Hyppää sisältöön

Mikä ihmeen Mykonos? 10 nopeaa faktaa Kreikan trendikkäimmästä saaresta

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 26.05.2024
Lue kymmenen faktaa, joita et ehkä vielä tiennyt Kreikan vapaamielisestä bilesaaresta Mykonoksesta.

1. Ovilla on värikoodit

Valkoisten rakennusten Mykonoksella huomaat, että talojen ovet ja ikkunaluukut on maalattu sinisiksi, punaisiksi tai vihreiksi. Jokaisella värillä on oma merkityksensä: vanhan tavan mukaan merimiesten talot tunnisti sinisestä väristä ja maanviljelijöiden puolestaan vihreästä. Muiden ammattien harjoittajat käyttivät punaista väriä.

2. Taksit ovat harvassa

Mykonoksella lomaillessa majapaikan sijainti kannattaa valita huolella. Pieni saari on 15 kilometriä pitkä ja kymmenen kilometriä leveä, ja siellä sanotaan liikennöivän vain reilut 30 taksia. Kesäkuukausina tämä tarkoittaa yleensä pitkiä odotusaikoja, mutta onneksi pääkohteiden välillä on toimiva bussiliikenne.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos tiedät haluavasi nauttia Mykonoksen yöelämästä, varaa majoitus läheltä menopaikkoja. Vilkkaimmat bileet ovat keskittyneet Mykonos Townin sekä Paradise Beachin alueille. Aamun pikkutunneilla on vaivalloista suunnata nukkumaan saaren toiselle laidalle.

3. Tuulimyllyjen tarina

Mykonoksen symboliksi ovat nousseet tuulimyllyt, jotka koristavat postikortteja ja saaren matkailumainoksia. Tuulimyllyjä löytyy Mykonokselta edelleen 16 kappaletta, vaikka ne eivät enää olekaan toiminnassa. Turisteja kiinnostavat tuulimyllyt on kunnostettu huolella, ja osa niistä on jopa muutettu kodeiksi tai majataloiksi.

IstockphotoMykonoksen tuulimyllyt
Mykonoksen ensimmäiset tuulimyllyt rakennettiin jo 1500-luvulla.

Mykonoksen kuuluisimpia tuulimyllyjä ovat Kato Milin tuulimyllyt, joista avautuu merimaisema mäen päältä. Ne löytyvät helposti Mykonoksen kaupungista.

4. Kopanisti on paikallinen ykkösherkku

Matkailijat rakastavat kreikkalaista keittiötä. Jos haluat kokeilla Mykonoksella paikallista erikoisuutta, valitse saaren suurin ylpeydenaihe. Kopanisti on pehmeä, mausteinen pippurijuusto, jota voi syödä esimerkiksi leivän kanssa alkupalana. Kopanistista tehdään myös dippiä.

5. Mykonos oli merirosvojen saari

Merirosvot kuuluvat olennaisesti Mykonoksen menneisyyteen. Kerrotaan, että merirosvot piinasivat Mykonosta, viihtyivät sen rannikolla ja viettivät siellä jopa railakkaita juhlia. Ehkä jo merten pitkäkyntiset tiesivät, että saaresta tulisi yksi Euroopan kuumimpia bilekohteita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myös Mykonos Townin sokkeloiset kujat liittyvät merirosvoihin. Legendan mukaan labyrinttimaiset pikkukadut suunniteltiin harhauttamaan merirosvoja, jotta nämä eksyisivät kesken ryöstöretkien.

6. Pikku-Venetsia on Mykonoksen kuvatuin paikka

Little Venice on Mykonoksen kaupungissa sijaitseva alue, joka tunnetaan aivan vesirajaan rakennetuista viehättävistä taloistaan. Siitä se onkin saanut nimensä, joka viittaa Venetsiaan. Little Venice on kenties Mykonoksen kuvatuin paikka, jonne useimmat matkailijat haluavat poiketa syömään tai seuraamaan auringonlaskua.

Shutterstock / sefa yamakLittle Venice Mykonoksen saarella
Little Venice on Mykonoksen kuvauksellisimpia paikkoja.

Pikku-Venetsiassa on myös kuvattu Jason Bourne -elokuvasarjan ensimmäistä osaa Medusan verkko. Paikka on helposti tunnistettavissa elokuvan loppukohtauksesta.

7. Supertähtien saari

Mykonoksesta on tullut yksi Kreikan suosituimpia jet set -kohteita, jossa viihtyvät myös kansainväliset tähdet. Muun muassa näyttelijä Leonardo DiCaprio, laulaja Ariana Grande ja jalkapallotähti Cristiano Ronaldo ovat lomailleet Mykonoksella. Maine näkyy myös hintatasossa: kesällä Mykonos on yksi Kreikan kalleimmista kohteista.

Monista Hollywood-kohuista tunnettu näyttelijä Lindsay Lohan on jopa avannut Mykonokselle oman rantaklubin, jossa on kuvattu tosi-tv-sarjaa. Lohan Beach House sijaitsee Kalo Livadin rannalla.

8. Pelikaani Petros on Mykonoksen maskotti

Kuka voisi vastustaa pitkin Mykonoksen kaupunkia tepastelevaa pelikaania? Jos törmäät tähän otukseen, olet päässyt näkemään saaren rakastetun maskotin Petroksen. Ja kyllä, pelikaanin voi todella onnistua bongaamaan Mykonoksen kaduilta – tiedämme kokemuksesta!

Tarina kertoo paikallisen kalastajan löytäneen 50-luvulla haavoittuneen pelikaanin, jonka tämä päätti hoivata terveeksi. Parannuttuaan pelikaani ei kuitenkaan lähtenytkään Mykonokselta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockMykonoksen maskotti pelikaani Petros
Vaaleanpunasävyinen pelikaani on Mykonoksen rakastettu maskotti.

Alkuperäinen Petros kuoli vuonna 1986, mutta samanniminen lintu tallustelee Mykonos Townin kaduilla vielä tänäkin päivänä. Nykyään saarella kerrotaan olevan yhteensä kolme pelikaania.

9. Paraportianin salaisuus

Yksi Mykonoksen kuvauksellisimmista rakennuksista on Paraportianin kirkko Mykonoksen kaupungissa. Hohtavan valkoisessa rakennuksessa on mielenkiintoiset muodot, jotka kiinnittävät sellaisenkin matkailijan huomion, jota eivät kirkot kiinnosta.

Arvaisitko ulkoapäin, että Paraportiani koostuu itse asiassa viidestä erillisestä kirkosta, jotka on yhdistetty? Rakennuksen ensimmäinen osa valmistui jo vuonna 1425.

10. Naapurina Unesco-saari Delos

Suosituin päiväretki Mykonokselta vie naapurisaari Delokselle. Kelluvaksi arkeologiseksi aarreaitaksi kuvailtu Delos on Unescon maailmanperintökohde ja yksi antiikin Kreikan merkittävimpiä historiallisia ja arkeologisia paikkoja, jota pidetään myös Apollon ja Artemiksen synnyinsaarena.

Lauttamatka Mykonokselta Delokselle kestää vain vajaat puoli tuntia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kreikan ilmasto ja sää

Kreikan ilmasto ja sää – milloin on paras aika matkustaa?

Navagio Beach

Tämä näky lyö ällikällä Kreikassa – haaksirikkoutunut alus lomasaaren kauneimmalla rannalla

Rodoksen hotellit

Hotellivinkit Rodokselle – 12 paikkaa, joissa majoitut mukavasti

Santorinin nähtävyydet

Santorinin parhaat nähtävyydet – 15 ideaa Kreikan kuuluisimmalle saarelle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja