Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Kreikka

Mykonos hurmaa kauneudellaan

Elina Venttola Päivitetty: 11.11.2019
Mykonos on yksi Kreikan saariston suosituimmista matkakohteista.

Mykonos on tasokas rantalomakohde

Kykladien saariryhmään kuuluva Mykonos on yksi Kreikan suosituimmista ja tunnetuimmista saarista. Se sijaitsee keskellä Egeanmerta Tinoksen ja Naxoksen välissä. 85 neliökilometrin kokoisella saarella asuu noin 10 000 asukasta.

Saaren pääkaupunki on sekin nimeltään Mykonos, mutta tunnetaan myös nimellä Chora. Se on saaren suosituimpia matkailukohteita, jossa on runsaasti majoitustarjontaa ja elämää viliseviä ravintoloita. Muita suosittuja alueita ovat perheiden suosima Plati Yalos sekä auringonpalvojien suosikit Paradise ja Super Paradise Beach.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Monien muiden Kreikan kohteiden tavoin saari on hyvä rantalomakohde. Rannikolta löytyy runsaasti pieniä, hienohiekkaisia poukamia ja saaren eteläosasta hyviä uimarantoja. Saarella voi nauttia vilkkaasta iltaelämästä etenkin keskikesällä, jolloin juhlat jatkuvat alkuillasta aamuvarhaiseen.

Tunnetuimpia nähtävyyksiä Mykonoksessa ovat tuulimyllyt ja Panagia Paraportianin kirkko sekä pääkaupungin sokkeloiset kadut. Saarelta on kätevä vierailla myös läheisellä Deloksen saarella, joka on yksi Kreikan tärkeimmistä arkeologisista kohteista.

Mykonos on Santorinin ohella yksi Kreikan kalleimmista asuinalueista. Se on tunnettu lomakohde kreikkalaisten ja kansainvälisten rikkaiden keskuudessa. Erityisen vilkasta saarella on kuumimman matkailusesongin aikana heinä-elokuussa. Keväällä ja syksyllä saari on rauhallisempi, joten jos turistimassat eivät innosta, kannattaa lomailla Mykonoksella sesongin ulkopuolella. Sukeltamisesta kiinnostuneelle paras matkustuskuukausi on syyskuu.

MYKONOS MATKAKOHTEENA

Mykonos, Kreikka
Tuulimyllyt ovat Mykonoksen saaren tunnetuimpia maamerkkejä.

Kesän suosikkikohde

Mykonoksella vallitsee välimerellinen ilmasto. Kesät ovat kuumia ja kuivia kun taas talvet viileämpiä ja kosteita. Saarella on aurinkoista noin 300 päivää vuodessa. Sateisinta ja viileintä on helmi-maaliskuussa, jolloin lämpötila on keskimäärin +15 astetta.

Kesän kuumimpina kuukausina päivälämpötila saattaa nousta jopa +40 asteeseen, mutta mereltä puhaltavat tuulet pitävät huolen siitä, ettei lämpö tunnu tukalalta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mykonos on rantalomailijan paratiisi

Mykonos on kauan ollut Kykladien saariryhmän suosituin saari. Sen ovat ottaneet omakseen etenkin varakkaammat kreikkalaiset ja kansainväliset matkaajat, mutta myös boheemit taiteilijat, purjehtijat ja muut vesiurheiluharrastajat. Saaren avomielinen ilmapiiri ja kuhiseva yöelämä houkuttelevat puoleensa tuhansia turisteja vuosittain.

Mykonoksen suosituin kohde on saaren länsirannikoilla sijaitseva pääkaupunki. Sen autottomilla kaduilla on helppoa ja turvallista liikkua kävellen, nauttia kansainvälisestä ilmapiiristä ja ihailla arkkitehtuuria. Kaupunki on arkkitehtuurisesti mielenkiintoinen nähtävyys valkoisine taloineen, värikkäine ovineen ja kapeine kujineen.

Kaupungista löytyy paljon kiehtovia käyntikohteita. Erityisen valokuvattu on esimerkiksi Panagia Paraportiani kirkko sekä Pikku Venetsiaksi kutsuttu alue vanhoinen kalastajamajoineen. Kaupunki tunnetaan myös tuulimyllyistään, jotka ovat tärkeä osa saaren historiaa.

Saaren nykypäivää edustavat puolestaan lukuisat ostosmahdollisuudet ja laadukkaat ravintolat. Etenkin Matoyánni-kadun varrella olevat liikkeet ja ruokapaikat ovat suosittuja. Tarjolla on niin kreikkalaista, italialaista meksikolaista kuin kiinalaistakin ruokaa. Hintataso tällä kadulla on varsin korkea, ja paikat usein täysiä. Saarelta löytyy kuitenkin myös pikaruokaravintoloita sekä edullisempia paikkoja.

Saaren huvielämä on vilkasta ja käynnissä lähes ympäri vuorokauden. Useimmat baarit ja diskot avaavat ovensa myöhään ja sulkevat aikaisin aamulla. Mykonos tunnettiin aiemmin seksuaalivähemmistöjen suosimana lomakohteena, ja yöelämä on edelleen hyvin avointa vähemmistöille.

Vesiurheilua pikkurannoilla

Mykonoksen vilkkaimmat rannat sijaitsevat sen etelä- ja länsilaidalla, missä sijaitsevat esimerkiksi juhlistaan tunnettu Paradise, sekä perhesuosikit Ornos ja Psarou. Hiljaisempia rantoja löytyy saaren pohjoisreunalta.

Saari sopii hyvin lomakohteeksi vesiurheilun ystäville. Sen kirkkaat vedet, sopivat lämpötilat ja suotuisat tuulet houkuttelevat etenkin purjehtijoita, surffareita ja sukeltajia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hyviä surffirantoja Mykonoksella ovat esimerkiksi Kórfos, Fteliá, Meyáli Ámmos ja Kalafátis, missä on tarjolla myös surffitunteja. Saarella sijaitsee lisäksi sukelluskeskuksia, joista muutamat tarjoavat myös opetusta.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN MYKONOKSELLA

Mykonos, Kreikka
Mykonoksen valkoiset talot ovat nähtävyys jo itsessään.

Perille pääsee lentäen tai lautalla

Mykonokselle ei ole Suomesta suoria lentoja. Saarelle lennettäessä konetta vaihdetaan yleensä Ateenassa. Matkustusaikaa kertyy lyhimmillään noin kuusi tuntia. Meno-paluulennot Helsingistä Mykonokselle maksavat noin 400–800 euroa.

Saarelle pääsee mantereelta myös lauttayhteyksillä, jotka lähtevät joko Pireuksesta tai Rafinasta. Pirauksesta matka kestää 3–6 tuntia ja Rafinasta 2–5 tuntia, riippuen matkustaako nopealla vai hitaalla lautalla. Hinta vaihtelee lähtöpaikan ja valitun aluksen mukaan 20–60 euroon.

Saarella on korkealaatuista majoitusta

Mykonokselta löytyy paljon korkeatasoista majoitusta ja hinnat voivat olla verrattain kalliita. Tarjolla on kuitenkin myös pienemmälle matkabudjetille sopivia majapaikkoja. Mikäli saarella aikoo viipyä kauemmin, kannattaa myös harkita talon tai huoneiston vuokraamista.

Kesäkuukaudet ja etenkin elokuu on erittäin suosittu aika lomailla Mykonoksella. Mikäli suunnittelee matkaa sesongin aikana, on majoitukset hyvä varata reilusti etukäteen.

Liiku kätevästi ympäri saarta

Mykonoksella kohteesta toiseen liikkuminen hoituu kätevimmin busseilla, takseilla ja pienillä matkustajaveneillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mykonoksen takseissa ei ole mittareita. Hinnat eri etäisyyksille on esitetty tauluissa, jotka ovat nähtävillä autoissa ja taksitolppien luona. Hinnat vaihtelevat sesongin mukaan, ollen kesällä korkeammat.

Bussiasemia on saarella kolme, joista kahdelta lähtevät bussit pohjoiseen ja yhdeltä etelään.

Pienillä matkustajaveneillä pääsee kätevästi rannalta toiselle ja näkee samalla kauniita maisemia. Huomioitavaa kuitenkin on, että kun merenkäynti on kovaa, laivat eivät liiku.

Saarella voi vuokrata myös auton. Mikäli aikoo lomailla vain Mykonoksen kaupungissa, auton vuokraus kuitenkin turhaa. Kaupunki on nimittäin autotonta aluetta. Paras tapa tutustua kaupungin nähtävyyksiin on kävellä.

MYKONOKSEN NÄHTÄVYYDET

Mykonos, Kreikka
Panagia Paraportiani -kirkko yllättää perinteisiin kirkkoihin tottuneen matkailijan.

Kuvankaunis Pikku-Venetsia

Mykonoksen kaupungin länsiosassa sijaitseva, Pikku-Venetsiaksikin kutsuttu Alefkántra on yksi saaren kauneimpia ja romanttisimpia kolkkia. Täällä 1700-luvulta peräisin olevalla alueella voi aistia historian siipien havinaa. Vanhat komeat rakennukset seisovat edelleen vesirajassa ja niiden kauniit värikkäät parvekkeet kurottavat meren ylle.

Rakennuksia asuttivat aikoinaan rikkaat kauppiaat ja kapteenit. Talojen alakerrasta pääsi suoraan merille, ja legendojen mukaan asukkaiden uskottiin olevan myös merirosvoja. Nykyään useisiin rakennuksiin on remontoitu viihtyisiä kahviloita ja ravintoloita, jotka ovat onnistuneet säilyttämään alueen historiallisen viehätyksen.

Historialliset tuulimyllyt

Sinistä taivasta vasten erottuvat tuulimyllyt ovat yksi saaren idyllisimmistä näyistä. Myllyjä on useita ympäri saarta, mutta kuuluisimmat löytyvät Mykonoksen kaupungin länsilaidalta.

Venetsialaiset rakensivat osan myllyistä jo 1500-luvulla kun he hallitsivat aluetta. Uusimmat ovat peräisin 1900-luvulta. Myllyissä jauhettiin vehnää, joka oli tärkeä vientituote. Myllyt lopettivat toimintansa 1900-luvun puolivälissä.

Myllyt on restauroitu alkuperäistä vastaavaan kuntoon. Ne ovat nykyään sekä tärkeä nähtävyys että historiallisten dokumenttien säilytyspaikka.

Saaren kuvatuin kirkko Panagia Paraportiani

Panagia Paraportianin valkoinen kirkko on yksi saaren suosituimmista nähtävyyksistä. Se sijaitsee Mykonoksen kaupungissa.

Kirkon erikoinen arkkitehtuuri tekee siitä yhden saaren kuvatuimmista kohteista. Kirkon rakentaminen kesti lähes 200 vuotta. Se aloitettiin jo 1400-luvulla. Kirkko on itseasiassa viiden kirkon kokonaisuus, jonka jokainen osa edustaa erilaista tyylisuuntaa.

Arkeologinen aarre Delos

Pieni Delosin saari on kiinnostava kohde historian ystäville. Se on kreikkalaisen mytologian mukaan Artemiin ja Apollon syntymäpaikka. Arkelogit ovat löytäneet sieltä monia historiallisesti tärkeitä temppeleitä, rakennuksia ja torialueita. Tunneituin ja yksi parhaiten säilyneistä nähtävyyksistä on marmorinen leijonaterassi.

Saari sijaitsee lyhyen veneretken päässä Mykonoksen saaren lounaispuolella. Saarelle tehdään järjestettyjä päiväretkiä Mykonoksen kaupungista, mutta sinne voi tutustua myös omatoimisesti. Saarella vierähtää helposti koko päivä, joten kannattaa hypätä heti aamun ensimmäiseen laivaan.

Unelias pikkukylä Ano Mera

Ano Meran kylä sijaitsee saaren keskiosassa. Se on pieni ja unelias, ja osa saaren turistikeskuksista on suurempia sesonkiaikana. Ano Meran kaduilla voi kuitenkin aistia aitoa kreikkalaista elämää ja nauttia lounaan torin lähellä olevissa viihtyisissä tavernoissa.

Kylän tunnetuin nähtävyys on Panagia Tourlianin luostari. Kaunis luostari on peräisin 1500-luvulta ja se on restauroitu 1700-luvulla. Monet vierailevatkin kylässä juuri luostarin takia.

MYKONOKSEN PARHAAT

Mykonos, Kreikka
Elia on Mykonoksen pisin ranta, jolla on paljon mahdollisuuksia vesiurheiluun.

Koe ainakin nämä

  1. Tutustu Panagia Paraportianin erikoiseen arkkitehtuuriin
  2. Ihaile historiallisia tuulimyllyjä
  3. Kävele Mykonoksen ihanilla kujilla
  4. Syö tuoreita mereneläviä laadukkaissa ravintoloissa
  5. Rentoudu rannoilla
  6. Vieraile Deloksen argeologisesti merkittävissä kohteissa

Lisätietoa

Kreikan virallinen matkailusivusto

Kuvat: Istockphoto ja Shutterstock