Thaimaa ei jätä kulinaristia kylmäksi – tällainen on suosikkikohteen keittiö

Tuoreet raaka-aineet avainasemassa
Thairuoka koostuu yksinkertaisimmillaan riisistä tai nuudeleista ja kanasta, kalasta tai possusta. Tuoreet raaka-aineet, yrtit sekä paikalliset kasvikset ja hedelmät muodostavat monesta ateriasta unohtumattoman kokemuksen.
Thairuoka kattaa suolaisen, kitkerän, makean, tulisen ja happaman. Näin ateriakokemuksesta syntyy harmoninen kokonaisuus.
Aterialla on usein tapana nauttia rinnakkain erilaisia ruokia, kuten syväpaistettuja lihoja, salaatteja, keittoja ja hedelmiä. Ruokajuomana maistuu useimmiten paikallinen Singha-olut tai vesi.
Kadut täynnä keittiöitä
Thaimaan kaupungeissa kadut ovat pullollaan pieniä katukeittiöitä. Näissä pääsee kokeilemaan perinteistä ja hieman erikoisempia herkkuruokia.
Katukeittiöt ovat myös usein todella huokeita ja parilla eurolla saattaa saada jo useamman sortin ateriakokonaisuuden.
Suomalaiseen suuhun sammakonreidet, heinäsirkat ja koppakuoriaiset saattavat vaikuttaa vähintäänkin oudoilta, mutta niitäkään ei kannata vierastaa. Ne ovat monelle thaimaalaiselle arkiruokaa – ja ne ovat myös todella herkullisia!
Muista kuitenkin, että esimerkiksi hyönteisiä syödessä kannatta kysyä neuvoa paikallisilta, sillä niiden kanssa on omat niksinsä.
Pad Thai on yksi suosituimmista thaimaalaisista annoksista. Se koostuu riisinuudeleista ja lisäkkeistä, jotka usein tarjotaan perinteisesti banaaninlehdeltä. Tätä kannattaakin jokaisen Thaimaan matkailijan kokeilla.
Chili saattaa korventaa matkailijan suun
Thairuokaa syödessä täytyy muistaa, että ruoka on usein todella tulista. Mausteita käytetään merkittävästi suomalaista keittiötä enemmän.
Jos et ole tulisen ruoan ystävä, kannattaa ruoka tilata miedompana, eli mai phet. Pelkkä phet tarkoittaa tulista. Palavaa kurkkua ei kannata hoivata oluella tai vedellä, vaan esimerkiksi riisillä, leivällä tai maidolla jos sitä on tarjolla.
Tasokasta thairuokaa Suomessa
Vaikka Thaimaan matkaa ei olisi näköpiirissä, on Suomessakin mahdollisuus kokeilla Aasian makuja. Suomessa on useita hyvätasoisia ravintoloita, jotka tarjoavat aitoja thairuokia.
Kaakkoisaasialaiseen ja thaimaalaiseen ruokaan keskittynyt helsinkiläinen Farang on loistava vaihtoehto tehdä sukellus alueen ruokakulttuuriin.
Vuonna 2012 Suomen parhaana ravintolana palkitussa Farangissa ruoan aitous on kunniakysymys. Raaka-aineita lennätetään Suomeen jopa suoraan Thaimaasta.
– Kaikki on meillä tuoretta, se on meidän juttu. Meille lennätetään Thaimaasta asti viikoittain yrttejä kuten korianteria ja thaibasilikaa. Ruoka tehdään perinteitä kunnioittaen, ei käytetä lisäaineita eikä ylimääräisiä kemikaaleja. Hyödynnetään alkuperäisiä reseptejä, joita on kerätty paikan päältä, kertoo Farangin keittiömestari Serko Rantanen.
Keittiön tärkeimmiksi raaka-aineiksi Rantanen luettelee tuoreet yrtit, tuorepuristetun limemehun, thaimaalaisen palmusokerin ja osteri- sekä kalakastikkeen.
– Ehkäpä klassisin thaimaalainen annos listallamme on Som Tam, eli vihreä papaijasalaatti. Sitä kannattaa ehdottomasti kokeilla. Toinen suositeltava on erilaiset satayt, niissä maistuu Thaimaa.
Kokkaa kotona Farangin reseptillä
Kotonakin voi helposti valmistaa thaimaalaisia herkkuja. Suuremmista marketeista on nykyisin kattava valikoima erilaisia tuoreita raaka-aineita. Pääkaupunkiseudulla asuvat voivat hakea kaiken tarvitsemansa aasialaisen ruoan erikoiskaupoista Vii Voanista sekä Aseanic Tradingista Helsingin Kalliosta.
Thai-keittiön saloihin voit sukeltaa kotikeittiössä Farangin keittiömestari-omistaja Tomi Björckin reseptin avulla.
Vasikkaa ja hot & sour -salaattia
Ainekset:
- (neljälle)
600 g vasikanposkea
- Liemi:
- 1 l vettä
- 1 punasipuli
- 2 dl mustariisietikkaa
- 2 dl sherryä
- 1 ½dl osterikastiketta
- ½ dl sokeria
- 4 valkosipulinkynttä
- 3 korianterinjuurta
- 1 pala inkivääriä
- 4 valkopippuria, morttelissa hienonnettuna
- Salaatti:
- 2 dl ituja
- 1 kevätsipuli
- 1 salottisipuli
- 1 chilipaprika
- 1 pnt minttua
- Hot&sour -kastike:
- 3rkl limetinmehua
- 3rkl kalakastiketta
- ripaus chilipulveria
Ohjeet:
- Valmista ensin liemi: Murskaa valkosipulit, punasipuli, inkivääri ja korianterinjuuri morttelissa hienoksi tahnaksi ja lisää sekaan valkopippurit. Ota syvä ja mahdollisimman leveäpohjainen kattila. Kaada kattilaan 2dl öljyä ja lämmitä se kuumaksi. Lisää kattilaan hienonnettu tahna ja kuullota se kullanruskeaksi.
- Lisää kattilaan sokeri ja sekoita, lisää sitten nesteet ja kiehauta. Samanaikaisesti paista wokissa tai pannulla vasikanposkiin kullanruskea pinta. Laita lihat syvään vuokaan ja kaada haudutusliemi päälle. Varmista, että lihat peittyvät ja peitä vuoka foliolla. Hauduta uunissa 155 asteessa 3 tuntia tai kunnes liha on mureaa.
- Kun liha alkaa olla kypsä, viipaloi salaattiainekset mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Nypi mintut ja yhdistä idut sekä kaikki muut salaatin raaka-aineet kulhossa. Valmista eri kulhossa hot & sour -kastike sekoittamalla kaikki aineet keskenään ja pidä se erillään, kunnes annos on muuten valmis.
- Nosta lihat lautaselle lepäämään ja vetäytymään. Siivilöi haudutusneste ja keitä sitä kokoon, kunnes nestettä on jäljellä noin neljännes ja se alkaa saada liemimäistä rakennetta ja sen maut tiivistyvät.
- Lisää lihat liemeen ja anna hautua ja maustua vielä muutama minuutti. Annostele sen jälkeen lihat tarjoiluvadin pohjalle ja kaada liemi päälle. Pyöräytä salaatti vielä hot & sour -kastikkeessa ja nosta se lihojen päälle.
Hyvää ruokahalua!
Teksti: Tomi Vainikka
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja







