hero taustakuva

Näin ostat asunnon Thaimaasta – aloittelevan ostajan viisi vinkkiä

Istockphoto artikkelin kuva
Matkavinkit
Haaveiletko loma-asunnosta, mutta ajatus tuntuu yhtä kaukaiselta kuin unelma-asunnon sijainti? Näiden vinkkien avulla pääset alkuun!
Teksti: Elina Venttola
Päivitetty: 08.01.2020
facebook   whatsapp

1. Palvelua saa myös suomeksi

Monen haaveet asunnosta ulkomailla kariutuvat kielimuuriin. Tiesitkö, että Thaimaassa asunnon voi ostaa myös suomeksi?

Thaimaan asuntomarkkinoilla toimii useita suomalaisia tekijöitä, joten ostamiseen liittyvät palvelut aina kauppakirjoista kaupan rekisteröintiin ovat saatavailla suomeksi. Suomalaisia asuntoalan toimijoita löytyy helpoimmin suomalaisten suosimilta alueilta, kuten Pattayalta, Bangkokista ja Hua Hinistä.

Kaupan tekeminen suomeksi vähentää väärinymmärrysten mahdollisuutta ja tuo turvaa, varsinkin jos kyseessä on ensimmäinen asunto ulkomailta. Tyypillisimmin Thaimaasta ostetaan asuntoja eläkeasunnoiksi, sillä Thaimaa on edullinen maa asua eläkkeellä.

Myös sijoitusasunnon ostaminen Thaimaasta on kannattavaa juuri nyt, koska maa elää murrosvaihetta. Asuntojen hinnat ovat edullisemmat kuin useissa Euroopan kohteissa, mutta niihden arvo nousee muun muassa talouskasvun myötä. Edullisten työvoimakustannusten vuoksi asuntoja voidaan rakentaa, myydä ja korjata edullisemmin kuin Suomessa.

2. Vertaile sijainti

Suomalaisyhteisöjen suosimia alueita Thaimaassa ovat muun muassa Pattaya, Phuket ja Hua Hin. Esimerkiksi Hua Hinissä toimii Suomi-seura, jonka jäseniltä voi kysyä kokemuksia Thaimaassa asumisesta. Käytännön vinkkejä voi kysyä myös Thaimaassa toimivilta suomalaisilta välittäjiltä.

IstockphotoAsunnon ostaminen Thaimaasta
Kun ostaa asuntoa Thaimaasta, yksi tärkeimmistä asioista on sijainti.

Asuntoa etsiessä on syytä pohtia myös omia mieltymyksiään. Haluaako asua lähellä rantaa vai pystyykö säästämään muuttamalla sisämaahan? Haluaako hyvän taloyhtiön uima-altaineen vai riittääkö vähempi varustelu?

Ellei ole käynyt Thaimaassa aiemmin, on suositeltavaa käydä katsomassa aluetta etukäteen, eikä perustaa ostopäätöstä alueesta syntyneisiin mielikuviin. Samalla voi tavata alueen muita asujia ja kysyä näiden kokemuksia Thaimaassa asumisesta.

3. Mieti, millaisen asunnon haluat

Helpoin ja suosituin tapa ostaa asunto Thaimaassa on hankkia kerrostaloasunto eli condominium unit. Kerrostaloasuminen on halpaa, ja hyvin hoidetun asunnon vastike on huomattavasti pienempi kuin Suomessa. Asunnon hinnat voivat alkaa reilusta tuhannesta eurosta neliöltä, ja myös yhtiönvastike voi olla vain euron neliömetriltä.

Usein yhtiönvastikkeeseen kuuluu enemmän palveluita kuin suomalaisissa taloyhtiöissä. Vastikkeeseen voi sisältyä esimerkiksi uima-altaiden hoito, vartiointi, jokapäiväinen siivous ja joissakin tapauksessa jopa internet-yhteys.

Suomalainen saa kerrostaloasunnon helposti nimiinsä, mutta omakotitalosta haaveilevan ulkomaalaisen tulee muistaa, ettei ulkomaalainen voi omistaa tonttia Thaimaassa.

IstockphotoKhao Lak, Thaimaa
Monissa asunto-osakeyhtiöissä yhtiönvastikkeeseen kuuluu myös uima-altaiden siivous.

Jos kuitenkin haluaa omakotitalon tai tontillisen rivitalon Thaimaasta, siihen on kaksi tapaa. Ensimmäinen vaihtoehto on tehdä pitkä vuokrasopimus tontin omistajan kanssa. Toinen vaihtoehto on perustaa thaimaalainen holding-yhtiö, jossa enemmistö osakkeiden omistajista on Thaimaan kansalaisia, ja ostaa tontti yhtiön nimiin.

4. Ei kiinteistöveroa

Thaimaassa ei ole kiinteistöveroa, eli asunnon oston jälkeen vuotuisia kuluja ei yhtiönvastikkeen lisäksi ole. Oston yhteydessä tulee kuitenkin maksaa noin 6,3 prosentin varansiirtovero, joka jaetaan rakennuttajan ja ostajan kesken. Ostaessa on hyvä laskea 6 prosentin varainsiirtovero mukaan kauppahintaan.

Jos asunnon ostaa sijoitusasunnoksi, asuntojen vuokratuotto on noin 6–12 prosentin luokkaa. Tuotto riippuu asunnon sijainnista. Myös asunnon arvo kasvaa 8–15 prosenttia vuosittain.

Asunnon ylläpitokustannukset kuten peruskorjaukset ovat halvempia kuin Suomessa, sillä työvoima on edullista.

5. Muista viisumi ja paikalliset tavat

Kun muuttaa Thaimaahan, on tärkeää huolehtia viisumi kuntoon. Maassa voi oleskella ilman viisumia 15 tai 30 päivää maahantulotavasta riippuen. Matkailijaa koskevat eri säännöt kuin maassa asuvaa ulkomaalaista, joten selvitä viisumisi etukäteen! Thaimaahan myönnetään oleskeluviisumeja esimerkiksi opiskelua tai työntekoa varten.

IstockphotoHua Hin, Thaimaa
Hua Hin on yksi suomalaisten suosimia asuinpaikkoja Thaimaassa.

Helpoimmalla pääsevät 50 vuotta täyttäneet, sillä yli 50-vuotiaat voivat saada eläkeläisviisumin, jolla voi oleskella Thaimaassa enimmillään kymmenen vuotta. Työnteko on eläkeläisviisumilla kielletty.

Ennen muuttoa Thaimaahan on syytä tutustua myös paikallisiin tapoihin ja lainsäädäntöön.

Lähde: Baan Care, Mikko Halinen
Kuvat: Istockphoto

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.