Hyppää sisältöön

Koko perheellä Krabille – näin vietät leppoisan loman tropiikissa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 02.03.2018
Perhematkailijan Krabi on täynnä uusia harrastuksia ja elämyksiä luonnossa. Lue parhaat tärpit lapsiperheille ja suunnittele tuleva lomasi ajoissa!

1. Lapsiystävällisten rantojen Krabi

Etsitkö vähemmän viihdettä ja vilkkuvia valoja ja enemmän rauhallisia rantoja? Takuuvarmaa aurinkoa ja kauniita maisemia etsiville perhematkailijoille Thaimaan Krabi on sopivan leppoisa vaihtoehto – kuitenkin kaikilla suositun lomakohteen palveluilla höystettynä.

Lasten kanssa matkustettaessa helpointa on majoittua Andamaanienmeren rannalla sijaitsevaan Ao Nangin lomakeskukseen. Krabin kaupunki kauppoineen ja markkinoineen sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ao Nangin ranta on varsin kapea, ja pitkähäntäveneliikenteen tuomat väkijoukot pitävät rannan vilkkaana. Etenkin pienempiä lapsia varten rauhallisempi vaihtoehto löytyy naapuriranta Noppharat Tharalta, joka on myös paikallisten suosiossa. Matalan rantaveden ansiosta Noppharat Thara sopii hyvin pikkuväen vesileikkeihin.

Ao Nangista käsin on helppo tehdä veneretkiä läheisille pikkusaarille, joilta löytyvät alueen parhaat rannat. Vauhdikas matka pitkähäntäveneellä on seikkailu itsessään – puhumattakaan Krabin huikeista kalliomaisemista, joissa riittää ihmeteltävää perheen pienimmille. Halutessaan Krabin alueella voi hurauttaa uudelle rannalle vaikka jopa päivä.

Pienten lasten kanssa matkustaville helppo retkikohde on esimerkiksi Railay, jonne pääsee Ao Nangista pitkähäntäveneellä noin varttitunnissa. Kävelymatkan päässä sijaitsee Krabin valokuvatuin ranta Phra Nang.

Ao Nangissa on paljon lapsiperheille sopivia hotelleja, joiden allasalueet tarjoavat vaihtoehdon rantapäivälle. Varsinaisia vesipuistoja kohteesta ei löydy.

>>Tutustu Krabin rantoihin

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Aktiiviloma lasten kanssa

Aktiiviselle perhematkailijalle Krabi on mainio lomakohde. Provinssi tarjoaa maailmanluokan puitteet kalliokiipeilylle, sukellukselle ja esimerkiksi melonnalle.

Railayn ja Tonsain rannat ovat kalliokiipeilijöiden suosiossa. Paikalliset kiipeilykoulut järjestävät alkeiskursseja myös lapsille – lajiin voi tutustua ohjaajan opastuksella oman perheen kesken. Turvavarusteita on tarjolla lasten koossa, ja reitityksessä otetaan huomioon perheen pienimmät. Krabi on yksi maailman tunnetuimmista kalliokiipeilykohteista, joissa toimii ammattitaitoisia alan kouluja.

Jännittävää harrastusta voi kokeilla ensin puolen päivän mittaisella kurssilla, jonka jälkeen kiipeilykipinän saaneet lomailijat voivat halutessaan jatkaa taitojensa hiomista.

Sukellusta voi niin ikään harrastaa myös lasten kanssa. Sukelluskursseille otetaan yleensä kymmenen vuotta täyttäneitä lapsia, mutta nuoremmatkin pääsevät pinnan alle varta vasten lapsille suunnattujen sukelluskokeilujen avulla. Snorklaamista voi harjoitella rannan matalissa vesissä tai hotellin uima-altaassa.

Suomen kielellä opetusta saa ainakin sukelluskoulu Raya Diversilla, jolla on toimipiste Ao Nangissa lähellä Noppharat Tharan rantaa.

Pienetkin lapset voivat osallistua yhdessä vanhempien kanssa kajakkiretkelle. Opastetut retket vievät kävijät ihailemaan Krabin kalliomaisemia, bongaamaan lintuja ja kaloja sekä pujottelemaan mangrovepensaikon halki. Kajakkeja voi vuokrata myös itsenäisesti.

3. Näe kalat ja merenelävät luonnonakvaariossa

Lapsille suunnattuja teemapuistoja ja huvittelukeskuksia ei Krabin alueelta juuri löydy. Esimerkiksi vauhdikkaaseen Phuketiin verrattuna Krabi onkin selkeästi rauhallisempi kohde, jossa aikaa vietetään kauniista luonnosta nauttien.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ao Nangista Klong Muangin rannalle johtavan tien varrella sijaitsee Catfish Farm -niminen puisto, jossa kävijät voivat tutustua paikallisiin kasveihin ja eläimiin. Apinat, monnikalat, liskot, ankat ja monet muut eläimet ilahduttavat lapsia. Puiston sisäänpääsymaksu on edullinen.

Eksoottisia kaloja ja kilpikonnia voi nähdä Ao Nam Maossa sijaitsevassa luonnonakvaariossa, jossa uhanalaisia lajeja yritetään kasvattaa niiden luontaisessa ympäristössä. Akvaariosta voi bongata esimerkiksi Nemoa etsimässä -animaatioelokuvasta tuttuja vuokkokaloja.

Maksuttomaan kohteeseen pääsee veneellä Ao Nangista. Kannattaa huomioida, että hallituksen ylläpitämän tieteellisen keskuksen altaissa esillä olevat lajit vaihtelevat. Paikan päällä ei ole englanninkielistä informaatiota.

4. Vauhtia lomaan vaijeriradalla

Vaijeriradalla liukuminen viidakossa on suosittu aktiviteetti Thaimaan lomakohteissa. Myös Krabin alueella toimii viidakkoseikkailurata: Tree Top Adventure Park järjestää matkailijoille kuljetuksen paikan päälle esimerkiksi Ao Nangin ja Klong Muangin rantakohteista.

Seikkailurata muodostuu viidakon ylle rakennetuista tasanteista, riippusilloista ja köysiradoista, joita kuljetaan valjaisiin sidottuna. Vaijeriliu’un ajan kävijä voi tuntea lentävänsä viidakon halki.

Muutaman tunnin kestävä vaijerirata ilahduttaa erityisesti nuorisoa, mutta sopii myös kouluikäisille lapsille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Kasvotusten villieläinten kanssa

Thaimaan kansalliseläimenäkin pidetty elefantti on lempeä jättiläinen, jonka moni matkailija haluaa kohdata Thaimaan-lomalla. Myös Krabin alueella järjestetään koko perheelle sopivia elefanttisafareita.

Elefanttisafareiden joukosta löytyy monenlaisia toimijoita, jotka jakavat mielipiteitä. Pahimmillaan norsuretki tuo mielipahaa ja tukee epäeettistä toimintaa. Ennen elefanttisafarin varaamista kannattaa tehdä hieman taustatutkimusta ja harkita, tahdotko osallistua tällaiselle retkelle.

Ao Nangin rannan Railayn puoleisessa päädyssä turisteihin tottuneet kesyt apinat kerjäävät lomailijoilta välipaloja. Lapsille apinoiden näkeminen luonnossa on jännittävä kokemus, mutta otusten keskellä tulee noudattaa varovaisuutta. Isommat apinat saattavat vaatia herkkuja aggressiivisesti, eivätkä pienet ja ketterät poikaset epäröi loikata nappaamaan haluamaansa ihmisten kädestä. Sopivan etäisyyden päästä apinoiden ihaileminen niiden luonnollisessa ympäristössä onnistuu turvallisesti myös lasten kanssa.

Turistikeskuksissa saattaa törmätä apinoiden kanssa kulkeviin kaupustelijoihin. Muistathan, että valokuvan ottaminen kesyn villieläimen kanssa maksua vastaan kätkee yleensä taakseen surullisia tarinoita. Omalta osaltaan laittomaan toimintaan voi vaikuttaa olemalla tukematta sitä.

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Flickr / The Big Touffe

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Thaimaan Songkran

Varo näitä asioita, jos matkustat Thaimaahan huhtikuussa – 10 faktaa Songkranista

Thaimaan kalenteri

Miksi Thaimaassa eletään aivan eri vuotta kuin Suomessa? Vilkaisu kalenteriin lyö ällikällä

Thaimaa

Seitsemän asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Thaimaan Phuketissa

Thaimaan sääilmiöt

Thaimaan sääilmiöt selitettyinä – nämä voivat osua lomallesi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja