Resepti: aito kreikkalainen moussaka
Maukas moussaka
2 isoa munakoisoa
Kreikkalaista oliiviöljyä
700 g jauhelihaa
1 iso sipuli
2,5 dl valkoviiniä
1 dl kreikkalaista oliiviöljyä
1 rkl tomaattisosetta
1 laakerinlehti
1 kanelitanko
4 kokonaista maustepippuria
Suolaa
Mustapippuria
Kastike:
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
8 dl maitoa
2 kananmunaa
Ripaus muskottipähkinää
2,5 dl raastettua juustoa
Suolaa
Mustapippuria
1. Viipaloi munakoisot ja ripottele niiden päälle suolaa. Jätä maustumaan noin puoleksi tunniksi.
2. Pese, valuta ja kuivaa munakoisot. Paista munakoisoviipaleita oliiviöljyssä ja valuta ylimääräinen öljy seisottamalla munakoisoviipaleita hetken aikaa talouspaperin päällä.
3. Viipaloi sipuli ja paista kuumassa öljyssä kattilassa. Lisää jauheliha ja ruskista pannulla. Lisää joukkoon valkoviini ja paista kunnes viini on haihtunut. Lisää lopuksi tomaattisose, laakerinlehti, kanelitanko, kokonaiset maustepippurit, suola ja mustapippuri.
4. Anna kiehua kunnes neste on haihtunut ja poista sen jälkeen laakerinlehti ja kanelitanko.
5. Valmista seuraavaksi kastike. Sulata voi paistinpannulla ja lisää jauhot. Paista minuutin verran ja lisää joukkoon hitaasti sekoittaen lämmin maito. Keitä kastike kokoon ja nosta pannu liedeltä. Lisää juustoraaste, muskottipähkinä ja kananmunat. Sekoita ainekset nopeasti.
6. Asettele uunivuokaan kerroksittain munakoisot sekä jauheliha ja lisää lopuksi kastike. Paina 180-asteisessa uunissa 45–60 minuuttia, kunnes moussakan pinta on vaaleanruskea. Anna moussakan seisoa noin puoli tuntia ennen tarjoilua.
Kuva: Shutterstock