Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Kreikkalaisen keittiön ABC – kokeile näitä herkkuja lomallasi tai kokkaa kotikeittiössä

Inka Khanji artikkelin kuva
Paikallinen ruokakulttuuri on tärkeä osa Kreikan-matkaa, ja monille ruoka on syy palata maahan lomailemaan aina uudelleen. Lue vinkit ja lähde herkuttelemaan!
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 11.03.2022
facebook   whatsapp

Laadukkaita raaka-aineita ja herkullista ruokaa

Paikallinen ruoka on monille syy matkustaa takaisin Kreikkaan kerta toisensa jälkeen. Tuoreiden ja laadukkaiden raaka-aineiden arvostus näkyy, tuntuu ja maistuu myös paikallisessa ruokapöydässä, missä laadusta ei tingitä.

Makunystyröitä hivelevät annokset ovat yksinkertaisia, ja ruokaelämykset kuuluvatkin olennaisena osana Kreikan-lomaan.

Kreikkalaisessa keittiössä käytetään tyypillisesti paljon kasviksia, kalaa tai äyriäisiä sekä lihaa, herkullisia juustoja unohtamatta. Kasvisten rooli on merkittävä, sillä ne korvaavat tavallisesti riisin, pastan tai perunan. Erityisesti tomaatti, paprika, kesäkurpitsa, kurkku, munakoiso ja sipulit kuuluvat olennaisesti kreikkalaiseen ruokaan.

Mausteita käytetään melko vähän, sillä maku saadaan tuoreista yrteistä ja oliiviöljystä, jotka tuovat makua miltei ruokaan kuin ruokaan. Käytetyimpiä yrttejä ovat oregano, timjami, rosmariini, minttu ja persilja.

Jälkiruokapöydässä makea hunaja sekä tuoreet hedelmät ovat pääroolissa. Myös Lähi-idästä peräisin olevat leivosreseptit ovat kovassa käytössä, ja useimmissa leivonnaisissa, niin suolaisissa kuin makeissakin, käytetään pohjana rapeaa filotaikinaa.

Paikalliset ovat hyvin tarkkoja ruoan laadusta paitsi kotikeittiössä myös ravintolassa, joten matkailijankaan ei kannata tyytyä keskinkertaiseen laatuun. Mainitse rohkeasti, jos annoksessa on jotain pielessä.

Tutustu kreikkalaisiin ruokiin ja lähde makumatkalle!

1. Aamiainen Kreikassa

Aamiainen on monille matkailijoille loman alkajaisiksi ensimmäinen kohteessa nautittu ateria, ja se kannattaakin aloittaa paikalliseen tapaan. Kreikkalaisen aamiaisen tarkka sisältö vaihtelee runsaasti alueesta riippuen, mutta muutamat kulmakivet pysyvät samoina miltei kaikkialla.

Kreikkalainen aamiainen on monipuolinen kattaus paikallisia herkkuja. Aamuisin Kreikassa on tapana syödä leipää tai muita leipomotuotteita, kreikkalaista jogurttia, juustoja ja lihaleikkeitä.

Tarjolla on tietysti myös paikallista oliiviöljyä sekä tuoreita oliiveja, joiden maistamista ei kannata jättää väliin. Myös kananmunat kuuluvat kreikkalaiseen aamiaiseen ainakin jossain muodossa.

Jos kaipaat aamiaisella jotain makeaa, tuovat kreikkalainen hunaja, tuoreet hedelmät sekä paikalliset marmeladit helpotusta makeannälkään.

2. Alkupalat – testaa kreikkalaiset mezet

Kreikkalaisessa ravintolassa kannattaa ehdottomasti syödä pitkän kaavan mukaan, ja aloittaa herkullisilla alkupaloilla. Tavallisesti alkajaisiksi tarjoillaan mezejä eli suuri määrä pieniä, tavallisesti kasvipohjaisia maistelupaloja paikallisista herkuista. Se kertoo illallisen sosiaalisuudesta: pienet mezet ovat tarkoitettu jaettaviksi,joten niitä on tapana tilata pöytään useita eri lajikkeita.

Tsatsiki on jogurttipohjainen kastike, joka maistuu tavallisesti myös suomalaiseen makuun. Lisukkeena mainiosti toimiva kastike saa makunsa kurkusta, valkosipulista, tuoreesta mintusta sekä tietysti kreikkalaisesta oliiviöljystä. Se maistuu mainiosti esimerkiksi leivän kanssa, mutta sopii myös moneen muuhun.

Kreikkalaiset viininlehtikääryleet dolmat ovat meze-pöydän vakiovieras. Maukkaat kääryleet ovat yksinkertainen herkku, sillä öljyssä liotettujen viinirypäleiden lehtien sisältä paljastuu tavallisesti vain yrteillä maustettua riisiä. Mehukkaat suupalat maistuvat herkullisemmalta kuin kuulostavat, ja ovatkin loistava tapa tutustua kreikkalaisen keittiön yrttisiin makuihin.

Inka KhanjiKreikkalainen ruoka
Kreikkalaisessa keittiössä satsataan alkupaloihin, jotka jaetaan tietysti koko pöytäseurueen kesken.

Meze-lautaselle annostellaan tavallisesti myös oliiveja, jotka kuuluvat oleellisena osana kreikkalaiseen ruokapöytään. Laadukkaat oliivit ovat aina tuoreita sekä paikallisia, minkä huomaa jo ensimmäisellä suupalalla.

Paikalliset juustot, erityisesti suolainen fetajuusto, maistuvat yksinkertaisimmillaan leivän ja oliivien kanssa alkupalana. Vaikka meze-palat ovat pääsiassa myös kasvissyöjälle sopivia, voi lautaselta löytyä myös esimerkiksi maustettuja lammaslihapullia, friteerattua mustekalaa tai muita äyriäisiä.

Alkupalapöydässä ei kannata unohtaa myöskään perinteistä kreikkalaista salaattia. Ravintolasta riippuen alkupalana tarjoiltu salaattiannos voi olla jopa pääruoka-annoksen kokoinen, joten se on helppo jakaa muiden ruokailijoiden kanssa.

Perinteinen kreikkalainen salaatti on hyvin yksinkertainen, ja koostuu tomaatista, kurkusta, sipulista, oliiveista sekä fetajuustosta.

3. Pääruoat – perinteisiä ja uudempia makuja

Kreikkalaisessa ravintolassa tilattu pääruoka sisältää tavallisesti runsaasti kasviksia sekä lihaa, kalaa tai äyriäisiä. Kala on usein kevyt valinta, sillä liharuoat ovat hieman raskaampia. Lihat ja kalat on tapana tavallisesti grillata, äyriäisiä taas valmistetaan usein friteeraamalla.

Moussaka on perinteinen kreikkalainen munakoisoannos, joka tunnetaan kaikkialla maailmassa. Munakoison lisäksi pääraaka-aineina käytetään tyypillisesti lampaan jauhelihaa sekä juustoa, joka tuo ateriaan mehevyyttä. Lasagnen tyyppisesti päällekkäin uunivuoassa paistettu annos maistuu erityisesti viileänä päivänä, mutta tätä perinteistä Kreikka-herkkua on syytä maistaa myös kesäloman aikana.

Kreikkalainen lihavarras eli souvlaki maistuu monille. Se tarjoillaan yksinkertaisimmillaan pitaleivän ja tsatsikin kanssa. Yhdistelmä on vaivaton ja toimiva, sillä herkullinen grillattu kanan-, lampaan- tai porsaanliha yhdessä pehmeän leivän ja yrttisen jogurttikastikkeen kanssa maistuu herkulliselta.

Inka KhanjiKreikkalainen ruoka
Moussaka on perinteinen kreikkalainen annos, jota tarjoillaan ympäri vuoden.

Matkalla mahdollisesti iskevään koti-ikävään kannattaa varautua maistamalla kreikkalaisia keftédes-lihapullia. Yrttiset lihapullat valmistetaan tavallisesti lampaan- tai karitsan jauhelihasta, ja ovat hyvin suosittuja. Niitä löytääkin miltei jokaisen kreikkalaisen ravintolan ruokalistalta.

Erityisesti saarikohteissa kannattaa herkutella tietysti kalalla ja muilla merenelävillä. Kaloista esimerkiksi miekkakala ja meriantura ovat herkullisia, mutta ravintolaan mennessä varma valinta on syödä päivän kala-annos, joka valmistetaan tuoreesta, parhaimmillaan vain hetkeä aiemmin pyydetystä kalasta.

Kala-ateriat ovat kevyitä, sillä kala kypsennetään usein grillissä ja maustetaan sitruunalla. Myös mustekalat ja simpukat kuuluvat oleellisesti kreikkalaiseen keittiöön.

4. Jälkiruoat kruunaavat aterian

Kreikkalaisessa ravintolassa kannattaa ehdottomasti jättää tilaa myös jälkiruoalle. Muun kreikkalaisen ruoan tavoin myös jälkiruoat valmistetaan tuoreista ja laadukkaista raaka-aineista. Herkut ovatkin hyvin yksinkertaisia, ja maussa annetaan tilaa juurikin laadukkaille raaka-aineille.

Hunaja on tavallinen makeuttaja kreikkalaisessa keittiössä, ja sitä esiintyy usein myös jälkiruokapöydässä sekä leivonnaisissa. Hunajapiiraat sekä seesami-hunajapatukat ovat suosittuja jälkiruokia, mutta yksinkertaisimmillaan hunajajälkiruoka sisältää kreikkalaista jogurttia, pähkinöitä ja tietysti paikallista hunajaa.

Lähi-idästä lainattu baklava on hyvin suosittu herkku myös kreikkalaisessa jälkiruokapöydässä. Filotaikinaan leivottu makea pähkinäleivos voi maistua ensipuraisulta aivan liian äkkimakealta, mutta rapeaan taikinaan, herkullisiin pähkinöihin ja makeaan makuun ihastuu nopeasti. Parhaimmillaan baklava on tietysti tuoreena.

Filotaikinasta valmistetaan Kreikassa baklavan lisäksi myös monia muita leivonnaisia, muun muassa suosittua pinaatti-fetapiirakkaa, joka toimii myös kahvipöydässä.

Inka KhanjiKreikkalainen ruoka
Baklava on suosittu jälkiruoka arabimaissa, mutta pähkinäisiä herkkuja nautitaan laajasti myös Kreikassa.

Tuoreet hedelmät ovat suosittu jälkiruoka, ja ne maistuvat loistavasti myös sellaisenaan. Kreikassa on tavallista tarjota hedelmiä myös sokeroituna, joten ennen tilausta kannattaa varmistaa saavansa varmasti juuri haluamansa annoksen.

Seesaminsiemeniä käytetään Kreikassa monessa muodossa. Esimerkiksi siemenistä jauhamalla valmistettu seesamitahna tahine maistuu jogurtin kaverina. Tahinesta valmistetaan myös makeaa halvaa.

5. Juomat – kokeile ainakin näitä

Kreikkalaiset tapaavat kilistellä pitkän illallisen aikana kreikkalaisella anisviinalla ouzolla, joka tulee helposti tutuksi myös matkailijalle. Perinteisesti ouzoa nautitaan mezejen kanssa eli alkuruoan aikaan, sillä se herättää ruokahalun. Juoma tarjoillaan korkeista kapeista laseista, joihin voi lisätä halutessaan vettä laimentamaan anisviinan makua.

Kreikkalainen kahvi poikkeaa perinteisestä suomalaisesta kahvista, ja se on käytännössä samaa kuin turkkilainen kahvi. Pienessä kupissa tarjoiltava vahva kahvi koostuu kolmesta osasta: päällä olevasta kermaisesta vaahdosta, varsinaisesta kahvista sekä kupin pohjalle painuneista kahvinpuruista.

Kahvi on sosiaalinen juoma, ja sitä on tapana juoda kaikessa rauhassa, jotta kahvinpurut ehtivät laskeutua kupin pohjalle, sillä niitä ei ole tarkoitus juoda. Kahvi tarjoillaan tavallisesti vesilasillisen kanssa.

Inka KhanjiMythos, Kreikka
Mythos-olutta tarjoillaan lähes kaikkialla Kreikassa.

Kreikka on yksi Euroopan vanhimpia viinintuottajamaita, ja monet kreikkalaiset viininvalmistajat luottavat edelleen perinteisiin menetelmiin eli viinin valmistamiseen voimakkaasti hapattaen.

Makumaailma on suomalaisille melko vieras, mutta yhä useampi kreikkalainen viinintuottaja on jo siirtynyt nykyaikaisiin metodeihin. Kreikkalaiset punaviinit ovat tavallisesti tummia ja tanniinisia viinejä, valkoviinit taas kuivia ja mineraalisia.

Kreikkalainen olut tulee monille matkailijoille tutuksi loman aikana eikä ihme, sillä edullinen hintataso ja yllättävän monipuolinen paikallisten oluiden valikoima houkuttelevat maistelemaan uusia merkkejä.

Perinteisin ja tunnetuin lienee Mythos-olut, joka on useimmille maistuva vaalea lager. Muita maistamisen arvoisia oluita ovat muun muassa vuonna 2013 kansainvälisen olutpalkinnon voittanut santorinilainen Volkan, kaikkien aikojen ensimmäinen kreikkalainen olut FIX sekä muun muassa Kaiser, Septem sekä Pils Hellas.

>> Lue lisää vinkkejä Kreikkaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Lue kommentit (3) Jätä kommentti

  1. Olipa hieman suppea artikkeli. Missä on maininnat retsinasta, Metaxasta ja rakista/tsipurosta? Kun puhutaan kreikkalaisesta kahvista, ei voida olla mainitsematta frappea! Kaipasin myös mainintoja ouzo- & metaxakastikkeista, saganagista & filotaikinaan kääritystä fetasta. Ja miksi mainitaan aina vain tzatziki (vaikka se onkin parasta) kun niitä tahnoja on vaikka kuinka ja montaa eri sorttia, esim. tirokafteri, taramosalata ja se munakoisohomma, vain muutamia mainitakseni. Missä on pastitsio, horta, gemista, fava, kesäkurpitsapallerot & paras kreikkalainen jälkkäri bougatsa? Sekä ehdottomasti tärkein kreikkalainen ruoka-annos eli gyro/gyros -pita?? Yamas! t: yks Kreikka-hullu ???


  2. Listaan olisin lisännyt ruoan nimeltä kleftiko. Herkullinen rosvopaistin tyylinen annos.


  3. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.