Hyppää sisältöön

Tällaisia ovat Thaimaan parhaat juhlat ja festivaalit – osuuko joku lomallesi?

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 25.11.2016
Tanssi täydenkuun valossa tai osallistu maailman suurimpaan vesisotaan - esittelyssä Thaimaan kiehtovimmat tapahtumat.

1. Songkran – maailman kosteimmat uudenvuodenjuhlat

Uusi vuosi on Thaimaassa puhdistautumisen aikaa, ja perinteistä thaimaalaista uutta vuotta juhlitaankin koko maassa valtavan vesisodan merkeissä. Väki kerääntyy kaduille sankojen ja vesipyssyjen kanssa kastellakseen tutut ja tuntemattomat vastaantulijat.

Matkapuhelimet ja muu elektroniikka kannattaa siis suojata vedeltä, jos aikoo osallistua tähän äärimmäisen kosteaan juhlaan. Perinteisen uuden vuoden juhliminen kestää kaupungista riippuen kolmesta päivästä jopa viikkoon ja juhliminen ajoittuu huhtikuun puoliväliin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suurimpaan vesisotaan pääsee osallistumaan Chiang Main kaupungissa, joka sijaitsee noin 700 kilometriä Bangkokista pohjoiseen.

2. Unohda murheesi Loy Krathong -festivaaleilla

Loy Krathong on tunnelmallinen ja kaunis valon juhla. Thaimaalaiset laskevat pimeän laskeuduttua jokiin ja kanaviin pieniä ja koristeltuja lauttoja, joita kutsutaan krathongeiksi.

Kynttilöillä ja suitsukkeilla varustettu krathong lähetetään virran vietäväksi ja toivotaan salaa jotain. Jos kynttilä ei sammu ennen kuin lautta katoaa näkyvistä, toiveen uskotaan toteutuvan.

Krathongin vesille laskeminen voi myös symboloida huolista ja murheista luopumista. Lauttojen sijaan saatetaan käyttää myös taivaalle vapautettavia kartiomaisia kuumailmalyhtyjä, jotka ovat yleisiä varsinkin Chiang Maissa.

Loy Krathongia vietetään vuosittain koko maassa loka- tai marraskuussa täydenkuun aikaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Koh Phanganin maailmankuulu Full Moon Party

Joka kuukausi täydenkuun aikaan parhaimmillaan kymmenettuhannet ihmistä kokoontuvat juhlimaan Koh Phanganin saarelle, joka sijaitsee tunnetumman Koh Samuin pohjoispuolella.

Tarjolla on monipuolista konemusiikkia, josta vastaavat samanaikaisesti useat DJ:t pitkin rantaa. Illan edetessä paikalle saapuu jonglöörejä ja tulennielijöitä viihdyttämään juhlijoita.

Juhlien suosituin juoma lienee bucket, eli ämpäristä pillillä nautittava juoma, jonka sisältö ja hinta vaihtelevat. Ämpärin sisältönä voi olla esimerkiksi pieni viskipullo ja virvoitus- tai energiajuomaa.

Full moon party järjestetään Haad Rinin rannassa, joka sijaitsee saaren eteläosassa. Saarella järjestetään myös kuukausittain Black Moon Culture -juhlat ja kahdesti kuukaudessa Half Moon -festivaalit, joiden juhliminen keskittyy Haad Baan Kain rantaan, joka sijaitsee Haad Rinin länsipuolella.

4. Näyttävät kasvissyöjäfestivaalit Phuketissa

Vuosittain järjestettävän yhdeksän päivää kestävän festivaalin seremonioissa osoitetaan itsekuria muun muassa huomiota herättävillä valtavilla lävistyksillä ja tulessa kävelemällä. Korujen sijaan usein kasvojen alueella oleviin lävistyksiin käytetään esimerkiksi jakoavaimia tai veitsiä.

Osallistujat uskovat, että itsensä koettelu karkottaa pahat henget ja tuo hyvää onnea kylälle. Kasvissyöjäfestivaali juontaa juurensa 1800-luvun puoleenväliin. Tarinan mukaan Phuketiin saapunut kiinalaisyhteisö parantui malariasta välttämällä muun muassa lihansyöntiä, väkivaltaa ja alkoholia. Festivaalit järjestetään vuosittain syys- tai lokakuussa.

5. Kiinalainen uusivuosi Thaimaassa

Thaimaassa juhlitaan länsimaalaisen ja perinteisen thaimaalaisen uudenvuoden lisäksi myös kiinalaista uuttavuotta. Suurin ja monipuolisin juhla järjestetään Bangkokin kiinalaisalueella Yaowarajissa, jonka kadut täyttyvät uudenvuodenaattona juhlijoista ja erilaisista esityksistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myös muissa kaupungeissa järjestetään julkisia juhlia kiinalaisen uudenvuoden kunniaksi. Juhlaa vietetään kiinalaisen kuukalenterin ensimmäisenä päivänä, joka käytännössä osuu yleensä tammikuun 21. ja helmikuun 20. päivän välille.

Tomi Eklund

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Thaimaan Songkran

Varo näitä asioita, jos matkustat Thaimaahan huhtikuussa – 10 faktaa Songkranista

Thaimaan kalenteri

Miksi Thaimaassa eletään aivan eri vuotta kuin Suomessa? Vilkaisu kalenteriin lyö ällikällä

Thaimaa

Seitsemän asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Thaimaan Phuketissa

Thaimaan sääilmiöt

Thaimaan sääilmiöt selitettyinä – nämä voivat osua lomallesi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja