hero taustakuva

Kreikan ilmasto – milloin on paras aika matkustaa?

iStockphoto artikkelin kuva
Rantalomat
Kreikka hellii matkailijaa helteisillä kesillä. Matkailusesonki kestää huhtikuusta lokakuun puoleenväliin.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 29.09.2017
facebook   whatsapp

Kreikan kesä on kuuma

Suurimmassa osassa Kreikkaa vallitsee Välimeren ilmasto. Tämä tarkoittaa sitä, että kesät ovat kuumia ja kuivia.

Talvisin ilma on leuto ja sateita riittää. Noin 80 prosenttia Kreikan sateista tulee talvella. Luntakin saattaa sataa kaikkialla Kreikassa, mutta saaristossa se on harvinaista.

Valitse kohde ja matkustusajankohta oikein

Lähde matkaan keväällä, jos et välitä kovasta kuumuudesta. Keväällä turistikohteet ovat parhaassa terässä, sillä ne on kunnostettu edellisen turistikauden jäljiltä. Merivesi saattaa kuitenkin olla kevätkuukausina vielä viileää. Myös illat ja yöt ovat viileitä.

Kreikka on lomalaisten suurimmassa suosiossa kuumien kesäkuukausien aikana kesäkuusta elokuuhun. Alkukesästä ilmasto on vielä raikas.

Kesän edetessä matkaaja saattaa törmätä sisämaan suurkaupungeissa tukalaan kuumuuteen. Ateenassa korkeat rakennukset voivat nostaa lämpötilan jopa yli 40 asteeseen. Merituuli tarjoaa rannikolla kaivattua viilennystä, joten harkitse saaristokohteeseen matkustamista, jos kuumuus huolestuttaa.

Kreikan syksy on kuiva

Loppukesästä kuiva luonto kärsii lähes vuosittaisista metsäpaloista. Syksyllä Kreikan kasvillisuus on yleensä hieman kuivunutta. Syys-lokakuussa sää on suomalaiseen makuun edelleen mukavan lämmin, mutta ei kuitenkaan tukalan helteinen.

Illat ja yötkin ovat lämpimiä ja meressä voi uida pitkälle syksyyn. Syys-lokakuun ajankohta sopii sinulle erityisesti, jos haluat välttyä turistipaljoudelta ja napata edullisen matkan.

Sataako Kreikassa?

Kreikan ilmastolle on ominaista suuri auringon määrä. Kesällä nautitaan paahteesta päivittäin 12–14 tunnin ajan, ja talvellakin aurinko paistaa päivisin keskimäärin jopa viisi tuntia.

Kreikan länsirannikolla vuotuinen sademäärä on suurempi kuin itärannikolla. Maalis-syyskuussa Kreikkaan puhaltavat kuivat pohjoistuulet. Matkailusesongin ulkopuolella loka-huhtikuussa puhaltavat kosteat etelä- ja länsituulet. Tällöin sademäärätkin ovat suuremmat.

Kesäkuukaudet ovat pohjoisen vuoria lukuun ottamatta sateettomia ja pilvettömiä. Jos arastelet aurinkoa, kannattaa matka-ajankohdaksi harkita kevättä tai syksyä. Kesäaikaan vuoristoalueet tarjoavat hieman suojaa kuumuudelta.

Kreikan maasto on vuoristoista saaret mukaan lukien. Pohjoisen vuorilla vallitsee mannerilmasto. Korkealla vuoristossa on kesälläkin kylmää ja sateista. Esimerkiksi Olympos-vuoren huipulla on lunta ympäri vuoden.

Teksti: Maaret Tiensuu
Kuva: iStockphoto

Lue kommentit (5) Jätä kommentti

  1. Mielestäni parhaat loma-ajat ovat toukokuu ja syyskuu. Säät ovat silloin sopivat


  2. Mieluiten matkustan Kreikkaan joko toukokuussa tai syyskuussa. Silloin ei ole liian kuumaa.


  3. Kreikkaan matkustan mieluiten joko toukokuussa tai syyskuussa. Ei ole liian kuumaa mutta lämmintä kylläkin. Rodoksella on oltu muutama kerta lokakuussa. Lämpöä siellä riittää vielä myöhään syksyllä. Rantaelämää ei enää nykyään tulee vietettyä kovinkaan ahkerasti. Syyskuussa jälleen mantereen Pargaan. On jokavuotinen must -reissu.


  4. Toukokuu ja syyskuu ovat parhaita ajankohtia lomailla Kreikassa. Keskikesällä on monessa paikkaa liian kuumaa ja saattaa olla myös ahdasta johtuen suurista matkailijamääristä


  5. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.