Hyppää sisältöön

Varo yleisiä mokia Kreikassa – 10 virhettä, jotka voivat sattua kenelle tahansa

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 20.07.2023
Kreikka on suomalaiselle helppo matkakohde, mutta muista varoa yleisiä kompastuskiviä.

1. Älä ala-arvioi kevättä ja syksyä

Aurinkovarmasta lomasta haaveileva matkailija saattaa varata matkan Kreikkaan automaattisesti keskikesällä. Kreikassa on kuitenkin yksi kesäkohteiden pisimmistä matkailukausista: todennäköisesti saat nauttia erinomaisesta säästä jo toukokuussa tai vielä pitkästi lokakuun puolella.

Heinä-elokuussa sää voi olla suomalaiseen makuun niin kuuma, ettei energiaa riitä paikkoihin tutustumiseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kevättä ja syksyä ei kannata vierastaa matkustusajankohtana, sillä bonuksena saat vielä edullisemmat hinnat ja vähemmän ruuhkia.

2. Tiedä mihin matkustat ja tunne hintataso

Muista tutustua Kreikan kohteisiin etukäteen, jotta tiedät, mihin olet menossa. Hintavalla Mykonoksella budjettiloma ei välttämättä onnistu ollenkaan, ja Santorinin parhailla paikoilla on turha haaveilla autioista näkymistä auringonlaskun aikaan.

Kaikilla Kreikan saarilla ei myöskään ole pitkiä hiekkarantoja, vaan uimapaikat voivat olla kallioisia poukamia tai kapeita pikkukivisiä kaistaleita. Parhaat rannat löytyvät esimerkiksi Kreetalta, Lefkakselta ja Zakynthokselta.

Jos esimerkiksi yöelämä, nähtävyydet, lapsille suunnatut teemapuistot tai vähäinen turismi ovat sinulle tärkeitä kriteerejä, varmista, että olet valinnut toiveitasi vastaavan kohteen.

Lue myös: Kreikan parhaat saaret – mikä näistä 10 kohteesta sopii sinulle?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Älä unohda tarkastaa lomalentoja

Suomesta on helppo matkustaa Kreikkaan. Kesäkaudella kannattaa tarkkailla reittilentojen lisäksi myös äkkilähtöjä.

Jos et halua varata pakettimatkaa, voit silti pitää silmällä matkanjärjestäjien myymiä lomalentoja. Lennot voivat olla joko yhdensuuntaisia tai edestakaisia, jolloin paluu on yleensä viikon tai kahden päästä.

ShutterstockTarkista lomalennot Kreikkaan
Kreetalle voi löytyä edullisia lomalentoja Suomesta.

Lomalentojen unohtaminen tai ylenkatsominen on yksi omatoimimatkailijoiden tyypillisimmistä virheistä. Lentämällä suoraan lomasaarelle säästät arvokasta aikaa siirtymisissä. Viime hetken lentoja saatetaan myydä parhaimmillaan vain muutamalla kympillä.

Lomalennoilla pääsee Suomesta suoraan esimerkiksi Kreetalle, Rodokselle ja Santorinille.

4. Anna lautoille mahdollisuus

Kuulostaako ajatus lauttamatkasta aikaavievältä ja epämukavalta? Väärin! Kreikan saaristossa siirtymiset kannattaa tehdä lautalla. Parhaimmillaan voit paistatella kannella päivää ja nauttia maisemista.

Isoimmilla saarilla on lentokenttiä, mutta meriteitse matkustaminen on usein parempi vaihtoehto. Matkailijoille saattaa tulla yllätyksenä, että lippujen hinnoissa on isoja eroja. Joidenkin saarten välimatka taittuu kympillä, kun samasta matkasta saa maksaa toisaalla 50 euroa. Monilla eri saarilla vieraileva voi hankkia laivapassin.

Kreikan lautat ovat siistejä ja niissä on runsaasti istumapaikkoja ja palveluja. Pidemmillä matkoilla voi varata halutessaan hytin. Langattoman verkkoyhteyden saa yleensä ilmaiseksi tai pientä maksua vastaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Saarihyppely Kreikassa – helpot vinkit ensikertalaiselle

5. Huomioi lakkojen mahdollisuus

Omatoimimatkailijan ei kannata ahmia liikaa kohteita yhdelle lomalle, etteivät päivät hurahda välimatkojen taittamiseen. Liian tiukkoja aikatauluja tulee välttää myös siksi, että Kreikassa on aina olemassa liikennettä koskevan lakon mahdollisuus.

ShutterstockKreikassa on paljon lakkoja
Alkuperäiset lomasuunnitelmat saattavat tyssätä, jos Kreikassa järjestetäänkin yllättäen lakko.

Ennen kotimatkaa kannattaa siirtyä päivää tai paria aikaisemmin kohteeseen, josta lennät takaisin Suomeen. Jos lakko yllättää, olet jumissa.

Erityisesti keväällä tai syksyllä myös sääolot voivat vaikuttaa lauttojen kulkemiseen. Kova merenkäynti saattaa perua lautat useampana päivänä peräkkäin.

Lue myös: Varaudu tähän Kreikassa – yksi asia voi katkaista saarihyppelyn tylysti

6. Muista tippi ravintolassa

Ravintolassa ruokailu on Kreikassa edullisempaa kuin Suomessa, jos mukaan ei lasketa kalliimpia trendikohteita. Niissä hinnat ovat linjassa Suomen ravintoloiden kanssa. Muista lisätä laskun loppusummaan tippi tarjoilijalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos laskuun ei ole merkitty minkäänlaista palvelumaksua, on sopiva juomaraha noin kymmenen prosenttia loppusummasta. Tippiä voi toki jättää enemmänkin, jos koet saaneesi erityisen hyvää palvelua. Älä kitsastele juomarahan kanssa, sillä palkat ovat Kreikassa matalia.

Lue myös: Näin selviät kunnialla kreikkalaisen tavernan salaisesta etiketistä – 8 nopeaa vinkkiä

7. Ota vastaan tarjottu juoma, mutta älä sekoile humalassa

Kreikkalaiset ovat vieraanvaraista kansaa, ja osoittavat kävijät tervetulleeksi mieluiten ruoan ja juoman avulla. Onko kukaan ikinä onnistunut käymään Kreikassa törmäämättä paikallisten tarjoamiin snapseihin?

Matkailijan on kohteliasta ottaa vastaan ravintoloitsijan tai vuokra-asunnon isäntäväen tarjoamat ouzot. Muista kuitenkin, että vaikka kreikkalaiset tykkäävät juhlia, ei humalainen sekoilu kuulu paikalliseen kulttuuriin. Pidä kiinni kohtuuden rajoista, vaikka pöytään kannettaisiinkin kokonainen likööripullo.

8. Älä nosta esiin tabuja paikallisten kanssa

Saitko lomalla kreikkalaisia ystäviä tai päädyitkö keskustelemaan tarjoilijan, taksikuskin tai vuokraisännän kanssa? Kreikkalaisten kanssa jutustellessa kannattaa välttää negatiivisten asioiden nostamista esiin. Syystä saa tietysti valittaa asiakaspalvelutilanteessa, mutta mieti mitä sanot, kun keskustelua käydään ihmiseltä ihmiselle.

ShutterstockNäin vältät mokat Kreikassa
Kreikkalaiset ovat ylpeää kansaa. Jos sinut kutsutaan paikalliseen kotiin, pidä jyrkimmät mielipiteet omana tietonasi.

Jos kreikkalainen ruoka ei ole mieleesi, pidä asia omana tietonasi. Älä vertaile kreikkalaista lomakohdetta muiden maiden suosikkikohteisiin – ainakaan jos kyseessä on naapurimaa Turkki.

Politiikka on Kreikassa aina kuuma aihe, mutta ulkopuolisen ei kannata esittää asiasta kovin kärkkäitä mielipiteitä.

Lue myös: Huomioi nämä asiat Kreikassa – vinkit paikalliseen tapakulttuuriin

9. Varo turistihuijauksia ja liikennettä

Loman kaksi yleisintä uhkaa ovat turistihuijaukset ja paikallinen liikenne. Kuten kaikissa vilkkaissa turistikohteissa, myös Kreikassa voi törmätä huijauksiin. Tarkoituksena on lypsää rahaa pahaa-aavistamattomilta matkailijoilta. Jos tilanne tuntuu epäilyttävältä, seuraa vaistoasi ja avaa rohkeasti suusi.

Kreikan kaupungeissa on vilkas liikenne, jossa sääntöjä ei noudateta aivan niin kirjaimellisesti kuin Suomessa. Saarilla taas tiet saattavat olla paikoin huonokuntoisia.

Jos vuokraat Kreikassa auton tai mopon, varmista aina että turvanasi on kattava vakuutus. Voit myös ottaa valokuvia menopelistä vuokraamossa kaiken varalta. Muista aina käyttää kypärää mopolla tai skootterilla liikuttaessa.

10. Älä luule nähneesi Kreikkaa yhden matkan jälkeen

Lomailitko Kreikassa kerran ja rastitit sen jälkeen koko maan toivelistaltasi? Älä erehdy luulemaan tietäväsi Kreikasta vielä mitään.

Kreikassa on tuhansia saaria, joista pari sataa on asuttuja. Saarten välillä on merkittäviä eroja, puhumattakaan ison maan muista osista.

Älä unohda vähemmän tunnettuja kohteita kuten Meteoran komeita kalliomaisemia tai Peleponnesoksen niemimaata, josta löytyy yksi Kreikan kauneimmista rannoista. Monet lomailijat näkevät Ateenasta vain lentokentän, mutta historiasta kiinnostuneille se on must-kohde.

Lue myös: Kymmenen asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Kreikassa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kreikan ilmasto ja sää

Kreikan ilmasto ja sää – milloin on paras aika matkustaa?

Navagio Beach

Tämä näky lyö ällikällä Kreikassa – haaksirikkoutunut alus lomasaaren kauneimmalla rannalla

Rodoksen hotellit

Hotellivinkit Rodokselle – 12 paikkaa, joissa majoitut mukavasti

Santorinin nähtävyydet

Santorinin parhaat nähtävyydet – 15 ideaa Kreikan kuuluisimmalle saarelle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja