Kymmenen asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Kreikassa

1. Saaria on enemmän kuin uskoit – ja niissä on eroja
Vaikka et olisi koskaan käynyt Kreikassa, osaat todennäköisesti nimetä monta saarta ulkomuistista. Harva kuitenkaan ymmärtää, miten laaja Kreikan saaristo todella on.
Kreikassa on tuhansia saaria, joiden tarkkaa lukua ei edes tiedetä. Saarista pari sataa on asutettuja. Saaren valinnalla on väliä, sillä valtavasta valikoimasta löytyy kaikkea luksuksesta nuorison bilekohteisiin ja lapsiperheiden lomakyliin.
Kreikkaa on turha yhdistää pelkkään massaturismiin. Sekä mantereelta että saaristosta voi löytää loputtoman määrän kohteita, joissa käy vain vähän matkailijoita. Karttaa vilkaisemalla näet helposti, miten harvoista saarista olet loppujen lopuksi edes kuullut.
2. Verot lisätään hotellin hintaan
Kreikassa otettiin vuoden 2018 alusta lähtien käyttöön majoitusvero, joka peritään huoneesta yökohtaisesti. Majapaikan tasosta riippuen vero voi olla 25 sentin ja neljän euron välillä yötä kohden. Esimerkiksi viikon lomalla tasokkaassa hotellissa peritään majoitusveron takia 28 euron lisämaksu.
Vuonna 2024 Kreikassa astui voimaan uusi ympäristövero, jota peritään matkailijoilta kesälomakaudella maaliskuusta lokakuuhun. Majapaikan tähtiluokituksesta riippuen veron suuruus on 1,50–10 euroa yötä kohden.
Hotellia tai matkapakettia varatessa kannattaa tarkistaa, onko verot laskettu mukaan loppusummaan.
3. Siesta on käytössä myös Kreikassa
Espanjaan yleisimmin yhdistetty siesta tunnetaan myös Kreikassa, ja monet liikkeet ja ravintolat voivat sulkea ovensa muutamaksi tunniksi lounasajan jälkeen. Isoissa kaupungeissa ja vilkkaimmissa lomakohteissa läpi päivän auki olevia palveluja on kuitenkin aina saatavilla. Monet supermarketit pysyvät kiinni sunnuntaisin.
4. Kreikkalainen ruoka on kuningas
Jos rakastat kreikkalaista ruokaa, on sinulla lomalla tilaisuus nauttia sitä vaikka joka ikinen päivä. Monilla pienemmillä saarilla muuta ei nimittäin juuri löydykään.
Ravintoloiden ruokalistat noudattavat samaa linjaa: tarjolla on perinteisiä kreikkalaisia annoksia, salaatteja, kalaa, lihaa ja pastaa. Kasvissyöjille löytyy kreikkalaisesta keittiöstä hyvin vaihtoehtoja.

Italialaisia ravintoloita ja pizzerioita lukuun ottamatta pienemmillä saarilla ei juuri näy edustettuina muiden maiden keittiöitä. Pikaruoka keskittyy pitaleipiin ja lihavartaisiin.
5. Ei wc-paperia pönttöön
Kreikassa tulee kiinnittää huomiota wc-etikettiin, joka on monille tuttu trooppisista kohteista. Ahtaiden viemäriputkien takia useissa paikoissa pyydetään heittämään vessapaperi pöntön sijaan roskakoriin. Asiasta muistutetaan yleensä wc-tiloihin kiinnitetyllä kyltillä.
6. Ilmainen jälkiruoka
Monissa kreikkalaisissa tavernoissa tarjotaan aterian päätteeksi pieni jälkiruoka ilman veloitusta. Makea suupala voi olla esimerkiksi kakkua, jäätelöä, keksejä tai kreikkalaista jogurttia hillolla. Suomalaismatkailija yllättyy iloisesti, kun ilmainen herkkupala tuodaan pöytään jo ennen kuin tarjoilija on kysynyt jälkiruokatilauksesta.
7. Lakot ovat yleisiä
Kreikkalaiset lakkoilevat usein, ja tämä saattaa vaikuttaa myös lomailijan suunnitelmiin. Metro ei välttämättä kulje tai lauttamatka saattaakin olla peruttu. Lakosta tiedotetaan päivää tai paria etukäteen.
Saarihyppelyllä lakkojen mahdollisuuksiin kannattaa varautua matkustamalla paria päivää aikaisemmin siihen kohteeseen, josta lennät takaisin kotiin.

Jos tiedät minä päivänä aiot matkustaa, kannattaa lauttaliput varata hyvissä ajoin etukäteen. Kesällä, viikonloppuina ja pyhäpäivinä paikat saatetaan myydä loppuun ennen lähtöpäivää.
8. Hintataso vaihtelee
Kreikan hintataso voi yllättää ensikertalaisen sekä positiivisesti että negatiivisesti. Monet asiat ovat suomalaiselle ilahduttavan edullisia: ravintolassa syöminen, majoitus, alkoholijuomat sekä tuoreet hedelmät ja vihannekset ovat halvempia kuin kotimaassa. Toisaalta monissa paikoissa hintataso vastaa Suomea.
Saarten välillä on suuria eroja esimerkiksi majoituksen hinnassa. Santorini ja Mykonos tunnetaan Kreikan kalleimpina saarina, kun taas budjettilomaa on helpointa viettää Rodoksen ja Kreetan kaltaisilla isoilla lomasaarilla.
Omatoimimatkailija saattaa yllättyä siitä, ettei majoitus välttämättä ole edullisinta sellaisissa kohteissa, joissa käy vain vähän turisteja.
9. Räiskyvä pääsiäinen eri aikaan kuin Suomessa
Keväällä Kreikassa matkaileva saattaa huomata vasta paikan päällä osuneensa keskelle pääsiäisen juhlintaa. Kreikassa pääsiäistä vietetään nimittäin eri aikaan kuin Suomessa.
Syynä juhlien eriaikaisuuteen on se, että ortodoksisessa Kreikassa pääsiäinen ajoittuu juliaanisen kalenterin mukaan. Suomessa taas käytössä on gregoriaaninen kalenteri. Toisinaan juhlapäivien välillä voi olla monta viikkoa aikaa, joskus harvoin ne osuvat samaan ajankohtaan.
Toinen asia mikä saattaa tulla yllätyksenä on runsas ilotulitteiden ja räjähteiden käyttö. Pääsiäisenä Kreikassa ei todellakaan hiljennytä, sillä voimakkaalta paukkeelta ei voi välttyä.
10. Kesä alkaa aikaisin ja jatkuu pitkään
Kreikka nauttii pitkästä matkailukaudesta rantakohteissa. Yllättävänkin kuumia ja aurinkoisia päiviä voi odottaa lomalta jo huhtikuussa, ja erinomainen sää kestää yleensä pitkälle lokakuuhun. Jos haluat säästää matkakuluissa ja välttää massoja, suuntaa Kreikkaan keväällä tai syksyllä.
Kykladien saariryhmä kokee ajoittain voimakkaita tuulia. Vahva Meltemi-tuuli saattaa puhaltaa kesäkuukausina, yleisimmin heinä- ja elokuussa.
Lue myös: Kreikan parhaat saaret – mikä näistä 15 kohteesta sopii sinulle?
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja







