hero taustakuva

Aito Italia löytyy maaseudulta

artikkelin kuva
Aktiivilomat
Matkailijoiden kestosuosikilla Italialla on paljon tarjottavaa varsinkin niille, jotka uskaltautuvat perinteisten turistikohteiden ulkopuolelle.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 20.06.2012
facebook   whatsapp

Kulttuurin, rantojen ja hyvän ruoan Italia kuuluu suomalaisten lempilomakohteisiin – jopa siinä määrin, että voi kysyä onko saapasmaassa enää mitään uutta nähtävää. Matkailun ammattilainen ja Italian-tuntija Anna Ruokonen on toista mieltä.

– Suosituimmat kohteet on Italiassa jo nähty, mutta uutta löytää, kun pureutuu hieman syvemmälle kulttuuriin ja lähtee etsimään paikallisia tapoja, kertoo Ruokonen, joka omistaa yhdessä Antonio Piccardin kanssa Italian-matkoihin keskittyneen nettimatkatoimisto Top Italia Travelin.

Ruokosen mukaan suomalainen matkailija haluaa nykyään tehdä muutakin kuin vain löhötä rannalla.

– Oma vapaus on tällä hetkellä tärkeää, monet haluavat esimerkiksi kierrellä Italiaa omatoimisesti autolla, Ruokonen kertoo. Yhä useammat haluavat myös kokea jotain erilaista ja aitoa.

Luonnon helmaan Sardiniaan

Niille matkailijoille, jotka ovat olleet Italiassa aiemminkin ja haluavat tällä kertaa nähdä jotain erilaista, Ruokonen suosittelee esimerkiksi Sardiniaa ja siellä erityisesti Oristanon seudulla sijaitsevaa Putzu Idua.

– Putzu Idu on pieni rantakylä, jossa on hyvin vähän hotelleja. Luontoihmiselle siellä on paljon koskemattomia seutuja, joiden keskellä voi rauhoittua ja rentoutua. Lisäksi tarjolla on monenlaisia liikunnallisia aktiviteetteja kuten patikointireittejä, surffausta, snorklausta ja sukeltamista, Ruokonen kertoo. Lisäksi voi nauttia paikallisista herkuista.

Sardinia on Ruokosen mukaan miellyttävä kohde myös siksi, että siellä on helppo liikkua autolla. Turistien ja rikkaiden italialaisten suosiman itäpuolen sijaan hän suosittelee saaren länsi- pohjois- ja eteläosia.

– Ja kun matkustaa pahimman turistisesongin ulkopuolella esimerkiksi touko- tai syyskuussa, sää on yhä lämmin mutta voi saada todella edulliset matkat.

Vuoristoon vai merelle?

Jos mieli halajaa Sardiniaa etelämmäksi, voi hieman erilainen kokemus olla risteily Caicco-veneellä.

– Caicco on vanhan ajan tyyliin rakennettu purjevene, joka risteilee Sisilian saarten ympärillä. Viikon kestävä risteily on todellinen seikkailu jolla pääsee näkemään koskematonta luontoa ja esihistoriallisia paikkoja, esimerkiksi tulivuorisaaren, Ruokonen kertoo.

Ruokonen muistuttaa, että aivan pahimmilla kesähelteillä Sisiliaan ei kuitenkaan kannata lähteä, ainakaan jos haluaa kierrellä nähtävyyksiä. Sama koskee Roomaa, joka ei ole heinäkuussa kuumuuden takia parhaimmillaan.

Mielenkiintoisena talvikohteena Ruokonen puolestaan suosittelee Arabbaa, joka on perinteinen pieni vuoristokylä Dolomiiteilla.

– Italiassa on hirveästi hiihtopaikkoja, mutta monet ovat niin täynnä turisteja ettei niissä välttämättä pääse kokemaan sitä autenttista Italiaa. Arabba on hyvässä paikassa, sillä sieltä pääsee neljälle eri hiihtoalueelle sekä Marmoladan jäätikölle, jossa voi hiihtää kesälläkin.

Myös Arabbassa ajoissa liikkeellä oleva pääsee hyödyntämään tarjoukset, samaan hintaan voi saada esimerkiksi majoituksen ja viikon hiihtoliput.

Maaseutumatkailua Toscanassa

Neljäs suomalaiselle elämyksiä tarjoava paikka on Anna Ruokosen mukaan satumainen Toscana, jonka maaseudulla pääsee tutustumaan perinteiseen italialaiseen elämään. Tekemistä riittää viiniviljelmien keskelle tehdyistä ratsastusretkistä kalastukseen, ja paikallisella maatilalla voi osallistua vaikka viininkorjuuseen tai oliivien keruuseen.

– Toscanassa voi viettää kunnon talonpoikaisloman, jonka aikana yövytään paikallisen italialaisperheen luona tai omassa villassa maaseudun rauhassa. Kotiinvietäväksi saa pullon itse tehtyä oliiviöljyä. Maatilalta käsin voi tehdä myös päiväretken vaikkapa Firenzeen.

Aitoa italialaisuutta etsivä matkailija tarvitsee Ruokosen mukaan ripauksen seikkailuhenkeä, sillä maaseudulla ei välttämättä osata englantia.

– Monelle sanakirjan esiin kaivaminen ja solkkaaminen ovat kuitenkin paras puoli matkaa. Pitää olla sellainen selviytyjän asenne.

Jenni Meronen

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Toscana on hurjan ihana, ja siitä löytyy paljon tietoa myös minun reissublogistani täältä Rantapallosta. Tuon alueen vehreyttä, makeaa tuulta ja vieraanvaraisuutta kaipaa näin keskellä talveakin – vaikka se onkin lempivuodenaikani :)


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.