Hyppää sisältöön

Santorinin parhaat nähtävyydet – 15 ideaa Kreikan kuuluisimmalle saarelle

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 20.08.2023
Santorini on paljon muutakin kuin kalderamaisemia. Huippusuositulla saarella riittää nähtävää pidemmällekin lomalle.

1. Oian kuvauksellinen kylä

Oiassa auringonlasku on nähtävyys, jota varten on oltava ajoissa paikalla. Suosituimmille auringonlaskupaikoille, kuten Oian linnoitukselle, syntyy jopa jonoa.

Oiassa riittää turisteja myös vilkkaimman kesäkauden ulkopuolella, mutta ruuhkaisenakin kohde on näkemisen arvoinen – niin uniikille paikalle se on rakennettu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockSantorinin kaunein kylä Oia
Jos näet Santorinilla vain yhden nähtävyyden, se on todennäköisesti Oia.

Oiassa sijaitsevat Santorinin tyylikkäimmät putiikit ja upeimmat hotellit, joista on varauduttava maksamaan useita satoja euroja yöltä. Suosituimpaan matkustusaikaan hinnat kipuavat helposti yli tuhannen euron. Hyvänä puolena kalliista hotellihuoneista aukeaa maisemia, joita ei tarvitse jakaa muiden kanssa.

Pääkaupunki Firan kautta Oiassa voi vierailla helposti paikallisbussilla, vaikka majoittuisikin muualla saarella. Auringonlaskun aikaan tiet saattavat ruuhkautua ja matkantekoon tulee varata reilusti aikaa.

2. Ammoudi Bayn poukama

Kun Oiasta laskeutuu reilut 200 rappusta alas vesirajaan, saavutaan Ammoudi Bayn poukamaan. Kreikkalaiseen tapaan nimellä on erilaisia kirjoitusasuja: siitä käytetään myös muotoa Amoudi Bay.

Kalastajat, uimarit ja tavernoissa ruokailevat matkailijat kokoontuvat viihtyisään uimapoukamaan, jossa tunnelma muuttuu merkittävästi Oiaan verrattuna. Enää ei olla hienostuneissa boutique-hotelleissa vaan kalastajakylässä.

ShutterstockAmmoudi Bayn poukama Santorinilla
Ammoudi Bayn poukamassa voi käydä uimassa tai syömässä kalaravintolassa.

Poukamasta voi uida 15 metrin matkan Agios Nikolaoksen minisaarelle, josta sekä paikalliset vesipedot että turistit hyppivät mereen. Saarelta käsin aukeaa myös hieno maisema kohti Santorinia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos haluat välttää portaiden kipuamisen, pääsee poukamaan myös taksilla.

3. Pääkaupunki Fira

Fira on Santorinin pääkaupunki sekä julkisen liikenteen keskus, jossa useimmat matkailijat päätyvät käymään jossain vaiheessa Santorinin-lomaa. Myös lautat ja risteilyalukset saapuvat Firaan.

Satamasta ylös Firan kaupunkiin pääsee esimerkiksi köysirataa pitkin. Nousu kestää vain kolme minuuttia, joiden aikana ehtii juuri ja juuri ihailla maisemia ja välttää portaiden kapuamisen Kreikan helteissä. Liput maksavat noin kuusi euroa.

ShutterstockKöysirata liikennöi Santorinin Firassa
Vilkkaimpina matkustuskuukausina Firan köysiradalle voi syntyä pitkiä jonoja.

Oian tavoin myös Fira keikkuu kalderan reunalla ja tarjoaa osittain samanlaisia maisemia kuin fiinimpi naapurinsa. Firan tunnetuin nähtävyys ja maamerkki on merta kohti kurkottava sinikattoinen kirkko, joka löytyy nimellä Three Bells of Fira. Kaupungissa toimii myös esihistoriallisen Theran museo.

Firasta on hyvät yhteydet kaikkialle saarella, joten se sopii tukikohdaksi matkailijoille, jotka haluavat tutustua saareen taksilla tai paikallisbusseilla. Myös Santorinin yöelämä on keskittynyt Firaan.

4. Kalderavaellus Firasta Oiaan

Kaldera eli tulivuorenpurkauksen aiheuttama muodostelma on Santorinia määrittävä maisema, jonka kaikki haluavat nähdä Santorinilla. Yksi parhaista tavoista kokea saaren dramaattinen luonto on kävellä pääkaupunki Firasta Oiaan.

Noin kymmenen kilometrin pituinen kalderavaellus on mahdollista suorittaa hyvällä peruskunnolla. Matkaan tulee varata noin 2,5–5 tuntia omasta kävelynopeudesta riippuen. Huomioi myös, että reitin varrella on mukava pysähtyä ihailemaan maisemia ja ottamaan valokuvia.  

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockSantorinin kalderareitti Firasta Oiaan
Peruskunnolla pärjää Santorinin kalderavaelluksella, kunhan malttaa pitää taukoja ja liikkua omaan tahtiin.

Reitti kulkee muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kävelijöille tarkoitettua polkua kalderan laitaa pitkin. Matkan varrelle osuu myös ravintoloita, joissa voi pysähtyä syömään ja lepuuttamaan jalkoja.

Kesäkuukausina matkaan kannattaa lähteä heti aikaisin aamusta päivän kuumimpien tuntien välttämiseksi: kalderaa polttava aurinko on armoton. Muista varata mukaan reilusti vettä. 

5. Red Beach – Santorinin punainen ranta

Santorini tunnetaan paremmin upeista näköalapaikoistaan ja auringonlaskuistaan kuin rannoistaan. Yksi mielenkiintoisimmista rannoista on Kokkini Ammos, jota kutsutaan yleisesti nimellä Red Beach.

Nimensä mukaisesti ranta on punaisten tuliperäisten kallioiden reunustama. Myös hiekka on punasävyistä. Rannalla ei ole varsinaisia palveluita, mutta sieltä on mahdollista ostaa juomia ja pieniä välipaloja.

ShutterstockSantorinin punainen ranta
Red Beach on saanut nimensä värimaailmansa mukaan.

Red Beach sijaitsee Santorinin pohjoisrannikolla lähellä Akrotirin raunioita. Siellä on helpointa vierailla omalla vuokra-autolla tai osana opastettua retkeä. 

Rannalle pääsee myös Firasta Akrotirille vievällä paikallisbussilla, mutta pysäkki ei ole suoraan Red Beachilla vaan vaatii myös hieman patikointia. Rannalla vieraillessa mukaan kannattaa ottaa tukevat kengät varvassandaalien sijaan. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Kannattaako Santorinille matkustaa rantalomalle? Saaren 5 parasta rantaa

6. Akrotirin minolainen kaupunki

Santorinin merkittävimpiä historiallisia nähtävyyksiä on Akrotirin minolaisen kaupungin hyvin säilyneet rauniot. Arkeologisella alueella voi vierailla myös keskikesän helteillä, sillä se on katettu suojaamaan kävijöitä auringolta.

Paikan päällä voi tuntua uskomattomalta, että näyttävät rauniot ehtivät lojua unohdettuina tuhansia vuosia ennen kuin ne kaivettiin esiin 1960-luvulla. Kaupunki tuhoutui tulivuorenpurkauksessa 1600-luvulla.

Shutterstock / saiko3pAkrotirin rauniot Santorinilla
Historiasta kiinnostuneille Akrotirin raunioalue on ehdoton vierailukohde.

Raunioalue on avoinna ympäri vuoden, mutta talvikuukausina aukioloajat ovat suppeammat. Raunioille tehdään opastettuja retkiä, mutta sinne pääsee helposti myös omatoimisesti vuokra-autolla, bussilla tai taksilla.

7. Akrotirin majakka

Santorinin lounaiskärjessä sijaitseva Akrotirin majakka on suosittu paikka erityisesti auringonlaskun seuraamiseen. Kesän vilkkaimpina kuukausina sinne voi syntyä ruuhkaa. 

ShutterstockAktotiri-majakka Santorinilla
Jos vuokraat auton Santorinilla, kannattaa poiketa Akrotirin majakalla.

Vuonna 1892 rakennettu majakka on avoinna kävijöille ainoastaan yhtenä päivänä vuodessa. Muina aikoina sitä voi ihailla ulkoapäin. Jos matkasi Santorinille ajoittuu elokuulle, voit yrittää vierailla majakan sisällä kansainvälisenä majakkapäivänä 21. elokuuta. 

Majakalle on helpointa matkustaa taksilla tai omalla vuokra-autolla hotellin sijainnista riippuen. Kannattaa huomioida, että pysäköintitilaa on rajatusti. 

8. Santorinin viinitilat ja viinimuseo

Santorinia pidetään yhtenä Kreikan parhaista viinialueista, jonka vulkaanisen maaperän viineille on ominaista voimakas hapokkuus. Eniten saarella valmistetaan Assyrtiko-viiniä sekä makeahkoa valkoviiniä Vinsantoa. 

Viinin valmistuksella on saarella tuhansia vuosia vanhat perinteet – siitäkin huolimatta, että olosuhteet voivat olla haastavat. Paahtava aurinko ja vahva tuuli tarkoittaa sitä, että viiniköynnökset joudutaan suojaamaan huolellisesti. Ne kasvavat lähellä maata korimaisessa muodossa.

IstockphotoVieraile viinitilalla Santorinilla
Santorinilla kannattaa maistaa paikallisia viinejä.

Jos haluat vierailla useammalla eri viinitilalla saman päivän aikana, on se helpointa toteuttaa varaamalla opastettu kierros kuljetuksineen. Oma vuokra-auto on myös hyvä vaihtoehto, jos joku seurueen jäsenistä on valmis toimimaan kuskina. Taksien saaminen viinitilojen välillä liikkumiseen voi olla hankalaa erityisesti kesän kiireisimpinä kuukausina.

Todellinen viinien ystävä poikkeaa myös Santorinin viinimuseossa, joka sijaitsee lähellä lentokenttää reilun viiden kilometrin päässä pääkaupunki Firasta. Pääsylipun hintaan kuuluu myös viinimaistelu.

9. Skaros, Imeroviglin näköalapaikka

Yksi Santorinin suosituista näköalapaikoista on Skaros-niminen kivimuodostelma ja niemennokka Imeroviglin kylässä. Se on muovautunut tulivuorenpurkausten ja maanjäristysten myötä.

Aikoinaan sen paikalla seisoi linnoitus, josta oli helppo tarkkailla merta. Linnoitus on tuhoutunut maanjäristyksessä, mutta läheltä löytyy pieni valkoinen kirkko.

Skaros sijaitsee kalderavaelluksen varrella Firan ja Oian välimaastossa. Reitiltä näköalapaikalle poikkeaminen ei kuitenkaan käy hetkessä, sillä kivuttavana on useita portaita. Aikataulun salliessa sinne kannattaakin tehdä aivan oma retkensä. Kivimuodostelmalle nouseminen vaatii tukevat kengät.

ShutterstockImeroviglin kylä ja Skaros Santorinilla
Skaros on Imeroviglin kylän tunnetuin maamerkki.

Imeroviglin kylä on hyvä vaihtoehto Oialle majoitusta etsittäessä. Sieltä aukeavat niin ikään upeat kalderamaisemat, mutta hinnat ovat maltillisemmat kuin Oiassa. Kylien välimatka on noin 12 kilometriä.

Imeroviglin parhaista maisemahotelleista näkyy luonnollisesti Skaros valkoisine kirkkoineen.

10. Vlychadan kallioranta

Punaisten kallioiden lisäksi Santorinilta löytyy myös vaaleiden kallioiden reunustama ranta. Vlychada on suosittu uima- ja kuvauspaikka Santorinin etelärannikolla.

Vlychadalle suunnataan ihailemaan näyttäviä, luonnon muovaamia kallioseiniä, jotka ovat kuin taideteoksia. Rannalla on kahvila-ravintola, josta saa juomia ja pientä purtavaa. Siellä voi myös vuokrata aurinkotuoleja kesäkaudella. Osa rannasta on nudistien suosiossa.

ShutterstockSantorinin rannat
Jylhät kallioseinät houkuttelevat kävijöitä Vlychadan rannalle.

Vlychadaan on helpointa matkustaa vuokra-autolla, mutta kesällä sinne pääsee myös bussilla Firasta. Reitti on melko harvaan liikennöity, joten aikataulut on syytä tarkistaa etukäteen.

Aivan rannan kupeessa sijaitsee Santorinin tomaattimuseo, joka on omistettu yhdelle saaren rakastetuimmista herkuista. Rakennuksen tunnistaa helposti sen korkeista savupiipuista. Museo on avoinna huhtikuusta marraskuuhun.

11. Open Air Cinema – Santorinin ulkoilmateatteri

Santorinilla vuodesta 1987 saakka toiminut ulkoilmaelokuvateatteri on elämys itsessään ja hauska ohjelmanumero niin aikuisille kuin esimerkiksi teini-ikäisten kanssa matkustaville perheille.

Sympaattinen elokuvateatteri sijaitsee Santorinin itärannikon lomakylässä Kamarissa, jonka hotelleihin tehdään pakettimatkoja myös Suomesta. Teatterin yhteydessä toimii baari.

Inka KhanjiElokuvateatteri Santorinilla
Kesäillat ovat tunnelmallisia Kamarin ulkoilmaelokuvateatterissa.

Elokuvat näytetään englanniksi kreikankielisillä tekstityksillä ja liput maksavat kymmenen euroa. Ulkoilmateatteri on toiminnassa kesäkauden aikana toukokuusta lokakuuhun.  

Kamariin pääsee bussilla Firasta ja pysäkki sijaitsee aivan elokuvateatterin kupeessa. Muualta saapuvien kannattaa huomioida, että näytökset alkavat melko myöhään, vasta iltayhdeksän jälkeen. Paikalle on hyvä saapua ajoissa, sillä lippuja ei voi varata etukäteen.

12. Emporeion historiallinen kylä

Santorinin vanhimpiin kyliin kuuluva Emporeio (tai Emporio) sijaitsee sisämaassa saaren eteläosassa. Sinne on noin kolmen kilometrin matka Perissan rantakohteesta, josta löytyy tyypillisesti kalderan puolta edullisempaa majoitusta. Lähellä sijaitsee Mesa Vounon vuori.

Emporeio tunnettiin aikoinaan yhtenä Santorinin vilkkaimmista kaupankäynnin keskuksista. Se on rakennettu linnoituksen tapaan suojelemaan asukkaita hyökkäyksiltä. Arkkitehtuuri on Kykladien saarille ominaista tyyliä.

ShutterstockEmporeion linna
Emporeion linna on samannimisen kylän kuvatuimpia rakennuksia.

Tänä päivänä Emporeio on rauhallinen kylä, jossa on mukava pysähtyä kävelylle esimerkiksi Santorinia autolla kierrettäessä. Kapeat kujat, vanhat rakennukset ja tuulimyllyt sekä perinteiset kirkot määrittävät maisemaa. Turisteja sinne ei eksy ruuhkiksi asti.

Firasta on bussiyhteys Emporeioon. Matkaa kohteiden välillä on noin 12 kilometriä.

13. Muinaisen Theran rauniot

Aktoritin raunioiden jälkeen Santorinin toiseksi merkittävin arkeologinen alue on muinaisen Theran rauniot (kirjoitetaan myös muodossa Thira). Ne sijaitsevat komealla paikalla Mesa Vounon vuoren huipulla. Alueen ensimmäiset kaivaukset tehtiin 1800- ja 1900-lukujen taitteessa.

Raunioalue löytyy Santorinin itärannikolta Kamarin ja Perissan lomakylien välimaastosta. Molemmista kylistä on helppo vierailla raunioilla, jotka ovat avoinna kävijöille ympäri vuoden.

ShutterstockMuinainen kaupunki Thera Santorinilla
Raunioalue toimii myös hyvänä näköalapaikkana.

Tälle puolelle saarta tehdään paljon pakettimatkoja ja majoitus on edullisempaa kuin kalderahotelleissa. Lähellä sijaitsee myös Santorinin korkein huippu Profitis Ilias, joka kohoaa 567 metriin.

14. Santorinin kirkot

Kreikkalaiseen tapaan myös Santorini on täynnä kirkkoja. Saarella on satoja erilaisia kirkkoja kalderan reunalla seisovista sinikattoisista kaunottarista tavallisiin sisämaan kyläkirkkoihin. Niin pientä pitäjää ei olekaan, etteikö sieltä löytyisi jonkinlainen kirkko.

Monet matkailijat tyytyvät ihailemaan kirkkoja ulkoapäin ja ikuistamaan ne valokuviin, mutta osassa on myös mahdollista vierailla sisällä.

IstockphotoSantorinin sinikattoinen kirkko
Kirkot ovat osa klassista Santorini-maisemaa.

Santorinin kuuluisimpia kirkkoja ovat muun muassa Three Bells of Fira, Oiassa vierekkäin sijaitsevat Anastasi eli Kristuksen ylösnousemuksen kirkko ja Spyridon sekä Emporeion Panagia Mesani.

15. Nea Kamenin kraatterivaellus

Nea Kameni on yksi Santorinia reunustavista pikkusaarista, joilla on helppo vierailla Firan satamasta käsin. Nea Kameni on Santorinista tulivuorenpurkauksen myötä muodostunut asumaton saari, alueen virallinen tulivuorisaari.

Saarella on edelleen aktiivisia kraattereita, jotka purkautuivat viimeksi vuonna 1950. Noin 2,5 kilometrin mittainen kraatterivaellus on pienen saaren suosituin nähtävyys, joka vie kävijät tuliperäisiin maisemiin.

ShutterstockKraatterivaellus Santorinilla
Helpointa Nea Kamenilla on vierailla opastetulla retkellä.

Nea Kamenilta käsin on myös mahdollisuus nähdä Santorini ja sen kaldera pienen välimatkan päästä.

Santorinilta Nea Kamenille vieviin tyypillisiin retkiin kuuluu usein myös pysähdys Palea Kamenin saaren kuumilla lähteillä sekä lounas Thirassian pienellä saarella, jossa on vain muutama sata asukasta.

Lue lisää: Santorinin kohdeopas

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mikä on paha silmä?

Tähän salaperäiseen symboliin et voi olla törmäämättä Kreikassa ja Turkissa – mitä “paha silmä” tarkoittaa?

Kreikan miinukset

Kreikan miinukset – vai onko niitä? Kolme asiaa, jotka hiertävät tutussa matkailumaassa

Rodoksen nähtävyydet

Nämä paikat on pakko nähdä Rodoksella – saaren 13 parasta nähtävyyttä

Korfun Timonin ranta kuvattu ylhäältä käsin

Kesän kuumimmat matkatarjoukset Kreikkaan – säästä ja nauti eri budjeteilla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja