hero taustakuva

Mitä turistipoliisi tekee Thaimaassa? Näissä asioissa sinäkin voit saada apua

Inka Khanji artikkelin kuva
Matkavinkit
Thaimaassa turistipoliisi tarjoaa matalan kynnyksen apua kinkkisissä tilanteissa.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 08.04.2019
facebook   whatsapp

Turistipoliisilta saa apua tukalassa tilanteessa

Jos olet lomaillut Thaimaassa, olet saattanut nähdä turistipoliisia mainostavia kylttejä tai törmännyt näihin kaduilla univormuihin sonnustautuneina. Tai ehkä olet vain kuullut puhuttavan turistipoliiseista, mutta et tiedä mistä on kyse.

Turistipoliiseja toimii kaikissa suosituissa lomakohteissa kuten Bangkokissa, Phuketissa, Krabilla, Pattayalla ja Chiang Maissa. Turistipoliisin tavoittaa puhelimitse aina samasta numerosta 1155.

Toisin kuin monesti kuvitellaan, turistipoliisi ei ole täysivaltainen poliisi, eikä voi esimerkiksi tehdä pidätyksiä. Turistipoliisit liikkuvat kuitenkin julkisilla paikoilla kunnioitusta herättävissä univormuissa ja saattavat kantaa pamppuja, käsirautoja tai pippurisumutetta.

Suuri osa turistipoliiseista on Thaimaassa asuvia ulkomaalaisia vapaaehtoisia, jotka työskentelevät yhteistyössä Thaimaan poliisin kanssa ja auttavat matkailijoita englanniksi tai näiden omalla kielellä. Turistipoliisit tuntevat paikallisen kulttuurin ja osaavat toimia välikätenä turistien ja thaimaalaisten välillä.

Turistipoliisien tehtävänä on myös saada matkailijat tuntemaan olonsa turvalliseksi Thaimaassa sekä tietenkin kohottaa lomakohteiden imagoa. Turistipoliisia mainostetaankin Thaimaassa usein lauseella your first friend – ensimmäinen ystäväsi.

Turistipoliisin puoleen voi kääntyä esimerkiksi silloin, kun lompakko tai käsilaukku varastetaan. Rikosilmoituksen laatiminen on matkailijalle huomattavasti helpompaa turistipoliisin avulla. Usein turistipoliisit selvittävät myös riitatilanteita baareissa tai taksitolpilla.

Matkailijoiden konfliktit lomakohteissa liittyvät usein voimakkaaseen humalatilaan tai huijatuksi tulemiseen. Turistina vedätykset tuntuvat ikäviltä, mutta pyri hakemaan apua ja selvittämään tilanne rauhallisesti. Hymyjensä takana thaimaalaiset voivat olla varsin temperamenttisia.

Voiko poliisiin luottaa Thaimaassa?

Turistipoliisin kanssa voi siis keskustella helposti englanniksi tai jopa omalla äidinkielellä. Millaista sitten on asiointi paikallisen poliisin kanssa?

Poliisilla on Thaimaassa ristiriitainen maine. Turisti saa tarvitsemansa avun, mutta konfliktitilanteissa poliisin voi yleensä olettaa asettuvan paikallisten puolelle. Pienistä summista ei kannata tehdä riitaa, jos epäilet esimerkiksi taksikuskin veloittaneen sinulta liikaa.

ShutterstockMitä Thaimaan turistipoliisi tekee
Tilanteet kärjistyvät Thaimaassa usein liikenteessä tai yöelämässä.

Poliisien kanssa asioidessa tulee aina käyttäytyä kunnioittavasti. Varo menettämästä malttiasi, sillä julkisesti raivoavaan turistiin suhtaudutaan Thaimaassa hyvin negatiivisesti.

Thaimaassa poliisin palkka on erittäin matala, mikä aiheuttaa jonkin verran korruptiota erityisesti turistikohteissa. Tämä näkyy esimerkiksi lahjusten vastaanottamisena sekä sakkoina, joita saatetaan lätkäistä turistille helposti vaikkapa liikenteessä.

Myös suomalaiset voivat hakeutua vapaaehtoistyöhön turistipoliisin piiriin. Tehtävä edellyttää asianmukaista viisumia, puhdasta rikosrekisteriä sekä sen verran thain kielen taitoa, että asioista voi keskustella paikallisten kanssa näiden oman kielellä.

Lue myös: Thaimaan yleisimmät vaarat – 6 asiaa, joita jokaisen kannattaa varoa

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Inka Khanji, Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.