Hyppää sisältöön

Mitä Thaimaassa syödään aamiaiseksi? 5 yleistä ruokaa, jotka saatat bongata lomalla

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 30.11.2023
Tutustu thaimaalaisiin aamiaisruokiin ja lue, mitä voit odottaa hotellin aamupalalta.

Tällainen on aamiainen Thaimaassa

Kukapa ei miettisi jo ennen lomaa, mitä hotellin aamiaiselta mahtaa löytyä? Jos olet lähdössä Thaimaahan, asia saattaa askarruttaa erityisen paljon. Eksoottisista mauistaan tunnettu thaikeittiö ei ole kuuluisa aamiaisherkuista.

Thaimaalaiset itse eivät juuri tunne aamiaisruokia muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Thaimaassa aamupalan määritelmäksi riittää se, että tuote nautitaan aamun tunteita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Paikallisille päivän ensimmäinen ateria voi aivan hyvin olla kanaa currykastikkeessa, kupillinen höyryäviä nuudeleita tai tikussa myytäviä lihavartaita. Myös paistettu riisi on ruoka, jota suomalaisen ei ehkä tulisi mieleen nauttia heti herättyään.

Isoissa kansainvälisissä hotelleissa aamiainen noudattelee länsimaista tuttua linjaa thaimaalaisella ruoalla höystettynä. Buffet-valikoimasta löytyy kaikkea muroista jogurttiin, munakkaisiin, pekoniin, leipään ja leikkeleisiin. Tuoreet hedelmät, riisit ja nuudelit ovat aina osa thaimaalaista aamiaispöytää.

Paikallisten suosimissa tai syrjemmässä turistikohteista sijaitsevissa hotelleissa voi odottaa thaimaalaiseen ruokaan kallistunutta aamiaista. Tällöin aamiaisvalikoima voi näyttää hieman erilaiselta, kuin mihin kotimaassa on tottunut.

Inka KhanjiThaimaalainen aamupala
Thaimaassa aamiaisella voi aivan hyvin saada eteensä keiton tai curryn.

Jos omaan majapaikkaasi ei kuulu aamiaista, löytyy suosituista kohteista paljon aamiaisruokia tarjoilevia ravintoloita. Esimerkiksi munakkaita, puuroa, kananmunaa ja pekonia sekä mysliä hedelmien ja jogurtin kanssa on aina helppo löytää.

Katukeittiöissä ja markkinoilla myydään smoothieita, hedelmälautasia ja pannukakkuja. Monesti hedelmäkojusta voi ostaa myös myslikuppeja, jotka kuorrutetaan jogurtilla ja tuoreilla hedelmillä. Lisäksi kahviloita on Thaimaan lomakohteissa runsaasti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Thaimaassa aamiaisella on yleensä tarjolla sekä kahvia että teetä. Paikalliset juovat aamukahvinsa mielellään kondensoidun maidon kera. Sitä voidaan käyttää myös thaimaalaisessa jääteessä.

Toinen tyypillinen thaimaalainen aamiaisjuoma on soijamaito eli nam tao hoo, jota myydään katukojuissa. Yhdessä makeiden donitsien kanssa nautittuna juoma on varsinainen paikallinen aamiaisklassikko. Maito tarjoillaan kuumana, ja sen joukkoon voidaan lisätä esimerkiksi sokeria tai pieniä hyytelöpalloja.

Tutustu viiteen thaimaalaiseen aamiaisruokaan – joko olet kokeillut näitä?

1. Jok – thaimaalainen riisipuuro

Thaimaan perinteisimpiin aamiaisannoksiin kuuluva jok on ikään kuin paksua riisipuuroa, jonka joukkoon sekoitetaan porsaanlihaa ja kananmuna. Koko komeus maustetaan tuoreella inkiväärillä ja korianterilla. Erikoiselta kuulostava aamiaisruoka on markkinoilla ja katukeittiöissä huippusuosittu.

ShutterstockThaimaalainen aamupala, jok
Jok muistuttaa ulkonäöltään suomalaista puuroa, mutta maku on eri.

2. Kai Jeow – munakas riisillä

Myös Thaimaassa munakas on tyypillinen aamiaisruoka, mutta se näyttää erilaiselta kuin Suomessa. Munakasta ei taiteta kahtia, vaan siitä tehdään pyöreä lätty. Munakkaan pinta paahdetaan lähes uppopaistetun näköiseksi. Usein munakas tarjoillaan Thaimaassa riisipedillä.

ShutterstockThaimaalainen aamupala, kai jeow
Riisin ja munakkaan yhdistelmä on tuhti aamupala, joka pitää nälän loitolla pidempäänkin.

3. Khao Tom – thaimaalainen riisivelli

Thaimaassa ei syödä puuroa samaan tapaan kuin Suomessa, vaikka sitä voikin löytää länsimaalaisista ravintoloista. Paikallinen versio voisi olla Khao Tom, vetinen riisivelli. Keittona syötävän annoksen joukkoon on lisätty tuoreita mausteita sekä lihaa kuten kanaa tai possua.

ShutterstockKhao tom -keitto
Khao tom on myös perinteinen flunssapotilaiden lohturuoka.

4. Roti – pannukakku

Alun perin Malesiasta kotoisin oleva roti eli ohueksi kaulittu pannukakku on Thaimaassa suosittu aamiaisruoka. Lätyt paistetaan Thaimaassa niin runsaassa öljyssä ja voissa, että suomalaiseen makuun herkku voi tuntua hieman rasvaiselta. Pilkottu banaani ja Nutella-levite on klassinen yhdistelmä, mutta lätyn sisään voi valita monenlaisia makeita tai suolaisia täytteitä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockThaimaalainen roti
Suklaa ja banaani ovat suosittuja rotin täytteitä, mutta herkkua saa suolaisenakin.

5. Pa tong ko – kiinalaiset donitsit

Kiinalaisina donitseina tunnettu aamiaisherkku on katukojuissa uppopaistettua taikinaa, josta tehdään palloja tai tikun mallisia kierteitä. Taikina on rapeaa ulkopuolelta ja pehmeää sisältä. Donitseja voidaan myös dipata soijamaitoon.

ShutterstockPa tong ko -donitseja
Pa tong ko on thaimaalainen versio kiinalaisista youtiao-munkeista.

Kiinalaisten donitsien lisäksi kaduilla myydään myös pieniä ja pyöreitä minipannukakkuja, jotka tehdään kookosmaidosta ja riisijauhoista.

Lue myös: Joko tunnet Thaimaan ravintolaetiketin? 8 asiaa, jotka on hyvä tietää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viisumivapaa loma Thaimaassa

Thaimaa teki muutoksia viisumivapauteen – suomalaiset voivat nyt oleskella maassa pidempään

Suklaalähde

Tältä näyttää Tallink Siljan uudistunut buffet – tarjolla yli 100 ruokalajia

Mitä tarkoittaa mannermainen aamiainen?

Selitys yleiselle hotellitermille: mitä mannermainen aamiainen tarkoittaa?

Thaimaan Songkran

Varo näitä asioita, jos matkustat Thaimaahan huhtikuussa – 10 faktaa Songkranista

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja