Kuva: Istockphoto
Mitkä asiat yllättävät ensikertalaisen Kreikassa?

Kymmenen asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Kreikassa

Kaikki osaavat odottaa kauniita maisemia ja hyvää ruokaa, mutta millaiset asiat yllättävät ensimmäisellä matkalla Kreikassa?

1. Saaria on enemmän kuin uskoit – ja niissä on eroja

Vaikka et olisi koskaan käynyt Kreikassa, osaat todennäköisesti nimetä monta saarta ulkomuistista. Harva kuitenkaan ymmärtää, miten laaja Kreikan saaristo todella on.

Kreikassa on tuhansia saaria, joiden tarkkaa lukua ei edes tiedetä. Saarista pari sataa on asutettuja. Saaren valinnalla on väliä, sillä valtavasta valikoimasta löytyy kaikkea luksuksesta nuorison bilekohteisiin ja lapsiperheiden lomakyliin.

Kreikkaa on turha yhdistää pelkkään massaturismiin. Sekä mantereelta että saaristosta voi löytää loputtoman määrän kohteita, joissa käy vain vähän matkailijoita. Karttaa vilkaisemalla näet helposti, miten harvoista saarista olet loppujen lopuksi edes kuullut.

2. Majoitusvero lisätään hotellin hintaan

Kreikassa otettiin vuoden 2018 alusta lähtien käyttöön majoitusvero, joka peritään huoneesta yökohtaisesti. Majapaikan tasosta riippuen vero voi olla 25 sentin ja neljän euron välillä yötä kohden. Veroa ei ole laskettu mukaan hotellien ja muiden majoitusten mainostamiin hintoihin, vaan se veloitetaan erikseen.

Esimerkiksi viikon lomalla tasokkaassa hotellissa peritään majoitusveron takia 28 euron lisämaksu.

3. Siesta on käytössä myös Kreikassa

Espanjaan yleensä yhdistetty siesta tunnetaan myös Kreikassa, ja monet liikkeet ja ravintolat voivat sulkea ovensa muutamaksi tunniksi lounasajan jälkeen. Isoissa kaupungeissa ja vilkkaimmissa lomakohteissa läpi päivän auki olevia palveluja on kuitenkin aina saatavilla. Monet supermarketit pysyvät kiinni sunnuntaisin.

4. Kreikkalainen ruoka on kuningas

Jos rakastat kreikkalaista ruokaa, on sinulla lomalla tilaisuus nauttia sitä vaikka joka ikinen päivä. Monilla pienemmillä saarilla muuta ei nimittäin juuri löydykään. Ravintoloiden ruokalistat noudattavat samaa linjaa: tarjolla on perinteisiä kreikkalaisia annoksia, salaatteja, kalaa, lihaa ja pastaa. Kasvissyöjille löytyy kreikkalaisesta keittiöstä hyvin vaihtoehtoja.

Tyypilliset kreikkalaiset ruoat
Kuva: Inka Khanji
Moussaka on tyypillinen kreikkalainen ruoka, joka löytyy jokaisen tavernan listalta.

Italialaisia ravintoloita ja pizzerioita lukuun ottamatta pienemmillä saarilla ei juuri näy muiden maiden keittiöitä. Pikaruoka keskittyy pitaleipiin ja lihavartaisiin.

5. Ei wc-paperia pönttöön

Kreikassa tulee kiinnittää huomiota wc-etikettiin, joka on monille tuttu trooppisista kohteista. Ahtaiden viemäriputkien takia useissa paikoissa pyydetään heittämään vessapaperi pöntön sijaan roskakoriin. Asiasta muistutetaan yleensä wc-tiloihin kiinnitetyllä kyltillä.

6. Suunnittelu voi olla helpointa paikan päällä

Suomalaismatkailija on tottunut löytämään kaiken tiedon verkosta sekä tekemään varaukset helposti mobiililaitteella. Vaikka Kreikka on Euroopan matkailujättejä, on tiedon löytäminen joskus yllättävänkin hankalaa. Lautta-aikataulut on helppo tarkistaa ja varata verkon kautta, mutta e-lippuja ei vilauteta puhelimen ruudulta, vaan vaihdetaan varausvahvistuksella paperilipuiksi sataman lipputoimistossa.

Jos tiedät minä päivänä aiot matkustaa, kannattaa lauttaliput varata hyvissä ajoin etukäteen. Kesällä, viikonloppuina ja pyhäpäivinä paikat saatetaan myydä loppuun ennen lähtöpäivää.

Jos aiot matkustaa Kreikassa bussilla, on aikataulut helpointa selvittää vanhanaikaisesti bussiasemalla.

7. Ilmainen jälkiruoka

Monissa kreikkalaisissa tavernoissa tarjotaan aterian päätteeksi pieni jälkiruoka ilman veloitusta. Makea suupala voi olla esimerkiksi kakkua, jäätelöä, keksejä tai kreikkalaista jogurttia hillolla. Suomalaismatkailija yllättyy iloisesti, kun ilmainen herkkupala tuodaan pöytään jo ennen kuin tarjoilija on kysynyt jälkiruokatilauksesta.

Mitkä asiat yllättävät Kreikassa?
Kuva: Shutterstock
Monen matkailijan saarihyppely alkaa Ateenasta.

8. Lakot ovat yleisiä

Kreikkalaiset lakkoilevat usein, ja tämä saattaa vaikuttaa myös lomailijan suunnitelmiin. Metro ei välttämättä kulje tai lauttamatka voi olla peruttu. Lakosta tiedotetaan päivää tai paria etukäteen.

9. Hintataso vaihtelee

Kreikan hintataso voi yllättää ensikertalaisen sekä positiivisesti että negatiivisesti. Monet asiat ovat suomalaiselle ilahduttavan edullisia: ravintolassa syöminen, majoitus, alkoholijuomat sekä tuoreet hedelmät ja vihannekset ovat halvempia kuin kotimaassa. Toisaalta monissa paikoissa hintataso vastaa Suomea.

Saarten välillä on suuria eroja esimerkiksi majoituksen hinnassa. Santorini ja Mykonos tunnetaan Kreikan kalleimpina saarina, kun taas budjettilomaa on helpointa viettää Rodoksen ja Kreetan kaltaisilla isoilla lomasaarilla.

Omatoimimatkailija saattaa yllättyä siitä, ettei majoitus välttämättä ole edullista sellaisissa kohteissa, joissa käy vähän turisteja.

10. Kesä alkaa aikaisin ja jatkuu pitkään

Kreikka nauttii pitkästä matkailukaudesta rantakohteissa. Yllättävänkin kuumia ja aurinkoisia päiviä voi odottaa lomalta jo huhtikuussa, ja erinomainen sää kestää yleensä pitkälle lokakuuhun. Jos haluat säästää matkakuluissa ja välttää massoja, suuntaa Kreikkaan keväällä tai syksyllä.

Kykladien saariryhmä kokee ajoittain voimakkaita tuulia. Vahva Meltemi-tuuli saattaa puhaltaa kesäkuukausina, yleisimmin heinä- ja elokuussa.

Lue myös: Kreikan parhaat saaret – mikä näistä 10 kohteesta sopii sinulle?

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Istockphoto, Inka Khanji, Shutterstock

Päivitetty: 22.5.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (2 votes, average: 4,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia