Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Albania

Shutterstock
Albania
Kohdeoppaat

Albania on Välimeren salainen helmi

Albania on odottamattoman ihana kohde niin ranta- kuin kaupunkilomallekin. Lue Rantapallon kohdeopas ja suunnittele oma lomasi!
Päivitetty: 08.01.2020
next
prev
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva

Albania odottaa löytäjäänsä

Albania on matkakohteena vielä varsin tuntematon, ainakin suomalaisille. Tämä tekeekin siitä entistä houkuttelevamman matkakohteen, sillä tunnelma maassa on aito ja välitön, hintataso edullinen ja paikalliset ystävällisiä ja avuliaita.

Albania on Välimeren sydämessä sijaitseva pakopaikka, joka on nopeasti saavuttamassa suosiota matkailijoiden keskuudessa. Kukoistuskautensa alussa oleva matkailubisnes tarjoaa entistä enemmän laadukkaita palveluja, mutta Albaniasta löytyy yhä koskemattomia ja aitoja alueita sekä mielenkiintoinen cocktail erilaisia kulttuureita.

Maisemiltaan Albania on ihastuttavan vaihteleva: metsät, vuoristot, järvet ja rannat tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia. Albanialaiset ovat aitoudessaan ja vieraanvaraisuudessaan hämmästyttävää kansaa. Mielenkiintoisen ulottuvuuden matkaan tuo tutustuminen Albanian pitkään salattuna olleeseen ja kiinnostavaan historiaan.

Monipuolinen Albania tarjoaa jokaiselle jotain: kiehtovan budjettikohteen reppureissaajalle, helpon ja rentouttavan rantaloman perheille ja pariskunnille sekä koukuttavan kaupunkikohteen kulttuurireissaajalle – vaellusmahdollisuuksia unohtamatta. Viimeistään nyt on aika heittää ennakkoluulot romukoppaan: Albania on tämän hetken täydellinen yllättäjä. Tutustu Sarandën tai Dürresin rantoihin, Tiranan sykkivään kaupunkikulttuuriin tai pohjois-Albanian Skutarijärven rannan unohtumattomiin maisemiin.

ShutterstockAlbania
Albanian Alpeiksi kutsuttu Prokletijen vuoristo sijaitsee aivan maan pohjoisosassa, Montenegron rajan tuntumassa.

Kesä on kuuminta sesonkia

Albaniassa vallitsee varsin tyypillinen Välimeren ilmasto, mikä tarkoittaa, että kesät ovat kuumia ja aurinkoisia, kun taas talvet ovat viileitä ja sateisia. On kuitenkin syytä huomioida, että Albanian maantieteellinen monimuotoisuus aiheuttaa huomattavia ilmastollisia eroja maan eri osien välillä. Vuoristoiset koillisosat ovat tyypillisesti kylmempiä kuin lounaiset rannikkoalueet. Vuoristossa lämpötila nousee harvoin yli 20 asteen, kun taas etelässä kesäkuukausina elohopea nousee jopa yli 40 asteen.

Albanian rannikolle, kuten Sarandëen, kannattaa matkustaa loppukevään ja alkusyksyn välillä. Keväällä ja syksyllä lämpötilat ovat miellyttävän lämpimiä ja rannat rauhallisia. Sesongin ulkopuolella on myös tavallistakin edullisempaa, eikä esimerkiksi rantatuoleista tarvitse yleensä maksaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että osa ravintoloista ja palveluista on suljettu sesongin ulkopuolella, ja myös lentoja on haastavampaa saada.

Tirana puolestaan on kiinnostava kaupunkikohde ympäri vuoden, eikä lämpötila putoa talvisinkaan pakkasen puolelle. Keväästä syksyyn kaupunki on kuitenkin eläväisimmillään, joskin kaikista kuumimmat kesäkuukaudet voivat olla turhan paahtavia kaupunkilomailuun.

Huokea rantalomakohde

Kenties hieman yllättäen Albania on myös rantakohde, joka vetää vertoja monelle suositummalle Välimeren kohteelle. Kreikan suosittuna matkailukohteena tunnettu Korfun saari sijaitsee vain noin 30 kilometrin päässä Albanian rannikkokaupungista Sarandësta, mutta tästä lyhyestä etäisyydestä huolimatta Albanian turismi ei ole yhtä kehittynyttä kuin Kreikassa. Samassa turkoosinsinisessä meressä pääsee kuitenkin polskimaan myös Albanian puolella.

Albanian hintataso vain on murto-osan Suomen hinnoista, joten Albaniassa pääsee lomailemaan leveästi ilman pelkoa kukkaron kevenemisestä. Eron suositumpiin matkailumaihin huomaa jo matkustamalla tunnin verran lautalla Kreikan puolelle – hinnat käytännössä tuplaantuvat.

Yhteisymmärrykseen kielimuurista huolimatta

Albanialaiset eivät puhu juurikaan englantia, joskin nuoren väestön kielitaito paranee jatkuvasti. Paikalliset ovat kuitenkin ystävällisiä ja avuliaita, joten kielimuuri on harvoin ylitsepääsemätön ongelma. Mikäli ongelmia tai epäselvyyksiä ilmenee, ei kannata pelätä avata suutaan – aina joku tuntee jonkun, joka osaa englantia ja jonkun toisen, joka auttaa pulmassa.

Paikallinen valuutta on Albanian lek, ja yksi euro vastaa noin 140 lekeä. Tippaaminen on tapana, ja kohtelias summa on noin 5–10% laskun kokonaissummasta. Kannattaa muistaa, että Albania on edelleen köyhä maa, ja pikkuhiluilta tuntuvat palvelumaksut ovat paikallisille tärkeitä tuloja.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN

ShutterstockAlbania
Pääkaupunki Tirana on suosittu vierailukohde Albaniassa.

Vaihdon tai lautan kautta perille

Suomesta ei lennetä suoria lentoja Albaniaan ja myös pakettimatkojen tarjonta on rajallinen. Turkish Airlines ja Lufthansa lentävät Suomesta yhden välilaskun kautta Tiranaan lyhyimmillään kuudessa tunnissa. Norwegian lentää kesällä 2020 Helsingistä suorilla lennoilla Tiranaan.

Eteläisen Sarandën tavoittaa helpoiten lentämällä TUI:n tai Norwegianin kyydissä Kreikan Korfulle, mutta vain sesonkiaikaan. Korfulta on puolestaan helppo siirtyä Sarandën puolelle lautalla, joka kestää puolesta puoleentoista tuntia. Yhdensuuntaisen lauttamatkan hinta on 20 euron tienoilla. Huomioi kuitenkin, että syyskuussa lennetään viimeiset suorat lennot Helsingistä Korfulle.

Myös Apollomatkat ja Tjäreborg tarjoavaa valmismatkoja Albaniaan.

>> Löydä lennot Albaniaan Rantapallon lentohausta

Majoitusta joka tarpeeseen

Majoitusta Albaniasta löytyy monesta luokasta. Budjettimatkaajille löytyy etenkin Tiranasta edullisia hostelleja, mutta myös tasokasta hotellimajoitusta on tarjolla. Edullisessa Albaniassa lomaileva säästää hotelleissa pitkän pennin, sillä hyvätasoisistakaan huoneista harvoin tarvitsee maksaa itseään kipeäksi. Sesonki nostaa hintoja, joten kalleinta majoittuminen on kesäkuusta elokuuhun.

>> Vertaile hinnat ja varaa hotelli Albaniasta

Huonokuntoisia teitä ja rämäpäisiä kuskeja

Albanian sisäinen liikenne on kenties maan huonoimpia puolia. Liikenne on kaoottista, paikallisten ajotyyli uhkarohkea ja tieverkosto hävyttömän huonossa kunnossa. Maan sisäisiin lyhyisiinkin siirtymiin on syytä varata reilusti aikaa, sillä parinsadan kilometrin taittamiseen kuluu Albaniassa helposti kuusikin tuntia.

Mikäli aiot matkustaa busseilla pidempiä matkoja, varaudu pitkällä pinnalla. Ei myöskään kannata yllättyä, mikäli matkanteko katkeaa esimerkiksi vastaan tulevan lehmä- tai vuohilauman vuoksi. Kalliita bussit eivät kuitenkaan ole, ja Albaniasta on mahdollista matkustaa esimerkiksi naapurivaltio Montenegroon.

Suurin osa kohteista tulee melko hyvin tutuksi jalkaisin, mutta myös edullisia takseja kannattaa hyödyntää. Autonvuokraus on vaihtoehto rohkeille kuljettajille, jotka eivät pelkää huonokuntoisia teitä ja paikallista liikennekulttuuria.

>> Vertaile hinnat ja varaa vuokra-auto Albaniasta

ALBANIAN MATKAKOHTEET

ShutterstockAlbania
Albaniassa voi nauttia myös ihanista rantakohteista.

Värikäs Tirana pesee kasvojaan

Ei kovin kauan sitten Albanian pääkaupunki Tirana komeili jatkuvasti Euroopan kurjimpien kaupunkien listoilla. Jatkuvassa muutoksessa elävä Tirana on kuitenkin nykyään yllättävän vehreä ja värikäs kaupunki, jossa riittää nähtävää pitkäksi viikonlopuksi tai vaikka viikoksi. Tirana on maan suurin kaupunki, ja sen kulttuuri- ja ostosmahdollisuudet ovat yhtä lailla maan parhaat – joskaan pelkän ostosmatkan toivossa Albaniaan ei kannata matkustaa.

Tiranan kahvila- ja ravintolakulttuuri on hauska sekoitus eri maiden vaikutteita. Erityisesti turkkilaiset ja italialaiset vaikutteet paistavat läpi. Istahda kahvilaan kupilliselle macchiatoa ja maista paikallista gelatoa – makuhermosi pääsevät matkalle Italiaan.

Tiranan tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluu rumuudestaan tunnettu Piramida-betonipyramidi, joka on 80-luvun lopulla pystytetty Albanian entisen tyrannihallitsija Enver Hoxhan muistolle. Monet haluaisivat tuhota pyramidin, mutta sitä pidetään myös tärkeänä symbolina ja muistutuksena stalinismin ongelmista.

Tirana sopii hyvin yökiitäjille, sillä yöelämä on vilkasta. Lukuisat terassit, baarit ja kuppilat sykkivät elämää, ja musiikki pauhaa luvattoman kovalla, kuten Balkanin alueella on tapana.

Kuvankaunis rantakaupunki Sarandë

Hevosenkenkää mukaileva Sarandën rantaviiva tarjoaa lumoavia postikorttinäkymiä silmänkantamattomiin. Turkoosina hehkuva kirkastakin kirkkaampi Välimeri ja pikkukivirannat kuuluvat olennaisena osana Sarandën maisemiin. Suurin osa Sarandën rannoista on pientä ja terävää pikkukiveä lukuun ottamatta 17 kilometrin päässä sijaitsevan Ksamilin paratiisirantoja. Myös kivisillä ja loivasti syvenevillä rannoilla viihtyy kuitenkin koko perhe.

Hotellien rannat ovat alueen parhaita, ja niiltä voi muutamalla eurolla vuokrata rantatuolin. Usein ostosten yhteydessä tuolista ei tarvitse maksaa. Kivisiin rantoihin kannattaa varautua uimakengillä, jotka suojaavat myös merisiileiltä.

Sarandën nähtävyyksiin kuuluu rantojen lisäksi Butrintin roomalaiset rauniot sekä Syri i Kaltër -lähde. Ei kannata myöskään jättää väliin paikallisten kalaruokien maistamista. Innokas kalamies voi jopa päästä herkuttelemaan itse pyydystämällään kalalla paikallisessa ravintolassa.

Durrës

Durrës on Sarandëakin tuntemattomampi matkakohde, jonka hienohiekkaisista rannoista nauttivat pääasiassa paikalliset. Durrës on Albanian suurin satamakaupunki, jonka kulttuurielämä on vilkasta. Kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin kuuluu roomalaisaikainen amfiteatteri.

Skutarijärvi

Albanian ja Montenegron välissä sijaitsevan Skutarijärven ympäristöstä löytyvät epäilemättä Albanian upeimmat maisemat. Turkoosi vesi ja jylhät vuoret tekevät lähtemättömän vaikutuksen, ja kannattaakin harkita retkeä järven ympäristöön. Järven rannalta löytyy myös leirintäalueita, joilla voi viettää ikimuistoisia päiviä.

ALBANIAN PARHAAT

IstockphotoAlbania
Pitkät rannat ja edullinen hintataso ovat Albanian valtteja.

Albanian parhaat matkakohteet

 1. Sarandë
 2. Skutarijärvi
 3. Tirana
 4. Durrës

Albanian unohtumattomimmat kokemukset

 1. Vierailu Syri i Kaltër -lähteellä
 2. Rantapäivä kirkkaan Adrianmeren äärellä
 3. Paikallisella kala-annoksella herkuttelu
 4. Patikoiminen Skutarijärven ympäristössä

Teksti: Anna Mäkelä
Kuvat: Anna Mäkelä, Istockphoto ja Shutterstock

Lue kommentit (19) Jätä kommentti

 1. Olimme Albaniassa 5 viikkoa, viikko Tiranassa
  ja neljä Sarandessa. Albanian luonto on todella
  kaunista! Albanialaiset ovat erittäin ystävällisiä ja avuliaita. Kaikki pulmatilanteet selvisivät hyvin vaikka yhteistä kieltä ei aina ollutkaan.
  Ruoka oli hyvää. Ravintolat ja kahvilat olivat tosi siistejä. Lompakko tykkäsi hintatasosta. Ei oikein kehdannut tinkiäkkään missään tilanteessa. Kaupunkien keskustat olivat siistejä, laitakaupungit ei niinkään. Olen hyvin tyytyväinen Albaniaan matkakohteena.
  Suosittelen.


 2. Albaniassa ois kiva käydä ( ja matkata sinne Tukholman kautta ja muutoin Hki Vantaalta


 3. Uskomatonta miten Albaaniaa markkinoidaan, olimme viime syksynä Saranden alueella kaksi viikkoa. Ja Kokemus verrattuna Kroatiaan tai jopa Montenegroon oli tosi Surkea.
  Kaikki paikat Sarandessa oli täynnä roskaa ja roskaajat olivat pääsääntöisesti paikalliset. Esim tyhjät tontit talojen väleissä toimivat kaatopaikkoina ja haju kaduilla oli sen mukainen, roskit puuttuvat kaikkialta tai ne olivat täynnä
  Missään ei näkynyt siivoojajia kuten esim Koatiassa kaikki paikat pidetään puhtaana.


 4. Hei, juuri Albanian autolomalta kotoutuneena, tuota liikenneosiota kyllä hieman kritisoisin, odottelin matkablogien yms. perusteella jotain huomattavasti pahempaa kuin mitä todellisuus oli. Ajelimme Sarandesta Gjirokasterin ja Fierin kautta Durresiin, ja sieltä edelleen reittiä Lezhe-Shkoder Montenegroon. Ymmärrän että arkaa sääntöuskovaista liikenne voi kauhistuttaa, mutta kun sovittaa nopeutensa muuhun liikenteeseen ja välttää äkkinäisiä liikkeitä, niin ainakin itse vältyimme vaaratilanteilta kokonaan. Ohituksia tehdään, kuten monessa muussakin maassa, vastaantulijoista piittaamatta, mutta pääteillä on leveät pientareet ja kolme autoa mahtuu hyvin kohtaamaan. Liikenneympyröihin ajetaan joustavasti ja vetoketju-sääntö tuntuu toimivan. Isompia kuoppia teissä ei tullut eteen ollenkaan, ja monin paikoin matkavauhtina pystyi pitämään muun liikenteen mukaisen 110-120 km/h, toki sitten näin matkailusesonkina etenkin liikenne mateli kävelyvauhtia isompien risteysten läheisyydessä. Eläimiäkään ei teillä juuri näkynyt, ensimmäiseen lammaslaumaan törmäsin (ei-kirjaimellisesti) vasta Montenegron puolella; mitä nyt yksi aasi (eläin) meinasi hypätä puskista auton eteen heti Saranden ulkopuolella, missä onneksi nopeudet olivat alhaisia.

  Kaupungeissa liikenne oli verkkaista, johtuen suuresta automäärästä tieverkkoon suhteutettuna – kaikki etsivät lähinnä vapaata parkkipaikkaa ja nopeudet pysyvät maltillisina. Automaattivaihteistoa voi suositella, manuaalista saa pidemmällä reissulla helposti ikävän käsinivelvamman.


 5. Olemme lähdössä Albaniaan 20.-27.8. Pieneläkeläisinä haemme halvinta matkaa; hotelli määrittelemätön; vierasmajoitus; aamiaisella. Voimme joko varata heti tai katsoa äkkilähdöt lähempänä. Voimme pakata laukut ja odottaa varauksen vaikka päivää paria aiemmin. Onko halpaa äkkilähtöä muualle Budapest, Praha… 20.-27.8. määrittelemätön tai halvin hotelli. Esa Kuivasto puh 0400-509778 Tampere


 6. Heips….olen 60v ja jo muutaman vuoden katsellu juuri tälläisiä kohteita.
  Mutta aivan väärältä suuntaa.
  Tuo Martin juttu IL:ssä sai huomion Albaniaan.
  Luulen että Martin kanssa vielä törmätään kyseisessä maassa.
  Nyt ensin vain asiat täällä peräpohjolassa kuntoon ja juuri tuolla yrittäjän eläkkeellä elämäään sinne missä eurot riittää.


 7. Albaniassa juuri käyneenä voin suositella Albaniaa lämpimästi lomakohteena. Yllättävän moderni, edullinen ja ystävällisiä ihmisiä. Lapsetkin viihtyivät hyvin. Pankkiautomaatti löytyi jopa pienestä Ksamilin kylästä. Bussimatka Tiranasta Sarandeen sujui jouhevasti, tie oli ihan hyvässä kunnossa ja kuski oli taitava sukkuloimaan vuoristotiellä. Matka oli edullinen, 5,5h matka 10/hklö. Tuliaiset kannattaa ostaa Tiranasta, sillä Sarandessa ei juuri ole muuta kuin huonolaatuista rantakrääsää. Sarandeen ei kannata jäädä, mikäli haluaa nauttia puhtaista ja rauhallisemmista rannoista. Ksamil toistaiseksi juuri sopivan kokoinen pieni kylä kauniilla valkoisilla hiekkarannoilla.


 8. Himare jäi mainitsematta. Olen asunut nyt 5 kk ja aion asua loppuelämän. Kaunis rantakaupunki ja erittäin ystävälliset ihmiset.


  • Kiitos Martti, taidat olla minun facebook ryhmässä. ET-lehti mainitsi facebook ryhmän “Matkusta Albaniaan!” sellaisena ryhmänä josta kannattaa kysellä tietoa jos aikoo lähteä kiertämään Albaniaa. Liittykää!


 9. Kirjoitan tätä parhaillaan Albanian Ksamilissa, Sarandan kaupungin eteläpuolella. Tulimme omalla autolla Makedoniasta Ohrid-jävelle Bogradeciin ja edelleen vuoriston läpi tänne Välimeren rantaan.

  Vuorten välissä oleva Ohrid-järvi on erikoisuus ja kaunis katsella jopa suomalaisin silmin. Majoituimme Plaisir-nimisessä huoneistohotellissa parin kympin vuorokausihintaan. 70 neliön kämppä kaikilla mukavuuksilla ja upealla näköalalla. Isäntä Vladimir oli avulias ja samalla huomaavainen. Kehun paikkaa tässä siksi, että naputtelin Plaisirin kohdalla väärän hotellin palautteen booking piste comiin.

  Ohrid-järvelle pääsee myös lentokoneella makedonian puolelle Ohridin kaupunkiin. Albania on oikea seikkailijan paratiisi. Vanha ja uusi kohtaavat: lammaspaimenella on sauva toisessa ja kännykkä toisessa kädessä. Lehmät kävelevät turisteille tarkoitetulla uimarannalla. Ruoka on peräisin läheiseltä pellolta, järvestä tai kasvimaalta. Meidän seikkailumme jatkuu vielä pitkään, ehkä kesäksi kotiin.


 10. Olisi kiinnostavaa lukea enemmänkin Albaniasta!


  • Lue kirjani “Kohtalokas Albania”, niin saat tietää enemmän. Myynnissä netissä mm. texthouse.fi.shop terveisin: Pirjo Mellanen


 11. pari kertaa käynyt myös,en sesonkin,vaan huhtikuussa,silloin oli jo lämmin,sai rusketuksen.Durresissa, pääasiassa merenrannalla,ei ollut autoa,niin ei tullut hirveästi reissattua.Tiranassa vuorille tuli mentyä sinne menevällä hissillä ja syötyä siellä ravintolassa :) ranta tuntui omalta,ei paljoa ihmisiä ollut,heinä-elokuun aikana kuulemma täpötäynnä. kahvilaa ja hotellia kuitenkin 50m välein rannassa,ruokaa kyllä sai ja palvelu on todella hyvää.Englantia harva osaa,Italialla selviäisi paremmin.


 12. Hei!

  Olen kiinnostunut Albaniasta maana ja kielenä, ja haluaisin joskus matkustaa sinne. Oli oikein mielenkiintoista lukea tämä teksti! kiitos siitä!


 13. tosi hyvä ja mielenkiintoista matkakohde!Olen käynyt 2krt ja viihtyin hyvin!


 14. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.