Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Tällainen on Thaimaan rantaetiketti – muista ainakin nämä 10 tapaa ja sääntöä

Inka Khanji artikkelin kuva
Rantalomat
Ota Thaimaan rannoilla huomioon paikalliset tavat ja säännöt.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 24.02.2020
facebook   whatsapp

1. Thaimaan rannat ovat avoinna kaikille

Koko Thaimaan rannikko on julkista aluetta, mikä tarkoittaa sitä, ettei mikään ranta voi olla täysin yksityinen. Thaimaassa on siis lupa mennä mille tahansa rannalle.

Saatat löytää hotelleja, jotka sijaitsevat niin syrjäisessä paikassa, ettei niiden rannoille juuri eksy muita kuin hotellin omia vieraita. Hotellit saattavat myös rajata osan rannasta omille aurinkotuoleilleen.

2. Aurinkotuolien vuokraus Thaimaassa

Thaimaan suosituilla turistirannoilla on vuokrattavana aurinkotuoleja ja -varjoja, kun taas pienempien saarten autiorannoilta niitä ei löydy. Aurinkotuolibisnekseen saattaa liittyä sääntöjä: esimerkiksi Phuketin saarella aurinkotuolit eivät saa viedä yli kymmentä prosenttia rantahiekan pinta-alasta. Yleisimmät vuokrahinnat liikkuvat 50–200 bahtin haitarilla (noin 1,50–6 euroa).

3. Ei aurinkoa yläosattomissa

Jos haaveilet rajattomasta rusketuksesta, malta mielesi. Thaimaassa naisten ei ole soveliasta ottaa aurinkoa yläosattomissa, ja kaikkien tulee pitää alaosa päällä. Vaikka Thaimaa saattaa tuntua vapaamieliseltä, ei julkinen alastomuus kuulu kulttuuriin. Auringonotto rinnat paljaana rikkoo normeja ja saa paikalliset tuntemaan olonsa epämukavaksi.

ShutterstockThaimaan rantaetiketti
Thaimaan rannoilla tulee pitää uima-asut päällä.

4. Maltillista kaupantekoa

Suosituilla rannoilla liikkuu jonkin verran kaupustelijoita, mutta myynti ei ole aggressiivista. Ystävällisesti kieltäytyvän turistin kanssa ei yleensä ruveta jankkaamaan. Jos kuitenkin löydät jotain mieleistä, hyötyvät molemmat kaupoista ja tiedät tukevasi paikallisia suoraan.

Rannoilta voi ostaa esimerkiksi kylmiä juomia, tuoreita hedelmiä ja pieniä välipaloja. Lisäksi rantakauppiaat saattavat kierrellä korujen, käsitöiden tai matkamuistojen kanssa. Rannoilla kaupitellaan myös hierontaa.

5. Rantaliput varoittavat uimareita

Kansainvälisen tavan mukaan värikoodatut rantaliput kertovat myös Thaimaassa uimavesien tilanteen. Muista, että punainen lippu kieltää menemästä veteen. Rantoja voidaan sulkea uimiselta esimerkiksi voimakkaiden virtausten tai meduusojen takia. Vihreä lippu kertoo hyvästä uimakelistä ja keltainen lippu kehottaa noudattamaan uidessa varovaisuutta. Puna- ja keltalipun yhdistelmä tarkoittaa valvottua rantaa.

Lue myös: Mitä Thaimaan rannoilla kannattaa varoa? 6 faktaa, jotka on hyvä tietää

6. Tupakointi kielletty

Thaimaan tupakkalaki on tiukentunut viime vuosina – jopa tupakointi omassa kodissa on kielletty lailla. Tupakointikielto koskee myös Thaimaan rantoja. Sääntöä kannattaa kunnioittaa myös silloin, kun rannalla ei ole muita ihmisiä. Terveyssyiden lisäksi kiellolla pyritään myös pitämään rannat siisteinä tupakantumpeista.

ShutterstockThaimaan rantasäännöt
Kunnioita Thaimaan rantojen sääntöjä silloinkin, kun kukaan ei ole vahtimassa.

Muistathan myös, että sähkötupakan ja kaiken siihen liittyvän materiaalin tuominen Thaimaahan ja käyttäminen maassa on tiukasti kielletty. Rangaistukset lain uhmaamisesta liikkuvat sakoista aina vankeuteen asti.

7. Alkoholi rannoilla

Monilla Thaimaan vilkkaimmilla rannoilla on rajoitettu alkoholimyyntiä ja asetettu kieltoja alkoholijuomien nauttimiseen liittyen. Toisaalta rauhallisilla autiorannoilla kukaan ei ole vahtimassa, mitä rannalla tehdään. Thaimaan laissa alkoholin nauttiminen kielletään yleisillä puistoalueilla – tällaiseksi voidaan tietysti katsoa rantakin.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, ettei humalahakuinen juominen kuulu rannoille, jotka ovat kaiken ikäisten kokoontumispaikkoja. Tarkista aina oman rannan säännöt ja nauti alkoholijuomat mieluiten rantabaarissa.

Lue myös: Tunnetko Thaimaan alkoholisäännöt? Myyntikiellot saattavat yllättää turistin – 5 faktaa

8. Aktiviteetit rannoilla

Thaimaan vilkkaimmilla rannoilla voi harrastaa erilaisia vesiurheilulajeja. Tarjolla voi olla esimerkiksi SUP-lautailua, purjelautailua tai parasailingia, joka tarkoittaa veneen vetämän nousuvarjon varassa liitämistä veden yllä. Rannoilla voidaan myös vuokrata vesiskoottereita.

Sukellusretkille lähdetään Thaimaassa yleensä ohjatusti, mutta snorklailua voi harrastaa kirkkaissa vesissä omatoimisesti.

9. Kerää aina roskat

Helpoin sääntö Thaimaan rannoilla liittyy roskaamiseen: älä koskaan jätä jälkeesi mitään roskia. Kaikki mitä rannalle tuot, on jaksettava myös kantaa sieltä pois. Aasian maissa meren muovijäte on massiivinen ongelma. Nykyään esimerkiksi 7-Eleven-kioskien ulkopuolella voi olla kierrätyspisteitä.

ShutterstockThaimaan rannat
Tee oma osasi sen eteen, että Thaimaan rannat ja vedet pysyvät puhtaina.

Rannoilla saatetaan järjestää beach cleanup -tapahtumia, joiden tarkoituksena on kerätä porukalla roskia. Tätä voi harjoittaa tietysti myös omatoimisesti: ota mukaan pussi ja kerää roskia sitä mukaa, kun niitä havaitset.

10. Suljetut rannat

Osa Thaimaan rannoista on jouduttu sulkemaan väliaikaisesti tai määrittelemättömäksi ajaksi ekosysteemin suojelemiseksi. Kuuluisin esimerkki on Phi Phi -saarten Maya Bay, jossa kuvattiin 90-luvun lopulla Leonardo DiCaprion tähdittämää elokuvaa The Beach. Liikaturismista kärsineen poukaman koralliriuttoja yritetään palauttaa takaisin entiseen kuntoon.

Lisäksi Thaimaassa on rantoja, jotka suljetaan sadekauden ajaksi ja avataan jälleen vilkkaimman matkustussesongin aikana. Similanin saarten kansallispuistoon kuuluva Koh Tachai on esimerkki rannasta, jonka sulkemista on jouduttu jatkamaaan sadekauden jälkeenkin liiallisen kuormituksen takia.

Lue myös: Valitse suosikkisi! Thaimaan 8 parasta rantaa

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.