Näin ihania ovat Kreikan herkut – katso kuvat ja maista lomallasi ainakin näitä
Yhdistelmä tuttua ja uutta
Kreikalle kuuluvan Zákinthoksen saaren keittiö on monipuolinen yhdistelmä perinteisiä kreikkalaisia herkkuja ja paikallisia erikoisuuksia. Saarella panostetaan omavaraisuuteen, ja lähialueen raaka-aineita sekä oman pihan antimia on tarjolla useimpien tavernoiden lautasilla.
Ruoka on yksinkertaista, sillä mutkattomat reseptit jättävät tilaa laadukkaille raaka-aineille. Loman aikana kannattaakin kokeilla ennakkoluulottomasti paitsi perinteisiä kreikkalaisia ruokia myös Zákinthoksen omia erikoisuuksia.
Tutustu Zákinthoksen makumaailmaan!
Suuri alkupalatarjonta
Jos haluat nauttia alkupalan aitoon kreikkalaiseen tyyliin, tilaa pöytä täyteen erilaisia herkkuja ja jaa ne pöytäseurueen kesken. Zákinthoksella kannattaa tilata alkupalaksi ainakin tsatsikia, friteerattuja kolokithokeftedes-kesäkurpitsapalloja, oliiveja sekä paikallisilla juustoilla täytettyjä suolaisia leivonnaisia.
Oliivit
Oliivit ovat Zákinthoksen tärkeimpiä vientituotteita, ja lähes jokaisella saaren asukkaalla kasvaa pihallaan oliivipuita. Paikalliset ovatkin hyvin omavaraisia oliivin suhteen, ja pieniä zákintholaisten suosimia oliiviöljytehtaita on ympäri saarta.
Jänispata
Joonianmerellä sijaitsevalla saarella ei voi käydä maistamatta tomaattista jänispataa, joka on Zákinthoksen erikoisherkku. Mausteinen pata tarjoillaan esimerkiksi paikallisten oliivien kanssa.
Muut kreikkalaiset herkut
Ruokapöytä täyttyy muun Kreikan tapaan myös Zákinthoksella maailmankuuluista kreikkalaisista ruoista. Esimerkiksi tsatsiki ja moussaka ovat tuttu näky illallisella.
Frigania-jälkiruoka
Aterian jälkeen saarella kannetaan pöytään tavallisesti Zákinthoksen oma jälkiruokaherkku, hyytelömäinen maidosta valmistettu frigania. Se tarjoillaan yksinkertaisimmillaan marjoista valmistetun siirapin kanssa.
>> Lue myös: Lomailija, kokeile näitä herkkuja – kreikkalaisen keittiön ABC
Teksti ja kuvat: Inka Khanji
Toimittaja osallistui Zákinthoksen kaupungin matkailun järjestämälle pressimatkalle lokakuussa 2016.