Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Kreikka

Kefalonia hurmaa kauneudellaan ja kreikkalaisidyllillä

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 08.08.2019
Kreikalle kuuluva Kefalonia on Joonianmeren suurin saari, jossa loma koostuu rennoista rantapäivistä, herkuttelusta ja aktiviteeteista saaren upeassa luonnossa.

Luonnonkauniin Kefalonian mahtavat maisemat koostuvat jylhistä vuorista, puhtaista rannoista ja vehreistä viiniviljelmistä. Ympäri saarta ripotellut lomakylät ja idylliset satamakaupungit tarjoavat mukavia pysähdyspaikkoja saarikierroksella.

Rantaloma satujen saarella

Kefalonia on monien tarujen, myyttien ja legendojen saari. Historian ystävät voivat tehdä retken viereiselle Ithakan saarelle, joka tunnetaan Odysseian kotipaikkana Homeroksen romaanissa Ilias ja Odysseia. Eniten matkasta saa irti vuokraamalla auton ja kiertämällä saaren ympäri.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kefalonia tunnetaan kauniista rannoistaan, joista useat on palkittu Blue Flag –tunnustuksella puhtautensa ansiosta. Visiitin arvoinen on erityisesti Myrtos-ranta, jota pidetään yleisesti yhtenä Kefalonian, ellei jopa koko Kreikan, viehättävimmistä rannoista. Muita kauniita rantoja saarella ovat esimerkiksi Antisamos ja Petani.

Vuonna 1953 Kefaloniaan iskenyt maanjäristys teki tuhoisaa jälkeä hävittäen suuren osan saaren rakennuksista. Nykyaikaisesta ilmeestään huolimatta saari on kuitenkin onnistunut luomaan kreikkalaisidyllin, jota massaturismi ei ole pilannut.

Mainio kohde rennolle kesälomalle

Lukuisten rantojen ja kauniin luonnon vuoksi Kefalonia sopii erityisesti rantaelämästä ja luonnosta nauttivalle matkailijalle. Saari tarjoaa rauhallisen lomakohteen myös lapsiperheille, mutta varsinaisia teemapuistoja ja lasten aktiviteetteja ei paikan päältä löydy.

Kefalonia on kesäkohde, jossa lämpötila nousee ajoittain aina 40 asteeseen saakka. Keväällä ja syksyllä ilmasto on leudompi. Sesonki huipentuu elokuuhun, jolloin hotellit ja rannat täyttyvät lomailevista eurooppalaisista. Matkailijamassoja voi välttää matkustamalla saarelle alkukesällä tai syksyllä. Talvella saari hiljenee ja osa palveluista on suljettuina.

Shutterstock
Saarella on upeat puitteet rantalomailuun.

Elokuvasta tuttuja maisemia

Erityisen tunnetuksi Kefalonia tuli Kapteeni Corellin mandoliini –elokuvan kuvauspaikkana vuonna 2001. Louis de Bernièresin romaaniin perustuvassa elokuvassa nähdyt huikeat maisemat houkuttelivat entistä useampia matkailijoita suuntaamaan kohti Kefaloniaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rannoilla loikoilun lisäksi Kefalonian saarella voi harrastaa muun muassa sukellusta, tennistä ja minigolfia. Patikointi on myös loistava tapa nähdä saarta ja tarjolla on opastettuja vaellusretkiä, jotka vievät lomailijan suoraan kauniin luonnon sydämeen.

Yksi saaren upeimmista nähtävyyksistä on Melissánin luola, jonka sisälle kätkeytyy kirkasvetinen järvi. Parin kilometrin päässä Samin kaupungista sijaitsevaan luolaan pääsee vierailemaan veneen kyydissä.

Herkuttelua ja ostoksia

Kefaloniassa matkailijaa hemmotellaan herkullisilla kreikkalaisen keittiön antimilla, kuten moussakalla, souvlaki-lihavartailla ja pitaleivän kera nautitulla tzatzikilla. Saarella syödään myös runsaasti tuoretta kalaa. Perinteisten kreikkalaisten annosten lisäksi kannattaa kokeilla saarelle tyypillisiä ruokia, kuten kreatopita-lihapiirasta.

Viininvalmistuksella on Kreikassa pitkät perinteet. Kefalonian tyypillisimmät viinit ovat Muscat ja Robola, joita kannattaa testata vaikkapa illallisella paikallisten ruokien kera. Tuttuun kreikkalaistyyliin täälläkin nautitaan myös retsinaa ja ouzoa sekä paikallista brandya Metaxaa.

Matkailijoiden lomakylistä löytyy matkamuistomyymälöitä ja pikkukauppoja, mutta saaren parhaat ostosmahdollisuudet ovat pääkaupunki Argostolissa. Tuliaisiksi kannattaa ostaa esimerkiksi paikallista keramiikkaa, joka sopii hyvin kotiin viemisiksi. Saari tunnetaan myös erinomaisesta hunajasta sekä oliiviöljystä.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN KEFALONIASSA

Shutterstock
Kefalonian saarelle pääsee helpoiten pakettimatkalla.

Perille Ateenan tai naapurisaarten kautta

Kefaloniaan ei tehdä tällä hetkellä pakettimatkoja Suomesta. Kätevimmin saarelle pääsee lentäen yhdellä vaihdolla Ateenan kautta. Sekä Finnairilla että Norwegianilla on suorat lennot Helsingistä Ateenaan kesän sesonkiaikaan. Myös kreikkalainen Aegean Airlines operoi suoraa reittiä kaupunkien välillä. Edullisimmillaan suorat lennot voi saada noin 150 eurolla.

Kefalonian lentokenttä sijaitsee vajaan 10 kilometrin päässä saaren pääkaupungista Argostolista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kefaloniaan voi matkustaa myös lautalla naapurisaarilta Zakinthokselta ja Lefkakselta. Kesäkaudella Finnair lentää suoraan Helsingistä Zakinthokselle, jonne tehdään myös pakettimatkoja.

Majoitus Kefaloniassa

Kefaloniasta löytyy runsaasti kaikentasoisia majoitusvaihtoehtoja eri puolilta saarta. Vaihtoehtoina on niin vaatimattomampia huoneistohotelleja kuin tyylikkäitä boutique-hotelleja. Kuumimman kesäsesongin aikaan varaukset on syytä tehdä hyvissä ajoin etukäteen, jotta majoituksen saa kohtuullisella hinnalla.

Liikkuminen saarella

Kefalonian lomakylissä voi liikkua helposti jalkaisin paikasta toiseen, sillä välimatkat ovat lyhyitä. Myös paikallisbussit liikennöivät ja kuljettavat matkaajia ympäri saarta. Kefalonian taksit ovat suhteellisen edullisia ja käyttävät taksamittareita.

Mikäli loman aikana aikoo vierailla useassa eri kohteessa saarella, autonvuokraus on järkevä vaihtoehto. Vuokra-auton kanssa ei tarvitse olla riippuvainen bussiaikatauluista, vaan syrjäseutujenkin tutkiminen sujuu mukavasti omaan tahtiin. Myös polkupyörällä on mahdollista tutustua saareen.

MATKAKOHTEET KEFALONIASSA

Shutterstock
Tunnelmallisia kyliä ja kauniita rantoja ei Kefalonian saarelta puutu.

Pääkaupunki Argostoli

Saaren eteläosassa sijaitsevassa pääkaupungissa Argostolissa on noin 15 000 asukasta. Kaupunki on varsin nykyaikainen maanjäristyksen tuhottua alkuperäiset rakennukset vuonna 1953. Argostolissa on saaren parhaat ostosmahdollisuudet sekä laaja valikoima ravintoloita ja tavernoja.

Hurmaava Ásos

Pieni Ásos kuuluu Kefalonian kauneimpiin kyliin. Värikkäät rinteeseen rakennetut talot, merimaisema ja näkymää verhostavat vehreät puut luovat upean maiseman. Kylässä matkailija pääsee nauttimaan rauhallisesta tunnelmasta ja kylän ympäristössä on useita kauniita rantoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kalastajakylä Fiskardo

Myös saaren pohjoisrannikolla sijaitseva Fiskardo hurmaa kauniilla maisemilla. Kalastajakylä säästyi maanjäristyksessä ja vetää nyt matkailijoita puoleensa menneiden aikojen charmillaan ja viehättävillä rakennuksilla, jotka edustavat venetsialaistyyliä.

Fiskardon rannat ovat hiekan sijaan sileäpintaista kiveä, mutta suojaisat poukamat vetävät auringonpalvojia puoleensa.

Kauniiden rantojen Lassi

Aivan Argostolin kaupungin kupeessa sijaitseva Lassi on rauhallinen lomakylä. Monet saaren upeimmista rannoista sijaitsevat juuri Lassissa tai sen liepeillä. Ihanteellinen sijainti tarjoaa parhaat palat sekä kaupunkielämästä että kreikkalaiskylästä.

Lomailijan Skala

Skala kuuluu Kefalonian suosituimpien lomakylien joukkoon. Alueelta löytyy majoitusta, ravintoloita sekä huveja rauhallisessa ympäristössä. Skala rakennettiin uudelleen 1950-luvulla vanhan kaupungin tuhouduttua maanjäristyksessä. Muinaisista ajoista muistuttavat rauniot ovat kuitenkin yhä esillä Skalassa.

Kakkoskaupunki Lixouri

Noin 3 000 asukkaan Lixouri on pikkukylämäisyydestään huolimatta Kefalonian toiseksi suurin kaupunki. Vuorien ympäröimässä satamakaupungissa on muutama mielenkiintoinen nähtävyys, joista tunnetuin lienee historiallinen Iakovatios-kirjasto. Lixourissa on myös kauniita uimarantoja kuten Megas Lakos sekä Xi.

KEFALONIAN PARHAAT

Shutterstock
Rantapäivien lisäksi loman aikana voi vierailla myös erilaisilla nähtävyyksillä ja kokea unohtumattomia elämyksiä.

Kefalonian parhaat elämykset

  1. Kokeile vaellusta tai sukellusta upeissa puitteissa.
  2. Tee ostoksia saaren pääkaupungissa Argostolissa.
  3. Nauti luonnon rauhasta ja puhtaista rannoista.
  4. Maistele kreikkalaisherkkuja sekä paikallisia viinejä.
  5. Vuokraa auto ja lähde saarikierrokselle.

LISÄTIETOA

Kreikan viralliset matkailusivut

Teksti: Maria Hietala, Krista Ahonen
Kuvat: Shutterstock