Hyppää sisältöön

Kesäpäivä Kuopiossa – 10 parasta vinkkiä Savon suveen

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 03.07.2017
Kuopio on eläväinen kaupunki, jossa on runsaasti tekemistä ympäri vuoden. Kesäisin matkailijoita Kuopioon houkuttelevat kauniit maisemat, runsas tapahtumatarjonta sekä lupsakka savolainen elämänmeno. Tutustu Kuopion kesätarjontaan ja poimi parhaat vinkit lomallesi!

Kuopio hurmaa aitoudellaan

Kuopio sijaitsee Pohjois-Savossa Kallaveden rannalla. Noin 111 000 asukkaan kaupunki on viriili kasvukeskus ja matkailijoiden ympärivuotinen suosikki.

Kesällä Kuopio tarjoaa matkailijoille valoisien öiden lisäksi upeaa suomalaista järviluontoa sekä lupsakkaa savolaista elämänmenoa. Lukuisat musiikkitapahtumat kuten Kuopio tanssii ja soi sekä Kuopio RockCock- festari vetävät kaupunkiin innokasta festivaalikansaa. Urheilun ystäviäkään ei ole unohdettu, sillä kesällä juostaan Kuopion maraton.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kesäpäivään Kuopiossa kuuluu ehdottomasti myös vierailu torilla ja kauppahallissa sekä paikallisten herkkujen maistelu. Aktiivisen päivän jälkeen voi vetäytyä rentoutumaan Rauhalahden kylpylään.

Poimi parhaat vinkit ja lähde tutustumaan Kuopion kesään!

Kuopion tori
Kuopion tori tunnetaan “Mualiman napana”.

1. Vieraile “Mualiman navassa” eli Kuopion torilla

Kuopion tori eli “Mualiman napa” on kiistatta kaupungin sydän, jossa jokaisen kaupungissa vierailevan kannattaa pyörähtää aistimassa savolaista elämänmenoa. Torilla kauppaa on käyty aina vuodesta 1856 lähtien ja edelleen perinteiset torikauppiaat myyvät tuotteitaan ympäri vuoden. Kesällä myynnissä on makeita mansikoita, tuoreita vihanneksia, paikallisten kädentaitajien tuotteita perinteisiä kalakukkoja unohtamatta. Tunnelman aistimisen ja ostosten välissä kannattaa pistäytyä torikahvilaan nauttimaan kupillinen kahvia ja tuoreita leivonnaisia.

Torilla järjestetään myös runsaasti tapahtumia. Kesä lähtee käyntiin toukokuussa kesäkauden avajaisilla. Kesäkuussa nähtävillä on Kuopio tanssii ja soi -tapahtuman esityksiä, elokuussa elonkorjuujuhlat. Kesä loppuu viimeistään lokakuussa järjestettäviin syysmarkkinoihin. Kesän aikana torilla on myös muutama kirpputoritapahtuma.

2. Nauti maisemista ja virkisty Puijolla

Puijon mäki ja luonnonsuojelualue sijaitsevat kaupungin laidalla. Puijo on suosittua virkistysaluetta ja mäellä sijaitseva Puijon torni yksi alueen tunnetuimpia matkailunähtävyyksiä. Vuonna 1963 rakennetusta 75 metriä korkeasta tornista avautuu kauniit näkymät Kuopion kaupunki- ja järvimaisemiin. Tornissa sijaitsee pyörivä ravintola, josta maisemia voi ihailla myös ulkoilmatasanteelta. Lisäksi tornin juurella on matkamuistomyymälä sekä Tornin maja -niminen ravintola.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puijon kauniissa maisemissa voi lenkkeillä, sillä alueella polveilee laaja polkuverkosto. Vanhassa havumetsässä asuu myös runsaasti linnustoa, jota voi bongailla poluilla kävellessä. Lehdoissa puolestaan kasvaa paljon harvinaisia ja uhanalaisia kasveja.

Puijon rinteillä on myös mahdollista pelata golfia, sillä siellä on 9-väyläinen golfkenttä. Lisäksi Puijon ulkoilualueen reunassa sijaitsee pesäpallostadion.

3. Koe Kuopion kesätapahtumat

Kuopion kesätapahtumissa on valinnanvaraa, sillä tarjonta on varsin runsasta. Tärkein ja tunnetuin on kansainvälisten tanssitaiteilijoiden tähdittämä kulttuuritapahtuma Kuopio tanssii ja soi. Kesäkuussa järjestetään myös Kuopio Wine Festival, jossa pääsee tutustumaan laadukkaisiin viineihin sekä herkulliseen ruokaan – savolaisella vivahteella totta kai.

Loppukesästä järjestetään Kuopio RockCock -festari, jossa esiintyvät kotimaan kuumimmat artistit. Aktiiviurheilijat puolestaan kerää yhteen Beach Volley -tapahtuma sekä Kuopio Marathon. Lisäksi Tahkolla järjestetään runsaasti erilaisia urheilutapahtumia. Taiteen ystäville on tarjolla muun muassa ANTI – Contemporary Art Festival eli kansainvälinen nykytaidefestivaali.

Lisätietoja Kuopion tapahtumista saa kaupungin matkailusivuilta.

Visit FinlandKuopio, Suomi
Kuopio on veden ympäröimä kaupunki, joka on parhaimmillaan kesällä.

4. Risteile Kallavedellä

Kuopion kesäisistä maisemista kannattaa lähteä nauttimaan sisävesiristeilylle. Matkustajasatamasta lähtee päivittäin jopa 20 ohjelmallista sisävesiristeilyä ja reittimatkaa. Lisäksi järjestetään erilaisia teemaristeilyjä. Vesille voi lähteä vaikkapa 1800-luvun lopulla rakennetulla M/S Ukolla tai uudemmalla M/S Queen R:llä. Ruotsin armeijan maihinnousualus M/S Ahti 219 puolestaan kuljettaa tilauksesta esimerkiksi kokousryhmiä.

Risteilyaluksilla pääsee tutustumaan maisemien lisäksi Alahovin viinitilaan ja katsomaan vuoden 2010 asuntomessualuetta järveltä käsin. Reittimatkan voi napata Iisalmeen ja käydä samalla tutustumassa panimomuseoon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Tutustu historiaan museoissa

Museot tarjoavat mielenkiintoisia näyttelyitä kulttuurin, luonnon, taiteen ja historian saralta. Osa näyttelyistä on pysyviä, mutta museoissa kiertää myös kiinnostavia erikoisnäyttelyitä.

Tutustumisen arvoinen on esimerkiksi Kuopion korttelimuseo. Vanhojen puutalojen muodostama kortteli esittelee perhe-elämää 1800-luvulta 1930-luvulle. Asuinrakennusten lisäksi museoon kuuluu apteekkitalo ja Minna Canthin työhuone. Näyttelysalissa on entisajan Kuopiota esittelevä valokuvanäyttely.

Kuopion museossa esitellään Pohjois-Savon esihistoriaa ja asuttamista sekä paikallisia elinkeinoja ja arkea. Siellä voi tutustua muun muassa aitoon savutupaan. Luonnontieteellinen näyttely puolestaan esittelee Suomen luontoa ja sen ilmiöitä. Lisäksi kokoelmaan kuuluu huikean kokoinen mammutti. Monipuolisesta museokaupasta on hyvä napata tuliaisia kotiin ja ystäville.

Mielenkiintoinen käyntikohde on myös VB-valokuvakeskus, jonka näyttelyt esittelevät valokuvausta historian, kuvajournalismin ja nykytaiteen näkökulmista. Keskus toimii valokuvaaja Victor Barsokevitschin ateljee- ja kotitalossa.

6. Tee löytöjä putiikeista

Ympäri kaupunkia on myymälöitä ja putiikkeja, jotka myyvät paikallisia tuotteita, käsitöitä ja erilaisia matkamuistoja. Tuliaisia kannattaa torin lisäksi katsastaa kauppahallista. Vuonna 1902 valmistuneesta kauppahallista voi ostaa esimerkiksi ihania leivonnaisia, erilaisia juustoja, upeita käsitöitä ja matkamuistoja sekä erilaisia erikoiskahveja ja teetä makeisia unohtamatta.

Idyllisellä Pikku-Pietarin torikujalla pääsee nauttimaan maalaistunnelmasta keskellä kaupunkia. Punaisesta hirsirakennuksesta löytyy runsaasti pieniä puoteja, jotka myyvät laadukkaita lahja- ja käyttöesineitä. Ostosten lomassa voi poiketa lounaalla tai ihastella käsityöläisten työnäytöksiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Erikoisliikkeitä ja ketjukauppoja tarjoavat myös kauppakeskukset Minna ja Matkus. Kauppakeskus Matkus palvelee Kuopion Ikean kanssa samassa kompleksissa. Molemmista kauppakeskuksista löytyy runsaasti pysäköintitilaa.

7. Vietä kesäpäivä Väinölänniemessä

Väinölänniemi eli Vänäri on suosittu virkistysalue Kuopiossa. Siellä on muun muassa Väinölänniemen stadion, jossa järjestetään yleisurheilukisoja ja pelataan jalkapalloa.

Vänärillä sijaitsee myös Kuopion suosituin uimaranta. Ranta on hiekkapohjainen ja syvenee tasaisesti, joten se soveltuu myös perheen pienimmille. Rannalla on myös suihku-, wc- ja pukutilat. Rannalla voi auringonoton lisäksi pelata rantalentopalloa kahdella kentällä, maata laiturilla ja esitellä taitojaan hyppäämällä hyppytornista virkistävään Kallaveteen. Kesä-elokuussa rannalla on paikalla myös uimavalvoja. Täydellinen kesäpäivä Väinölänniemessä vaatii tietenkin myös piknik-eväät, jotka on helppo napata mukaan torilta ja kauppahallista.

Visit LakelandKuopio, Suomi
Kallavedellä voi risteillä M/S Ukolla, satoi tai paistoi.

8. Rentoudu Rauhalahden kylpylässä

Kylpylähotelli Rauhalahti sijaitsee kauniilla paikalla Kallaveden rannalla. Rauhalahdessa voi hemmotella itseään ihanilla kylpylä- ja kauneushoidoilla, osallistua vesijumppaan tai saunajoogaan, käydä turvehoidossa ja pulikoida allasosastolla.

Rauhalahden alueella on myös monipuolinen matkailukeskus, josta löytyy viiden tähden leirintäalue, frisbeegolfrata, ratsutalli, uimaranta, tenniskeskus ja keilailuhalli. Kesäteatteri tarjoaa viihdykettä koko perheelle ja kalastamaankin pääsee. Alueella sijaitsee myös ravintola Jätkänkämppä, jossa järjestetään perinteisiä Tukkilaisiltamia. Savusaunomisen ohessa voi nauttia rosvopaistia sekä tanssia että laulaa.

9. Pyöräile pitkin Kuopiota

Kuopio ja sen ympäristö tulevat helposti tutuksi pyöräillen. Alueella kulkee useita erilaisia pyöräilyreittejä, joista löytyy jokaisen kunnolle sopiva vaihtoehto.

Keskustassa kulkee kevyt pyöräilyreitti, joka sopii koko perheelle. Reitin varrella on paljon puuhapaikkoja, uimarantoja sekä jäätelökioskeja. Reitti kulkee myös useiden kulttuurikohteiden ohi, joten niihin on helppo pistäytyä pyöräretkellä. Matkaa kertyy noin kymmenen kilometriä reittivalinnoista riippuen.

Pidempää reittiä kaipaava voi polkea koko kaupungin ympäri. Kaupungin pohjoispuolella Puijon rinteiden ulkoilureiteillä voi käydä kokeilemassa kuntonsa kestävyyttä kun taas etelässä Saaristokatu ja Saaristokaupunki tarjoavat upeita maisemia sekä luontokohteita. Koko reitin pituus on noin 40 kilometriä.

Pidempää pyöräretkeä kaipaavan kannattaa lähteä polkemaan maakunnallinen pyöräilyreitti Kuopiosta Tahkolle. Reitti kulkee Siilinjärven, Juankosken, Muuruveden ja Nilsiän kautta Tahkolle. Matkalle mahtuu runsaasti vierailemisen arvoisia nähtävyyskohteita. Matkaa kertyy 60–100 kilometriä reittivalinnasta riippuen.

10. Älä unohda perinneherkkuja

Savon sydämessä on ehdottomasti maistettava paikallisherkkua kalakukkoa. Ruiskuoren sisälle leivotaan pieniä kaloja sekä siankylkeä. Kukkoa paistetaan leivinuunissa noin kuusi tuntia. Perinteisesti kukon päälle sipaistaan hieman voita. Kalakukko on yhtä maistuvaa kylmänä ja lämpimänä. Perinteiset käsintehdyt muikku- ja ahvenkukot valmistaa esimerkiksi Kalakukkoleipomo Hanna Partanen. Kukon voi hakea matkaan torin myymälästä tai suoraan leipomosta.

Kuopiossa tulee ehdottomasti syödä myös muikkuja. Pohjois-Savon maakuntakalaa muikkua pyydetään Kallavedestä ja alueen muista järvistä. Parhaimmillaan muikut ovat voissa paistettuna, perunamuusin kanssa nautittuna. Matkustajasatamassa mainiot muikut paistaa Ravintola Wanha Satama sekä klassikkopaikka Muikkuravintola Sampo. Molemmissa saa muikkujen lisäksi nauttia aimo annoksen kuopiolaista huumoria.

>> Lue lisää Kuopio-vinkkejä Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: Visit Lakeland, Flickr / Pavel Trebukov ja Visit Finland

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kuopion ravintolat

Kuopion ravintolat – 18 vinkkiä, joiden joukosta löydät sopivan vaihtoehdon

Kotimaan syyslomavinkit 2022

Kotimaan syyslomavinkit – viisi kaupunkia, joissa vietät onnistuneen loman

Näköalasaunat Suomessa

Vau! Näin upeita näköalasaunoja Suomesta löytyy – 5 vaihtoehtoa Lapista Helsinkiin

Tällainen on Kuopion lentokenttä – katso kaikki reittilennot ja palvelut

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja