Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Kreikka

Milos - elämysloma Venuksen saarella

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 06.02.2015
Milos on yksi Kreikan mielenkiintoisimmista saarista, josta myös Louvressa nykyisin sijaitseva Venus-patsas on kotoisin.

Tuliperäinen saari

Milos on 4 800 asukkaan asuttama tuliperäinen saari. Koska saaren luonnonvarat ovat olleet runsaat, on saaren väestö pärjännyt pitkään ilman turisteja. Vasta viime vuosina saari on alkanut herätä turismille. Nyt saaren voikin vielä kokea suhteellisen aitona sekä eksoottisena.

Milos sopii etenkin matkailijoille, jotka nauttivat luonnon ihmeistä. Saari tarjoaa 70 luonnon muovaamaa uniikkia rantaa, jotka vaihtelevat niin valkoisesta hiekasta luolissa sijaitseviin pieniin rantoihin. Luolat ovat myös keskenään erilaisia ja tarjoavat varmasti mieleenpainuvia kokemuksia. Päivän kestävällä veneretkellä luoliin voi tehdä pikaisia visiittejä pienellä kumiveneellä tai uiden.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Milos matkakohteena

Sadunomaisia luolia ja veneretkiä

Miloksella kannattaa ottaa päivän veneretki ja kiertää puolet saaresta. Näillä päivän mittaisilla veneretkillä pääsee uimaan, snorklaamaan ja vierailemaan luolissa. Etenkin luolat ovat sadunomaisia luonnon omia kylpylöitä, joissa vesi loistaa turkoosina. Joissain luolissa kuuluvat kummittelevat äänet veden virratessa luolasta toiseen. Miloksen lukuisat luolat ovat keskenään hyvin erilaisia: osa mustia, toiset valkoisia tai punaseinäisiä.

Adamaksen rantakaduilla mainostetaan myös päivän mittaista veneretkeä, jossa kierretään koko saari. Näistä veneistä ei yleensä kerkeä vierailla eri luolissa, joten puolet saarta kiertävä retki on siitä syystä monelle matkailijalle kiinnostavampi vaihtoehto.

Hyvä tietää Miloksesta

Viikko Miloksessa voi tuntua pitkältä mikäli kaipaa viihdykettä, shoppailua ja biletystä. Saarelta ei löydy montaa diskoa eikä isoja shoppailumahdollisuuksia. Adamaksen sataman rantabulevardin kaupat voi
laskea sormilla.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN MILOKSELLA

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Liikkuminen Miloksen saarella

Kiertotietä perille

Suomesta ei tällä hetkellä voi lentää suoraan Milokselle, joten saarelle matkustaminen vaatii pientä suunnittelua. Tällä hetkellä Milokselle pääsee helpoiten joko lentäen Ateenasta tai ottamalla lautan muilta Kreikan saarilta tai Ateenasta. Lento Milokselle kestää noin 30 minuuttia ja Olympic Airlines lentää Ateenasta pari kertaa päivässä. Hintaa lennolla on noin 60 euroa per suunta.

Meriteitse saarelle pääsee Santorinin saarelta kahdessa tunnissa nopealla lautalla. Matkasuunnitelmia tehtäessä kannattaa ottaa huomioon, että erittäin tuulisina päivinä lautta ei kulje. Tuulisista säistä ilmoitetaan kuitenkin yleensä matkustajille mahdollisimman aikaisin tekstiviestillä, usein jo edellisenä päivänä. Mikäli liput on lunastettu matkatoimistosta ennen itse matkaa, ei rahoja välttämättä saa takaisin. Liput kannattaakin lunastaa Santorinin satamasta juuri ennen lähtöä, vaikka varaus tuleekin tehdä jo aiemmin ja itse matka maksaa etukäteen.

Milokselle pääsee lautalla Santorinin lisäksi mm. Piraeus-saarelta, Rodokselta, Naxokselta ja Ateenasta. Mikäli harrastat saarihyppelyä Kreikassa, kannattaa suosiotaan kasvattava Milos ottaa mukaan tähän palettiin.

Hotellit ja majoitus

Hotelli on hyvä varata etukäteen etenkin kiireisinä lomakuukausina heinä-elokuussa. Miloksessa ei vielä ole monia hotelleja ja niiden hinnat eivät ole edullisimmasta päästä. Jos saavut Adamakseen lautalla, kyseisestä kylästä on hyvä varata hotellihuone. Kaikki hotellit ovat kävelymatkan päässä satamasta, sillä Adamaksen kylä on suhteellisen pieni.

Liikkuminen saarella

Saarella etäisyydet ovat hyvin pieniä. Muihin kaupunkeihin on Adamaksesta matkaa noin 1-10 kilometriä. Takseja saa hyvin ja myös bussiverkosto toimii. Näiden lisäksi oman auton vuokraaminen on helppoa. Monet nähtävyydet pääsee kuitenkin näkemään ainoastaan veneellä, joten päivän veneretkelle kannattaa ehdottomasti lähteä. Päivän kestävän veneretken hinta on noin 40 euron luokkaa, ja hintaan sisältyy myös lounas.

MILOKSEN MATKAKOHTEET

Parhaat matkakohteet Miloksella

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kleftiko on saaren suosituimpia nähtävyyksiä

Kleftiko on yksi suosituimmista nähtävyyksistä Milos-saarella. Kleftiko on kuuluisa isoista kallioistaan, kivistään, turkoosista vedestään ja luolistaan, jonne pääsee ainoastaan veneellä.

Upeat rannat kutsuvat

Miloksesta löytyy yli 70 erilasta rantaa, joista jokainen voi löytää oman suosikkinsa. Suosittuja rantoja ovat muun muassa valkoinen Sarakiniko ja pieni Tsigrado. Myös Adamaksesta löytyy kaksi omaa rantaa.

Adamaksen kylä

Adamas – tai Adamantas – on Miloksen kaupallinen keskus, jossa sijaitsee saaren satama. Vaikka kylä on pieni, löytyy sieltä ihastuttava rantabulevardi, ravintoloita, kahviloita, hotelleja, kauppoja ja hitusen yöelämää. Adamaksesta voi myös ostaa päivän kestäviä purjehdusretkiä.

Kalastajakylä Klima

Kliman kylä on pieni, mutta sympaattinen. Sen tunnusomaiset piirteet ovat valkoiset talot, joissa on värikkäät ovet. Adamaksen lähellä sijaitseva Klima näyttää kauniilta veneestä käsin, joten monet veneretket ohittavatkin tämän pienen kylän.

Miloksen katakombit

Milokselta löytyy kristittyjen katakombeja, jotka ovat ensimmäiseltä vuosisadalta j.Kr. Katakombit ovat 185 metriä pitkät ja ne koetaan erittäin merkittäväksi löydöksi. Maailmasta on löydetty 74 katakombia ja Miloksen katakombit luetaan Top 3 -listaan yhdessä Rooman katakombien kanssa.

MILOKSEN PARHAAT

Miloksen parhaat elämykset

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Miloksen parhaat elämykset

  1. Kokeile päivän veneretkeä ja käy tutustumassa luoliin sekä uimassa Kleftikossa.
  2. Syö illallinen Adamaksen rantabulevardilla.
  3. Vieraile ainakin yhdellä rannalla. Suosittu kohde on muun muassa Sarakiniko.

Miloksen miinukset

  1. Tuulisen sään aikana lautat eivät kulje Milokselle ja veneretket eivät pääse antamaan parastaan.
  2. Shoppailumahdollisuudet ovat vähäiset.
  3. Yöelämä on hiljaista. Bilettäjille saari ei ole paras mahdollinen.

Lisätietoa

Kreikan viralliset matkailusivut

Teksti: Helene Auramo
Kuvat: Helene Auramo, Flickr / jdelard, Flickr / Jacopo Della Porta