hero taustakuva

Matkailijat kertovat: tällainen Kuopio on matkakohteena

Visit Lakeland artikkelin kuva
Uutiset
Millainen on Kuopion maine matkakohteena? Tutkimus selvitti kotimaanmatkailijoiden mielipiteet savolaisten pääkaupungista.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 31.12.2015
facebook   whatsapp

Kuopio toivoo kasvua

Kuopion matkailukyselyssä selvitettiin suomalaisten matkailijoiden mielipiteitä ja mahdollisia kehitysehdotuksia, kuinka Kuopio olisi entistä houkuttelevampi matkailukohde. Tutkimuksen toteutti opinnäytetyönään Savonia-ammattikorkeakoulun matkailun koulutusohjelmasta valmistuva Sanna Pelli. Kysely toteutettiin suomalaisten lomasesongin aikana kesällä 2015.

Kyselyssä selvitettiin suomalaisten matkailijoiden toiveita paikoista, mistä tietoa halutaan nykyään saada: matkailuesitteestä vai verkkosivuilta. Lisäksi selvitettiin Kuopion kaupungin matkailuneuvonnan merkitystä ja saavutettavuutta matkailijoiden näkökulmasta. Tutkimuksessa selvitettiin myös matkailijoiden loman tarkoitusta, matkustustapaa ja matkaseuraa. Tutkimuksessa sivuttiin myös mielikuvia Kuopiosta.

Tutkimukseen vastanneista suurin osa oli naisia (71 %). Iältään vastaajat olivat alle 25-vuotiaista yli 65-vuotiaisiin. Suurin osa matkailijoista tuli Uudeltamaalta (28 %) ja Pohjois-Savosta (23 %).

Houkutteleva maalaismainen kaupunki

Kuopioon matkanneet suomalaiset matkustivat yhdessä puolison, ystävän tai perheen kanssa ja heidän matkansa tarkoitus oli loma tai vapaa-ajan matka. Lisäksi osa matkailijoista vieraili Kuopiossa sukulaisten luona tai työmatkalla. Keskimäärin aikaa vietettiin yhdestä kolmeen päivään, osa vieraili Kuopiossa vain yhden päivän ajan tutustumassa kaupunkiin.

Kuopio on matkailijan näkökulmasta todella hyvin saavutettavissa, sillä kaikilla julkisen liikenteen kulkuneuvoilla pääsee sinne. Esimerkiksi Helsingistä on matkaa noin 400 kilometriä, jonka ajaa autolla ja bussilla alle viidessä tunnissa. Lisäksi useita junavuoroja kulkee Kuopioon päivittäin ja matkan menee reilu viisi tuntia.

Kuopio, Suomi
Puijon Torni kiinnostaa ympäri vuoden.

Lisäksi Kuopiolla on Rissalan lentokenttä, josta pääsee kätevästi myös lentokoneella Helsinkiin, jolloin aikaa menee noin 50 minuuttia. Kysymykseen, jossa tiedusteltiin matkustustapaa, vastasi yhteensä 167 henkilöä. Suosituin matkustustapa oli henkilöauto, jota käytti 71,3 % vastaajista. 16,2 % matkusti junalla, 9,6 % linja-autolla, 5,4 % matkailuautolla, 2,4 % lentokoneella ja 0,6 % veneellä. Kolme prosenttia vastanneista ilmoitti matkustustavaksi jonkin muun välineen, esimerkiksi moottoripyörän, mopon ja Kuopio-Savonlinna-Kuopio-risteilyn.

Kuopion kaupungin markkinointi pyrkii välittämään kaupungista kuvan, jonka mukaan se on osaava, dynaaminen, kansainvälinen, kaupunkimainen, mutta samalla maalaismainen. Vaikka nykyään Kuopio on yksi Suomen suurimmista opiskelijakaupungeista, monet ajattelevat sen olevan edelleen pieni takapajula. Kyselyssä selvitettiinkin myös matkailijoiden mielikuvia Kuopiosta. Eniten vastauksia tuli kohtiin kaupunkimainen (60,2 %) ja maalaismainen (22,3 %), lisäksi avoimeen kohtaan tuli kuvailevia vastauksia, kuten rento, leppoisa ja lupsakka.

Kulttuuria ja tapahtumia

Kuopiossa järjestetään ympäri vuoden mielenkiintoisia tapahtumia, ja tarjolla on runsaasti erilaisia urheilu- ja kulttuuritapahtumia. Tärkeimpiä kulttuuritapahtumia ovat Kuopio tanssii ja soi, joka vuonna 2015 järjestettiin jo 46. kerran. Kesäkuussa järjestetään Kuopio Wine Festival, jossa viiniä ja ruokaa nautitaan savolaisella vivahteella. Loppukesän kohokohtiin kuuluu Kuopio RockCock ja Kuopio Maraton. Lisäksi uusi Kuopion kaupunginteatteri ja Kuopion Musiikkikeskus tarjoavat jatkuvasti kulttuuritapahtumia.

Vastanneista suurin osa oli kiinnostuneita tapahtumista (63 %) ja kulttuurista (47%), mutta myös kaupungin laaja ravintolatarjonta (68 %) houkuttelee ihmisiä.

Kuopio, Suomi
Kuopio on myös talvikohde.

Kuopion alueella on yhteensä yli kymmenen tuhatta vuodepaikkaa aina luksusluokan hotelleista halvemman hintaluokan majataloihin ja hostelleihin. Lähellä kaupungin keskustaa sijaitsevassa Rauhalahden matkailukeskuksessa ja kylpylähotellissa on yhteensä yli sata hostellihuonetta, huoneistohotelli, lomahuviloita, loma- ja leirintämökkejä, hostelli, sekä viiden tähden leirintäalue. Vastanneista 39 % yöpyi hotellissa ja 38 % sukulaisten luona, lisäksi muita suosittuja yöpymispaikkoja olivat asuntovaunu, leirintäalue ja perinteinen mökki.

Kuopion toivotaan kehittävän palveluja

Kyselyn lopussa oli mahdollisuus jättää kehitysehdotuksia palveluihin, jotka jatkossa auttaisivat matkailijaa kohteessa. Useat vastaajat jättivät toiveen kaupungin matkailun verkkosivuston kehittämisestä, sillä nykyisin on yleistä etsiä ensimmäisenä tiedot eri kohteista verkosta.

Kuopion kaupungin matkailuinfo on nykyään yhdistettynä palveluneuvontaan, jonka tulisi palvella kuntalaisia ja matkailijoita. Palautetta tuli etenkin aukioloajoista, jotka noudattavat yleistä virkatyöaikaa. Palveluneuvonta on avoinna kello 8–15, joten se ei juuri palvele matkailijoita.

>> Tutustu opinnäytetyöhön Thseseuksessa!

Teksti: Sanna Pelli
Kuvat: Visit Lakeland

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.