.

Kalymnoksella on lukuisia vuokrauspalveluita, joista voi vuokrata itselleen sopivan menopelin. Skootterin päivähinta on 10–30 euroa ja auton 30–50 euroa. Saaren kiertää ympäri helposti jo muutamassa tunnissa. 

Polttoaineen hinnat liikkuvat samalla tasolla kuin Suomessakin. Polttoaineen kuljettaminen saarelle lisää sen hintaa hiukan Manner-Kreikkaan verrattuna. 

ShutterstockSkootteri mutkittelevalla tiellä, vieressä avautuu näkymä laaksoon.
Skootteri on helppo kulkupeli matkalla, jos mukana ei ole lapsia.

Kalymnoksella bussit kulkevat harvakseltaan, mutta esimerkiksi Masourista Pothiaan ja Kantouniin pääsee useamman kerran päivässä parilla eurolla. Lippu ostetaan suoraan kuljettajalta. Bussipysäkin sijainti kannattaa tarkistaa paikalliselta, sillä merkinnät ovat toisinaan hiukan kryptisiä. 

Taksin saa yleensä helpoiten lennosta tai soittamalla taksikeskukseen. Taksi esimerkiksi Pothian satamasta Masouriin maksaa noin 20 euroa ja Emporiokseen noin 45–50 euroa.

Ruokakulttuuri ja ravintolat Kalymnoksella

Kalymnoksen ruokakulttuuri on saanut vaikutteita italialaisesta keittiöstä, olihan saari italiaisvallan alla koko Dodekanesian saariryhmän tavoin vuodesta 1912 vuoteen 1942. 

Ravintoloiden hintataso on selvästi Suomea alhaisempi. Puoli litraa viiniä voi saada noin kuudella eurolla, oluen neljällä eurolla ja kreikkalaisen salaatin 5–7 eurolla. 

Tipin jättäminen hyvästä palvelusta on Kalymnoksella paikallaan. Noin 10 prosenttia laskun loppusummasta tai pienemmissä summissa pyöristäminen seuraavaan tasalukuun lasketaan hyviksi tavoiksi. 

Ravintoloita löytyy lähes jokaisesta kylästä ja rantapaikasta. Pothiassa saaren pääkaupungissa on enemmän paikallisia ruokapaikkoja ja muun muassa suosittu kalaravintola Mamouzellos. 

Masourista löytyy useampia ruokapaikkoja kreikkalaista katuruokaa tarjoavasta On the Road Street Foodista perinteiseen Aegean Tavernaan sekä Kreikan Master Chef -finalistin Prego-ravintolaan. 

Paikallisista herkuista kannattaa kokeilla esimerkiksi mustekalapullia tsatsikilla, mermizeli-salaattia, filaa eli täytettyjä viininlehtiä kalymnoslaiseen tapaan sekä kalaa ja muita mereneläviä. 

Nähtävyyksiä ja tekemistä Kalymnoksella

Kalymnos tarjoaa paljon tekemistä aina kiipeilystä sukellukseen ja patikoinnista snorklaukseen. Kiipeilyä ja sukellusta voi kokeilla asiantuntevien oppaiden johdolla. 

Nähtävyyksistä suosituin on Agios Savvas, joka on saaren suojeluspyhimyksen luostari ja kirkko pääkaupunki Pothian yläpuolella. 

Muita nähtävyyksiä ovat: 

  • Chrysocherian linna: Rakennettu 1300-1400-luvuilla. Siellä sijaitsee myös muinainen seitsemän neitsyen luola.  
  • Delion Apollon temppelialue: suosittu historiallinen nähtävyys Panormoksessa. 
  • Luolat: muun muassa Skalian ja Kefalan luolat ovat suosittuja nähtävyyksiä. 
  • Agios Panteleimon: luostarialue josta löytyy historiallinen kalliokirkko ja näkymät Kantouniin ja Panormokseen.  
  • Profitis Ilias: Kalymnoksen huipulla oleva kappeli, joka on suosittu patikointikohde.

Kalymnoksen eri alueet 

Kalymnoksella etäisyydet ovat lyhyitä ja liikkuminen eri alueiden välillä sujuu parhaiten esimerkiksi skootterilla tai autolla saman päivän aikana. 

  • Pothia: Saaren pääkaupunki ja keskus. Paljon pieniä puoteja, vanhoja taloja  ja pikkukujia joita tutkia. Kaksi uimarantaa satama-alueen molemmissa päissä, joista Kasonia on suosituin. 
  • Chora: Saaren entinen pääkaupunki, jossa sijaitsee jo 1000-luvulla rakennettu Choran linnake. 
  • Vathis: Kalymnoksen ainoa vuono, johon on hyvät näkymät ylhäältä Pothiaan johtavalta tieltä. 
  • Telendos: Pieni autoton saari, joka irtosi Kalymnoksesta maanjäristyksessä 500-luvun puolivälissä.
ShutterstockPikkukiviranta turkoosin meriveden äärellä.
Kalymnoksella on paljon rantoja, ja valtaosa niistä on hiekkarantojen sijaan pikkukivirantoja.

Rantakohteita on Kalymnoksella useita ja suurimmasta osasta löytyy myös palveluita.

  • Gefira ja Therma: Gefirassa on pieni uimaranta jota ympäröi kalliot ja niihin rakennetut betonilaiturit. Thermassa on myös pieni ranta, muutama lämmin lähde sekä betonilaitureita, jotka ovat uimareiden suosiossa.
  • Vlyhadia: Pieni kylä, jossa kaksi pientä uimarantaa ja ravintoloita. Toinen yksi saaren harvoista hiekkarannoista ja toinen pikkukiviranta. 
  • Kantouni: Suosittu ranta ja matkailijakeskittymä, josta löytyy myös yöelämää kesäaikaan. 
  • Linaria: Suosittu hiekkaranta lähellä Kantounia. 
  • Plati Gialos: Panormoksen alueella lähellä Kantounia sijaitseva lähes mustahiekkainen uimaranta, jonka lähellä on muutama ravintola. Toisinaan korkeita aaltoja. 
  • Mirties: Masourin vieressä sijaitseva pieni kylä. Pyöreäkivinen ranta tarjoaa snorklausmahdollisuuksia kallioiden lähellä. Mirtieksestä kulkee myös veneet Telendokselle. 
  • Masouri: Kantounin lisäksi saaren matkailijakeskittymää, jossa saaren pisin hiekkaranta ja näyttävät auringonlaskut Telendoksen saaren taakse. Masouri, Mirties ja Armeos ovat kasvaneet kiinni toisiinsa.
  • Pserimos: Saarella on valkea hiekkaranta. Lauttoja menee Pothiasta päivittäin kesäkaudella. Myös suositut venepäiväretket Kosilta ja Kalymnokselta pysähtyvät Pserimoksella.  
  • Arginonta: Pitkän tien kiertävän lahden poukamassa sijaitsevassa Arginontassa on useita kiipeilyalueita ja pyöreäkivinen uimaranta palveluineen.
  • Skalia: Arginontan jälkeen kohti Emporiosta sijaitseva kylä, jossa muutama ravintola ja vähän majoitustoimintaa. 
  • Emporios: Saaren pohjoisin kylä, jossa muutamia ravintoloita ja majoituspaikkoja. Purjehtijoiden suosima rauhallinen kohde.
  • Palionnisos:  Pieni lahti, jossa pyöreäkivinen ranta ja muutamia tavernoja. 
  • Akti: Vathyn ja Pothian välissä sijaitseva lahti, jossa pieni uimaranta ilman palveluita. Jyrkkä tie alas rannalle.  

Freelancer-toimittaja Iida on reissannut ja asunut ympäri maailmaa lapsesta asti. Nykyään hän viettää useampia kuukausia vuodesta mm. Kreikan saaristossa etätöitä tehden.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viisi erikoista tapaa, joihin törmäät Kreikassa – huomasitko sinäkin nämä lomalla?

Rodoksen kylät

Mitkä ovat Rodoksen kauneimmat kylät? 5 vinkkiä lomalle

Kreikan kalleimmat saaret

Kreikan kalleimmat saaret – näissä kohteissa kannattaa varautua korkeampaan hintatasoon

Ensikertalaisen Kreikka

Kymmenen asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Kreikassa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja