Hyppää sisältöön

Thaimaan-matkailijoiden suosimat julmat retket saivat vihdoin vaihtoehdon Phuketissa – valitse loman ohjelma tarkoin

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 15.02.2017
Thaimaan perinteisten elefanttiaktiviteettien taustalla on puhdasta julmuutta, mutta Phuketin-matkan aikana on mahdollista kokea elefanttielämys myös hyvällä omallatunnolla.

Eläinkohde elefantin ehdoilla

Useimmat Thaimaan-matkailijat ovat tietoisia suosittujen elefanttiratsastusten ja -esitysten olevan huonoksi eläimille. Harvat kuitenkaan tietävät todella, kuinka rajun koulutuksen matkailijoita viihdyttävät eläimet ovat joutuneet kokemaan. Nyt Phuketiin on avautunut kohde, jonka tarkoitus on levittää tietoa tavoista, joilla eläimiä koulutetaan matkailijoita varten.

Phuketiin vuonna 2016 avattu Phuket Elephant Sanctuary tarjoaa matkailijoille mahdollisuuden tutustua elefanttien elämään ja kokea elefanttimatkailua eettisellä tavalla. Sairaiden, vammautuneiden ja vanhojen elefanttien turvapaikka on koti eläimille, jotka ovat joutuneet työskentelemään esimerkiksi matkailijoiden viihdyttämiseksi tai hakkuutyömailla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Phuketin elefanttikohteessa on turha kuvitella pääsevänsä ratsastamaan elefanteilla tai näkevänsä niiden pärskäyttävän vettä tilauksesta vieressä seisovan matkailijan päälle. Kohteeseen voi varata puolen päivän mittaisen kierroksen tai ilmoittautua vapaaehtoiseksi, mutta ohjelma pitää sisällään lähinnä elefanttien katselua ja syöttämistä.

Phuketin Khao Phra Thaeo -kansallispuiston reunalla sijaitsevassa Phuket Elephant Sanctuaryssa elefantit pääsevät tekemään asioita, joita ne tekisivät ollessaan täysin vapaita. Kohteen tarkoitus onkin edistää eettistä elefanttiturismia matkailijoiden suosimassa Phuketissa ja tarjota vaihtoehto suosituille elefanttiaktiviteeteille.

Koulutus vastaa kidutusta

Perinteisiin elefanttiaktiviteetteihin liittyy usein runsaasti eläinten kaltoinkohtelua.

Esimerkiksi elefanttien selässä ratsastavat matkailijat kipuavat tavallisesti joko bambusta tai metallista valmistettuun tuoliin. Samalla elefantin kouluttaja hallitsee eläintä istumalla sen niskan päällä pidellen käsissään keppiä, jonka päässä on terävä piikki tai koukku. Survaisemalla terää elefantin korvan taakse kouluttaja saa eläimen kääntymään haluamaansa suuntaan.

IstockphotoElefanttiratsastus Thaimaassa
Matkailijoiden suosima norsuratsastus on hyvin epäeettistä toimintaa.

Niin elefanttiratsastusta kuin muitakin elefanttiaktiviteetteja edeltää tuskallinen koulutus, jonka tavoitteena on vain yksi asia: eläimen tahdon murskaaminen. Vastasyntyneet riistetään emolta, ja koulutus aloitetaan heti. Norsuvauvat opetetaan noudattamaan ihmisten antamia komentoja muun muassa pitämällä eläimiä ahtaissa häkeissä, lyömällä niitä, valvottamalla ja pitämällä eläimiä nälässä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lopulta eläin menettää täysin oman tahtonsa ja on paitsi rauhallinen myös tottelevainen.

>> Lue myös: Eläimet matkailussa – näin tuet vastuullista toimintaa

Lähde: Phuket Elephant Sanctuary
Kuvat: Istockphoto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Thaimaan Songkran

Varo näitä asioita, jos matkustat Thaimaahan huhtikuussa – 10 faktaa Songkranista

Thaimaan kalenteri

Miksi Thaimaassa eletään aivan eri vuotta kuin Suomessa? Vilkaisu kalenteriin lyö ällikällä

Thaimaa

Seitsemän asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Thaimaan Phuketissa

Thaimaan sääilmiöt

Thaimaan sääilmiöt selitettyinä – nämä voivat osua lomallesi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja