Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Kreikka

Smaragdinvihreä Thassos on pala aitoa Kreikkaa

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 24.05.2016
Thassos on Kreikan vihreä helmi, joka lumoaa matkailijan aitoudellaan.

Thassos on yksi Kreikan vihreimmistä saarista. Kaunis luonto, upeat rannat sekä historialliset nähtävyydet tekevät siitä monipuolisen lomakohteen, joka on myös paikallisten suosiossa. Loman Thassoksella kruunaa aito kreikkalainen ruoka.

Thassos on Kreikan vihreä helmi

Thassos on Kreikan pohjoisin saari, joka sijaitsee lähellä manner-Kreikkaa. Saari kuuluu Pohjoisen Egeanmeren saariryhmään ja on kooltaan Kreikan 12. suurin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Thassos on tuliperäinen saari. Sen vuoristoiset rinteet ovat runsaan kasvillisuuden sekä pinja- ja oliivipuiden peitossa. Saarta kutsutaankin usein nimellä vihreä smaragdi. Saaren kauneutta korostavat myös upeat hiekkarannat, jotka kutsuvat lomailijoita veden äärelle.

Saari ei ole pelkkä rantakohde, vaan siellä on nähtävää myös historiasta kiinnostuneelle. Thassoksella oli asutusta jo vuonna 600ekr. Kiinnostavimmat kohteet löytyvät saaren pääkaupungista Limenasista, jossa kannattaa tutustua ainakin antiikin aikaiseen teatteriin, agoraan eli kauppatoriin sekä pyhättöihin.

Thassos

Thassos on kesäkohde

Thassos on kesäkohde kuten muutkin Kreikan saaret. Aurinko alkaa lämmittää huhtikuun lopussa ja lämpöä riittää lokakuun alkupuolelle saakka. Kuuminta saarella on heinä-elokuussa. Kuumimpaan aikaan lämpötila kohoaa yli 30 asteeseen. Heinä-elokuussa saarella on myös eniten turisteja, mutta muina aikoina se on rauhallinen lomakohde.

Rentoa rantalomailua ja historiallisia nähtävyyksiä

Thassoksen upeat rannat houkuttelevat viettämään rentoa aurinkolomaa. Saarella on lähes sata rantaa, joista jokainen on hieman erilainen. Saarella on kaikkea hienohiekkaisista pitkistä helposti saavutettavista rannoista syrjäisiin pieniin poukamiin, joihin päästäkseen joutuu hieman näkemään vaivaa. Suosituimmat rannat ovat Golden Beach, Makriammos, pääkaupunki Limenasin rannat sekä Skala Rachonin rannat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Thassoksen historia ulottuu antiikin aikaan. Saarella onkin paljon nähtävää historiasta kiinnostuneelle. Parhaiten on säilynyt Limenasissa sijaitseva teatteri sekä kauppatori eli agora. Muita kiinnostavia kohteita ovat Aliakin niemellä sijaitseva vanha temppeli ja kaksi vanhaa kirkkoa.

Thassoksen rantoihin ja historiallisiin nähtävyyksiin paras tapa tutustua on vuokrata auto. Saaren ympäri pääsee ajamaan noin 100 kilometrin mittaista tietä, joten suunnistaminen ei ole vaikeaa. Reitiltä kannattaa kuitenkin poiketa myös hieman ylös vuoristoon ihailemaan aitoja pieniä kyliä sekä katselemaan maisemia.

Herkuttelua kreikkalaisen ruoan parissa

Thassos on kuuluisa hunajastaan sekä oliiviöljystään. Molemmat ovat kreikkalaisen ruoanvalmistuksen peruspilareita, siinä missä tuoreet kasvikset, kala ja merenelävät sekä jogurtti ja feta-juustokin. Thassoksella kannattakin ehdottomasti mennä syömään pieniin perheiden pitämiin tavernoihin, jotka tarjoavat aitoja kreikkalaisia makuja.

Hyvä tietää Thassoksesta

Thassos on suosittu matkakohde kreikkalaisten keskuudessa. Aitoa kreikkalaistunnelmaa saarelta siis löytyy. Hintataso on myös edullinen Kreikan muihin kohteisiin verrattuna.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN THASSOKSESSA

Thassos

Pakettimatka vie perille

Helpoin tapa matkustaa Thassokselle on ottaa pakettimatka, joka sisältää lennot, majoituksen sekä kuljetukset.

Thassoksella ei ole omaa lentokenttää, vaan lähimmät lentoasemat sijaitsevat mantereella Thessalonikissa ja Kavalassa. Matkanjärjestäjillä on kuljetus kentältä Kavalan satamaan, josta lähtee lautta Thassokselle. Lauttamatka kestää noin tunnin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Toinen mahdollisuus matkustaa mantereelta Thassokselle on Keramotin sataman kautta. Lauttamatka kestää myös noin tunnin ja saapuu Limenasin satamaan.

Omatoimisesti Thassokselle matkustavan kannattaa etsiä lentoja esimerkiksi Aegean Airlinesiltä. Helsingistä Thessalonikiin lennettäessä konetta joutuu vaihtamaan kerran Ateenassa. Meno-paluulennot maksavat noin 150–300 euroa. Omatoimimatkailijan kannattaa vuokrata auto jo lentokentältä, sillä se on helpoin tapa liikkua satamaan sekä ympäri Thassosta.

Majoitus Thassoksella

Saari on turistien suosiossa, joten majoitustarjontaa löytyy ympäri saarta. Valikoimissa on niin pieniä vaatimattomia majataloja kuin luksushotellejakin, joten jokainen voi varata omalle vaatimustasolle ja budjetille sopivan vaihtoehdon.

Saarella on mahdollista myös telttailla kolmella eri leirintäalueella. Lisäksi esimerkiksi Airbnb:n kautta voi löytää talon vuokralle pidemmäksikin aikaa.

Liikkuminen paikan päällä

Lomakylät ovat suhteellisen pieniä ja niissä kaikki palvelut on saavutettavissa kävellen. Jos kuitenkin mielii nähdä saarta enemmän, paras tapa liikkua ympäriinsä Thassoksella on vuokrata auto tai moottoripyörä. Saarella on muutama vuokraamo, mutta helpointa on vuokrata kulkuneuvo jo lentokentältä.

Thassoksella kulkee myös paikallisbusseja, joilla on mahdollista tutkia saarta. Bussit kulkevat kylien välillä ja maksavat muutaman euron. Aikataulut kannattaa tarkistaa paikan päällä. Kylästä toiseen pääsee myös taksilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Saaren ympäri järjestetään myös veneretkiä. Vesille voi lähteä kokonaiseksi päiväksi tai vain osaksi päivää. Osa veneretkistä sisältää myös lounaan ja juomatarjoilun.

Pyöräily on myös suosittua Thassoksen upeissa maisemissa. Pyörän voi vuokrata saarelta tai halutessaan tuoda oman.

THASSOKSEN NÄHTÄVYYDET

Thassos

Pääkaupunki Limenas

Thassoksen pääkaupunki Limenas, joka tunnetaan myös nimellä Thasos, on oivallinen kohde tutustua saaren historiaan. Siellä sijaitsee parhaiten säilyneet antiikin aikaiset nähtävyydet kuten agora eli kauppatori sekä teatteri, jossa edelleen järjestetään esityksiä kesäisin.

Lisäksi Limenassa on patsaita ja raunioita, jotka tarjoavat historian ystävälle nähtävää. Pääkaupungissa on myös Thassoksen arkeologinen museo, jossa kannattaa vierailla ennen raunioille siirtymistä.

Limenasissa on myös kaunis vanha satama, joka on edelleen vilkkaassa käytössä. Satamassa voi katsella mereltä saapuvia kalastajia työssään ja istahtaa viettämään kreikkalaista iltaa. Satamasta syvemmälle kaupunkiin siirryttäessä löytyy oivallisia ostosmahdollisuuksia sekä lisää ihania ravintoloita.

Kirkot ja luostarit

Saarella on hämmästyttävä määrä erilaisia kirkkoja ja luostareita. Kuulusimpia ovat saaren arkkienkieli Mikaelin luostari M. Archangelou saaren etelärannikolla. 1200-luvulta peräisin oleva luostari on rakennettu niin, että se näyttäisi roikkuvan meren yllä.

Muita vierailun arvoisia ovat Agios Dimitroun kirkko sekä Agios Panteleimonosin luostari.

Luonnon oma uima-allas Giola

Saaren lounaisrannikolla sijaitsee kaunis Giola. Giola on noin parikymmentä metriä leveä luonnon oma uima-allas, jonne voi pulahtaa uimaan smaragdinvihreänä välkehtivään veteen.

Giola on rauhallinen uimapaikka, sillä sitä ei ole helppo saavuttaa. Päätieltä joutuu ajamaan huonoa tietä muutaman kilometrin rannalle päin, jonka jälkeen on vielä käveltävä jyrkkää rinnettä kohti allasta. Paikka on kuitenkin vaivan arvoinen. Valitettavasti se ei sovellu liikuntaesteisille.

Vuoristokylä Kastro

Noin 500 metrin korkeudessa merenpinnasta sijaitsee Thassoksen vanhin asutuspaikka ja linnoitus Kastro. Se on hyvin kätkeytynyt vuoristoon, eikä se ole nähtävissä alhaalta katsottuna. Kastron vanhaan asutuspaikkaan pääsee tutustumaan ajamalla noin tunnin vuoristoon Limenariasta.

Alikin arkeologinen alue

Thassoksen kaakkoisosassa sijaitsee Alikin niemimaa. Siellä on iso arkeologinen alue, jossa pääsee tutustumaan muun muassa Bysantin aikaisen kirkon raunioihin. Kirkon erityistehtävänä aikoinaan oli suojella ja siunata merimiehiä.

Alikin niemimaalla sijaitsi myös marmoritehdas, jonka rauniot ovat edelleen nähtävissä.

THASSOKSEN PARHAAT

Thassos

Thassoksen parhaat rannat

 • Golden Beach
 • Makriammos
 • Limenasin rannat
 • Skala Rachonin rannat
 • Giola

Thassoksen parhaat nähtävyydet

 • Limenasin agora
 • Limenasin teatteri
 • Alikin arkeologinen alue
 • Kastron vuoristokylä
 • Limenasin satama

Thassoksen parhaat harrastukset

 • Rannalla lekottelu
 • Uiminen ja snorklaaminen
 • Pyöräily
 • Lintubongailu
 • Vaeltaminen kauniissa vuoristossa

LISÄTIETOA

Kreikan ja Thassoksen matkailusivut

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: IStockPhoto, Visit Greece, Flickr/ Ronald Saunders, Tobert