Kuva: Istockphoto
Varaudu lauttalakkoihin Kreikan saarihyppelyllä

Varaudu tähän Kreikassa – yksi asia voi katkaista saarihyppelyn tylysti

Pidä mielessä lakon mahdollisuus, kun suunnittelet matkareittiäsi Kreikassa.

Kreikka on lakkojen maa

Kesäloma Kreikassa ja unelmien saarihyppely. Reissuidyllin voi rikkoa vain lauttaliikennettä koskeva lakko, joka sotkee matkasuunnitelmat yllättäen.

Kreikka on lakkoilun luvattu maa, jossa lyhyitä työnseisauksia harrastetaan usein. Matkailijoiden harmiksi lauttalakot osuvat usein Kreikan pitkän kesäsesongin ajalle – näin ammattiliitot saavat lisättyä hallitukseen kohdistuvaa painetta.

Tieto lakosta julkistetaan Kreikassa yleensä paria päivää etukäteen. Joskus lakko saattaa myös peruuntua ennen alkamistaan. Pahimmassa tapauksessa erillisiä lakkoja voi osua useampi lyhyen ajan sisään.

Yleensä lakot kestävät vuorokauden, mutta niitä saatetaan myös jatkaa 24 lisätunnilla. Kreikassa on nähty myös useamman päivän lakkoja, jotka aiheuttavat helposti kaaoksen suositussa matkailumaassa.

Lakot voivat koskea myös muuta julkista liikennettä kuten metroja tai busseja. Lentoliikenteen pysäyttävät lakot kestävät usein vain muutamia tunteja päivien sijaan.

Miten toimia lakkotilanteessa?

Paras tapa varautua lakkoon on suunnitella Kreikan saarihyppelyn aikataulut siten, että niissä on aina hieman joustovaraa.

Jos paluulentosi lähtee esimerkiksi Ateenasta, Rodokselta tai Kreetalta, kannattaa kohteeseen matkustaa jo pari päivää etukäteen. Jos matkustat paluulentokohteeseen samana päivänä, hyväksyt riskin.

Lauttalakosta tekee erityisen kiusallisen se, että pienille saarille ainoat reitit kulkevat meriteitse. Vaihtoehtoista kuljetusta ei ole, ellei matkabudjetti veny yksityiseen venematkaan.

Isommilla saarilla kuten Santorinilla, Mykonoksella, Kosilla ja Korfulla on lentokentät. Jos lomailet suositulla lomasaarella ja lauttalakko uhkaa sotkea suunnitelmasi, tarkista lentoyhteydet.

Saarihyppelyllä kannattaa seurata aina välillä uutisointia ja jutella asiasta paikallisten kanssa. Monesti matkanjärjestäjät, hotellit ja muut majapaikat tiedottavat vieraitaan mahdollisista lakoista.

Lakkotilanteet on perinteisesti suljettu pois matkavakuutusten korvauspiiristä, ja korvausta on haettava suoraan lakkoilevalta yhtiöltä. Saarihyppelyllä korvaus koskee lähinnä jo ostettua lippua peruttuun lauttaan.

Lakon aiheuttamat ylimääräiset menot, korvaukset ja hyvitykset voi aina varmuuden vuoksi tarkistaa tapauskohtaisesti oman vakuutusyhtiön kanssa. Käyttämättä jääneestä majoituksesta voi yrittää neuvotella majapaikan kanssa.

Lue myös: Saarihyppely Kreikassa – helpot vinkit ensikertalaiselle

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Istockphoto

Päivitetty: 3.5.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (3 votes, average: 4,67 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia