Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Tiesitkö, että Thaimaassa eletään aivan eri vuotta kuin Suomessa? Kun vilkaiset kalenteria, leukasi loksahtaa

Istockphoto artikkelin kuva
Matkavinkit
Oletko huomannut, että Thaimaassa eletään jo 2560-lukua?
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 16.01.2019
facebook   whatsapp

Thaimaassa on käytössä buddhalainen ajanlasku

Thaimaa alkaa olla monille suomalaisille jo niin tuttu lomakohde, että ainakin innokkaimmat matkailijat ovat tottuneet kulttuurieroihin. Mutta oletko ikinä edes huomannut, mitä vuotta Thaimaassa eletään?

Thaimaalaista kalenteria vilkaiseva suomalaismatkailija voisi äkkiseltään luulla joutuneensa aikamatkalle. Thaimaassa kalenteri on huimat 543 vuotta suomalaista versiota edellä. Elektronisia laitteita käytettäessä esimerkiksi Googlen hakutuloksien päiväykset saattavat näyttää eriskummallisilta.

Asialle löytyy yksinkertainen selitys. Thaimaassa on käytössä buddhalainen kalenteri, jossa eletään tällä hetkellä 2560-lukua. Kun Suomi ja muut gregoriaanista kalenteria käyttävät maat tammikuun ensimmäisenä päivänä siirtyivät vuoteen 2019, vaihtui Thaimaassa jo vuosi 2562.

Buddhalainen kalenteri perustuu kuun ja auringon liikkeisiin, ja ajanlaskun katsotaan alkaneen Gautama Buddhan kuolemasta. Thaimaan lisäksi buddhalainen kalenteri on käytössä myös esimerkiksi Laosissa, Myanmarissa ja Sri Lankassa.

Vaikka Thaimaassa vietetään huhtikuussa uudenvuodenjuhla Songkrania, katsotaan vuoden kuitenkin virallisesti vaihtuvan tammikuussa aivan kuten Suomessakin. Toisin oli ennen: 1940-luvulle saakka uuteen vuoteen siirryttiin vasta huhtikuussa. Nykyään Songkran tarkoittaa paikallisille lähinnä pitkää vesisotaa.

Buddhalainen kalenteri ei ole ainoa gregoriaanisesta kalenterista eroava ajanlaskutapa. Esimerkiksi tietyt ortodoksikirkot käyttävät pyhäpäiviä laskiessaan juliaanista kalenteria, joka on 13 vuorokautta gregoriaanista kalenteria jäljessä.

Jos olet joskus ihmetellyt, miksi venäläiset viettävät uudenvuodenlomaansa tammikuun ollessa jo pitkällä, löytyy selitys erilaisista kalentereista. Venäjän ortodoksikirkko käyttää juliaanista kalenteria.

Lue myös: Kuinka monta tunnistat? 10 erikoista tapaa, joita sinäkin olet ihmetellyt Thaimaassa

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Istockphoto

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.