Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Vauvan kanssa Thaimaahan – 10 vinkkiä ensimmäiselle matkalle

Istockphoto artikkelin kuva
Lapset ja matkailu
Suunnitteletko ensimmäistä lomaa Thaimaahan pienen vauvan kanssa? Lue vinkit ja saat paitsi rennon myös onnistuneen matkan vaippaikäisen kanssa.
Teksti: Rantapallo
Päivitetty: 03.11.2017
facebook   whatsapp

1. Valitse suora lento

Koska lento on pienen lapsen kanssa matkatessa usein raskain koettelemus – ainakin vanhemmille – kannattaa omia hermoja säästää ja varata suorat lennot Thaimaahan siitäkin huolimatta, että ne olisivat koneenvaihdollisia lentoja kalliimmat. Pienessä tilassa kiukkuisen lapsen kanssa matkustaminen ei ole kenellekään mieluisaa. Minimoi siis lentokoneessa käytettävä aika ja varaa suorat lennot kohteeseen.

Mikäli reissussa on jo taaperoikäisiä, hyvä vinkki on ostaa lennolle uusia leluja. Myös keksit, videot ja kirjat naulitsevat sopivasti lapsen huomiota ja pitävät hänet tyytyväisenä. Yölennolla taas tuttu unikaveri tai tyyny voi auttaa unen saamista.

Lentokoneen mallista riippuen koneessa on 1–4 seinään kiinnitettävää vauvakoppaa, joihin alle vuoden ikäisen lapsen voi kätevästi laittaa nukkumaan. Kopan saa vain paikoille, joiden edessä on väliseinä, joten istumapaikat kannattaakin varata aina etukäteen. Esimerkiksi lomalennoilla paikasta joutuu maksamaan lisämaksun, mutta koppa on useimmille vanhemmille sen arvoinen. Paikan varaus lomalennoille avautuu yleensä 30 vuorokautta ennen lähtöä, ja valmiina kannattaa olla heti.

2. Ota omat ruoat mukaan

Koska Thaimaan ruokakulttuuri poikkeaa huomattavasti suomalaisesta ruokavaliosta, joten turvallisinta on ottaa kotoa mukaan omat vauvanruoat. Tämä vähentää myös riskiä saada vatsapöpöjä ravintoloissa tehdyistä ruoista. Loma myös alkaa rennommin, kun ensimmäisinä päivinä ei tarvitse rynnätä etsimään lastenruokaa.

Etenkin jos perheen pikkuinen on nirsompaa sorttia, ovat omat ruoat ehdoton juttu. Thaimaan lasten purkkiruoat poikkeavatkin monissa paikoissa huomattavasti kotimaan valikoimista.

Vaikka matkalaukku tuntuisi aluksi painavan kuin synti, kannattaa muistaa että takaisin tullessa se on typötyhjä. Paluumatkalla laukussa onkin kivasti tilaa vaikkapa ostoksille ja tuliaisille.

3. Maitohappobakteerit ja supot mukaan

Lääkelaukusta tulisi löytyä perinteisten laastareiden ja siteiden lisäksi lapselle maitohappobakteereja ja Panadol-suppoja. Näiden löytäminen paikallisesta apteekista ei välttämättä onnistu.

Kätevintä on ottaa mukaan jauhekapselina olevaa maitohappobakteeria, jonka voi kätevästi avata ja sujauttaa aina aamu- ja iltapuuron joukkoon. Särkyyn ja kuumeeseen tehoavia suppoja eli peräpuikkoja on hyvä säilyttää jääkaapissa, sillä kuumassa huoneessa ne pääsevät sulamaan.

IstockphotoThaimaa
Thaimaan-lomasta saa rutkasti irti myös lasten kanssa, kunhan on varautunut matkaan hyvin.

4. Uv-asu ja -hattu rannalle

Koska aurinko on Thaimaassa erityisen voimakas, on lapsi suojattava auringolta tarkoin. Varjo on lapselle paras paikka, mutta uidessa ja auringon paahteessa leikkiessä uv-asut ovat oiva vaihtoehto. Myös aurinkolasit ovat kätevä tapa vähentää kirkkaan auringon häikäisyä, mikäli lapsi niitä suostuu pitämään.

Uv-asua käytettäessä tarvitsee rasvata vain näkyviin jäävä paljas iho, eli monesti vastaan hangoittelevan lapsen kanssa epämieluisa aurinkorasvan levittäminen helpottuu kummasti.

Uv-asun voi kätevästi huuhtoa päivän jälkeen puhtaaksi suihkun alla. Se on ehdottomasti rantalomailevan pikkuveitikan paras asuvalinta.

5. Vedenkeitin, termospullo ja muovirasiat

Jotta puurot ja muut vauvanruoat saisi lämpimiksi, kannattaa Thaimaasta hankkia edullinen vedenkeitin hotellihuoneeseen. Kotoa tuotu pieni termospullo pitää iltapuuroveden kätevästi lämpimänä ja kannelliseen muovirasiaan mitattu puurojauhe kulkee mukavasti matkassa. Näillä aineksilla loihditaan iltapuuro paikassa kuin paikassa.

6. Matkarattaat

Isoilla vaunuilla ei kannata edes harkita lähtöä ulkomaille. Matkarattaat liikkuvat kätevästi paikasta toiseen ja ne toimivat myös ravintolassa syöttötuolina. Rattaisiin on lisäksi kätevä nukuttaa pikkuinen kärryttelyllä, jotta vanhemmat voivat nauttia ruoasta rauhassa Thaimaan tunnelmallisessa illassa.

7. Päivänvarjo ja hyttysverkko

Koska monien matkarattaiden kuomu ei riitä varjostamaan pikkuista matkaajaa, on säädettävä päivänvarjo hyvä lisä. Päivänvarjo leikkaa päivän pahimman paahteen, jos silloin on lähdettävä liikenteeseen.

Illalla hyttysverkko on ehdoton suoja vauvalle, joka nukkuu rattaissa. Näin vältytään vaarallisilta itikanpistoksilta, jotka voivat pahimmassa tapauksessa aiheuttaa dengue-kuumeen tai malarian. Nämä taudit ovat kuitenkin erittäin epätodennäköisiä ja harvinaisia. Malariaa ei ole suurimmassa osassa Thaimaan suosituista turistikohteista.

8. Pelastusliivit ja rintareppu

Mikäli tiedossa on venematkoja, lapsen turvallisuuden kannalta on tärkeää pitää pelastusliiviä. Veneistä löytyy harvemmin liivejä vauvoille, joten kotimaasta ostettu liivi on tällöin varmin ratkaisu.

Rintareppu on kätevä lisä matkarattaille, kun pikkuinen uuvahtaa rattaissa istumiseen. Se toimii myös hätätapauksena turvavyönä vauvalle taksimatkoilla, jos turvaistuinta ei ole mukana. Muista kuitenkin, ettei vauva ole turvavyön ja sinun välissä.

Thaimaa
Thaimaan kuuma aurinko kannattaa huomioida matkaa valmistellessa.

9. Tutit, tuttipullot ja tuttinaru

Mikäli vauva suostuu imemään tuttia, se on iso apu matkalla monessa tilanteessa sillä kotoinen tutti luo turvaa uusissakin tilanteissa. Tuttinaru on kuitenkin reissussa ehdoton, etteivät tutit lentele maahan.

Tuttipulloon on kätevä kaataa pullovettä, ja näin huolehtia lapsen riittävästä nesteen saannista. Tuttipullot voi kätevästi pestä vedenkeittimen kiehuvalla vedellä.

10. Rento asenne

Lapsen kanssa matkustamisen onnistuminen on kuitenkin ennen kaikkea asenteesta kiinni. Matka on taatusti erilainen lapsiperheelle kuin kaksin matkustavalle pariskunnalle, aivan kuten on perheen arki kotimaassakin lapsettomiin verrattuna. Matkalta löytää kuitenkin arjesta poiketen ihanat rentoutumisen hetket, kun lapsi menee päiväunille puiden varjoon eikä itse tarvitse alkaa tehdä kotitöitä. Silloin voi sulkea silmät ja nauttia paahtavasta kuumuudesta ja aaltojen rentouttavasta loiskeesta.

>> Lue lisää vinkkejä Thaimaahan Rantapallon kohdeoppaasta!

Kuvat: Istockphoto

Lue kommentit (2) Jätä kommentti

  1. Onko kellään kokemusta näistä thaimaalaisista lastenruoista. Jos reissuun ajattelee lähtevänsä 3-4 viikoksi, ei ehkä ihan kaikkia ruokia viitsi Suomesta raahat…Kyllähän sielläkin lapset syö…:) Millaista ruokaa on kaupoissa, onko samoja merkkejä kuin Suomessa??

    Mites vaipat? Tarkoitus olisi osakestoilla, mutta pitää varautua kertakäyttövaippoihinkin…

    T. Mamma (vauva vielä mahassa, mutta reissu jo suunnitteilla ensi talveksi 03-04/2010 kun vauva on n.10kk)


  2. Hyödyllisiä vinkkejä! Täytyy laittaa heti ylös seuraavaa matkaa varten. :)


  3. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.