Hyppää sisältöön

Tiesitkö, että Thaimaassa eletään aivan eri vuotta kuin Suomessa? Kun vilkaiset kalenteria, leukasi loksahtaa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 16.01.2019
Oletko huomannut, että Thaimaassa eletään jo 2560-lukua?

Thaimaassa on käytössä buddhalainen ajanlasku

Thaimaa alkaa olla monille suomalaisille jo niin tuttu lomakohde, että ainakin innokkaimmat matkailijat ovat tottuneet kulttuurieroihin. Mutta oletko ikinä edes huomannut, mitä vuotta Thaimaassa eletään?

Thaimaalaista kalenteria vilkaiseva suomalaismatkailija voisi äkkiseltään luulla joutuneensa aikamatkalle. Thaimaassa kalenteri on huimat 543 vuotta suomalaista versiota edellä. Elektronisia laitteita käytettäessä esimerkiksi Googlen hakutuloksien päiväykset saattavat näyttää eriskummallisilta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Asialle löytyy yksinkertainen selitys. Thaimaassa on käytössä buddhalainen kalenteri, jossa eletään tällä hetkellä 2560-lukua. Kun Suomi ja muut gregoriaanista kalenteria käyttävät maat tammikuun ensimmäisenä päivänä siirtyivät vuoteen 2019, vaihtui Thaimaassa jo vuosi 2562.

Buddhalainen kalenteri perustuu kuun ja auringon liikkeisiin, ja ajanlaskun katsotaan alkaneen Gautama Buddhan kuolemasta. Thaimaan lisäksi buddhalainen kalenteri on käytössä myös esimerkiksi Laosissa, Myanmarissa ja Sri Lankassa.

Vaikka Thaimaassa vietetään huhtikuussa uudenvuodenjuhla Songkrania, katsotaan vuoden kuitenkin virallisesti vaihtuvan tammikuussa aivan kuten Suomessakin. Toisin oli ennen: 1940-luvulle saakka uuteen vuoteen siirryttiin vasta huhtikuussa. Nykyään Songkran tarkoittaa paikallisille lähinnä pitkää vesisotaa.

Buddhalainen kalenteri ei ole ainoa gregoriaanisesta kalenterista eroava ajanlaskutapa. Esimerkiksi tietyt ortodoksikirkot käyttävät pyhäpäiviä laskiessaan juliaanista kalenteria, joka on 13 vuorokautta gregoriaanista kalenteria jäljessä.

Jos olet joskus ihmetellyt, miksi venäläiset viettävät uudenvuodenlomaansa tammikuun ollessa jo pitkällä, löytyy selitys erilaisista kalentereista. Venäjän ortodoksikirkko käyttää juliaanista kalenteria.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Kuinka monta tunnistat? 10 erikoista tapaa, joita sinäkin olet ihmetellyt Thaimaassa

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Istockphoto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Päiväretket Phuketista

Kahdeksan parasta päiväretkeä Phuketista – mikä näistä sopii sinulle?

Maeklongin rautatiemarkkinat Thaimaassa

Huh! Tämä käsittämätön nähtävyys Thaimaassa on kuin tehty riskejä varten

Kiittäminen Thaimaassa

Varo helppoa mokaa Thaimaassa – näin kiität oikein lomallasi

Phuketissa liikkuminen - bussit, taksit ja tuktukit

Varaudu taksimafiaan Phuketissa – näin liikut lomasaarella helpoiten ja halvimmin

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja