Sikke Sumari: Italialainen ruoka on maailman parasta
Suloista elämää italialaisittain
Sikke Sumarin Ruokaa rakkaudella -kokkiohjelman toinen tuotantokausi kuvattiin Toscanan kumpuilevissa maisemissa. Venetsiassa miehensä kanssa jo 80-luvulla käynyt tv-kokki hurmaantui heti ensivierailullaan sekä italialaiseen ruokaan että paikallisiin ihmisiin.
– Italian lomat ovat hauskoja alusta loppuun, koska ihmiset ovat niin rentoja ja puheliaita, Sikke Sumari sanoo.
– Minua viehättää italialainen la dolce vita –mentaliteetti, joka on niin kaukana suomalaisesta kärsi niin kirkkaimman kruunun saat –ajattelusta.
Aurinkoisessa Italiassa elämä on suloista, leppoisaa ja aistirikasta. Niinpä Sikke on kolunnut maan ristiin rastiin aina Sisiliaa myöten. Tv-kokki ei enää pysy laskuissa, kuinka monta kertaa maassa on tullut käytyä. Kymmeniä se on joka tapauksessa.
Cappucinoa ja cornettoa
Kun lapset olivat pieniä, he kulkivat aina Sikke Sumarin mukana Italian lomilla. Nyt Sikke vuokraa talon useimmiten aviomiehensä ja ystäviensä kanssa. Tärkeää on, että kohteessa viivytään tarpeeksi pitkään. Kuukausi tai pari on riittävä aika.
– Tänä keväänä vuokraamme ison talon ystävien kanssa, jossa skoolaamme mieheni synttäreitä. Siirrymme sieltä vähän pienempään asuntoon huhtikuuksi. Talossa pitää kuitenkin aina olla vähintään yksi ylimääräinen makuuhuone ystäviä tai lapsia varten, jos he päättävät pistäytyä kylässä, Sikke kertoo.
Tyypillinen lomapäivä Toscanan maalaismaisemissa alkaa usein paikallisessa kuppilassa cappuccinolla ja cornetolla. Siitä eteenpäin päivän ohjelma on avoin, ja jokainen päivä aina erilainen.
– Ajamme usein autolla tutustumaan seudun pieniin kyliin. Käymme ostoksilla ja palaamme talolle valmistelemaan illallista. Päivisin teemme myös kirjallisia töitä, mutta ennen kaikkea elämme elämää, Sikke kuvailee.
Ruokaa rakkaudella
Tv-töiden ohella lukuisia keittokirjoja kirjoittanut Sikke Sumari on löytänyt Italian vuokratalonsa suomalaisen Gaia Travelsin kautta.
– Talot ovat olleet erilaisia, mutta kaikki ihania! Gaia Travelsilla on kattava tarjonta ja siellä nähdään vaivaa sopivan talon löytämiseksi, Sikke kiittelee.
Parhaillaan Liv-kanavalla pyörivä kokkiohjelma on kuvattu viime keväänä lähellä Cortonaa sijaitsevassa Rosa dei Ventissa. Toscana oli helppo valinta ruokaohjelman taustamiljööksi.
– Italialainen ruoka on yksinkertaisesti mailman parasta. Kaikki ne ihanat leikkeleet, juustot, pastat ja risotot ovat suosikkejani! Reseptit ovat myös yksinkertaisia ja helposti Suomeen sovellettavia.
Tv-kokkia ja keittokirjailijaa kiinnostaa italialaisessa keittiössä ruoan monipuolinen raaka-aineiden käyttö – myös sisäelimet käytetään. Sikke toppuuttelee kotikokkeja liiasta valkosipulin käytöstä ruuanlaitossa.
– On yleinen harhaluulo, että kaikessa italialaisessa ruoassa olisi hirveät määrät valkosipulia. Näinhän ei ole, vaan valkosipulia käytetetään hyvin taidokkaasti. Etelä-Italiassa kyllä enemmän kuin pohjoisessa, Sikke muistuttaa.
Asunto Italiasta?
Sikke Sumari voisi hyvin kuvitella tulevaisuudessa muuttavansa joksikin aikaa Italiaan.
– Mutta minulle sopii oikein hyvin tämä talon vuokraaminen, sillä en halua sitoutua mihinkään paikkaan lopullisesti. Gaialla on niin ihania taloja tarjolla ympäri Italiaa, että aina löytyy juuri sopiva.
Italian matkoja riittää siis tulevaisuudessakin. Mutta mitä Sikke odottaa erityisesti tulevalta Italian matkaltaan?
– Hyvää ruokaa, kauniita maisemia ja maailman parasta kahvia!
Sikke Sumari nähdään parhaillaan Master Chef -ohjelman juontajana ja tuomarina Nelosella torstaisin ja Liv-kanavalla omassa kokkiohjelmassaan Sikke – Ruokaa rakkaudella.
Sikke Sumarilta on äskettäin ilmestynyt tv-ohjelmasta tehty keittokirja Sikke – Ruokaa rakkaudella Toscanassa (Paasilinna, 2012).
Teksti: Tellervo Uljas
Kuvat: Sikke Sumari