Hyppää sisältöön

Mitä turistipoliisi tekee Thaimaassa? Näissä asioissa sinäkin voit saada apua

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 20.12.2023
Thaimaassa turistipoliisi tarjoaa matalan kynnyksen apua kinkkisissä tilanteissa.

Turistipoliisilta saa apua tukalassa tilanteessa

Jos olet lomaillut Thaimaassa, olet saattanut nähdä turistipoliisia mainostavia kylttejä tai törmännyt näihin kaduilla univormuihin sonnustautuneina. Tai ehkä olet vain kuullut puhuttavan turistipoliiseista, mutta et tiedä mistä on kyse.

Turistipoliiseja toimii kaikissa suosituissa lomakohteissa kuten Bangkokissa, Phuketissa, Krabilla, Pattayalla ja Chiang Maissa. Turistipoliisin tavoittaa puhelimitse aina samasta numerosta 1155.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Toisin kuin monesti kuvitellaan, turistipoliisi ei ole täysivaltainen poliisi, eikä voi esimerkiksi tehdä pidätyksiä. Turistipoliisit liikkuvat kuitenkin julkisilla paikoilla kunnioitusta herättävissä univormuissa ja saattavat kantaa pamppuja, käsirautoja tai pippurisumutetta.

Suuri osa turistipoliiseista on Thaimaassa asuvia ulkomaalaisia vapaaehtoisia, jotka työskentelevät yhteistyössä Thaimaan poliisin kanssa ja auttavat matkailijoita englanniksi tai näiden omalla kielellä. Turistipoliisit tuntevat paikallisen kulttuurin ja osaavat toimia välikätenä turistien ja thaimaalaisten välillä.

Turistipoliisien tehtävänä on myös saada matkailijat tuntemaan olonsa turvalliseksi Thaimaassa sekä tietenkin kohottaa lomakohteiden imagoa. Turistipoliisia mainostetaankin Thaimaassa usein lauseella your first friend – ensimmäinen ystäväsi.

Turistipoliisin puoleen voi kääntyä esimerkiksi silloin, kun lompakko tai käsilaukku varastetaan. Rikosilmoituksen laatiminen on matkailijalle huomattavasti helpompaa turistipoliisin avulla. Usein turistipoliisit selvittävät myös riitatilanteita baareissa tai taksitolpilla.

Matkailijoiden konfliktit lomakohteissa liittyvät usein voimakkaaseen humalatilaan tai huijatuksi tulemiseen. Turistina vedätykset tuntuvat ikäviltä, mutta pyri hakemaan apua ja selvittämään tilanne rauhallisesti. Hymyjensä takana thaimaalaiset voivat olla varsin temperamenttisia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Voiko poliisiin luottaa Thaimaassa?

Turistipoliisin kanssa voi siis keskustella helposti englanniksi tai jopa omalla äidinkielellä. Millaista sitten on asiointi paikallisen poliisin kanssa?

Poliisilla on Thaimaassa ristiriitainen maine. Turisti saa tarvitsemansa avun, mutta konfliktitilanteissa poliisin voi yleensä olettaa asettuvan paikallisten puolelle. Pienistä summista ei kannata tehdä riitaa, jos epäilet esimerkiksi taksikuskin veloittaneen sinulta liikaa.

ShutterstockMitä Thaimaan turistipoliisi tekee
Tilanteet kärjistyvät Thaimaassa usein liikenteessä tai yöelämässä.

Poliisien kanssa asioidessa tulee aina käyttäytyä kunnioittavasti. Varo menettämästä malttiasi, sillä julkisesti raivoavaan turistiin suhtaudutaan Thaimaassa hyvin negatiivisesti.

Thaimaassa poliisin palkka on erittäin matala, mikä aiheuttaa jonkin verran korruptiota erityisesti turistikohteissa. Tämä näkyy esimerkiksi lahjusten vastaanottamisena sekä sakkoina, joita saatetaan lätkäistä turistille helposti vaikkapa liikenteessä.

Myös suomalaiset voivat hakeutua vapaaehtoistyöhön turistipoliisin piiriin. Tehtävä edellyttää asianmukaista viisumia, puhdasta rikosrekisteriä sekä sen verran thain kielen taitoa, että asioista voi keskustella paikallisten kanssa näiden oman kielellä.

Lue myös: Thaimaan yleisimmät vaarat – 6 asiaa, joita jokaisen kannattaa varoa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Thaimaan Songkran

Varo näitä asioita, jos matkustat Thaimaahan huhtikuussa – 10 faktaa Songkranista

Thaimaan kalenteri

Miksi Thaimaassa eletään aivan eri vuotta kuin Suomessa? Vilkaisu kalenteriin lyö ällikällä

Thaimaa

Seitsemän asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Thaimaan Phuketissa

Thaimaan sääilmiöt

Thaimaan sääilmiöt selitettyinä – nämä voivat osua lomallesi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja