Hyppää sisältöön

Kreikan ilmasto – milloin on paras aika matkustaa?

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 18.01.2023
Kreikka hellii matkailijaa helteisillä kesillä. Matkailusesonki kestää huhtikuusta lokakuun puoleenväliin.

Kreikan kesä on kuuma

Suurimmassa osassa Kreikkaa vallitsee Välimeren ilmasto. Tämä tarkoittaa sitä, että kesät ovat kuumia ja kuivia.

Talvisin ilma on leuto ja sateita riittää. Noin 80 prosenttia Kreikan sateista tulee talvella. Luntakin saattaa sataa kaikkialla Kreikassa, mutta saaristossa se on harvinaista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Valitse kohde ja matkustusajankohta oikein

Lähde matkaan keväällä, jos et välitä kovasta kuumuudesta. Keväällä turistikohteet ovat parhaassa terässä, sillä ne on kunnostettu edellisen turistikauden jäljiltä. Merivesi saattaa kuitenkin olla kevätkuukausina vielä viileää. Myös illat ja yöt ovat viileitä.

ShutterstockSymi, Kreikka
Kreikan maisemat houkuttavat jopa läpi vuoden, mutta talvikuukausina ei näissäkään merivesissä tarkene uida.

Kreikka on lomalaisten suurimmassa suosiossa kuumien kesäkuukausien aikana kesäkuusta elokuuhun. Alkukesästä ilmasto on vielä raikas.

Kesän edetessä matkaaja saattaa törmätä sisämaan suurkaupungeissa tukalaan kuumuuteen. Ateenassa korkeat rakennukset voivat nostaa lämpötilan jopa yli 40 asteeseen. Merituuli tarjoaa rannikolla kaivattua viilennystä, joten harkitse saaristokohteeseen matkustamista, jos kuumuus huolestuttaa.

Kreikan syksy on kuiva

Loppukesästä kuiva luonto kärsii lähes vuosittaisista metsäpaloista. Syksyllä Kreikan kasvillisuus on yleensä hieman kuivunutta. Syys-lokakuussa sää on suomalaiseen makuun edelleen mukavan lämmin, mutta ei kuitenkaan tukalan helteinen.

Illat ja yötkin ovat lämpimiä ja meressä voi uida pitkälle syksyyn. Syys-lokakuun ajankohta sopii sinulle erityisesti, jos haluat välttyä turistipaljoudelta ja napata edullisen matkan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sataako Kreikassa?

Kreikan ilmastolle on ominaista suuri auringon määrä. Kesällä nautitaan paahteesta päivittäin 12–14 tunnin ajan, ja talvellakin aurinko paistaa päivisin keskimäärin jopa viisi tuntia.

ShutterstockKreikka
Lomakauden ulkopuolella saarilla on sesonkia rauhallisempaa ja edullisempaa. Kun ajoitat matkan oikein, pääset nauttimaan näiden asioiden lisäksi myös lämpimästä ilmastosta.

Kreikan länsirannikolla vuotuinen sademäärä on suurempi kuin itärannikolla. Maalis-syyskuussa Kreikkaan puhaltavat kuivat pohjoistuulet. Matkailusesongin ulkopuolella loka-huhtikuussa puhaltavat kosteat etelä- ja länsituulet. Tällöin sademäärätkin ovat suuremmat.

Kesäkuukaudet ovat pohjoisen vuoria lukuun ottamatta sateettomia ja pilvettömiä. Jos arastelet aurinkoa, kannattaa matka-ajankohdaksi harkita kevättä tai syksyä. Kesäaikaan vuoristoalueet tarjoavat hieman suojaa kuumuudelta.

Kreikan maasto on vuoristoista saaret mukaan lukien. Pohjoisen vuorilla vallitsee mannerilmasto. Korkealla vuoristossa on kesälläkin kylmää ja sateista. Esimerkiksi Olympos-vuoren huipulla on lunta ympäri vuoden.

Teksti: Maaret Tiensuu
Kuvat: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Santorinin nähtävyydet

Santorinin parhaat nähtävyydet – 15 ideaa Kreikan kuuluisimmalle saarelle

Kreikkalainen ruoka

Kreikkalaisen keittiön ABC – kaikki mitä haluat tietää ennen lomaa

Yleisimmät turistimokat Kreikassa

Varo yleisiä mokia Kreikassa – 10 virhettä, jotka voivat sattua kenelle tahansa

Rodoksen päiväretket

Kolme helppoa päiväretkeä Rodokselta – postikorttimaisemat vain tunnin matkan päässä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja