Hyppää sisältöön

Kaikki mitä haluat lomalta Kreikassa – 6 vinkkiä Naxoksen saarelle

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 26.02.2024
Naxoksen saarella lomailet kauniilla rannoilla, kierrät paikallisia kyliä ja eksyt vanhankaupungin sokkeloihin. Näillä vinkeillä koet Kreikan vähemmän tunnetun saaren parhaat palat.

1. Naxoksen kaupunki eli Chora

Jos saavut Naxokselle lautalla, näet saaren pääkaupungin Naxos Townin eli Choran heti astuessasi satamaan. Kukkulan laella kohoavat valkoiset rakennukset erottuvat selvästi historiallisena keskuksena.

Lyhyellä lomalla tai päiväretkellä Naxoksen vanhankaupungin sokkeloihin pujahtaminen on ensimmäinen asia, joka kannattaa tehdä. Labyrinttimaiset kujat vievät ylös ja alas pienten liikkeiden ja tavernojen ohi. Vanhankaupungin huipulta löytyy entinen venetsialaisten linnoitus Kastro, joka toimii nykyään arkeologisena museona.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Moniin muihin Kykladien saariin verrattuna Naxoksen vanhakaupunki on myös vielä paikoin mukavan rosoinen. Naxoksella historiallinen keskusta ei ole muuttunut pelkäksi kalliiden putiikkien ja taidegallerioiden tyylittelyksi.

2. Saaren monet kylät

Jos vuokraat lomalla auton, tutustu ainakin muutamaan Naxoksen kylistä. Kykladien suurimmalla saarella on parikymmentä kylää, joiden ominaisuuksiin tutustumalla löydät itsellesi sopivan vaihtoehdon.

Helppo retki Naxoksen kaupungista on 16 kilometrin päässä sijaitseva Halki. Pikkuruinen kylä on kuvauksellisen sievä ja hyvä esimerkki saarella säilyneestä venetsialaistyylistä.

Halkissa voit vierailla myös sukaattisitruunan lehdistä valmistetun liköörin Kitron Naxoun tislaamossa. Vaikka Vallindras-niminen paikka näyttääkin museolta, valmistetaan siellä edelleen likööriä kolmessa eri vahvuudessa. Tislaamo perustettiin vuonna 1896.

ShutterstockNaxos, Kreikka
Naxoksella on rutkasti tunnelmallisia kujia ja putiikkeja, joissa lomapäivät kuluvat vauhdilla.

Muita retkikohteita ovat esimerkiksi yhtenä Naxoksen kauneimmista paikoista pidetty Apiranthos, kalastajakylä Apollonas sekä Filoti, josta käsin pääsee vaeltamaan Zeus-vuorelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Naxoksen kaupungista on bussiyhteys moniin kyliin ympäri saarta. Liput maksavat kohteesta riippuen vain muutamia euroja.

3. Naxoksella vietät rantalomaa

Naxos on yksi Kykladien saariryhmän parhaista rantakohteista. Saarella on pitkiä hiekkarantoja, joista Agios Georgios löytyy vain lyhyen kävelymatkan päästä satamasta ja vanhastakaupungista kaikkien palvelujen äärellä.

Kauneimpana rantana Naxoksella pidetään Agios Prokopioksen rantaa, jolle on reilun viiden kilometrin matka Chorasta. Rannalle pääsee helposti vuokraamalla pyörän tai mopon. Muita hyviä rantoja ovat esimerkiksi pitkä ja rauhallinen Plaka sekä Agia Annan lomakylän ranta. Mikri Viglan ranta on purjelautailijoiden suosiossa.

ShutterstockNaxos, Kreikka
Rantaloma Naxoksella ei jää haaveeksi, sillä saarella riittää kaunista rantaviivaa.

Kannattaa huomioida, että keskellä Egeanmerta sijaitsevalla Naxoksella puhaltaa joskus voimakas tuuli. Parhaimmillaan tuuli virkistää hellepäiviä, mutta joskus Meltemi-tuuli saattaa tehdä rannalla loikoilusta mahdotonta.

Nyrkkisääntönä Naxoksen länsirannikolla on enemmän matkailijoille tarkoitettuja rantoja ja palveluita. Itärannikko on haastavampaa maastoa ja tuulelle alttiimpaa aluetta.

4. Herkuttele viinijumalan saarella

Jos Naxoksen Kitron-likööri ei tee vaikutusta, kokeile saaren viinejä. Viinin valmistuksella on Naxoksella pitkät perinteet: paikallisen legendan mukaan viinin jumala Dionysos oli kotoisin nimenomaan Naxokselta ja loi saarelle otollisen maaperän viinituotantoa varten.

Naxoksen turismi on hyödyntänyt viinimatkailua verrattain vähän. Paikallisia viinejä on helppo löytää kaupoista, viinibaareista ja ravintoloista. Jos haluat vierailla viinitilalla, pyydä hotellia, matkanjärjestäjää tai muuta paikallista kontaktia järjestämään vierailu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Naxoksen ravintolatarjonta painottuu muiden Kreikan saarien tapaan hyvin pitkälti kreikkalaiseen ja italialaiseen ruokaan, ja samat perinneruoat löytyvät lähes jokaisesta tavernasta. Hintataso on suomalaiselle maltillinen.

5. Portara, ovi rakentamattomaan temppeliin

Aivan Naxoksen sataman vieressä seisova Portara on maamerkki, jota ei voi olla huomaamatta. Marmorista rakennetun oviaukon uskotaan olleen Apollonin temppelin ovi, mutta itse temppeli vain jäi rakentamatta.

Yli 500 vuotta ennen ajanlaskun alkua rakennettu oviaukko on noin kuusi metriä korkea ja reilut kolme metriä leveä. Tämä Naxoksen symboli esiintyy paikallisissa postikorteissa, matkamuistoissa ja maalauksissa sekä antaa osviittaa siitä, miten komea rakennus paikalle olisi voinut aikoinaan syntyä.

ShutterstockNaxos, Kreikka
Valtavaa oviaukkoa on hankala olla huomaamatta Naxoksella.

Portara on rakennettu mäkiselle pienelle saarekkeelle, jonne on vain muutaman minuutin kävelymatka satamasta. Nähtävyydelle on pientä nousua, mutta reitti on helppokulkuinen. Paikan päällä voi vierailla ilman pääsymaksua.

6. Tee retki naapurisaarelle

Naxoksen sisarsaari on noin tunnin lauttamatkan päässä sijaitseva Paros. Kartasta näet, miten nämä kaksi saarta seisovat symmetrisen vierekkäin, ja välimatka taittuu nopeasti ja edullisesti.

Naxoksen tapaan myös Paroksen satamakaupungissa Parikiassa on valkoisten rakennusten vanhakaupunki, joka on tyyliltään aavistuksen hienostuneempi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähellä Naxosta sijaitsee myös trendikohde Mykonos, jonne on helppo tehdä omatoiminen päiväretki kesäkaudella. Vilkkaimman matkustuskauden ulkopuolella lauttavuorot ovat harvoja, ja opastettu päiväretki yhdistettynä vierailuun Deloksen saarella saattaa olla ainoa tapa poiketa Mykonoksella yhden päivän aikana.

Lue myös: Rantapallon matkaopas Naxokselle

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mikä on paha silmä?

Tähän salaperäiseen symboliin et voi olla törmäämättä Kreikassa ja Turkissa – mitä “paha silmä” tarkoittaa?

Kreikan miinukset

Kreikan miinukset – vai onko niitä? Kolme asiaa, jotka hiertävät tutussa matkailumaassa

Rodoksen nähtävyydet

Nämä paikat on pakko nähdä Rodoksella – saaren 13 parasta nähtävyyttä

Korfun Timonin ranta kuvattu ylhäältä käsin

Kesän kuumimmat matkatarjoukset Kreikkaan – säästä ja nauti eri budjeteilla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja