Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Kreikka

Skopelos vie matkalle Mamma Mian maisemiin

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 01.08.2018
Mikäli Skopeloksen idylliset maisemat näyttävät tutuilta, olet saattanut nähdä ne valkokankaalla Mamma Mia -elokuvassa.

Rauhallinen rantakohde

Skopelos on viehättävyydessään ja herkässä hiljaisuudessaan perikreikkalainen matkakohde. Saaren asukkaat ovat ylpeitä saarestaan ja ihastuttavista kaupungeistaan, mikä näkyy hellänä huolenpitona. Saaren kylissä voi ihastella valkoisten talojen mosaiikkia ja vierailla lukemattomissa kirkoissa.

Sporadien saariryhmään lukeutuva Skopelos on 96 neliökilometrin kokoinen saari Egeanmerellä Kreikassa. Saaren lähimpiä naapureita ovat esimerkiksi länsipuolella häämöttävä pienempi ja vilkkaampi Skiathos sekä idästä löytyvä Alonissos.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Skopelos on valtaosin metsän peittämä saari, jonka vehreydessä kasvavat esimerkiksi oliivi-, luumu- ja päärynäpuut. Saaren pääkaupunki – ja samalla sen kaima – on Skopelosin kaupunki. Skopeloksen kaupunki on saaren liikenteellinen ja kulttuurinen keskus. Pääkaupungin lisäksi saaren huomattavin matkailualue on Glossa.

Skopelos sopii erityisesti rauhallista rantalomaa kaipaavalle lomailijalle. Saari on tunnettu vehreydestään, rannoistaan ja perinteisestä arkkitehtuuristaan.

ShutterstockSkopelos, Kreikka
Skopeloksen vanhakaupunki on suosittu kohde.

Lempeä ilmasto

Rantalomailuun sopivan kesäilmastonsa vuoksi Skopelos on erityisen suosittu kesäkohteena: kesäkuukausina saaren 5000 asukkaan väestö vähintään kolminkertaistuu ja monet lomailijoista ovat kreikkalaisia.

Lämpimimmillään Skopelos on keskikesällä, jolloin elohopea kohoaa lähelle 30 astetta. Keväällä ja syksyllä saarella on viileämpää: toukokuun ja lokakuun päivän ylin lämpötila jää 20 asteen yläpuolelle ja yöt saattavat olla viileitä.

Kreikkalainen kaupunkimosaiikki

Skopeloksen tavaramerkkinä voi pitää upeaa, kreikkalaista kaupunkimaisemaa, jossa valkoisten talojen rivistöt luovat kauniin kontrastin taustalla häämöttävälle Välimerelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupunkisiluetin ohella Skopeloksen kaupungista löytyy toki myös runsaasti muuta perikreikkalaista nähtävää ja erityisesti kirkkoja ja kappeleita on runsaasti. Yksistään Skopeloksen kaupungissa sijaitsee yli sata kirkkoa, joista tunnetuin lienee Panagia to Pirgo.

Rantoja moneen makuun

Valkoisten talojensa ja näköalapaikkojensa ohella Skopelos tunnetaan myös hienoista rannoistaan. Rantaviivaa Skopeloksella on 67 kilometrin verran ja uimapaikkoja löytyy lähes jokaisesta saaren kolkasta. Joillekin rannoille pääsee vain venekyydillä.

Suosittuja ja helppokulkuisia rantoja ovat esimerkiksi Stafilos, Velania ja Milia. Omaa rauhaa löytyy pienemmiltä ja syrjäisemmiltä rannoilta. Merivesi on saaren rannoilla kristallinkirkasta, joten se sopii erinomaisesti snorklaukseen.

Seikkailuretkiä saarella

Omatoimiselle lomailijalle Skopelos tarjoaa useita tutustumiskohteita. Esimerkiksi Abban musiikkiin pohjautuvan Mamma Mia! -musikaalin kuvauspaikat ovat saarella nykyisin suosittuja retkikohteita.

Leffaintoilijat eivät kuitenkaan ole ainoita, jotka nauttivat saarella retkeilystä, sillä Skopeloksella viihtyvät niin vehreässä luonnossa patikoivat kuin kulttuurihistoriallisten nähtävyyksien ystävät – ja usein he päätyvät samoihin kohteisiin. Tosielämän Indiana Jonesit lähtevät esimerkiksi patikoiden etsimään merirosvohautoja saaren sisäosista.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN SKOPELOSISSA

ShutterstockSkopelos, Kreikka
Paras tapa liikkua pienellä saarella on vuokrata auto tai skootteri.

Ei omaa lentokenttää

Skopeloksella ei ole omaa kansainvälistä lentokenttää, vaan lähin kenttä Alexandros Papadiamantis International Airport sijaitsee Skiathoksella.

Etenkin kesän kuukausina eurooppalaiskaupungeista on hyvät lentoyhteydet Skiathokselle ja myös pakettimatkoja saarelle on tarjolla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lennot Kreikkaan matksavat ajankohdasta ja lentoyhtiöstä riippuen noin 100–500 euroa. Saarelta pääsee Skopelokselle lautalla alle tunnissa.

Hotellit ja majoitus

Skopelosin majoituspalvelut ovat kehittyneet nopeassa tahdissa. Nykyisin valinnanvaraa on jo runsaasti ja hinnat vaihtelevat 25 eurosta aina pariinsataan euroon halutusta tasosta riippuen.

Pakettimatkailijoiden hotellit sijaitsevat pääasiassa Skopeloksen kaupungissa ja suosituimpien rantakohteiden lähellä, mutta maaseudun rauhaa rakastavat löytävät majapaikkoja myös keskuksien ulkopuolelta. Perushotellien lisäksi Skoleoksella voi vuokrata käyttöönsä myös huvilan tai asunnon.

Liikkuminen ja autonvuokraus

Liikkuminen hoituu Skopeloksella bussilla ja vuokra-autolla.

Bussiliikenne on säännöllistä Skopeloksen kaupungista, josta on bussiyhteys esimerkiksi Glossaan, Eliokseen, Stafylokseen ja Panormosiin. Matkustaminen on kohtuullisen edullista ja bussimatkan hinta on pituudesta riippuen noin 1–3 euroa.

Saarella on myös monia vuokra-autoja välittäviä yrityksiä. Oma auto tai skootteri on kätevä tapa päästä niille kaukaisemmille rannoille ja nähtävyyksille, minne paikallisbussit eivät kulje.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mantereella ja lähisaarille Skopelokselta pääsee lautalla tai kantosiipialuksella. Saarelta on kesäisin hyvät yhteydet esimerkiksi Skiathokselle, Alonnisosille ja Thessalonikiin. Syksystä kevääseen palvelut ovat vähäisempiä.

Lisätietoa: Open Seas

SKOPELOKSEN NÄHTÄVYYDET

ShutterstockSkopelos, Kreikka
Saarella on nähtävyyksiä vain muutama, mutta tunnelma ja kauniit rannat kiehtovat patsaita enemmän.

Mamma Mian maisemat

Skopeloksen upea luonto on innoittanut jopa elokuvantekijöitä ja kesän 2008 hittielokuva Mamma Mia kuvattiin saarella. Abban musiikkiin pohjautuvan musikaalin kuvauspaikat ovat saarella nykyisin suosittuja retkikohteita, kuten Kastanin ranta ja korkealla sijaitseva Agios Ioanniksen kirkko.

Venetsialainen linna

Venetsialaisen linnan rippeet löytyvät saaren vanhimmasta asutuskeskuksesta Peparethosista. Linnalle pääsee kapuamaan sataman laidalta.

Merirosvojen haudat

Saaren kenties jännittävimmältä kuulostava nähtävyys löytyy Sendoukiasta Delphi-vuoren rinteeltä. St. Eustathiosin luostarin yläpuolella sijaitsevat, kiveen hakatut vanhat haudat kuuluvat väitetysti merirosvoille. Kohde on hyvä valinta esimerkiksi autoretkelle ja kaupan päälle voi ihailla upeita maisemia.

Alonissos

Meriretkistä nauttivien ehdoton suosikkikohde on lähisaari Alonissos. Alonissoksen tuntumassa sijaitsee suuri merisuojelualue, joka on jo antiikin aikana älykkyytensä vuoksi arvostettujen delfiinien koti.

SKOPELOKSEN PARHAAT

Skopelos

Kokeile näitä Skopeloksella

  • Kävelykierros Skopelosin kaupungissa ja kirkoissa
  • Omatoimimatka Mamma Mian kuvauspaikoille
  • Delfiinipongaus Alanissoksen luonnonpuistossa

Skopeloksen miinukset

  • Suurten korkeuserojen vuoksi ei sovellu liikuntaesteisille
  • Kesäsesongin ulkopuolella palvelut vähäisiä
  • Vesijohtovettä ei kannata juoda

Lisätietoa

Skopelos.net
Skopelosweb.gr
Skopelos.co.uk

Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää