Hyppää sisältöön

Ensikertalaisen Tukholma – nappaa vinkit onnistuneeseen matkaan

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 27.02.2020
Oletko lähdössä ensimmäistä kertaa Tukholmaan? Lue nämä vinkit ja vietä onnistunut loma.

Tukholmassa riittää nähtävää

Tukholma on suosittu matkakohde erityisesti suomalaisten joukossa, sillä länsinaapurin pääkaupunkiin on helppo matkustaa Suomesta. Kaupunki koostuu yhteensä 14 saaresta joita yhdistävät 56 siltaa, ja toisistaan poikkeavat saaret tarjoavat matkailijalle runsaasti nähtävää.

Tukholma on suuri kaupunki, eikä sitä ole mahdollista nähdä yhden lyhyen viikonloppuvierailun aikana. Uusia paikkoja syntyy sitä mukaa kun vanhoja sulkeutuu, ja kaupunki tarjoaakin aina jotain uutta myös kokeneille kävijöille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ensikertalaisen on kuitenkin helppo lähteä ottamaan Tukholmaa haltuun, sillä kaupungin perusnähtävyydet ja monipuoliset ostosmahdollisuudet sijaitsevat lähellä toisiaan.

Matkusta Tukholmaan laivalla tai lentokoneella

Tukholmaan on todella helppo matkustaa Etelä-Suomesta laivalla, sillä Viking Line ja Silja Line tarjoavat useita lähtöjä niin Helsingistä kuin Turustakin. Tavallisesti laivalle noustaan edellisenä iltana ja perillä ollaan seuraavana aamuna, sillä laivamatka Helsingistä Tukholmaan kestää noin 15 tuntia. Laivamatkojen hinnat vaihtelevat runsaasti, ja halvimmillaan reittimatkan voi saada jopa reilulla kymmenellä eurolla.

Suomesta on hyvät lentoyhteydet Tukholmaan, sillä suoria lentoja on tarjolla Helsingin lisäksi esimerkiksi Turusta, Vaasasta ja Tampereelta. Suora lento Helsingistä Tukholmaan kestää noin tunnin. Suomesta Tukholmaan liikennöivät Finnair, Scandinavian Airlines ja Norwegian.

Tukholmassa on tarjolla valtavasti erilaisia majapaikkoja, ja kaupungissa voikin yöpyä hotellien ja hostellien lisäksi myös esimerkiksi paikallisten luona.

Kulttuurin ystävän Tukholma

Tukholma on todellinen kulttuurikohde, sillä kaupunki tarjoaa niin mahtavia museoita, kiinnostavia näyttelyjä, kaunista arkkitehtuuria kuin kiehtovia teatteriestyksiä ja ikimuistoisia konserttejakin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Noin 700-vuotiaan Tukholman suosituimpien kohteiden joukkoon kuuluu kaunis vanhakaupunki, jonka värikkäät talot ja pienet kapeat kujat saavat helposti ihastumaan vanhankaupungin tunnelmaan. Vanhakaupunki eli Gamla Stan onkin useimpien matkailijoiden suosikkikohde, ja pienet aukiot täyttyvät kävijöistä erityisesti joulun alla, jolloin ympäri Tukholmaa järjestetään monia joulumarkkinoita.

ShutterstockTukholma
Junibackenissa voi vierailla esimerkiksi Peppi Pitkätossun kotitalossa huvikummussa.

Arkkitehtuurin ystäviä hemmotellaan myös monissa tukholmalaisissa museoissa, jotka sijaitsevat kiehtovissa rakennuksissa. Vierailun arvoisia museoita ovat esimerkiksi valokuvamuseo Fotografiska Museet, nykytaiteen museo Moderna Museet, ruotsalaisia perinteitä esittelevä Nordiska Museet, Vasa-laivalle omistettu Vasamuseet sekä erilaisia teknisiä vempaimia esittelevä Tekniska Museet. Älä unohda myöskään Abba-yhtyeelle omistettua museota.

Tukholmassa järjestetään useita konsertteja, ja keikkoja voi käydä katsomassa paitsi tukholmalaisilla klubeilla myös suurilla esiintymisareenoilla, esimerkiksi Globenilla tai Gröna Lund -eläintarhassa. Korkeakulttuurista voi nauttia esimerkiksi kuninkaallisen oopperan ja kiinalaisen teatterin lavoilla.

Tukholma on lapsiystävällinen kaupunki

Tukholma on kiehtova kaupunki myös lasten näkökulmasta, sillä Pohjoismaiden suurimmassa kaupungissa riittää ihmeteltävää perheen pienimmille. Mielenkiintoisten museoiden, esimerkiksi postimuseon ja Tekniska Museetin, lisäksi lasten kanssa kannattaa vierailla myös Junibackenin satumaailmassa, jossa asuvat esimerkiksi Peppi Pitkätossu ja monia muita Astrid Lingdrenin satukirjojen rakastettuja hahmoja.

Mainio paikka vierailla lasten kanssa on myös vanhankaupungin edustalla sijaitseva Djurgårdenin saari, jossa voi esimerkiksi seurata kotieläinten touhuja Skansenin ulkoilmamuseossa ja katsella hieman vaarallisempia eläimiä Skansenin eläintarhassa. Saarella sijaitsevat myös lasten tivoli sekä Ruotsin vanhin huvipuisto Gröna Lund, jonka 30 laitetta tarjoavat hurjaa kyytiä paitsi lapsille myös aikuisille.

Vietä onnistunut shoppailuloma Tukholmassa

Monet suomalaiset matkailijat lähtevät Tukholmaan shoppailulomalle, sillä kaupungissa on useita liikkeitä, joita Suomesta ei löydy. Parhaat ostospaikat sijaitsevat keskustassa, ja löytöjä voi tehdä paitsi Kungsgatanilla ja Drottninggatanilla myös keskustan suurissa ostoskeskuksissa ja tavarataloissa. Muun muassa Åhlens, NK, Pub ja Mood levittävät matkailijan eteen runsaan valikoiman tuotteita ja liikkeitä.

Ostoksille kannattaa lähteä myös Tukholman keskustan ulkopuolelle, sillä eri kaupunginosat tarjoavat runsaasti pieniä putiikkeja sekä unohtumattomia löytöjä. Keskustan lisäksi lompakko on hyvä pakata mukaan myös Södermalmille, jossa on sympaattisia kivijalkaliikkeitä ja pienten ketjujen kauppoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Tukholma
Tukholmasta löytyy mainiot shoppailumahdollisuudet ja rutkasti kiinnostavaa nähtävää.

Tukholma-aiheisia tuliaisia löytää parhaiten vanhankaupungin pienistä turistikaupoista, joissa on myytävänä mitä mielikuvituksellisempia tuotteita t-paidoista kahvimukeihin. Jos haluat lähettää sukulaisille tai ystäville postikortin Tukholmasta, paras valikoima löytyy juuri vanhankaupungin matkamuistomyymälöistä.

Ostosten lomassa kannattaa myös pysähtyä herkuttelemaan, sillä Tukholman ravintola- ja kahvilatarjonta on varsin kattava ja palveluja löytyy jokaiseen makuun. Uusia ravintoloita avataan jatkuvasti, ja tarjontaa on kaikissa hintaluokissa.

Monipuolinen Tukholma

Tukholma on mainio kesäkaupunki, jossa lämmintä päivää voi paistatella vaikkapa kaupungin lukuisissa puistoissa. Kesätunnelmaan voi virittäytyä puistojen lisäksi myös uimarannoilla, joita on useita myös kaupungin keskustassa. Tukholmassa riittää tekemistä myös sadepäivän sattuessa kohdalle, talvea unohtamatta.

Kompakti kaupunki on helppo ottaa haltuun kävellen, mutta pitkät välimatkat taittuvat helpoiten pyörällä tai kaupungin julkisten liikennevälineiden kyydissä, sillä Tukholmassa on esimerkiksi mainiosti toimiva metroverkosto. Silja Linen terminaalista kätevin tapa päästä keskustaan onkin hypätä metroon, joka vie aivan kaupungin ytimeen. Viking Linen terminaali sen sijaan sijaitsee kävelymatkan päässä kaupungin suosituimmista kohtaamispaikoista.

Tukholmaan kannattaa tutustua erilaisten kävelyreittien avulla tai vaihtoehtoisesti matkailijoille suunnattujen kiertoajelujen kyydissä. Kaupunki sopii mainiosti kohteeksi myös pyörätuolin kanssa liikkuville, sillä Tukholma panostaa jatkuvasti enemmän esteettömyyteen.

>> Lue lisää vinkkejä Tukholmaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock ja Visit Sweden / Simon Paulin

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tukholman ravintolat

Löydä Tukholman herkullisimmat ravintolat – 25 paikkaa, joita ei kannata jättää väliin

Japanilainen kylpylä Tukholmassa

Oletko kuullut Tukholman epätodellisesta K-16-kylpylästä? Aivan kuin olisit Japanissa – uimapuvun voit jättää kotiin

Arlandan lentokentältä Tukholman keskustaan

Helppo säästövinkki Tukholmaan – näin vältät lentokentän rahareiän ja siirryt keskustaan pikkurahalla

Tukholma lasten kanssa

Lasten kanssa Tukholmassa – lue vinkit onnistuneeseen matkaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja