Hyppää sisältöön

Näihin hedelmämokiin on helppo narahtaa Thaimaassa – lue vinkit ja vältä virheet

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 11.09.2018
Tuoreet ja eksoottiset hedelmät houkuttelevat matkailijaa lomalla, ja miksi eivät houkuttelisi? Uudet ja jännittävät maut sekä herkulliset tuoreet trooppiset hedelmät kuuluvat lomapäiviin, mutta niihin liittyy myös harmillisia turistihuijauksia. Näin vältät mokat!

1. Värjätyt hedelmät houkuttelevat ostamaan

Värikäs lautanen on terveellisen ruokavalion perusta, ja Thaimaan-lomalla on helppo herkutella kevyesti, kiitos monipuolisen trooppisten hedelmien valikoiman. Toreilla ja katukojuissa myytävät värikkäät hedelmät vetävät puoleensa, ja kovan menekin vuoksi myyjien välinen kilpailu on kovaa. Asiakkaista kilpaillaan paitsi hinnoilla myös tuotteilla.

Harva valitsee valjun värisen hedelmän, jos viereisessä kojussa myydään syvän värisiä, lähes täydellisiä hedelmiä. Tämä on saanut jotkut myyjät värjäämään hedelmiään keinotekoisesti asiakkaiden houkuttelemiseksi. Tämä tapa kauhistuttaa matkailijoita, mutta on joillekin paikallisille neutraali asia: kaikki eivät halua nauttia hedelmiään mahdollisimman luonnollisina.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huijaus on helppo välttää tarkastelemalla hedelmiä ja valitsemalla mahdollisimman luonnollisen näköinen vaihtoehto. Jos ananas tai mango on väritykseltään hieman valju, voit luottaa siihen, että katumyyjän tuotteisiin ei ole lisätty väriaineita.

2. Muista hotelleissa kielletyt hedelmät

Aasian lomakohteissa kerrotut tarinat pahamaineisesti durian-hedelmästä pitävät paikkansa: hedelmä haisee usein järkyttävän pahalta, mistä syystä se on kielletty monissa paikoissa. Esimerkiksi hotellihuoneen roskakorissa käyvä durian saa nopeasti kerroksen ja pahimmillaan koko hotellin lemuamaan. Sen vuoksi hotelleissa suhtaudutaan durian-kieltoon todellisella vakavuudella, ja seurauksena voi olla esimerkiksi tuntuva sakko.

ShutterstockThaimaan hedelmät
Durianin lisäksi myös mangostanin tuominen hotellihuoneisiin on monessa paikassa kielletty.

Durianin lisäksi hotelleihin kielletään tuomasta myös mangostania, mutta tähän kieltoon ei suhtauduta samanlaisella vakavuudella kuin durianiin liittyvään kieltoon. Syy mangostanin kieltämiseen ei suinkaan ole hedelmän haju vaan kuorista irtoava vahva purppurainen väri, joka likaa hotellin lakanat ja pyyhkeet hetkessä.

Eksoottiset hedelmät kannattaakin nauttia Aasian-lomalla turvallisesti hotellihuoneen ulkopuolella.

3. Vältä durianin ja alkoholin yhdistelmää

Durianin maistaminen kiehtoo, sillä hedelmästä liikkuu monenlaisia tarinoita: toiset ovat järkyttyneet mausta ikihyviksi, jotkut taas ihastuvat durianiin kertarysäyksellä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockDurian
Duriania myydään monilla hedelmätoreilla ympäri Thaimaata.

Jos haluat maistaa duriania, suuntaa esimerkiksi Bangkokissa sijaitsevalla Or Tor Kor -torille, missä hedelmien laatu on korkea. Katukaupustelijat myyvät yleensä liiaksi kypsyneitä hedelmiä, mistä syystä haju ja maku ovat kaukana herkullisesta.

Durian on rikin luontainen lähde, mistä syystä hedelmän syöminen lämmittää kehoa. Paikalliset eivät suosittele duriania nautittavan samaan aikaan alkoholin kanssa juurikin kehoa lämmittävän vaikutuksen vuoksi. Thaimaalaisilla on tapana syödä durianin jälkipalaksi kehon lämpötilan tasapainottamiseksi mangostani.

>> Lue lisää vinkkejä Thaimaahan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Thaimaan Songkran

Varo näitä asioita, jos matkustat Thaimaahan huhtikuussa – 10 faktaa Songkranista

Thaimaan kalenteri

Miksi Thaimaassa eletään aivan eri vuotta kuin Suomessa? Vilkaisu kalenteriin lyö ällikällä

Thaimaa

Seitsemän asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Thaimaan Phuketissa

Thaimaan sääilmiöt

Thaimaan sääilmiöt selitettyinä – nämä voivat osua lomallesi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja