Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Kreikka

Luostarien ja kauniiden rantojen Skiathos

Elina Venttola Päivitetty: 11.11.2019
Skiathoksen saarta voisi verrata auringon paisteessa venyttelevään kotikissaan: leppoisan pinnan alta paljastuu tutkimusretkiin valmis nautiskelija.

Rantaparatiisi Egeanmerellä

Kreikan suosittuihin lomasaarin lukeutuva Skiathos sijaitsee Egeanmerellä, ja se kuuluu Sporadien saariryhmään. Skiathoksen maisemat ovat monelle tutut Mamma Mia! -elokuvasta, sillä elokuvaa kuvattiin saarella.

Skiathoksen lähin naapurisaari on astetta rauhallisempi Skopelos, joka sekin on tunnettu lomailukohde, ja toinen Mamma Mia! -elokuvan kuvauspaikoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Skiathos on kooltaan pienehkö – pinta-alaa sillä on vain 48 neliökilometriä – mutta kompaktista koosta on myös hyötyä ja saarelta löytyy sen pienuudesta huolimatta paljon nähtävää. Skiathoksen maisemat ovat monimuotoisia ja hiekkarantojen vastapainoksi saarella voi nautiskella myös vuoristoisista näkymistä etenkin saaren pohjoisosassa.

Rannat ovat saarella lomaileville usein pääasia. Skiathos on tunnettu lukuisista hiekka- ja pikkukivirannoistaan, joita on saarella yli 60. Kuuluisin saaren rannoista lienee Koukounariesin ranta, jonka hiekkaisten näköalojen sanotaan kuuluvan Euroopan kauneimpiin rantamaisemiin. Kirkkaassa Egeanmeressä kelluva saari on myös mainio sukellus- ja snorklauskohde.

Valtaosa hiekkarannoista ja suosituimmat matkailualueet sijaitsevat saaren eteläpuolella. Skiathos sopii matkakohteeksi rantalomailijoille ja lapsiperheille. Skiathoksen tunnetuin kohde on saaren kanssa samaa nimeä kantava Skiathoksen kaupunki.

Upea Lalaria Beach sijaitsee Skiathoksen saaren pohjoisosassa. Kallioisen maaston vuoksi sinne pitää matkustaa veneellä.

Kesätuulten saari

Skiathos on suosittu kesäkohde. Kesäisin sekä ilmasto että palvelut ovat saarella parhaimmillaan.

Kesä-syyskuun välisenä aikana päivälämpötila kipuaa saarella reippaasti yli 25 asteen. Kuuminta on heinäkuussa, jolloin päivälämpötila pysyttelee keskimäärin 30 asteessa. Keväällä ja syksyllä on keskikesää selvästi vilpoisampaa, mutta hellelukemia esiintyy syyskuuhun saakka.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kesällä Skiathoksen erikoispiirre ovat ajoittaiset kovat kesätuulet, joita kutsutaan Meltemiaksi. Jos lähdet veneretkille, varaudu heinä–elokuussa ottamaan riittävästi vaatetta yllättävän kovien tuulten varalle.

Kesäkauden ulkopuolella Skiathoksessa on rauhallista ja tuulista. Talvet ovat leutoja.

Rantoja kerrakseen

Pieniä ja suuria, suosittuja ja autioita – Skiathoksen saarelta löytyy yli 60 rantaa, joista jokainen voi makunsa mukaan valita osansa.

Etenkin lapsiperheet viihtyvät hotellien lähellä sijaitsevilla rannoilla, joilla on hyvät palvelut. Monet Skiathoksen rannoista sopivat mainiosti lasten uimapaikaksi. Lapsiperheiden suosikkirantoja ovat esimerkiksi Vasilias ja suomalaisittain hauskankuuloinen Kanapitsa. Myös Skiathoksen kaupungin tuntumassa sijaitseva Megali Ammoksen ranta on yksi saaren suosikeista.

Rauhallisempaa rantalomaa kaipaavan kannattaa hypätä bussiin ja suunnata kauempana rannikolla sijaitseviin poukamiin. Astetta seikkailunhaluisimmat rantalomailijat puolestaan lähtevät veneretkelle tai omatoimisesti autoillen kohti pohjoista. Saaren pohjoisosissa sijaitsevat, vuoristoisen maiseman rajaamat rannat ovat etelän rantoja vaikeapääsyisempiä, mutta usein vaivannäön arvoisia.

Aktiviteetteja maalla ja merellä

Pelkkään rannalla loikoiluun ei aktiiviseen lomailuun tottuneen matkailijan tarvitse Skiathoksella tyytyä. Egeanmeren kirkkaat vedet ovat oiva sukellus- ja snorklauskohde ja saarelta löytyy useampiakin sukelluskeskuksia.

Sukeltamisen lisäksi Egeanmeri tarjoaa mahdollisuuksia myös purjehtimiseen. Purjehdus- ja veneretkien aikana silmä kannattaa pitää tarkkana: Egeanmeren sinisestä syvyydestä saattaa bongata delfiinejä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Merellisten aktiviteettien lisäksi puuhaa löytyy myös itse saarelta. Vaihteleva maasto tarjoaa hyvät mahdollisuudet patikoimiselle. Skiathos onkin tunnettu vaelluskohde. Saarella on yli 20 merkittyä kävelyreittiä ja lukuisia vaelluspolkuja, joiden yhteenlaskettu pituus lähentelee 200:aa kilometriä.

Iltaelämää ja kreikkalaisherkkuja

Vaikka Skiathos muutoin on iltaelämältään melko rauhallinen kohde, viihtyvät iloisesta iltaelämästä ja hyvästä ruuasta nauttivat etenkin keskikesällä Skiathoksen kaupungissa.

Heinä–elokuun kieppeillä kaupungin iltaelämä on vilkkaimmillaan, jolloin bileperhosten kannattaa suunnata Papadiamantiksen kävelykadun maisemiin. Kävelykadun varrelta löytyvät myös saaren parhaat ostosmahdollisuudet.

Hyvän ruoan ystävätkään eivät jää saarella herkuitta, sillä saarella ja etenkin Skiathoksen kaupungissa riittää hyviä kreikkalaisravintoloita. Hotellien ruokapöydistä kannattaakin suunnata esimerkiksi perinteisiin tavernoihin kävelykadun varrella tai sataman kalaravintoloihin.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN SKIATHOKSELLA

Skiathoksen vanha satama on viihtyisä lomanviettopaikka.

Lennot ja pakettimatkat

Skiathoksella sijaitsee kansanvälinen lentokenttä, joka on nimetty Alexandros Papadiamantisin mukaan. Lentokenttä sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä Skiathoksen kaupungista.

Suomesta ei ole suoria lentoja saarelle, mutta Euroopasta on kesän kuukausina hyvät lentoyhteydet Skiathokselle. Esimerkiksi Ateenasta pääsee kesäisin useilla päivittäisillä lennoilla Skiathokselle, ja saaren pääkaupunkiin liikennöi myös useita päivittäisiä lauttayhteyksiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkatoimistoista muun muassa Aurinkomatkat järjestää pakettimatkoja Skiathokselle.

Hotellit ja majoitus

Skiathoksella on paljon hotelleja, ja matkailijoilla on valittavanaan niin edullisempaa majatalomajoitusta kuin esimerkiksi tasokkaita perhehotelleja ja loma-asuntoja.

Hinnat vaihtelevat majapaikan tasosta ja matkan ajankohdasta riippuen: suositun kesäsesongin aikana hinnat voivat olla yli tuplasti sen mitä muulloin, mutta toisaalta jotkin hotellit sulkevat ovensa kokonaan talvikaudella.

Hotellit sijaitsevat pääasiassa saaren itä- ja etelärannikolla sekä Skiathoksen kaupungissa, missä asustaa myös valtaosa saaren asukkaista. Vuokrahuviloita löytyy ripoteltuna pitkin etelärannikkoa.

Liikkuminen Skiathoksella

Bussit ovat kätevä tapa liikkua hotellien, rantojen ja joidenkin nähtävyyksien välillä. Skiathoksen kaupungista on bussiyhteys esimerkiksi Koukounariesin rannalle ja Evangelistrian luostariin. Matka maksaa joitakin euroja. Bussiliikenne on etenkin kesäsesonkina vilkasta.

Saarella lomailevan kannattaa harkita myös auton vuokraamista. Vuokra-auto on ainoa vaihtoehto esimerkiksi silloin, kun haluaa vierailla saaren pohjoisosien rannoilla ja ajella vuoristomaisemissa. Joillekin rannoille pääsee myös venetaksilla.

Kesäisin Skiathokselta on hyvät lauttayhteydet naapurisaarille ja mantereelle. Esimerkiksi alle tunnin matka naapurisaari Skopelokselle maksaa kymmenisen euroa. Keväällä ja syksyllä lauttayhteydet ovat huomattavasti vähäisempiä.

SKIATHOKSEN NÄHTÄVYYDET

Koukounariesin ranta on yksi Skiathoksen suosituimpia rantoja.

Evangelistrian luostari

Skiathoksella on useita luostareita. Yksi kiinnostavimmista on yhä toiminnassa oleva Evangelistrian luostari, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä Skiathoksen kaupungista. Luostariin pääsee bussilla.

Papadiamantiksen kotimuseo

Skiathoksen tunnetuin henkilö on vuosina 1851–1911 elänyt kirjailija Alexandos Papadiamantis, jonka nimi komeilee esimerkiksi lentokentän ja kävelykadun kylteissä. Kirjailijan elämään, tuotantoon ja asuinsijaan voi tutustua Papadiamantiksen kotimuseossa Skiathoksen kaupungin keskustassa.

Museo on kesäisin avoinna päivittäin, ja pääsymaksu on pari euroa.

Monipuoliset aktiviteetit

Skiathoksen kaupungista pääsee lukuisille päiväretkille ympäri saarta. Retkillä voi tutustua muun muassa Cape Kastroon, Lalarian rantaan ja saaren kiinnostaviin luoliin.

Skiathos on myös erinomainen sukellus- ja snorklauskohde. Kirkkaaseen Egeanmereen tutustuminen kuuluukin monen matkailijan lomasuunnitelmiin. Skiathoksella sijaitsee useita sukelluskursseja ja -retkiä järjestäviä sukelluskeskuksia.

Skiathoksen saari on myös loistava purjehduspäivän tukikohta, ja purjehdusretkille pääsee mukaan muun muassa Skiathoksesta. Retkiä järjestetään muun muassa Mamma Mia! -elokuvan kuvauspaikoille kuten Kastanin rannalle.

SKIATHOKSEN PARHAAT

Skiathos edustaa kreikkalaista idylliä parhaimmillaan.

Kokeile näitä Skiathoksella

  1. Vuokra-autoajelu etäisemmille rannoille
  2. Snorklaaminen tai sukeltaminen
  3. Lauttaretki Skopeloksen saarelle
  4. Mamma Mia! -elokuvan kuvauspaikkoihin tutustuminen
  5. Purjehtiminen

Lisätietoa

Skiathos.gr

Teksti: Jenna Lehkonen ja Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock