Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Pargan tärkeimmät nähtävyydet – näe nämä edullisella rantalomalla Kreikkaan

Shutterstock artikkelin kuva
Rantalomat
Parga on edullinen äkkilähtökohde, joka sopii vaihtoehdoksi Kreikan saarille. Lue vinkit Pargan kuuteen tärkeimpään nähtävyyteen.
Teksti: Elina Venttola
Päivitetty: 31.07.2019
facebook   whatsapp

1. Venetsialainen linnoitus

Omalla niemenkärjellään sijaitseva Pargan venetsialainen linnoitus on kylän tärkein nähtävyys sekä sijaintinsa että historiansa vuoksi.

Pargan linnoitusta käytettiin puolustukseen jo 1000-luvulla, mutta nykyiseen muotoonsa sen rakensivat venetsialaiset 1500-luvulla suojautuessaan ottomaaneilta ja merirosvoilta.

Historiansa aikana Pargan kylä on kuulunut monille eri kansallisuuksille, mistä merelle katsovan linnoituksen monipolvinen historiakin kertoo. Venetsialaisten jälkeen linna siirtyi ensin ranskalaisille ja sitten brittiläisille, minkä jälkeen brittiläiset myivät linnoituksen ja koko kylän ottomaanihallitsija Ali Pashalle 1800-luvun alussa.

Shutterstock
Pargan kylän reunalla on niemeke. jonka huipulle pääsee katsomaan vanhaa venetsialaista linnoitusta.

Linnoitukselle on melko raskas nousu, mutta urheilusuorituksen jälkeen voi vierailla linnoituksen kahvilassa, mistä avautuu upea näkymä merelle.

2. Ali Pashan linnoitus

Ottomaanihallitsija Ali Pashan rakentama linnoitus sijaitsee mäen päällä Pargan ja Agian välissä. Se sopii maisemapaikaksi niille, jotka haluavat nähdä kylän kauempaa: Pargasta linnoitukselle on noin kuuden kilometrin matka.

Anthoussan tai Ali Pashan linnoituksena tunnettu rakennus on säilynyt hyvässä kunnossa, ja sieltä näkee pitkälle Pargaan sekä merelle. Nykypäivänä linnoitusta käytetään muun muassa kulttuuritapahtumiin.

Shutterstock
Ali Pasan linnoitukselle pääsee Pargan kylästä sekä vaeltamalla että kaupunkijunan kyydissä.

Linnoitukselle pääsee Pargasta minijunalla, mutta aktiiviset lomailijat voivat myös vaeltaa linnoitukselle tai sieltä takaisin. Lisäksi Ali Pashan linnoitukselta pääsee melko helposti suositulle Valtoksen rannalle. Vaellusreitille osuvat vehreät puut, juokseva vesi ja vanhat vesimyllyt tekevät vaelluksesta virkistävän kuumanakin kesäpäivänä.

3. Panagian saari

Vehreä Panagian saari sijaitsee Pargan sataman edustalla, ja sinne voi jopa uida. Vuoroveden ollessa matalalla Panagian saarelle pääsee myös kävellen Krionerin rannalta. Veneilyä saarelle kannattaa harkita, jos haluaa vierailla saarella olevassa kirkossa.

Shutterstock
Panagia-saarelle voi matalan vuoroveden aikaan jopa kävellä.

Saaren korkeimmalla kohdalla ovat myös 1800-luvulla rakennetun ranskalaisen linnoituksen rauniot.

4. Acheron-joki

Alle 20 kilometrin päässä Pargasta virtaa Acheron-joki. Kreikkalaisessa tarustossa Acheron oli yksi viidestä tuonpuoleisen joesta, ja sen ylittivät vastikään kuolleet. Joen vesi tunnettiin parantavana, minkä vuoksi uskottiin myös, että se pesi pois synnit.

Shutterstock
Acheron-joen nimeen liittyy kreikkalaisessa mytologiassa mielikuva tuonelan jokena.

Karmiva tarina kuoleman joesta ei ehkä vakuuta, sillä Acheron-joen varsi on täynnä elämää: joella pesivät lintulajit ja kasvavat kasvit ovat monimuotoisia, ja joen ekosysteemi kuuluukin Natura 2000 -verkostoon.

5. Rannat

Pargan lähellä on neljä erinomaista rantaa: Valtos, Lichnos, Krioneri ja Piso Krioner. Rannat tarjoavat mahdollisuuksia auringonpalvonnan ja uimisen lisäksi myös vesiurheiluun. Rannoilla voi harrastaa muun muassa sukellusta, vesihiihtoa ja melontaa.

Shutterstock
Valtoksen ranta on yksi Pargan kauneimpia rantoja.

Krionerin ja Piso Krionerin rannat ovat aivan kylän edustalla, Valtos ja Lichnos hieman kauempana. Rannoille pääsee kuitenkin helposti vesibussilla, taksilla tai kävellen.

6. Vlachernan luostari

Entisöity Vlachernan luostari sijaitsee lähellä Valtoksen rantaa ja on yksi Pargan tunnuksista. Luostarin kellotorni kohoaa 15 metrin korkeuteen, ja sen yhdeksän kellon soitto kuuluu pitkälle.

Perimätiedon mukaan bysanttilaisluostari on rakennettu 1100-luvulla.

>> Lue lisää vinkkejä Pargaan!

Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.