Hyppää sisältöön

Näin tilaat kahvia Kreikassa – lue 5 faktaa ennen lomaa

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 16.04.2024
Miten Kreikassa tilataan kahvia? Tutustu suosituimpiin vaihtoehtoihin ja kreikkalaiseen kahvikulttuuriin.

1. Kreikkalainen kahvi tarjoillaan kuparipannusta

Kun tilaat Kreikassa kahvin, sinulle tarjoillaan yleensä annos vahvaa paikallista kahvia, joka on tehty erittäin hienoksi jauhetuista kahvinpavuista. Kahvi keitetään aina sille tarkoitetussa kupari- tai teräspannussa, josta käytetään nimeä briki.

Kreikkalaiset juovat yleensä kahvinsa mustana, mutta joukkoon saatetaan sekoittaa sokeria. Voit itse päättää, kuinka makeana haluat kahvisi nauttia. Sketos viittaa makeuttamattomaan kahviin, metrios puolimakeaan ja glykos makeaan kahviin, johon lisätään kaksi lusikallista sokeria.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Kreikan ja Turkin kahvisota

Jos olet joskus käynyt Turkissa, huomaat Kreikkaan matkustaessasi, että kreikkalainen ja turkkilainen kahvi ovat käytännössä sama asia. Samanlaista kahvia juodaan myös esimerkiksi Kyproksella, jossa sitä taas kutsutaan kyproslaiseksi kahviksi.

Kreikka ja Turkki ovat aina olleet eri mieltä siitä, kummassa maassa perinteinen paikallinen kahvi on keksitty. Unesco on kuitenkin lisännyt aineettoman kulttuuriperinnön listalleen nimenomaan turkkilaisen kahviperinteen.

3. Frappé on pikakahvista tehty jääkahvi

Kreikkalainen jääkahvi eli frappé on Kreikassa vähintään yhtä tunnettu kuin perinteinen kahvikin. Kuuman ilmaston maassa jääkahvi tuo tervetulleen viilennyksen erityisesti kesäkuukausina.

Frappé sekoitetaan pikakahvista ja kylmästä vedestä, mutta siihen voi halutessaan pyytää myös maitoa. Tavallisen kahvin tapaan myös frappén voi tilata oman maun mukaan sokerilla makeutettuna.

ShutterstockKreikkalainen frappe
Frappe on suosittu juoma erityisesti kesällä.

Tarinan mukaan frappé keksittiin Thessalonikin messuilla vuonna 1957, kun Nescafén edustajalla ei ollut käytössään kuumaa vettä. Uusi klassikko syntyi siis vahingossa ja levisi lopulta kaikkialle Kreikkaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Freddo on moderni versio jääkahvista

Modernin kahvikulttuurin vaikutukset näkyvät Kreikassa, minkä lisäksi cappuccinon ja latten kaltaisia italialaisia kahveja juodaan myös Kreikassa.

Freddo on Kreikassa niin ikään jääkahvi, mutta se on tehty pikakahvin sijaan cappuccinosta tai espressosta. Jos nautit kahvin mieluiten maidon kanssa, valitse cappuccino-pohjainen freddo.

5. Kreikkalaiset kahvilat ovat kokoontumispaikkoja

Tyypillisestä kreikkalaisesta kahvilasta käytetään nimeä kafenion. Perinteisimmät kahvilat täyttyvät yleensä iäkkäistä paikallisista miehistä, jotka kokoontuvat tapaamaan ystäviään ja pelaamaan korttipelejä. Suomalainen kiinnittää huomiota siihen, että tupakointi on sallittu.

Vierailu perinteisessä kreikkalaiskahvilassa on helppo tapa kurkistaa paikalliseen kulttuuriin. Kahvilat löytyvät yleensä keskeisiltä paikoilta aukioilta ja kaupunkien ja kylien keskustoista.

Perinteisten kahviloiden lisäksi Kreikassa toimii tietysti myös lukuisia turisteja ja nuoria kosiskelevia moderneja kahviloita. Jenkkijätti Starbucks on löytänyt tiensä Ateenaan ja isommille saarille kuten Kreetalle ja Rodokselle.

Lue myös: Mitä paikallisia juomia Kreikassa kannattaa maistaa? 8 vinkkiä ennen lomaa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tippaaminen Kreikassa

Lomailijan tippausvinkit Kreikkaan – näin annat juomarahaa oikein

Rodoksen päiväretket

Kolme helppoa päiväretkeä Rodokselta – upeita maisemia vain tunnin päässä

Kreikan ilmasto ja sää

Kreikan ilmasto ja sää – milloin on paras aika matkustaa?

Navagio Beach

Tämä näky lyö ällikällä Kreikassa – haaksirikkoutunut alus lomasaaren kauneimmalla rannalla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja