Hyppää sisältöön

Albania on Välimeren salainen helmi

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 08.01.2020
Albania on matkakohteena vielä varsin tuntematon, ainakin suomalaisille.

Albania odottaa löytäjäänsä

Albania on Välimeren sydämessä sijaitseva pakopaikka, joka on nopeasti saavuttamassa suosiota matkailijoiden keskuudessa. Kukoistuskautensa alussa oleva matkailubisnes tarjoaa entistä enemmän laadukkaita palveluja, mutta Albaniasta löytyy yhä koskemattomia ja aitoja alueita sekä mielenkiintoinen cocktail erilaisia kulttuureita.

Maisemiltaan Albania on ihastuttavan vaihteleva: metsät, vuoristot, järvet ja rannat tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia. Albanialaiset ovat aitoudessaan ja vieraanvaraisuudessaan hämmästyttävää kansaa. Mielenkiintoisen ulottuvuuden matkaan tuo tutustuminen Albanian pitkään salattuna olleeseen ja kiinnostavaan historiaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Monipuolinen Albania tarjoaa jokaiselle jotain: kiehtovan budjettikohteen reppureissaajalle, helpon ja rentouttavan rantaloman perheille ja pariskunnille sekä koukuttavan kaupunkikohteen kulttuurireissaajalle – vaellusmahdollisuuksia unohtamatta. Viimeistään nyt on aika heittää ennakkoluulot romukoppaan: Albania on tämän hetken täydellinen yllättäjä. Tutustu Sarandën tai Dürresin rantoihin, Tiranan sykkivään kaupunkikulttuuriin tai pohjois-Albanian Skutarijärven rannan unohtumattomiin maisemiin.

ShutterstockAlbania
Albanian Alpeiksi kutsuttu Prokletijen vuoristo sijaitsee aivan maan pohjoisosassa, Montenegron rajan tuntumassa.

Kesä on kuuminta sesonkia

Albaniassa vallitsee varsin tyypillinen Välimeren ilmasto, mikä tarkoittaa, että kesät ovat kuumia ja aurinkoisia, kun taas talvet ovat viileitä ja sateisia. On kuitenkin syytä huomioida, että Albanian maantieteellinen monimuotoisuus aiheuttaa huomattavia ilmastollisia eroja maan eri osien välillä. Vuoristoiset koillisosat ovat tyypillisesti kylmempiä kuin lounaiset rannikkoalueet. Vuoristossa lämpötila nousee harvoin yli 20 asteen, kun taas etelässä kesäkuukausina elohopea nousee jopa yli 40 asteen.

Albanian rannikolle, kuten Sarandëen, kannattaa matkustaa loppukevään ja alkusyksyn välillä. Keväällä ja syksyllä lämpötilat ovat miellyttävän lämpimiä ja rannat rauhallisia. Sesongin ulkopuolella on myös tavallistakin edullisempaa, eikä esimerkiksi rantatuoleista tarvitse yleensä maksaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että osa ravintoloista ja palveluista on suljettu sesongin ulkopuolella, ja myös lentoja on haastavampaa saada.

Tirana puolestaan on kiinnostava kaupunkikohde ympäri vuoden, eikä lämpötila putoa talvisinkaan pakkasen puolelle. Keväästä syksyyn kaupunki on kuitenkin eläväisimmillään, joskin kaikista kuumimmat kesäkuukaudet voivat olla turhan paahtavia kaupunkilomailuun.

Huokea rantalomakohde

Kenties hieman yllättäen Albania on myös rantakohde, joka vetää vertoja monelle suositummalle Välimeren kohteelle. Kreikan suosittuna matkailukohteena tunnettu Korfun saari sijaitsee vain noin 30 kilometrin päässä Albanian rannikkokaupungista Sarandësta, mutta tästä lyhyestä etäisyydestä huolimatta Albanian turismi ei ole yhtä kehittynyttä kuin Kreikassa. Samassa turkoosinsinisessä meressä pääsee kuitenkin polskimaan myös Albanian puolella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Albanian hintataso vain on murto-osan Suomen hinnoista, joten Albaniassa pääsee lomailemaan leveästi ilman pelkoa kukkaron kevenemisestä. Eron suositumpiin matkailumaihin huomaa jo matkustamalla tunnin verran lautalla Kreikan puolelle – hinnat käytännössä tuplaantuvat.

Yhteisymmärrykseen kielimuurista huolimatta

Albanialaiset eivät puhu juurikaan englantia, joskin nuoren väestön kielitaito paranee jatkuvasti. Paikalliset ovat kuitenkin ystävällisiä ja avuliaita, joten kielimuuri on harvoin ylitsepääsemätön ongelma. Mikäli ongelmia tai epäselvyyksiä ilmenee, ei kannata pelätä avata suutaan – aina joku tuntee jonkun, joka osaa englantia ja jonkun toisen, joka auttaa pulmassa.

Paikallinen valuutta on Albanian lek, ja yksi euro vastaa noin 140 lekeä. Tippaaminen on tapana, ja kohtelias summa on noin 5–10% laskun kokonaissummasta. Kannattaa muistaa, että Albania on edelleen köyhä maa, ja pikkuhiluilta tuntuvat palvelumaksut ovat paikallisille tärkeitä tuloja.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN

ShutterstockAlbania
Pääkaupunki Tirana on suosittu vierailukohde Albaniassa.

Vaihdon tai lautan kautta perille

Suomesta ei lennetä suoria lentoja Albaniaan ja myös pakettimatkojen tarjonta on rajallinen. Turkish Airlines ja Lufthansa lentävät Suomesta yhden välilaskun kautta Tiranaan lyhyimmillään kuudessa tunnissa. Norwegian lentää kesällä 2020 Helsingistä suorilla lennoilla Tiranaan.

Eteläisen Sarandën tavoittaa helpoiten lentämällä TUI:n tai Norwegianin kyydissä Kreikan Korfulle, mutta vain sesonkiaikaan. Korfulta on puolestaan helppo siirtyä Sarandën puolelle lautalla, joka kestää puolesta puoleentoista tuntia. Yhdensuuntaisen lauttamatkan hinta on 20 euron tienoilla. Huomioi kuitenkin, että syyskuussa lennetään viimeiset suorat lennot Helsingistä Korfulle.

Myös Apollomatkat ja Tjäreborg tarjoavaa valmismatkoja Albaniaan.

>> Löydä lennot Albaniaan Rantapallon lentohausta

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Majoitusta joka tarpeeseen

Majoitusta Albaniasta löytyy monesta luokasta. Budjettimatkaajille löytyy etenkin Tiranasta edullisia hostelleja, mutta myös tasokasta hotellimajoitusta on tarjolla. Edullisessa Albaniassa lomaileva säästää hotelleissa pitkän pennin, sillä hyvätasoisistakaan huoneista harvoin tarvitsee maksaa itseään kipeäksi. Sesonki nostaa hintoja, joten kalleinta majoittuminen on kesäkuusta elokuuhun.

>> Vertaile hinnat ja varaa hotelli Albaniasta

Huonokuntoisia teitä ja rämäpäisiä kuskeja

Albanian sisäinen liikenne on kenties maan huonoimpia puolia. Liikenne on kaoottista, paikallisten ajotyyli uhkarohkea ja tieverkosto hävyttömän huonossa kunnossa. Maan sisäisiin lyhyisiinkin siirtymiin on syytä varata reilusti aikaa, sillä parinsadan kilometrin taittamiseen kuluu Albaniassa helposti kuusikin tuntia.

Mikäli aiot matkustaa busseilla pidempiä matkoja, varaudu pitkällä pinnalla. Ei myöskään kannata yllättyä, mikäli matkanteko katkeaa esimerkiksi vastaan tulevan lehmä- tai vuohilauman vuoksi. Kalliita bussit eivät kuitenkaan ole, ja Albaniasta on mahdollista matkustaa esimerkiksi naapurivaltio Montenegroon.

Suurin osa kohteista tulee melko hyvin tutuksi jalkaisin, mutta myös edullisia takseja kannattaa hyödyntää. Autonvuokraus on vaihtoehto rohkeille kuljettajille, jotka eivät pelkää huonokuntoisia teitä ja paikallista liikennekulttuuria.

>> Vertaile hinnat ja varaa vuokra-auto Albaniasta

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

ALBANIAN MATKAKOHTEET

ShutterstockAlbania
Albaniassa voi nauttia myös ihanista rantakohteista.

Värikäs Tirana pesee kasvojaan

Ei kovin kauan sitten Albanian pääkaupunki Tirana komeili jatkuvasti Euroopan kurjimpien kaupunkien listoilla. Jatkuvassa muutoksessa elävä Tirana on kuitenkin nykyään yllättävän vehreä ja värikäs kaupunki, jossa riittää nähtävää pitkäksi viikonlopuksi tai vaikka viikoksi. Tirana on maan suurin kaupunki, ja sen kulttuuri- ja ostosmahdollisuudet ovat yhtä lailla maan parhaat – joskaan pelkän ostosmatkan toivossa Albaniaan ei kannata matkustaa.

Tiranan kahvila- ja ravintolakulttuuri on hauska sekoitus eri maiden vaikutteita. Erityisesti turkkilaiset ja italialaiset vaikutteet paistavat läpi. Istahda kahvilaan kupilliselle macchiatoa ja maista paikallista gelatoa – makuhermosi pääsevät matkalle Italiaan.

Tiranan tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluu rumuudestaan tunnettu Piramida-betonipyramidi, joka on 80-luvun lopulla pystytetty Albanian entisen tyrannihallitsija Enver Hoxhan muistolle. Monet haluaisivat tuhota pyramidin, mutta sitä pidetään myös tärkeänä symbolina ja muistutuksena stalinismin ongelmista.

Tirana sopii hyvin yökiitäjille, sillä yöelämä on vilkasta. Lukuisat terassit, baarit ja kuppilat sykkivät elämää, ja musiikki pauhaa luvattoman kovalla, kuten Balkanin alueella on tapana.

Kuvankaunis rantakaupunki Sarandë

Hevosenkenkää mukaileva Sarandën rantaviiva tarjoaa lumoavia postikorttinäkymiä silmänkantamattomiin. Turkoosina hehkuva kirkastakin kirkkaampi Välimeri ja pikkukivirannat kuuluvat olennaisena osana Sarandën maisemiin. Suurin osa Sarandën rannoista on pientä ja terävää pikkukiveä lukuun ottamatta 17 kilometrin päässä sijaitsevan Ksamilin paratiisirantoja. Myös kivisillä ja loivasti syvenevillä rannoilla viihtyy kuitenkin koko perhe.

Hotellien rannat ovat alueen parhaita, ja niiltä voi muutamalla eurolla vuokrata rantatuolin. Usein ostosten yhteydessä tuolista ei tarvitse maksaa. Kivisiin rantoihin kannattaa varautua uimakengillä, jotka suojaavat myös merisiileiltä.

Sarandën nähtävyyksiin kuuluu rantojen lisäksi Butrintin roomalaiset rauniot sekä Syri i Kaltër -lähde. Ei kannata myöskään jättää väliin paikallisten kalaruokien maistamista. Innokas kalamies voi jopa päästä herkuttelemaan itse pyydystämällään kalalla paikallisessa ravintolassa.

Durrës

Durrës on Sarandëakin tuntemattomampi matkakohde, jonka hienohiekkaisista rannoista nauttivat pääasiassa paikalliset. Durrës on Albanian suurin satamakaupunki, jonka kulttuurielämä on vilkasta. Kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin kuuluu roomalaisaikainen amfiteatteri.

Skutarijärvi

Albanian ja Montenegron välissä sijaitsevan Skutarijärven ympäristöstä löytyvät epäilemättä Albanian upeimmat maisemat. Turkoosi vesi ja jylhät vuoret tekevät lähtemättömän vaikutuksen, ja kannattaakin harkita retkeä järven ympäristöön. Järven rannalta löytyy myös leirintäalueita, joilla voi viettää ikimuistoisia päiviä.

[rp_social]

ALBANIAN PARHAAT

IstockphotoAlbania
Pitkät rannat ja edullinen hintataso ovat Albanian valtteja.

Albanian parhaat matkakohteet

  1. Sarandë
  2. Skutarijärvi
  3. Tirana
  4. Durrës

Albanian unohtumattomimmat kokemukset

  1. Vierailu Syri i Kaltër -lähteellä
  2. Rantapäivä kirkkaan Adrianmeren äärellä
  3. Paikallisella kala-annoksella herkuttelu
  4. Patikoiminen Skutarijärven ympäristössä

Teksti: Anna Mäkelä
Kuvat: Anna Mäkelä, Istockphoto ja Shutterstock

[rp_social]

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää