Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Zákinthos

Inka Khanji
Zákinthos
Kohdeoppaat

Zákinthos on tunnettu kilpikonnista, oliivista ja upeista rannoista

Rento elämänrytmi ja hetkessä eläminen yhdistävät asukkaita pienellä Zákinthoksen saarella. Loman aikana myös matkailija saa osansa rentoudesta.
Päivitetty: 31.08.2017

Zákinthos on kaunis saari, jonka intiimi tunnelma vetää matkailijan mukaansa saaren elämään.

Rantoja ja aktiviteetteja Zákinthoksella

Joonianmerellä sijaitseva, Kreikalle kuuluva Zákinthoksen saari tunnetaan näyttävästä hylyn koristamasta Salakuljettajien poukamasta, kilpikonnien suosimasta lahdesta sekä herkullisista korinteista ja oliiveista.

Zákinthos on perinteinen rantalomakohde, jossa voi viettää aktiivilomaa pyöräillen, vaeltaen ja sukellellen. Saaren edustalla oleva vedenalainen maailma tarjoaa runsaasti nähtävää sukeltajille ja snorklaajille, minkä lisäksi Zákinthoksen vuoristoalueen rikas kasvusto kiinnostaa ulkoilijoita.

Saari on vain 60 kilometriä pitkä, ja pienellä saarella on ainoastaan yksi kaupunki, pääkaupunki Zákinthos. Pieniä kyliä on kymmeniä ympäri saarta, ja asutus jakautuukin laajalti kaikkialle Zákintokseen.

Inka KhanjiZakinthos, Kreikka
Pitkillä hiekkarannoilla on hyvät palvelut vierailijoille.

Matkusta keväällä tai kesällä

Paras aika matkustaa Zákinthokselle on toukokuusta lokakuulle, jolloin keskilämpötila on noin 20 astetta. Suosituin matkailusesonki päättyy jo syyskuussa, mutta lämpötilat laskevat 15 asteen alapuolelle vasta vuodenvaihteen tuntumassa.

Kesäisin Zákinthoksella on kuuma, talvisin taas on runsaasti sateita. Kylmintä ja sateisinta on marraskuusta helmikuuhun, jolloin sateet ovat pahimmillaan jatkuvia. Lämpötila on talvisin noin kymmenessä asteessa. Kesälämpötilat voivat nousta jopa 35 asteeseen.

Varsinaista kuivaa kautta ei ole, ja runsaiden sateiden ja hedelmällisen maaperän vuoksi saarella kasvaa runsaasti oliivipuita. Siitä syystä Zákinthoksella vihertää ympäri vuoden.

Perinteinen rantaloma Zákinthoksella

Zákinthokselle matkustetaan perinteisesti ranta- ja aktiivilomalle. Saarella on kymmeniä hiekkarantoja, kauniita poukamia ja kirkasta turkoosia merivettä.

Rantakohteissa on matkailijoiden kaipaamat palvelut baareista ja ravintoloista hotelleihin, mutta shoppailukohde Zákinthos ei oikeastaan ole. Parhaimmat ostosmahdollisuudet rajoittuvat pääkaupungin pieniin ostoskatuihin, joissa myydään pääasiassa matkamuistoja.

Saaren aktiivimahdollisuudet kattavat vaeltamisen, pyöräilyn ja sukeltamisen. Saaren keskiosassa sijaitseva vuoristo luo hyvät puitteet vaeltamiselle ja maastopyöräilylle, kirkas vesi taas sukeltamiselle.

Hintataso Zákinthoksella ei ole suomalaisen näkökulmasta mietenkään erityisen halpa, mutta selvästi kuitenkin kotimaata edullisempi. Tuttu valuutta euro tekee hintojen vertailusta vaivatonta. Edullisinta on paikalliskylissä, kalleinta taas matkailijoiden eniten suosimissa kohteissa.

Turvallinen lomasaari

Zákinthos on turvallinen matkailukohde, sillä asukkaita on vähän, rikollisuus lähes olematonta ja matkailijoista pidetään saarella hyvää huolta.

Matkailijoiden eniten suosimilla alueilla saattaa aiheutua vaivaa taskuvarkaista, mutta kylissä ja muualla saarella on täysin turvallista. Maalaisjärki on kuitenkin hyvä pitää aina mukana, ja erityisesti omia arvotavaroita on syytä pitää tarkasti silmällä.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN ZÀKINTHOKSELLA

Inka KhanjiZakinthos, Kreikka
Zákinthoksen rannikolla on useita komeita kallioita.

Suorilla lennoilla Zákinthokseen

Paras tapa matkustaa Suomesta Zákinthokselle on Finnairin suorilla lennoilla Helsingistä. Lentoaika on hieman alle neljä tuntia, ja halvimmillaan lennot maksavat noin 220 euroa.

Saari on suosittu pakettimatkakohde, ja useat Suomessa toimivat matkatoimistot tarjoavat matkoja Zákinthokselle.

Saarelle pääsee reittilennoilla Suomesta lisäksi välilaskun kautta, ja Helsingistä voi lentää Zákinthokselle yhdellä välilaskulla esimerkiksi Prahan, Wienin tai Münchenin kautta.

Saaren ainoa lentoasema sijaitsee noin viiden kilometrin päässä pääkaupungista Zákinthoksen itäosassa. Julkisen liikenteen yhteydet lentokentältä saaren muihin osiin ovat olemattomat, ja paras tapa liikkua lentoasemalta on taksilla, vuokra-autolla tai esimerkiksi hotellin omalla kuljetuksella.

Runsaasti hotelleja

Zákinthos on noin 30 vuotta vanha matkakohde, mistä syystä saaren majoitusvalikoima on hyvä: hotelleja on hieman alle 300 ympäri saarta. Sen lisäksi saarella on tarjolla myös esimerkiksi kotimajoitusta.

Saaren suosituin matkakohde on Laganaksen kaupunki, joka sijaitsee Laganaksen lahdella. Lahden rannat ovat kilpikonnien munintapaikkoja, mistä syystä rannat rauhoitetaan munintakaudella. Samasta syystä lahden hiekkarannoilla ei sijaitse hotelleja, vaan Laganaksessa kaikki hotellit sijaitsevat välimatkan päässä rannasta.

Saaren mutkatonta tunnelmaa edistää myös se, ettei Zákinthoksella ole lainkaan kansainvälisiä ketjuhotelleja, vaan kaikki hotellit ovat yksityisten omistamia. Pienten hotellien lisäksi saarella on vuokrattavissa myös huviloita.

Liiku omalla autolla tai bussilla

Helpoin tapa liikkua Zákinthoksella on vuokrata auto. Suosituimman sesongin aikaan liikenne on melko kiireistä, mutta siitä huolimatta matkailijoiden kannattaa ajaa mutkikkailla ja kapeilla teillä rauhallisesti.

Erityisesti vuoristoteillä tulee olla valppaana, sillä mutkia on runsaasti ja kaiteita vain muutamassa paikassa. Skootterit ja mönkijät ovat tuttuja näkyjä Zákinthosin vuoristoteillä.

Zákinthoksen saarella toimii julkisen liikenteen verkosto, joka on parhaimmillaan pääkaupungissa ja matkailijoiden suosimien lomakohteiden välillä. Bussiverkosto on rajallinen, ja muun muassa saaren nähtävyyksille ei pääse julkisilla busseilla. Linja-autolla on mahdollista vierailla manner-Kreikassa, sillä linja-autoilla pääsee esimerkiksi Ateenaan. Myös Kefaloniaan on hyvät kulkuyhteydet.

Taksit ovat Zákinthoksella Suomea edullisempia, mutta Kreikan hintatasossa kalliita. Kaikissa takseissa on mittarit.

ZÁKINTHOKSEN NÄHTÄVYYDET

Inka KhanjiZakinthos, Kreikka
Zákinthoksen luonto tarjoaa mainiot ulkoilumahdollisuudet.

Mystinen hylkyranta

Zákinthoksen kaikkein tunnetuin nähtävyys on saaren länsirannikolla sijaitseva mystinen Salakuljettajien poukama. Viralliselta nimeltään Navagio Beach -ranta on korkeiden kallioiden piilottama pieni kiviranta, jossa seisoo ruostunut hylky.

Salakuljettajien poukaman erikoinen nimi on peräisin rannalle vuonna 1982 ajautuneesta Panayiotis-aluksesta. Tarinoiden mukaan laiva oli salakuljettajien käytössä sen haaksirikkoutuessa rannalle.

Nykyisin Navagio Beach on hyvin suosittu ja näyttävä kohde, joka kuhisee kesäaikaan matkailijoita. Rannalle järjestetään runsaasti risteilyjä, sillä siellä voi vierailla ainoastaan laivalla.

Näyttävien rantojen saari

Pitkien hiekkarantojen täyttämä Zákinthoksen rannikko tekee saaresta loistavan rantakohteen. Rannat ovat pääosin loivia, ja sopivat siis mainiosti koko perheelle. Rantoja on siellä täällä ympäri rannikkoa, mutta kaikkein suosituimmat rannat sijaitsevat Laganaksen lahdella sekä Zákinthosin kaupungin kaakkoispuolella.

Uimarannoilla on tavallisesti hyvät palvelut pukukopeista kioskeihin ja ravintoloihin. Useimmilla rannoilla on kansainvälinen sininen lippu -merkintä, mikä kertoo rannan edistävän ekologisia arvoja.

Saarella on runsaasti luonnonsuojelualueita ja Laganaksen lahden rannat on suojeltu kilpikonnien munintapaikkoina. Muninnan aikaan rannoille onkin rajattu pääsy.

Kilpikonnien suojelukohde

Laganaksen lahti on valekarettikilpikonnien munintapaikka, ja saari onkin omaksunut kilpikonnat maskotikseen. Kilpikonnien suojeluun suhtaudutaan Zákinthoksella hyvin vakavasti, ja muninta-aikaan Laganaksen lahden rannat rauhoitetaan yöaikaan. Kilpikonnien vuoksi lahden rannoilla ei ole tarjolla vesiaktiviteetteja.

Päivisin rannoilla voikin nähdä puisia rakennelmia, jotka toimivat merkkinä pesäpaikoista. Vuosittain Zákinthokselta löydetään reilusti yli tuhat valekarettikilpikonnan pesää. Yhdessä pesässä voi olla jopa 180 munaa, joten niiden merkitseminen on tärkeää valekarettikilpikonnien säilymiselle.

Zákinthos on koko Kreikan merkittävin valekarettikilpikonnien munimiskohde. Muninta-aika kestää toukokuusta syyskuulle.

ZÁKINTHOKSEN PARHAAT

Inka KhanjiZakinthos, Kreikka
Perinteisissä tavernoissa voi nautiskella kreikkalaisia herkkuruokia komeissa maisemissa.

Parhaat uimarannat

  • Banana Beach
  • Gerakas Beach
  • Navagio Beach
  • Alykes Beach

Parhaat paikallisherkut

Lisätietoja

Kreikan valtion matkailutoimiston Zákinthos-vinkit

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.