Kuva: iStockphoto
Hua Hin, Thaimaa

Näin sujuu ihana rantaloma Thaimaassa – 10 vinkkiä Hua Hiniin

Hua Hin on Thaimaan rantalomakohteiden klassikko, jossa viihtyvät myös kuninkaalliset.

1. Hua Hinin parhaat rannat

Thaimaan vanhin rantalomakohde Hua Hin sijaitsee Siaminlahden rannalla noin 200 kilometrin päässä Bangkokista. Turismi alueella alkoi jo 1920-luvulla, kun junayhteys valmistui Bangkokin ja Malesian välille. Ulkomailta saapuvien matkailijoiden lisäksi Hua Hin on suosittu viikonloppukohde Bangkokissa asuville paikallisille.

Itse Hua Hinissä on varsinaisesti vain yksi ranta. Noin viiden kilometrin pituinen Hua Hinin ranta on matkailijoiden suosima vilkas kaupunkiranta, jolta ei kannata odottaa autiota paratiisimaisemaa: väkeä ja kaupustelijoita riittää ympäri vuoden. Ranta tarjoaa reissaajille kaikki tarpeelliset palvelut ravintoloista vesiurheilumahdollisuuksiin.

Rauhallisempia auringonottopaikkoja etsivä matkailija voi suunnata lähialueiden rannoille. Thaimaan armeijalle kuuluva ranta Suan Son Pradipat on avoinna myös yleisölle ja etenkin paikallisten suosiossa. Samannimisen kukkulan kupeesta löytyvä Khao Takiabin ranta tarjoaa niin ikään enemmän omaa rauhaa.

Suomalaismatkailijoidenkin keskuudessa suosittu Cha Amin lomakohde rantoineen sijaitsee noin 25 kilometrin päässä Hua Hinistä.

Hotellien allasalueet tarjoavat vaihtoehdon rantalöhöilylle. Lapsiperheille hauska vierailukohde on Hua Hinin vesipuisto Black Mountain Water Park.

2. Menneen ajan luksusta rantahotellissa

Hua Hinin historiaan Thaimaan ensimmäisenä rantalomakohteena voi tutustua vuonna 1923 avatussa Centara Grand -hotellissa, joka aloitti aikoinaan toimintansa nimellä Railway Hotel. Rannan tuntumassa sijaitsevasta luksushotellista löytyy myymälöitä ja ravintoloita, joiden palveluja käyttääkseen ei tarvitse asua hotellissa. Alueella liikuttaessa kannattaa tutustua myös hotellin tyylikkäisiin puutarhoihin.

Hotellissa on säilytetty menneen ajan glamour: modernista ja trendikkäästä luksushotellista ei ole kyse.

Kuva: IstockphotoHua Hin, Thaimaa
Hua Hin on toiminut historiansa aikana kuningasperheen lomanviettopaikkana.

3. Kuninkaallista tunnelmaa Hua Hinissä

Hua Hin tunnetaan kuninkaallisista kytköksistään: rantakaupunki on perinteisesti toiminut Thaimaan kuninkaallisten lomanviettopaikkana jo 1920-luvulta lähtien. Nykyään kuningaspari viettää suuren osan ajastaan kuningas Rama VII:n vuonna 1929 rakennuttamassa Klai Kang Won -nimisessä palatsissa, joka on kuitenkin suljettu yleisöltä. Palatsia ja sen kaunista ympäristöä voi toki ihailla ulkopuolelta.

Matkailijat voivat vierailla Maruekhathaiyawanin palatsissa, joka rakennettiin vuonna 1923. Huolellisesti entisöity Hua Hinin ja Cha Amin välimaastossa sijaitseva palatsi on avoinna kävijöille.

4. Poikkea historiallisella rautatieasemalla

Rautatieyhteydet sinetöivät Hua Hinin aseman suosittuna lomakohteena, ja kaupungin rautatieasema onkin historiallinen nähtävyys keskustan kupeessa. Paikan päällä kannattaa ehdottomasti käydä ihailemassa perinteistä thaimaalaista arkkitehtuuria vaikka ei olisikaan matkustamassa minnekään. Komea rakennus on harvinainen näky modernissa kaupunkikuvassa. Rautatieaseman erikoisuus on kuninkaallinen odotushuone.

Hua Hinistä voi matkustaa junalla vaikka Bangkokiin saakka, mutta verkkainen matka raiteita pitkin kestää huomattavasti autoreissua kauemmin. Päiväreissulle ei junalla kannata lähteä, sillä kauniita maisemia tarjoilevalla junareitillä hurahtaa noin viisi tuntia suuntaansa.

5. Päiväretki vesiputouksille

Aktiivisemman lomapäivän voi viettää Pala U -vesiputouksilla, jotka sijaitsevat noin 60 kilometrin päässä Hua Hinistä. Kerroksittain laskeutuvia vesiputouksia voi kiipeillä tutkimaan oman kunnon mukaan. Putousten ympäristöstä löytyy myös useampia patikointireittejä.

Vesiputouksille voi matkustaa joko opastetusti tai omatoimisesti nimellistä pääsymaksua vastaan. Mukaan tulee varata riittävästi juomavettä ja tukevat jalkineet – rantasandaaleissa kiipeily ei alueella onnistu.

6. Ostoksilla Hua Hinissä

Hua Hinissä on suhteellisen hyvät ostosmahdollisuudet ja edullinen hintataso. Erityisesti räätäleitä löytyy kohteesta runsaasti vaatteiden teettämisestä kiinnostuneita matkailijoita varten. Edullisia matkamuistoja voi ostaa Hua Hinin yömarkkinoilta, jotka järjestetään joka ilta.

Market Village on nykyaikainen ostoskeskus kansainvälisine ketjuineen, elektroniikkaliikkeineen sekä tavarataloineen. Plearn Wan puolestaan on perinteiseen thaimaalaiseen tyyliin rakennettu ostosalue, jossa myydään lähinnä matkamuistoja.

7. Golfia ja vesiurheilua Hua Hinissä

Hua Hin on yksi Thaimaan suosituimmista golfkohteista, josta löytyy useita laadukkaita kenttiä. Lomakohteessa tai sen välittömässä läheisyydessä golfaajat voivat valita mieleisensä viheriön yli kymmenen vaihtoehdon joukosta. Koko Thaimaan ensimmäinen golfkenttä Royal Hua Hin sijaitsee kaupungin keskustassa.

Kokeneet golfaajat voivat etsiä haasteita esimerkiksi ammattilaistason Black Mountain Golf Clubilta, jossa järjestetään alan kilpailuja. Toinen korkeatasoinen kenttä on vuonna 2008 avattu Banyan Golf Club.

Golfin lisäksi vesiurheilulajit houkuttelevat matkailijoita Thaimaahan. Hua Hin tunnetaan leijalautailijoiden keskuudessa erinomaisena kohteena, jossa tuulet ovat kohdallaan lajin harrastajille. Myös aloittelijat voivat kokeilla leijalautailua ohjatusti. Leijalautailua helpompi ja rauhallisempi vaihtoehto on Suomessakin suosituksi kesälajiksi noussut SUP-lautailu. Sukellukseen ja snorklaukseen Hua Hin ei sovellu.

Kuva: IstockphotoHua Hin, Thaimaa
Hua Hinin rannoilla riittää tekemistä, ja halutessaan päivät voi käyttää puhtaasti pelkkään makoiluun.

8. Hua Hinin näköalapaikat

Hua Hinissä lomakohdetta kannattaa kivuta ihailemaan näköalapaikoilta käsin. Khao Hin Lek Fai on noin kolmen kilometrin päässä Hua Hinin keskustasta sijaitseva kukkula, jonka huipulta levittäytyvät komeat maisemat erityisesti auringonlaskun aikaan.

Khao Takiab -kukkula sijaitsee hieman kauempana noin kuuden kilometrin päässä Hua Hinistä. Apinavuoreksikin kutsutun kukkulan maastossa törmää mitä todennäköisimmin apinoihin – eväät ja arvotavarat kannattaa siis pitää laukussa piilossa. Samalla reissulla voi tutustua myös kukkulan Buddha-patsaaseen.

Paikan päälle pääsee esimerkiksi taksilla tai edullisemmilla lavatakseilla, joiden kyydissä matkan hinta jaetaan muiden matkustajien kanssa.

9. Treffit elefanttien kanssa

Hutsadin Elephant Foundation on Hua Hinin kupeessa toimiva keskus, joka pitää huolta sairaista ja kaltoin kohdelluista elefanteista. Kohde on avoinna kävijöille, jotka voivat elefanttiratsastuksen sijaan esimerkiksi kävelyttää tai pestä norsuja. Helpoiten paikkaan ja sen asukkeihin voi tutustua englantia puhuvien vapaaehtoistyöntekijöiden johdolla.

Pidempään Thaimaassa viipyvät reissaajat voivat myös halutessaan tehdä Hutsadinissa vapaaehtoistyötä.

10. Helpot retket lähiseuduille

Hua Hinissä lomaillessa rannalla lekottelu on helppo katkaista päiväretkillä lähialueille. Thaimaan pääkaupunki Bangkok sijaitsee vain noin kolmen tunnin ajomatkan päässä. Lomakohteesta voi siis kurvata metropolin kuhinaan vaikka tekemään ostoksia tai kiertämään nähtävyyksiä. Myös retki kuuluisalle Kwaijoen sillalle onnistuu näppärästi Hua Hinistä.

Hua Hin ei ole sukeltajan valinta, mutta vedenalaiseen maailmaan voi lähteä tutustumaan Koh Talun saarella. Puhtaita ja rauhallisia rantoja, kirkkaita vesiä ja värikkäitä kaloja – kaikkea tätä löytyy Bangsaphanin kaupungin edustalla sijaitsevalta saarelta. Vajaan kolmen tunnin ajomatkan päässä sijaitsevasta Bangsaphanista matkaa Koh Talulle voi jatkaa joko lautalla tai yksityisellä venekyydillä. Ylitys kestää vajaat puoli tuntia.

>> Lue lisää vinkkejä Hua Hiniin Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Istockphoto

Päivitetty: 8.12.2017

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (7 votes, average: 3,14 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia