Hyppää sisältöön

Parhaat tärpit asuntomessuille – kymmenen vinkkiä onnistuneeseen messupäivään

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 10.07.2015
Vantaan Kivistössä järjestettävät asuntomessut alkaavat perjantaina 10. heinäkuuta. Lue kymmenen käytännön vinkkiä onnistuneeseen messupäivään!

Asuntomessuilla esillä modernia ja perinteistä rakentamista

Järjestyksessään 46. valtakunnalliset asuntomessut järjestetään Vantaan Kivistössä. Tapahtuma on avoinna yleisölle päivittäin 10. heinäkuuta 2015 alkaen aina elokuun 9. päivään saakka. Ympyrän muotoon rakennetulla asuinalueella esitellään modernia ja perinteistä kaupunkirakentamista.

Tämän vuoden teemana ovat arjen pienet ylellisyydet sekä kodin ja pihan viherkeitaat. Asuinalueen rakentamisessa on huomioitu ekotehokkuus ja se on rakennettu kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Alueella on hyvät pyörätieverkostot ja uuden Kehäradan Kivistön asema on vain noin 800 metrin päässä messualueesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Messukohteita on yhteensä 41, joista 28 on pientaloja, kolme paritaloa joissa on neljä kohdetta, yhdeksän kerrostaloasuntoa sekä yksi ryhmärakentamishanke. Oheiskohteena esitellään loft-asuntoja.
Talojen julkisivua eikä värejä ole ennalta määrätty, joten esillä on monipuolinen valikoima erilaisia asumismuotoja.

Kokosimme yhteen parhaat käytännön vinkit messuvieraalle. Lue kuinka vietät onnistuneen messupäivän!

Messut
Vantaan asuntomessualueella on esillä monipuolisesti erilaisia taloja.

1. Saapuminen messuille ja pysäköinti

Messut järjestetään Vantaan Kivistössä. Paikka sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä.

Omalla autolla saapuvien pysäköintialue on Hämeenlinnanväylän vieressä Keimolanmäessä. Alueelle voi pysäköidä myös matkailuauton, -vaunun tai moottoripyörän. Pysäköinti maksaa yhdeksän euroa ajoneuvoa kohden verkosta tai portilta ostettuna, 11 euroa pysäköintialueelta ostettuna. Matkaa messualueelle on noin 2,5 kilometriä. Alueiden välillä liikennöi ilmainen bussikuljetus joka päivä kello 9.30–18.30. Messualueen läheisyydessä sijaitsevat ainoastaan invapysäköintipaikat, jotka edellyttävät asianmukaista lupaa. Pysäköintialueelle on ohjaus pääteiltä.

Junalla paikalle pääsee uutta Kehärataa pitkin. Matka Helsingin päärautatieasemalta Kivistöön kestää noin puoli tuntia ja maksaa viisi euroa. Kivistön asemalta on noin 800 metriä messualueelle. Matkan voi kävellä tai kulkea bussilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pitkän matkan bussilla saapuvien kannattaa hypätä pois Tikkurilassa tai Keimolanmäessä. Tikkurilasta messuille pääsee kätevimmin junalla Kehärataa pitkin. Keimolanmäessä pikavuoropysäkiltä kulkevat portaat alas messubussin reitille.

Messuille voi myös pyöräillä. Pyöräparkki sijaitsee aivan messuportin ulkopuolella.

2. Pääsyliput

Lippuja myydään portilla ja ennakkoon.

Ennakkoon verkosta ostetut liput maksetaan oston yhteydessä ja ne toimitetaan asiakkaan antamaan sähköpostiosoitteeseen. Lippukauppaan pääsee asuntomessujen verkkosivuilta.

Peruslippu messuille maksaa aikuiselta 21 euroa ja 7–15 vuotiailta lapsilta kymmenen euroa. Myynnissä on myös perhelippuja sekä ryhmälippuja. Kahden päivän lipun hinta on 36 euroa. Opiskelijat, eläkeläiset, invalidit ja varusmiehet pääsevät messuille edullisemmin. Alennuskortit on esitettävä lipun oston yhteydessä.

Viherkatto
Alueen talot on rakennettu kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

3. Tutustuminen messukohteisiin

Alueella on yhteensä 41 messukohdetta, joihin voi tutustua messuhuumassa. Kohteista 28 on pientaloa, kolme paritaloa joissa on neljä kohdetta, yhdeksän kerrostaloasuntoa sekä yksi ryhmärakentamishanke. Oheiskohteina esitellään loft-asuntoja. Lisäksi alueella on pysäköintitalo, jossa on näyttelytiloja. Alue on rakennettu tiiviisti ympyrän muotoon, joten kaikki kohteet ovat helposti saavutettavissa.

Portin läheisyydestä kannattaa ottaa matkaan messuluettelo, josta löytyvät olennaiset tiedot kohteista. Osaan on esteetön pääsy ainakin alakertaan. Kohteissa kulkusuunta on ohjattu ja sallitut tilat on rajattu köysin. Joissain kohteissa on myös ilmoitettu suurin sallittu samanaikainen kävijämäärä esimerkiksi rappusissa tai yläkerrassa. Maltti on siis valttia. Jokainen pääsee tutustumaan vuorollaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tänä vuonna erikoista on myös se, että osassa messutaloja asutaan jo messujen aikana. Asukkaita on yhteensä 150 asunnossa PuuMerassa ja Opaali-talossa.

4. Asuntomessujen teemareitit

Alueeseen on mahdollista tutustua kolmen erilaisen teemareitin avulla. Valittavana ovat Viherpeukun reitti, äijä-reitti ja Arjen pienet ylellisyydet -reitti.

Viherpeukun reitillä tutustutaan parvekepuutarhanäyttelyyn, viherhuoneisiin, japanilaistyyliseen hyötypuutarhaan ja Kvartsijuonenpuistoon palstaviljelyalueineen. Arjen pienet ylellisyydet -reitiltä löytyy kohteita joissa on persoonallisia ja talon asukkaiden näköisiä arjen ylellisyyksiä, kuten koti jossa on poreallas, japanilaishenkinen koti ja talo, jonka yhteydessä on perheen äidin kauneudenhoitoalan yrityksen työtilat.

Miehet on huomioitu äijä-reitillä. Reitti alkaa älykkään asumisen näyttelystä, jatkuu DC-3 -lentokoneen ja rokkari Olli Hermanin sisustaman asunnon kautta Garden Cafe Grill -ravintolaan, jossa on oluen maistelupiste ja mahdollisuus tilata äijäburgeri. Lopuksi reitti kuljettaa kuskittoman, sähköllä toimivan bussin luo.

Tarkemmat reittiohjeet saa messujen infopisteeltä. Reittejä varten voi myös ladata mobiilisovelluksen.

Olli Herman
Olli Herman on suunnitellut sisustuksen yhteen messukohteeseen.

5. Muu messusisältö

Messuilla on nähtävillä kohteiden lisäksi myös muuta. Alueella on paljon näytteilleasettajia, jotka esittelevät kaikkea mahdollista rakentamiseen, sisustamiseen ja asumiseen liittyvää. Näytteilleasettajien pisteissä on kilpailuja ja messutarjouksia, mutta ennen kaikkea niillä kannattaa jututtaa ammattitaitoisia asiantuntijoita. Neuvontapisteissä saa esimerkiksi maksutonta sisustusneuvontaa sekä opastusta pientalohankkeen sopimusten tekemiseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Messualueella on myös älykkään hyvinvoinnin näyttely, jossa on esillä erilaisia arkea helpottavia ja hyvinvointia lisääviä tuotteita. Tuotteita pääsee testaamaan ja niistä toivotaan palautetta.

PuuMera-puukerrostalon toisessa kerroksessa on esillä näyttely, jossa on nähtävissä 3D-tulosteita kuten valaisimia sekä aito 3D-tulostin. Näyttely on oivallinen tilaisuus tutustua uuteen tapaan valmistaa tuotteita.

Messuravintolassa on päivittäin pop up -tiedeshow. Tiedekeskus Heurekan järjestämän esityksen sisältö vaihtelee. Se on nähtävissä tasatunnein kello 11–17.

Alueella on nähtävissä myös sirkusesityksiä. Sirkustaiteilijat esiintyvät alueella pop up -periaatteella päivittäin tehden erilaisia temppuja.

6. Ruokailu messualueella

Messualueen ravintolatoiminnasta vastaa Casseli Catering. Messuravintolassa on tarjolla erilaisia annoksia isompaan ja pienempään nälkään. Valittavana on salaatteja, kala- ja liha-annoksia sekä makeita herkkuja. Juotavaksi on erilaisia virvokkeita, olutta ja viiniä. Alueella palvelee myös à la carte -ravintola.

Ympäri aluetta on lisäksi kahviloita ja kioskeja, joista saa muun muassa jäätelöä.

7. Lasten kanssa messuilla

Alueella lapsiperheiden tarpeita palvelee vauvanhoitopiste sekä lapsiparkki. Molemmat sijaitsevat PuuMera-talon alakerrassa, lähellä messu- ja tiedotustoimistoa. Myös ensiapu sijaitsee samassa rakennuksessa.

8. Älypuhelimet messuilla

Asuntomessuille on ladattavissa erilaisia mobiilisovelluksia. Esimerkiksi teemareittejä varten on olemassa oma sovelluksensa, jonka voi ladata yleisimpiin käyttöliittymiin. Maksuton Nomadi-sovellus opastaa reitillä kohteesta toiseen.

Alueella on myös muutamia älypuhelimen latauspisteitä, joissa laitteen voi jättää lataukseen lukittuun kaappiin. Yksi niistä sijaitsee messuravintolassa.

Messubussi
Messuilla pääsee tutustumaan kuskittomaan, sähköllä toimivaan pikkubussiin.

9. CityMobil2-pikkubussi

Messukävijöillä on mahdollisuus tutustua kuskittomaan pikkubussiin, joka kuljettaa asiakkaita koko messujen ajan. Bussit liikkuvat ilman kuljettajaa ja niiden kulkua seurataan messualueella sijaitsevasta valvomosta. Esteen havaitessaan ajoneuvo pysähtyy, mutta ei yritä väistää.

Kokeilureitti kulkee noin kilometrin matkan Kivistön juna-asemalta asuntomessujen portin läheisyyteen. Reitti on aidattu ja muulta liikenteeltä suljettu. Kyytiin mahtuu kerralla kymmenen henkilöä ja kyyti on maksuton.

10. Tutustu oheiskohteen loft-asuntoihin

Hieman varsinaisen messualueen ulkopuolella, mutta sen välittömässä läheisyydessä sijaitsee Kivistön Koneiston loft-talo. Kohde muodostuu nelikerroksisesta kerrostalosta ja kaksikerroksisesta rivitalosta. Asunnoissa on raakapintaa, avointa, valoisaa ja muuntautuvaa tilaa, joista jokainen voi muokata omannäköisen kodin. Asunnoissa on toteutettu valmiiksi vain märkätilat.

Asuntomessuilla pääsee tutustumaan kolmeen asuntoon, joista yksi on nähtävissä raakapintaisena ja kaksi asunnoista on sisustettuja ja sisustussuunnittelijan suunnittelemia.

Lisätietoja: Asuntomessujen verkkosivut

>> Lue myös: Tältä näyttää Vantaan asuntomessuilla – katso kuvat

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: Anu Vaheristo, Asuntomessut / Antero Tenhunen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vantaan ulkoilualueet

Ravintolavinkit Vantaalle – 25 ruokapaikkaa, joissa makuelämys on taattu

Fazerin vierailukeskus, Vantaa

Herkkusuu, kuulitko jo tästä makeasta kohteesta? Fazerin vierailukeskus Vantaalla on helppo yhdistää Helsingin-lomaan

Tältä näyttää Vantaan asuntomessuilla – katso kuvat

Erilainen lomavinkki: näin pääset mukaan arkeologisiin kaivauksiin

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja