hero taustakuva

Eläimet matkailussa – näin tuet vastuullista toimintaa

iStockphoto artikkelin kuva
Vastuullinen matkailu
Kokemukset villin luonnon parissa ovat monen matkan kohokohtia, mutta matkailijoille tarjottuihin elämyksiin liittyy valitettavan usein myös lieveilmiöitä. Näin voit omilla valinnoillasi vaikuttaa eläinten hyvinvointiin matkakohteessasi!
Teksti: Reilun matkailun yhdistys
Päivitetty: 02.09.2015
facebook   whatsapp

Ota selvää taustoista – älä tue kyseenalaista toimintaa

Lomalla meille tarjotaan monenlaisia retkiä, jotka parhaimmillaan tekevät matkasta ikimuistoisen. Sen sijaan, että ostaisimme kotiimme lisää tavaraa matkamuistojen muodossa, kokemusten ja muistojen kartuttaminen retkillä onkin hieno vaihtoehto.

Monet parhaiten mieleen jäävistä retkistä sisältävät kosketuksen villiin luontoon, ja usein niihin liittyy aktiviteetti eläinten parissa. Eläinten hyvinvointi matkailussa on kuitenkin aihe, johon liittyy monia hankalia ja kyseenalaisia ilmiöitä. Alla voit lukea yleisimmistä tavoista eläinten hyväksikäytöstä matkailussa sekä siitä, miten yksittäinen matkailija voi asiaan vaikuttaa.

Eläinten käyttö esityksissä

Tiikereiden tarjoaminen turistien selfiekuviin, elefanttiratsastusten myyminen, delfiini- ja valasesitysten kehittäminen akvaarioissa sekä eläinten käyttö sirkuksissa ovat kaikki tapoja käyttää eläimiä turistirahojen keräämiseksi.

Monet tällaisia elämyksiä ja retkiä tarjoavat tahot toimivat toki vastuullisesti sekä aidosti eläimiä suojellakseen ja tietoutta levittääkseen. Valitettavan usein eläinten ”turvapaikoilla” tai ”suojelualueilla” ei kuitenkaan ole aikomustakaan kasvattaa uhanalaisen villieläimen kantaa luonnossa, vaan eläimiä jalostetaan ja kasvatetaan viettämään loppuikänsä vankeudessa.

Tällön toiminta tuotetaan pääasiassa matkailijoita varten ja rahoitetaan heidän tuomillaan rahoilla. Monia tiikeritarhoja on epäilty tiikereiden huumaamisesta, elefanttien selät vahingoittuvat jatkuvasta ihmisten kantamisesta, delfiinejä pidetään nälässä jotta ne esiityisivät ruokapalkkioita vastaan, ja tanssivien karhujen kuonot lävistetään kuljetusköyttä varten. Kaikki nämä ovat ilmiöitä, joita ei pitäisi sallia.

Matkailijana sinä voit viedä rahasi vastuullisesti toimiviin eläinten turvakoteihin sekä kertoa julkisesti, jos näet retkiä järjestävän yrityksen toimivan epäeettisesti. Levitä myös sanaa eläinten kohtelusta, vaikka et itse sitä joutuisikaan todistamaan. Näin luomme painetta matkailualan yrityksille toimia kestävästi ja eläinten oikeuksia kunnioittaen.

Kyseenalainen metsästysturismi

Trophy-mesästys tai metsästysturismi on matkailua, jonka päätarkoituksena on tappaa harvinainen tai jopa uhanalainen eläin, kuten leijona tai sarvikuono, ja tuoda osa eläintä matkamuistona kotiin.

Erityisesti Etelä-Afrikassa ilmiöstä on keskusteltu kiihkeästi, sillä sitä puolustellaan muun muassa eläinsuojeluperusteilla. Metsästyslupa myönnetään kalliilla hinnalla turistille esimerkiksi leijonan ampumiseen, ja tämä raha käytetään muiden leijonien suojeluun. Näin estettäisiin vaikeasti hallittavissa oleva salametsästys.

On kuitenkin varsin kyseenalaista, voiko tällainen toimia. Lisäksi uhanalaisia eläimiä metsästetään myös suljetuilla alueilla, joilla niillä ei käytännössä ole mahdollisuuksia päästä pakoon. Tällaiset tarhat myös jalostavat erityisesti leijonanpentuja poseeraamaan matkailijoiden kanssa, ja kun pentu kasvaa aikuiseksi eikä sitä voida palauttaa luontoon, se päätyy metsästyskohteeksi rikkaille turisteille.

Joillakin alueilla esimerkiksi elefantit eivät ole lainkaan uhanalaisia ja aiheuttavat suurta tuhoa ympäristössään, jolloin metsästyslupien myöntämistä voidaan kenties perustella paremmin. Metsästysmatkaa suunnittelevan matkailijan on kuitenkin selvitettävä tarkkaan, millaista toimintaa hän tukee.

Matkailija voi vaikuttaa asenteisiin

Kaikki yritystoiminta on riippuvaista maksavista asiakkaista. Jos matkailija kieltäytyy tukemasta toimintaa, jossa eläimiä kohdellaan huonosti, yrityksen on reagoitava siihen. Sama koskee paikallisten asenteita.

Monissa maissa kulkukoiria ja -kissoja pidetään likaisina, inhottavina ja jopa pelottavina olentoina, joita voi vahingoittaa surutta. Mutta jos alueelle rahaa tuova matkailija osoittaa lempeyttä eläimiä kohtaan sekä selvästi tuomitsee näkemänsä eläinten kaltoinkohtelun, ehkä tämä ajatusmaailma voi vähitellen siirtyä myös kohteen asukkaisiin. Vaikka muutos ei olisi vilpitön vaan rahan motivoima, eläinten hyvinvointi kuitenkin lisääntyisi.

>> Lue lisää vastuullisesta matkailusta

Tytti McVeigh

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.